View Full Version : Süs Biberleri
Ful Sokağı
01-06-2006, 19:26
Merhaba, önce şunu açıklığa kavuşturalım, Türkiye'nin çok değişik coğrafi bölgelere ayrılması ve dolayısıyle aynı derecede farklı kültürlerin olması nedeniyle bazı bitkilerin adları yer yer değişik olabiliyor. Ben "süs biberi " derken yenebilen, küçük, değişik renklerde ve adeta bir çiçek güzelliğinde görünüşü olan küçük yapılı biberleri kastediyorum. Benim bunlara karşı özel merakım var; yazları yetiştirir, kışın da turşu yaparım (vahşice mi), herbirinin ayrı bir renk ve özelliği vardır, pek çok tropik salon bitkisinin güzelliğiyle yarışır bence, bir kusurları ise mevsimlik olmalarıdır. Meraklı olan arkadaşlarla tohum alışverişi yapabilirim, Türkçe adlarını yazarız (biliyorsak Latinceleri daha iyi olur), özelliklerini filan, bence bunları da yaşatmamız gerekli.
bir kusurları ise mevsimlik olmalarıdır
Benim tek kök süs biberim bu yaz 4 . yılını yaşıyor...
Ful Sokağı
01-06-2006, 22:56
Ben bir türlü yaşatmayı beceremedim, evim sobalı olduğu için kaloriferli işyerine bile götürdüm ama nafile. Bir püf noktası varsa bana da söyleyin lütfen:(
Benimkini hiç içeriye almadım. Sadece kar yağdığı zamanlar (üzerine yağıyor çünkü) gazete kağıdı + naylon gibi bir örtüyle kapattım.
Diğerlerinin değil de bunun yaşamasının nedeni bence saksısının çok büyük olması (50-60 cm yükseklikte)
Ful Sokağı
01-06-2006, 23:38
Bu dediğiniz yenen biber değil mi
Mine Pakkaner
01-06-2006, 23:41
Ful Sokağı biberleriniz böyle mi?
http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/ornpepper.JPG
http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/10060124.JPG
http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/10060122.JPG
Ful Sokağı
01-06-2006, 23:59
evet, tam benimkiler gibi, çok güzellermiş, keşke dijital kameram olsa da ben de fotoğraf gönderebilsem
Ful Sokağı
02-06-2006, 00:02
en üstteki "Yedi Kardeş" mi?
yaşlı biberim bu cins... Gençken siyah, olgunlaşınca kırmızı...
Ful Sokağı
02-06-2006, 00:26
Sayın Malina, çok güzel bibermiş, tam benim istediğim gibi, peki bunlarla ilgili olarak da diğer bitkilerde olduğu bilimsel bilgi alabileceğimiz bir kaynak var mıdır acaba?Doğrusu benim gözümde çiçekten farksızlar, yazları balkonumu bunlarla doldururum. Ama dişe dokunur bir bilgim yok hep el yordamıyla sağdan soldan duyduklarımla bir yere kadar oluyor. Ben daha ciddi bilgi edinmek ve çeşitlerimi arttırmak istiyorum.İlginize teşekkür ederim.
Baki Berk Kayalar
02-06-2006, 01:23
Gerçekten çok güzel bir konuya değiniliyor. Mevsimlik olduğu bilinen biberin Malina Ablamızda 4. yaşına girmesi çok enteresan bir şey. Nice yıllara inşallah.
Bu konuyu takip etmeye çalışacağım. Özellikle mavi renkli biberler çok ilgimi çekti.
Süs biberinin bu kadar çeşidi oldğunu bilmiyordum. Annemin yetiştirdiği daha ince ve uzun. Rengi de daha kırmızı. Bizim de soframızı süslüyor ama biberin bilinen yararları bu biberlerde de var mı acaba?
Ben 7 tür yetiştirmiştim.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde "kapsaisin"in, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini söyledi.
Prof. Dr. Necat Yılmaz, kırmızı biberin insan sağlığı üzerine etkilerini inceleyen çalışma yaptıklarını belirtti.
Çalışma sonuçlarına göre; kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan "Kapsaisin" maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini ifade eden Yılmaz, "Örneğin ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor" diye konuştu.
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biber de görüldüğünü bildirdi.
Kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki faydalı etkilerini gösteren birçok temel çalışmanın mevcut olmasına rağmen Türkiye'deki araştırmacıların bu konu ile yeterince ilgilenmediğini savunan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki, ülkemizin araştırmacıları kırmızı biberle ilgili konuya yeterli derecede ilgi göstermemiş ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma yapılmış. Uzakdoğu ve batılı araştırmacılar bu konuda daha fazla araştırmaya yer vermişler.
Halbuki biber üretimi ve tüketiminde ülkemiz eşsiz. Bu çalışma ile amacımız ülkemiz araştırmacılarının, halkımızın ve kamuoyunun dikkatini bilimsel veriler ışığında kırmızı biber üzerine çekmektir."
KANSERİ ÖNLÜYOR
Yılmaz, geçtiğimiz yıllarda ABD'de bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılığını veren bir maddenin, prostat kanseri hücrelerinin "intiharına" neden olduğunu ortaya çıkarıldığını anımsattı.
Los Angeles'teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde "kapsaisin", kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağladıklarını anlatan Yılmaz, araştırmada, laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80'inin "kapsaisin" karşısında imha olduklarının ortaya çıktığını kaydetti.
Yılmaz, sonuçları Kanser Araştırması dergisinde de yayınlanan bilgileri inceleme fırsatı bulduğunu, kapsaisinin, insanlarda kanserli prostat hücre kültürleri üzerinde, yayılmayı önleyen güçlü etkisi bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, dünyada 700 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığına dikkati çekti.
forum.mezun.com
Mine Pakkaner
02-06-2006, 21:05
Süs biberinin bu kadar çeşidi oldğunu bilmiyordum. Annemin yetiştirdiği daha ince ve uzun. Rengi de daha kırmızı. Bizim de soframızı süslüyor ama biberin bilinen yararları bu biberlerde de var mı acaba?
Aynı faydalara bunlar da sahip Hasan Bey :)
backyard
07-06-2006, 18:11
ben de fotoğraf ekleyecektim
ama yukarıdakilere tekrar bakınca utandım :(
ayrıca ilk defa mor süs biberi gördüm
biber demeseniz kesin patlıcan derdim
Ful Sokağı
20-06-2006, 10:39
:( Biber seven pek yok galiba...:(
Olmaz mı. Bibersiz yemek yenir mi hiç:)
komşuda biberden çok güle benzeyen çok farklı bir biber var.
hayal dünyasını zorlayan bir şey .bu sene çıktıysa resmini ekleyeyim
benim biberlerim böceklendi :( ne yapmam gerekiyor arkadaşlar?
Firdevs Dediki Uğur Böcekleri Onlari Yiyor..ama Nerden Bulurum Akşamin Bu Saati Uğurböceği :(
durustsahtekar
20-06-2006, 21:26
Arkadaşım eğer bitkin yaprak bitine maruz kaldıysa firdevs doğru söylemiş.ugur böcekleri predatör olarak biliniyor bitlere karşı.Ama senin için zor bir yöntem.Arap sabununu suyla çözelterek bitkine püskürtebilirsin.bu bi yöntem böceklerini kaçırmak için.Eğer bitkinde parlak lekeler kalıyorsada bunlarıda yıkıyarak geçirebilirsin.Eğer hiç oladı diyorsan böcek ilaçları öneririm.ANCAK BU İLAÇLARDA TİCARİ AMAÇLA KULLANILAN TÜRLERDİR.EV İÇİNDE **** KÜÇÜK ALANLARDA KESİNLİKLE TAVSİYE ETMEM.
benim biberlerim böceklendi ne yapmam gerekiyor arkadaşlar?
zararlılar için evde hazırlanabilecek kolay tarifler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166)
durustsahtekar
20-06-2006, 21:48
Bunları öğrendiğim ii oldu kaydedip bi kösede saklıyacam.Elbet bir gün kullanırım.Ancak ismi yalnış koyulmuş gibi.Bunlar koca karı ilaçlarına benziyor.Örneğin domates bitkisinin suyu taş düşürmeyede ii gelebilir mi? :))
Ful Sokağı
27-07-2006, 13:02
Sayın memet, 19 nolu mesaj konusunda bir gelişme var mı...Çok merak ettim de....
denizakvaryumu
27-07-2006, 13:13
Süs biberleri tek mevsimlik değil ,ancak don olayından korumanız lazım, hersene biber veriyorlar .Bende de var hersene biber alıyorum.
Bu sene ilk defa mor olanlarını gördüm çiçekleri de mor... zannadersem genetiği ile oynanmış... yani yararlı mı zararlı mı bilemem.
Mine Pakkaner
27-07-2006, 13:53
Bu sene ilk defa mor olanlarını gördüm çiçekleri de mor... zannadersem genetiği ile oynanmış... yani yararlı mı zararlı mı bilemem.
Onlar hibrit tohumdan yetişmiş denizakvaryumu. Genetiği değişmiş değil.
Melezleme çalışmalarından tarım sektöründe çok faydalanılır. Bir organizmanın genetiğini değiştirip de seri üretime geçmek çok da ucuz ve kolay teknılojiler değil. Süs biberi gibi bitkilere değil de, ticari önemi olan bitkilerde uygulanmaktadır.
denizakvaryumu
27-07-2006, 14:08
Bu konuda yanılabirim ama, merak ettiğim şu::rolleyes:
Hibrit için mor biber olması lazım.. benim bildiğim yok.yani hangi iki biber den, bu mor biber çıktı??:(
Ful Sokağı
28-07-2006, 09:39
Sıradan bir vatandaş olarak benim melezleme ne de genetiğiyle oynama konusunda ne bilgim var ne de tekniğim. Fakat bende çok değişik renk ve biçimlerde biberler var bunların tohumlarından tekrar dikiyorum ve aynı biberleri elde ediyorum. Bizim süs biberi dediğimiz yerel biberlerin üzerinde oynandığını hiç düşünmüyorum çünkü çocukluğumdam beri gördüğüm kadarıyla sürekli tohumdan tekrar dikiliyorlar ve aynısı çıkıyor.
bende çok değişik renk ve biçimlerde biberler var bunların tohumlarından tekrar dikiyorum ve aynı biberleri elde ediyorum
Bu tam olarak böyle olmuyor :)
Bunu sıradan bir vatandaş olarak yazıyorum, çünkü ben de senin gibi bu konularda bilgi sahibi değilim.
Her yıl diktiğim 7 farklı tip biber vardı. Sonuçta bu iş için sadece bir terasınız varsa, bitkiler fazla iç içe büyümek zorunda kalıyor. Geçen yıllarda şöyle bir şey gözlemledim:
Yedi kardeş adı verilen biberi bilirsin. Aynı yerden 7 tane biber çıkar, tipleri uzun ve incedirler. Yukarıda fotoğrafı olan siyah rekli biber ise bir yerden tek olarak çıkar.
İki biberin özelliklerinin birleştiği bir biberim oldu. Renk ve biçim olarak siyah biberin tüm özelliklerini taşıyor olmasına rağmen, aynı yerden 7'şer adet çıkıyordu...
Yani çok sayıda biber değişime uğramadıysa da bu mümkün...
Ful Sokağı
28-07-2006, 10:58
Elbette çok haklısınız, ben de böyle durumları gördüm ancak bunlar özellikle yapılmış genetik uygulamalar değil bunu vurgulamak istemiştim. Selamlar
dulantes
29-07-2006, 13:37
bu biberler çok güzeller!!!
biberi dikenlerden ankarada olanlar varsa ben de tohumlarından alabilir miyim?
ya da bu tohumları edinebilecegim yerler konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim
dulantes
29-07-2006, 14:58
SÜS BİBERİ
Capsicum annuum
http://img138.imageshack.us/img138/1856/capsicum20annuumjpgwd6.th.jpg (http://img138.imageshack.us/my.php?image=capsicum20annuumjpgwd6.jpg)
Anavatanı:Doğu Asya ,Orta ve Gğney Amerika.
meyveleri parlak mor,kırmızı,sarı ve turuncu renklerdedir.
Çiçeklenme zamanı:İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açarla bu dönem sonundada meyveleri oluşurr.
yer seçimi:güneşli, havadar ve aydınlık bir yere konmalıdır.kışınsa 20 dereceyi aşmamalıdır.
Su ve besin ihtiyacı:i düzenli olarak toprağı nemli tutulmalı aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.büyüme döneminde haftada bir besin verilmelidir.
bakım:Bitki tek yıllık olarak anıldığından saksı değiştirme zorunlu değildir.
üretim: ilkbaharda tohumlarından iretilir.
hastalık ve zararlılar:sıcak ve i kuru ortamda örümcek ve yaprak bitleri .görülebilir.
not:meyveleri değil ama yaprakları zehirli madde içerir.
kaynak:http://www.bahce.biz/bitki/icmekan/katalog/icmekan5/pages/capsicum%20annuum_jpg.htm
Oğuz Sağlam
31-07-2006, 07:47
...
ya da bu tohumları edinebilecegim yerler konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim
Ulus Hali karşısındaki baharatçılar pasajında mor biber fideleri mevcut.
dulantes
07-08-2006, 17:40
ulus halini karsısından biberlerimi aldım
artık benim de süs biberlerim var :)
tesekkürler oguz SAGLAM
aslında aklıma bir şey geldi ama başarabilir miyim bilmiyorum. eski kentimde bizzat yetiştirdiğim biber tohumlarından edinmeye çalışacağım. farklı ve piyasada pek bulunmayan türler bunlar. süs biberleri yani.
fazla da gelirse belki bir toplantıda isteyenlere tohum verebilirim.
Oğuz Sağlam
23-08-2006, 09:25
ulus halini karsısından biberlerimi aldım
artık benim de süs biberlerim var :)
tesekkürler oguz SAGLAM
Dün gittiğimde süs biberlerinin 4-5 varyetesinin geldiğini gördüm.
Mor alternatifler, sarılı kırmızılı olanlarla zenginleşmiş.
ANKARA'dan edinmek isteyenlere bildireyim istedim.
Saygılar,
denizakvaryumu
25-08-2006, 15:03
Dün gittiğimde süs biberlerinin 4-5 varyetesinin geldiğini gördüm.
Mor alternatifler, sarılı kırmızılı olanlarla zenginleşmiş.
ANKARA'dan edinmek isteyenlere bildireyim istedim.
Saygılar,
Oğuz hocam,
yukarda resimleri olan lale-gül karışımı biberlerden de varmı?
Biber bitkisini 2 ve daha çok besleyen arkadaşlar yanılmıyorsam biberleri tamamen kurumadan kopartıyorsunuz ve dalları buduyorsunuz değilmi ? Çünkü tohumlar oluşunca bitkiye sinyal verir ve bitki kurur. (ya da ben öyle hatırlıyorum??? )
Bu şekilde 2 yıl süs biberini yaşatmayı başarmıştım. 2. yılın sonunda ise (nasılsa beceremedim ve) öldü. Yoksa biber bonsaisi ile bir çığır açacaktım. :)
dulantes
17-09-2006, 11:34
bu bitkilerin kökleri ne kadar gelişiyo? yani ne kadar aralıkla dikebiliriz?
Bu da benim süs biberim bir buçuk yaşında . Bu biberler yenmiyor. görünüşleri ve yaprakları bibere benzediği için biber ağacı denmiş. Tohumları da biber tohumu gibi, ama minik bir ağaç ve çok yıllık soğuğa da dayanıklı değil. 3845
3846
Gümüş, nereden katılıyorsun bilmiyorum ama balkonda çok büyüdüğü için bu bitkiyi İstanbul Levent'te apartmanın önüne ektik, 3-4 yıldır bakıyoruz.
Ben Ankara'dayım iki tane fidemi bahceye dikmiştim birini içeri aldım diğerini bahçede bıraktım dışarıda kalan dondu ne yazık ki ! Ne de olsa İstanbul'un soğuğu Ankara kadar olmuyor
acerpalmatum
20-09-2006, 17:19
Arkadaşlar çana (gül benzeri) benzeyen biberlerden mevsiminde Balıkesir'de köylüler kilolarca satıyorlar. Hatta 3 yıl önce alıp turşu kurmuştuk. Ali hocamın da dediği gibi genetik bir tür değil bence. Pazarda kiloyla satıldığına göre nadir bir tür de olmasa gerek.
Çok acı seven var mı?
Bir tanesini bir haftada bitiremeyeceğiniz acıklıkta bir cinsim var. Kökenini unuttum. Meksika biberi ekmiş olabilirim :)
Ona göre tohumluk bıracağım...
6-7 cm boyda parlak koyu kırmızı renkte ve hain acılı olan türden bende var. İsteyene tohum verebilirim. Ben daha küçük olan cinslerden bu sene 2-3 varyete edinmek istiyorum.
tohum mevsimi geldi elimdeki. Adana acı biberleriyle değiş tokuş yapmak isterim..
Ful Sokağı
21-09-2006, 12:57
Sayın Malina, o biberi ben istiyorum. Çok da merak ettim, selamlar
tohum mevsimi geldi elimdeki. Adana acı biberleriyle değiş tokuş yapmak isterim..
Memet, bendekide zehir gibi acı onun için ben sendekinden istemiyorum, ama sen bendekinden istersen seve seve kargo yapar yollarım. :)
ah ne isterim ama sanırım acı biberlerimiz aynı...
ikimiz başkasına müşteri olmaya çalışalım
Pazardan turşu kurmak için Mersin biberi denilen süs biberleri aldım. Acı kırmızı, yeşil biberler, Adana biberi dediğiniz biberlerden olabilir mi acaba, Mersin biberini ilk defa alırken duydum:o
Cengin, bendeki en büyüğü 6-7 cm boyunda koyu parlak kırmızı rekte bildiğin kalem şeklindeki biber.
Sanırım aldıklarım da Adana biberi aralarında kırmızı olanlar tanıma uyuyor:))
asli gündogar
06-10-2006, 21:50
YAAAA Arkadaslar kactir mesaj yaziyorum kendimi tanitiyorum yardim istiyrum kimseden ses cikmiyor.Ben bu aralar kafayi süs biberlerimle bozdum.Bir kac gün önce cicekcimden aldigim süs biberlerimi cogaltmak istiyorum ama nasil yapicagimi tam olarak bilmiyorum.Kendimce bir yöntemle biberlerden bir tanesini koparip icindeki tohumlari biraz geniscene bir kaba toprak koyarak dikkatli bir sekilde yerlestirdim üzerlerini biraz bastirdiktan sonra suladim ve mutfak camimin önüne diyer biberlerin yanina koydum hee bu arada üzerlerini üzerine bir kac delik actigim naylon torbayla örttüm(Hani Nasrettin hocanin hesabina geldi biraz ama bir yerlerden basliycaz bizde bana bu konuda bilgi sahibi olan herkezin yazmasini istiyorum simdiden ilginize tesekkür ediyorum.
merhaba, aslı aramıza hoşgeldin..
forumlarımıda bir kaç kuralımız var...
her konunun konuşulduğu bölümler var... tohum nasıl çimlendirildiği konusunda süs biberleri konusunda...
o bölümleri okur, sorularını oralarda sorarsan cevap bulman daha kolay olur..
eğer tohum aldığın biberler yeterince olgunlaşmışsa çekirdekler canlanacaktır bence...
forumları bir süre takip et.. tohum çimlendirme konusunda bilgilere ulaşacaksın
konuyu süs biberleri konusu ile birleştirdim...
asli gündogar
06-10-2006, 22:54
Elinde söyle güzel degisik acisindan olsa daha makbul süs biberleri tohumu fazlacana olan varsa ne olur benide görün yaaa olmazmi.Kücük bir mektup zarfinin icine bir pecete arasinda yerlestirerek mektup gibi yolluyabilirsiniz.Sizinde burdan istediginiz bir sey olursa seve seve elimden geleni yaparim.Ilgilenen arkadaslarima cok ama cok tesekkürler.
eminim forumlara alışkanlığın arttıkça seni duyan çıkacaktır..
mesela "hoya" mum çiçeği çeşitleri konusunda oralarda neler bulabilirsin..
asli gündogar
08-10-2006, 00:34
Iyi aksamlar MEMET mesajini sabah okudum ve mum cicekleri hakkinda kücük bir arastirma yaptim ve tahminimden cok daha fazla cesidini buldum.Sadece benim gördüklerim kadariyla sinirliysa 100 tane cesidini ben gördüm ve resimleriyle,isimleriyle bilgisayarima yükledim.Hepsi inanilmaz güzellikte cicek veriyorlar sayende bende mum cicegi sahibi oldum hemen bir kac tanesini siparis ettim bir kac güne kadar elimde olur.Bilgisayarima kopyaladigim resimleri sizlerlede paylasmak istiyorum ama resimleri nasil aktaricagimi bilemiyorum ama sabah ilk isim bununla ugrasmak olucak.
Mine Pakkaner
08-10-2006, 00:35
Aslı,
Süs biberinin tohumunu almak istiyorsan biberi hiç koparmadan bitki üzerinde kurumasını bekle. Sonra kopar ve içini açarak tohumları çıkar.Gölge bir yerde gazete üzüerinde onları da kurut. Ertesi sezon tohumları ekersin.
Mine Pakkaner
08-10-2006, 00:38
Bilgisayarima kopyaladigim resimleri sizlerlede paylasmak istiyorum ama resimleri nasil aktaricagimi bilemiyorum ama sabah ilk isim bununla ugrasmak olucak.
Fazla uğraşmana gerek yok Aslı ;) ,
Yeni üyeler için kullanım kılavuzunda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001) foruma nasıl fotoğraf yükleyeceğin hep anlatılıyor.
Mum çiçekleri ile ilgili başlığımıza (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209)bu konu ile ilgili resim ve mesaj yollayabilirsin.
Selamlar
asli gündogar
08-10-2006, 01:15
Mine tesekkür ederim her iki konudada beni aydinlattigin icin resimleri hemen yüklemeye basliycam
Aslı, kendi çektiğiniz fotoğrafları ekleyeceksiniz değil mi? İnternetten bulduğunuz fotoğrafları galeriye eklememeniz gerekir. Bunun sadece bir iki istisnası var... Dünya anıt ağaçları, ağaç resmi yapan ressamlar gibi...
asli gündogar
08-10-2006, 15:21
Mum cicekleri konulu sayfaya koymak istiyordum.COK enteresan cicekleri olanlar var görmenizi isterim gerci daha henüz basaramadim bir türlü ama ugrasiyorum.Ayrica tesekkür ederim beni aydinlattigin icin.
burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001) site kullanımıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz..
Daha önce mum çiçeğiyle ilgili görüntüler ve linkler ekledik
sizin çiçeklerinizin görüntülerini merakla bekliyoruz
bahcıvan
08-10-2006, 23:32
Bence kesinlikle tohum da al, hem de alabileceğinin hepsini...
Dağıtıma başlayabilirsin sonra... Ben birinci sıradayım İsteyenler alta isimlerini eklesin..
1. Malina
2. Ful sokağı
3. bahcıvan
Bide daha öncede yazmıştım ama burda tekrarlamak istiyorum. Ben evde kullandığım özelliklede kırmızı biberlerin tohumlarını kıyamadığım için doğruca toprağa atıyorum.
Bu yaz hep o tohumların biberlerini yedim halada balkonda 6-7 kök biberim ve yeni filizlenmiş biberlerim var.
Ama o yukardaki siyah, mor biberlerden yok :(
Bende istesem onlardan.
Bide ben değişik tür biberler toplamaya başladım. Sizinlede paylaşırım.
(şimdilik 2-3 çeşit fakat azimliyim çoğaltıcam)
bahcıvan
08-10-2006, 23:34
Pardon, Ben 1. sayfadaki biberleri görünce kendimi kaybetmişim.
Yinede varsa tohum alabilirmiyim? :)
*sirius*
28-10-2006, 12:03
Mümkünse güzel biber tohumlanırızdan bende alabilir miyim? Ama karşılığında verebilecek biber tohumum yok :(
Bir kısmını anneannem istiyo, gönderilenlerden birazını ona vericem. O köye dikecek, ben de evdeki saksılara.
Saygılar...
ÇİÇEK FORMUNDAKİ BİBERİN TOHUMUNDAN BENDE 3TANE VAR.Geçenlerde marketten MOR renkli dolmalık biber aldım içinde 50 kadar tohum vardı kurumalarını bekliyorum. Bilgilerinize
dulantes
10-12-2006, 13:29
süs biberlerim çiçek açıyo :)
denizakvaryumu
10-01-2007, 14:39
Acı kırmızı biber kanserli hücreyi öldürüyor 10 Ocak 2007
ANKARA (A.A)
Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı.
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (acı kırmızı biber) içinde bulunan "kapsaisin" maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.
Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak "apostosis"i veya hücre ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı hücrelere zarar vermiyorlar.
Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını belirterek, "Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştular.
Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti. Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, "Bu, kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu gösteren bir durum" dedi.
Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti.
TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmişti.
Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, çalışmalarının sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini ifade etmiş, "Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor” diye konuşmuştu.
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde görüldüğünü bildirmişti.
ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı. Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.
İSOT-CAPSICUM-ANITUM
Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise “capsicum anitum” adıyla bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki. Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı.
Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17. yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte. L.T. Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını “capsaicin-kapsaisin” koymuştu.
Acaba aynı etkiyi, acı kırmızı süs biberleri de yapıyor mu?
.
Tohuma bırakılanlar.Yenmiyecek kadar acıdır.Dikkat edin.
Geçenlerde KOÇTAŞTA mini domates büyüklüğünde biber fideleri gördüm adını tam hatırlamıyorum ama solarinum gibi bişeydi bu bitkiyi bilen varmı ?
Pardon yanlış yazmışım üzerinde mini domates büyüklüğünde biberler bulunan fideler.
Yuvarlak, minik, kırmızı süs biberlerinden Kartal/Praktiker de çöpe atıyorlardı. Durun dedim, atmayın. Dinlemediler. Ben de görevlilere çaktırmadan tohumlarından topladım. Kurutup, baharda ekmeyi düşünüyorum:)
bilgekaan
20-01-2007, 19:18
arkadaşlar,
internette dolaşırken şuna rastladım .
"Chile Peppers - All about Chile Peppers and Recipes
"
http://rapidshare.com/files/12235974/Chile_Peppers.pdf.html
sukranayalp
20-01-2007, 20:53
Sn Ada Bayrakoğlu o bitkinin latince adı Solanum capsicum olmalı. Domates ve biberler aynı familyaya bağlıdır. Solanaceae familyasıdır.
Halit Togay
20-01-2007, 20:58
Herdemtaze denilen, içi boşluksuz, kırmızı bir misket görünüşü ve büyüklüğünde olan bitkiyi biliyor musunuz? Aynı bitki mi acaba?
Benim tohumlarını aldıklarım bunlardı.
6736
Kaynak: http://davesgarden.com/pf/imagesbyuser.php?user=JerusalemCherry
bitkiseli
20-01-2007, 21:44
Bu bitki tek yıllık mı?
Ferda Ülkümen
20-01-2007, 22:45
Hayır,tek yıllık değil.Bahçeme dikmiştim kışı dışarıda geçirmesine rağmen üç yıldır yaşıyor.
Halit Togay
21-01-2007, 07:30
Evet benim bahsettiklerim de bunlar . Çok kolay bonsaileştirilebiliyorlar.
bitkiseli
22-01-2007, 14:02
Benim tohumlarını aldıklarım bunlardı.
6736
Kaynak: http://davesgarden.com/pf/imagesbyuser.php?user=JerusalemCherry
Dün mum çiçeği bulma umuduyla pratiker e gittim,mum çiçeği bulamadım ama bu şirin biberlerden aldım, saksısı çok ufak ve alttan kökler çıkmış durumda meyveleri varken toprağını değişsem bi sakıncası olur mu:confused: kısacası bakımı hakkında bilgi alabilir miyim:confused: ilk defa biber bakıcam o kadar da güzel ki gidip gelip onu seyrediyorum,kaybetmek istemiyorum,şu bitkiler yüzünden bir gün kafayı yiyicem, belkide yedim:o
Halit Togay
22-01-2007, 17:56
Çok dayanıklılar , rahatça saksı değiştirebilirsiniz.
bitkiseli
22-01-2007, 20:44
O halde yarın ilk işim onu dapdaracık kabından kurtarmak olacak.
Teşekkür ederim.
bitkiseli
23-01-2007, 20:39
Bu gün Solanum un saksısını değiştirdim, eski saksısının dibinde bir solucan gördüm, forumda faydalı olduğuna dair yazılar var ama yinede tedirgin oldum, acaba kökler arasında varmıdır:confused: elimle köklerini şöyle bir yokladığımda birşey görmedim (gerçi solucanı yeni saksısına yerleştirmeden önce görseydim daha dikkatli bakardım) varsa evdeki diğer bitkilerime de geçermi:confused: yapmam gereken herhangi birşey var mı:confused:
Teşekkürler. Bendede birkaç tane tohum var ekeyim o zaman.
Herkese selam. Ben İstanbul'dan Murat. Ben de salonda saksılarda süs biberi yetiştirmek istedim. Çekirdekten büyüdüler, geçenlerde çiçek de açmaya başladılar fakat çiçekler açtıktan 3-4 gün sonra kuruyup sapıyla beraber dibine düşüyolar. Nerde yanlış yapıyorum. Oda sıcaklığı 23 C ' de sabit duruyo.
sukranayalp
30-01-2007, 15:55
Sanırım fosfor ihtiyacı var.
N-P-K gübrelerinden P oranı en yüksek olan bir gübre alın ve deneyin.
teşekkürler deniycem hemen.....
Sevgili Xpxp, Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığını gördün mü?:)
dulantes
01-02-2007, 17:09
Herkese selam. Ben İstanbul'dan Murat. Ben de salonda saksılarda süs biberi yetiştirmek istedim. Çekirdekten büyüdüler, geçenlerde çiçek de açmaya başladılar fakat çiçekler açtıktan 3-4 gün sonra kuruyup sapıyla beraber dibine düşüyolar. Nerde yanlış yapıyorum. Oda sıcaklığı 23 C ' de sabit duruyo.
Benim biberlerim de başta böyleydi.
Sanırım tozlaşamadıkları için meyva oluşmuyor.
Ben evde suni rüzgar oluşturarak çözüm buldum buna:rolleyes:
öğretmen
03-02-2007, 13:57
Süs biberlerimi dipten kestim.Uçlarını aldıklarımdan fışkıranlar da var.Yemeklerin yanında taze taze koparıp yemesi de güzel oluyor...
Halit Togay
11-02-2007, 11:39
Solanum Capsicum için bonsaileştirmeyi deneyen oldu mu?
lerdemir
11-02-2007, 23:32
dulantes,
Gerçekten böyle bir çözüm var mı, yoksa sadece bir şaka mı? :confused:
Neden bu kadar merak ettiğime gelince; ben bütün yaz balkonumda duran Kıbrıs Limonumu kış ilk bastırdığında içeri aldım ve oda sıcaklığında onlarca çiçek açtı ve fakat hiçbiri meyveye dönüşmedi.
Teşekkürlerimle...
Benim biberlerim de başta böyleydi.
Sanırım tozlaşamadıkları için meyva oluşmuyor.
Ben evde suni rüzgar oluşturarak çözüm buldum buna:rolleyes:
Benim "#47." mesajda fotoğrafı olan çan şeklindeki süs biberim var. Geçen yaz sadece iki biber verdi. Kış olduğunda biberlere dokunmadım öylece duruyorlardı. Birkaç günde azıcık suluyordum.
Bildiğim kadarıyla biberler tek yıllık bitkidir ancak ben yanlış biliyormuşum. Biberimi bana veren kişi biber dalının üst kısımlarını koparınca ertesi yıl da biber verdiğini, tohumdan yetiştirene kadar daha erken dönemde çiçeğe durup biberlerin yaz olmadan olgunlaştığını söyledi.
Buraya geldiğim gibi dalında kuruyan biberleri kopardım, dalını da keskin bir makasla kestim. Bıçakla keserken bitki acı çeker, keskin bir makasla kesersen iyi olur demişti. Aynen uyguladım dediğini.
Yazın bu durumdaydı. Taşınırken hırpalandığı için tüm yapraklarını dökmüş kısa süre sonra tekrar yapraklanmıştı.
İlk sayfadaki süs biberlerini bir süre pc de, masa üstünde kullandımdı.
O süre zarfında sürekli aç hissetmemi önceleri anlayamadım. Biberlerin iştahımı tetiklediğini sonradan keşfettim :)
Acı yemediğim için sadece göz zevkim için yetiştiriyorum. İlk gördüğümde vuruldum güzelliğine ve istedim. Yıllardan sonra evimdeki tek saksı bitki idi. İkinci saksıyı bitişik komşum taşınırken verdi. Biberimden sonra bir de sardunyam oldu.
Acı yemediğim için sadece göz zevkim için yetiştiriyorum. İlk gördüğümde vuruldum güzelliğine ve istedim.
Valla böyle güzelliklere ben hiç dayanamam, yerimmm...:p
Valla böyle güzelliklere ben hiç dayanamam, yerimmm...:p Ayy çok güldüm. Allah da seni güldürsün Sevgili Müjgan.
Şekerli biber üretildiğinde yiyeceğime dair söz verebilirim.
Ayy çok güldüm. Allah da seni güldürsün Sevgili Müjgan.
Şekerli biber üretildiğinde yiyeceğime dair söz verebilirim.
Az sonra 500. mesajını yazacaksın, şimdiden kutlarım :)
Yazdım gittti 500. mesajımı. Vatana millete bir de ağaclar.nete hayırlı uğurlu olsun.
Farkında bile değildim. Dikkatimi odakladığın için ayrıca teşekkür ederim.
Yazdım gittti 500. mesajımı. Vatana millete bir de ağaclar.nete hayırlı uğurlu olsun.
Farkında bile değildim. Dikkatimi odakladığın için ayrıca teşekkür ederim.
:) hayırlı olsun tekrar.
lerdemir
13-02-2007, 03:01
Bu arada benim yukarıdaki zavallı sorucuğum da kaynadı gitti iyi mi? :)
dulantes
15-02-2007, 08:45
dulantes,
Gerçekten böyle bir çözüm var mı, yoksa sadece bir şaka mı? :confused:
Neden bu kadar merak ettiğime gelince; ben bütün yaz balkonumda duran Kıbrıs Limonumu kış ilk bastırdığında içeri aldım ve oda sıcaklığında onlarca çiçek açtı ve fakat hiçbiri meyveye dönüşmedi.
Teşekkürlerimle...
Ben gerçekten dediğim gibi suni rüzgar yapıp sonucunu aldım:rolleyes:
Bitkini tozlaşması lazım. Evde rüzgaz da sinek de olmayınca bu iş bana kaldı.
Yine de başka sebebi olabilir tabi. Bir bilene sormak lazım;)
http://www.cnnturk.com/images/yasam/acibiber24subathi.jpg
Dünyanın en acı biberi keşfedildi
Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, ''Bu biber bir rekoru hak ediyor'' diye düşündü. Biberin hakkını Guinness yetkilileri teslim etti...
Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri, New Mexico Devlet Üniversitesi'nde profesör olan Bosland'ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi "bhut jolokia"yı keşfettiğini onayladı.
"Ruhunuzu teslim ediyorsunuz"
Biberin yerel adının "ruh biberi" olduğunu belirten Bosland, "Herhalde, yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı vermişlerdir" diyor.
"Bhut Jolokia"nın, acılık ölçmeye yarayan ve kaşifinin adını taşıyan "Scoville" ölçeğine göre 1.001.304 birim olduğu, bu değerin, ünlü acı biber Red Savina'nın neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor.
New Mexico'da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık bin 500 Scoville birimi acılık taşıyor.
Scoville testi, bir miktar biber ekstresi, tadı hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli suyla seyreltilerek yapılıyor. Şekerli su ile biberin oranı, Scoville değerini veriyor.
Kaynak: CNN Türk
Arkadaşlar Merhaba
Ağaçlar.net sitesine bugün üye oldum ve hemen bir sorum olacak.Çünkü bu işi ilk defa yapıyorum.Bugün süs biberi tohumu aldım ve yaklaşık 75*25 cm. boyutunda bir saksıya toprağı doldurduktan sora tohumları serptim ve tekrar tohumların üzerine 0,5-1 cm. kadar (tohumların paketinde yazdığı gibi) toprak serptim.Daha sonra toprağın üzerine bir miktar suyu serpiştirerek döktüm:confused:ve bu saksıyı odamda ışık alan bir yere koydum,umarım doğrudur.Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.....
Arkadaşlar Merhaba
Ağaçlar.net sitesine bugün üye oldum ve hemen bir sorum olacak.Çünkü bu işi ilk defa yapıyorum.Bugün süs biberi tohumu aldım ve yaklaşık 75*25 cm. boyutunda bir saksıya toprağı doldurduktan sora tohumları serptim ve tekrar tohumların üzerine 0,5-1 cm. kadar (tohumların paketinde yazdığı gibi) toprak serptim.Daha sonra toprağın üzerine bir miktar suyu serpiştirerek döktüm:confused:ve bu saksıyı odamda ışık alan bir yere koydum,umarım doğrudur.Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.....
Altına bir karton koyarak betondan soğuk almamasını sağlayabilirsin.
Koli kartonlarınden bir parça kesmek işini görebilir.
Ayrıca ısıya göre çimlenme süresi oynuyor.
Bende de vardı ekilmiş. Tornavida ile kurcaladım, çimlenme yoktu 10-12 gün sonra çimlenmeler başları.
bir de üstüne bir naylon kapatıp su kaybını engelleyebilirsin ancak her gün havalandırmak kaydıyla.
Dikmeden önce çimlendirme için birşeyler yaptınız mı?
Arama yaparsanız sanırım sulandırılmış aspirinle çimlenme artışı sağlanıyordu.
papatyam
24-03-2007, 07:59
Denizakvaryumu, Kurutulmuş dolma biber yedinizmi hiç bende acıyı çok severim ama onlar çok acı:)
Benim gibi acı severler bu biberin tohumunu elde etmeli...Çünkü Türkiye deki hiç bir acı biber beni tatmin etmiyor :)
melevcan
24-03-2007, 10:19
Merhaba,
Biz de, daha doğrusu babam, yazın balkonumuzda hazırladığımız bir platformda biber yetiştiriyor. Çok acı bir biber, hani şu kurutulup kırmızı kırmızı halde kışın yemeklerin içine bir tane atılan o küçük biberlerden. Pazarlarda da satılır bilirsiniz. Onlar da süs biberi midir ? Her sene tohumlarından ayırıp, bir dahaki seneye yeniden ekeriz. Yıllardır böyle devam eder. Daha sonra resmini de eklerim, süs biberi olarak geçip geçmediğini merak ediyorum.
merhaba...
ben daha önce süs biberi dikmiştim ama hata yaparak bir saksıya çok fazla miktarda tohum atmışım ve fazlasıyla çimlenme gerçekleşti... bir arkadaşım bana bunun yanlış olduğunu küçük saksılara tek tohum yettiğini söyledi bende tek fide kalacak şekilde diğerlerini çektim... yaklaşık boyu 5 cm kadar ama 10 gündür boyunda bir değişiklik yok konuyla ilgili bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla....
ayrıca tohumlarımı olgunlaşmış kırmızı biberlerden kurutarak imal ettim...
eğe yetiştirmeyi becerebilirsem isteyen arkadaşlara veririm.. çünkü biberlerimin olgun boyutu 1-2 cm arası ve çok acı biberlerdir ve renkleri ağırlıklı mordur..
ayrıca tohumlarımı olgunlaşmış kırmızı biberlerden kurutarak imal ettim...
eğe yetiştirmeyi becerebilirsem isteyen arkadaşlara veririm.. çünkü biberlerimin olgun boyutu 1-2 cm arası ve çok acı biberlerdir ve renkleri ağırlıklı mordur..
Beyhan bu mesajı bugün 12.52 de attığına göre benim bürodayken yazmışsın ;)
O meksika biberlerinden bir kaç tanesini alabilirim ******. Ama yiyebilirmiyim bilmem:D
Meksika biberi diye marketlerde satılan Fersan ın çıkarttığı, acı biber konserveleri var. Adı da Paprika idi sanırım.
Bunlar da benim süs biberim.
Selahattin Yılmaz
09-04-2007, 15:38
Habibe hanım biberler süper gidiyor, ne yapıyorsanız o uygulamaya devam..
Merhabalar.
Değişik süs biberleri tohumlarından yurt dışından getirmiştim.Kısmetse yetiştirdiğim zaman resimleyip arzu eden arkadaşlarla seve seve tohumlarından gönderebilirim.Saygılar.
bugün yeni aldığım biberimle elimde biber veren 4 farklı tür süs biberi oldu. bunun yanında da seneye çimlendirilecek olan 2 farklı türün de tohumlarını aldım kenara koydum. aklıma gelmişken bunların bir ara resimlerini çekip koyayım burayada belki biberlerinden alıp kurutmak isteyenler çıkar diye düşünüyorum.
S.İnceçayır
22-07-2007, 08:23
Çok iyi olur resimlerini eklemen
Halit Togay
01-08-2007, 14:55
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9122&catid=621
solanum capsicum için galeriye fotogaf yüklenmiş.
denizakvaryumu
01-08-2007, 16:25
Bilimsel ispatlı en acı biber
'En acı biber' tescillendi
Bhut jolokia, yerel dilde 'ruh biberi' demek.
AA - LAS CRUCES - Bir parça ısırdıktan sonra ağzından alev çıktığını hisseden Paul Bosland, "Bu biber rekoru hak ediyor" diye düşündü.
Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri de ona hak vererek, New Mexico Devlet Üniversitesi'nde profesör olan Bosland'ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi 'bhut jolokia'yı keşfettiğini onayladı.
Biberin yerel adının 'ruh biberi' olduğunu belirten Bosland, "Herhalde yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı verdiler" diyor.
Bhut jolokia acılık ölçen Scoville ölçeğine göre 1 milyon 1304 birim. Bu değer, ünlü acı biber Red Savina'nın neredeyse iki katı. New Mexico'da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık 1500 Scoville birimi acılık taşıyor
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=213939
Hem başlık güncellesin dedim hemde elimdeki 6 farklı türü ve tohumlarını ortaya koyayım dedim en yakın zamanda resimlerini çekip buraya ekleyeceğim. Herkese selamlar.
Bunlar şu anda meyvesi üzerinde olan biberim, eğer arzu eden olursa bunun biberlerinden tohum almak isteyenlere yollayabilirim, bu oldukça uzun ömürlü bir biber ve üzerinde çiçeği neredeyse hiç eksik olmuyor. Kışın da sıcak bir ortamda tutulduğunda hayatta kalabilen bir cins.
Bu da daha önceki başlıklarda çan biberi olarak isimlendirilen biberim, ancak bu sene sadece 1 tek biber verdi nedense üzerindeki meyvelari olgulaşamadan kalıyor:(
ilk saksıda görünen minik fideler turşuluk biberlerden, hani şu ufak yemyeşil zehir gibi olanlardan. Diğer resimdeki saksıların birinde yuvarlak sarı biber tohumları, diğerinde de sanki dolmalık biberin minyatürü gibi duran biberlerin tohumlarından ekili. İkiside sanırım 1 haftaya kendisini göstermeye başlayacaktır.
bu da resmen zehir bir biberin rüzgardan sonra kırılan dalı mı diyeyim kökü mü diyeyim orası işte, ama umutluyum başına gelmedik kalmadı zavallının hala direniyor. bunun biberi kıpkırmızı ve resmen yeme beni diyor.:)
Bunlarda son çeşitlerim,
öndeki ilk mesajlarda adı geçen mor biberin tipinde ama yemyeşil meyve veriyor, arkadaki ise minicik ve sapsarı biber veriyor, biberler olgunlaştıkça kırmızılaşmaya başlıyor.
Ataser, çan biberinden tohum alacaksınız değil mi?
Biberleri olmuyor olur olmaz alacağım, tabi her ihtimale karşın pazarda da bakıyorum bulurbulmaz alacağım bir teyze satıyordu geçen sene ben ondan almıştım umarım gene gelir pazara da alırım sizede hemen yollarım:)
Sayın kınacı paketiniz hazır, akşama vereceğim sanırım 1 2 günde sizde olur selamlar.
Nevsune bu arada arzu edersen elimdeki türlerden de sana bir paket yapabilirim çan dan tohum ya da biber alırsam gene yollarım:)
Benim gibi acı severler bu biberin tohumunu elde etmeli...Çünkü Türkiye deki hiç bir acı biber beni tatmin etmiyor :)
Birde ben tohum yollayayım bari size belki istediğiniz gibi çıkar
Selahattin Yılmaz
15-08-2007, 11:43
Bunlar şu anda meyvesi üzerinde olan biberim, eğer arzu eden olursa bunun biberlerinden tohum almak isteyenlere yollayabilirim, bu oldukça uzun ömürlü bir biber ve üzerinde çiçeği neredeyse hiç eksik olmuyor. Kışın da sıcak bir ortamda tutulduğunda hayatta kalabilen bir cins.
Bu biberin tohumundan ben rica ediyorum. Ancak biberlerde yabancı döllneme olduğu için bu bitkinin tohum almadan önce ayrı bir odada bulundurulması gereklidir aksi takdirde birbirlerine toz veriri ve diğer biberlerin öçzelliğinde biberleri olur. AYrı bir yerde bulundurun ki homojen tohumları olsun. O tohumlardan aynı bitkiyi gönderin olur mu?
Tamamdır anlaşılmıştır:)
Hiç sorun olmadı şimdiye kadar ama dikkate alacağım bana adres yollar iseniz hemen yollarım sayın moderatörüm:)
ps: sadece bunun için mi geçerli bu durum tüm biber türleri için mi acaba?
deniz boro
27-09-2007, 21:34
Ben geçen sene Olimpos'tan 4 ayrı süs biberi tohumu almıştım. Baharda ektim ancak iki türü (biri sivri biber biri dolmalık biber gibi) daha yeni meyve verdi. Ve tüm süs biberlerimin üstünde hala çiçek var. Bu ilk süs biberi ekişim. Yazın içeri alsam meyve vermeye devam eder mi?????
Mine Pakkaner
27-09-2007, 21:48
Eğer süs biberlerinize içeriye aldığınız zaman da, aynı yazın olduğu gibi bir ışık ve sıcaklık sağlayacaksınız meyve vermeyi sürdürür.
deniz boro
27-09-2007, 22:01
Niye foruma ilk baktığımda sadece son bir iki msgi görüyorum ve önceki sayfaları göremiyorum? Biz Çukurovalılar acısız yapamayız. Hele mercimek çorbası mevsiminde.
karaselvi
02-10-2007, 08:59
Kışın iceri alırsanız. Baharda uygun bir budamayla hayatta tuta bilirsiniz.kışın yapraklarını döker ama baharda ana dallardan bidahja fişkirir. hatta bu yontemle 2 yaşında feslegenim bile var. Tabi topragınıda değiştirin yoksa verim düşer. Benim gül biberim 2. yaşın da biberleri çicek gibi ve kırmızı renkli. Tecrübeli bir kaç kişiye yollaya bilirim. Bu sene sıcaklardan dolayı verim az oldu.
sinaninci1
03-10-2007, 02:02
Selam Karaselvi3
Eger mumkunse ben isterim yalovada oturuyorum ama guney doguluyum aciyi cok severim bende biber eksilmez her sene dort bes kok biberim vardir hem tursu yaparim hem taze yerim gul biberi merak ettim yetistirmek isterim
saygilar
karaselvi
03-10-2007, 09:49
:ben de çok merek etmiştim ama gül biberinin acı olduğunu sanmıyorum.:p
adresi
nizi yollarsanız yollamaya calışırım bahara daha çok var.
sinaninci1
03-10-2007, 14:46
Karaselvi 3
Cok tesekkur ederim bugun birisini ziyarete gittim birde ne goreyim 6 kok gul biberi ustu dolu istedim ve aldim sagol teklifin icin tesekkurler bak resimlerini gonderiyorum
saygilar
Hakan KINACI
03-10-2007, 14:57
21994
21995
21996
21997
21998
Bunlarda bizim yazlıkta kalanlar ancak, hiç acı değiller.
karaselvi
04-10-2007, 00:23
Çok güzeller:p
deniz boro
04-10-2007, 00:57
Çok ilginç, resim koyamıyorum ama bendekiler yeni kızardı. Görüntüleri 8 cm lik dolma biber şeklinde. Bu da benim ilk ekişim bu tohumu ve tadına bakmadım. Ama ana bitkinin meyveleri acıydı, çok acıydı. Bu da onu süs biberi cinsine sokmalı. Belki de olimposa özel yöresel bir bitkidir.
Mesela İngilterede tatlı yeşil biber diye bir kavram yoktur. Türkiyede sap kereviz olmadığı gibi...
Merhabalar
Biber yetiştiren arkadaşlar mümkün mü acaba bana da tohum göndermeniz ?
İklimsiz
05-11-2007, 23:47
Karadenizli olmama rağmen ben de acıyı çok seviyorum, kahvaltı dahil bibersiz yenen yemeğin tadını alamayanlardanım. Bana da biraz tohum verebilmeniz mümkün mü?
merhaba,
Bunlar da benim süs biberleri.Yazın tam güneşte verimli olmadı, sonra yarı gölge bir yere alınca fışkırdı durdu biberler.Tek yıllık diye söküp atacaktım, Malina'nın biberleri 4 yıllık olmuş madem, bendekileri de saklayayım o zaman ;)
Tohum isteyenler bana özel mesajdan adreslerini atarlarsa göndermeye çalışırım.
İklimsiz
14-11-2007, 12:54
Sayın MSaygin bence de söküp atmayın biberinizi. Yaprakları sararıp dökülebilir fakat ilk ılık güneşli günlerde tekrar yaprak verip çiçek açacaktır. Deneyimle sabittir.
Kesinlikle atmayın, hatta budayın daha gür çıkıyorlar:)
Harun Parlak
14-11-2007, 16:59
Merhabalar
Biber yetiştiren arkadaşlar mümkün mü acaba bana da tohum göndermeniz ?
Sizin çan biberi tohumlarınız bende baki göndereceğim şimdilik acelesi yok diye liste oluşturuyorum. Hepsini aynı günde göndermeyi düşünüyorum. Unutduğumu sanmayın arkadaşlar. Arkadaşlardan biri çan iberini benden istemişdi henüz göndermedim isabet olmuş. Neden derseniz forumda
(Acer palmatum) istiyecekdim yazmıştı takip ediyorum elimdeki tohumlardan gönderceğim.
İSTANBUL lu arkadaşları en sona bırakıyorum belki İSTANBUL BONSAİ ATÖLYESİNDE elden veririm diye.
İklimsiz
14-11-2007, 17:16
Sayın Tekin o listede mutlaka benim de olmam lazım:)
Harun Parlak
14-11-2007, 17:18
Neden olmasın şimdilik adresiniz yok ama isterseniz adresinizi yazın **** trabzona toplu göndermeyi düşünüyorum orada paylaşabilirsiniz.
Harun Parlak
14-11-2007, 19:44
Yukarıda bahsetdiğimkişi sizdiniz zaten gelecek size ve diyer arkadaşlara
Yukarıda bahsetdiğimkişi sizdiniz zaten gelecek size ve diyer arkadaşlara
Bunlardan biri de benim.Dört gözle bekliyorum tohumları ;)
Harun Parlak
14-11-2007, 20:48
Büyük bir ihtimal size elden ulaşır düşüncesindeyim ya bonsai atölye çalışması ****
Atatürk Arboretumu ikinci gezisinde gelme şansı olur diye olmadı adresinize gelir ******.
İklimsiz
14-11-2007, 21:22
Teşekkür ederin Tekin dört gözle bekliyor olacağım. Acıyı çok sevdiğim için her tür ve boydan biber yetiştiriyorum. Sizden gelecek olan daha önce hiç görmediğim ve tatmadığım bir tür olduğu için ilgimi çekti.
Büyük bir ihtimal size elden ulaşır düşüncesindeyim ya bonsai atölye çalışması ****
Atatürk Arboretumu ikinci gezisinde gelme şansı olur diye olmadı adresinize gelir ******.
Tamam bu her iki çalışmayı da takip edip bulunmaya çalışırım teşekkürler tekrar
Vildan Sönmez
15-11-2007, 15:31
Arkadaşlar kendim yetiştirmesemde,Norex arkadaşımızın balkonundaki bu biberleri görmenizi istedim.
teşekkür ederim Vildan Hanım, galiba bizim balkondan en güzel fotoğrafları siz çekiyorsunuz. ( Kıracağım kendi makinamı )
bir de ekleme yapayım zehir gibiler ısırdığınız zaman iki kızgın şiş sokulmuş gibi oluyor ...:) ki ben acıyı çok severim..
Benim süs biberimin fotoğrafı ekte, hatta biberlerimi kuruttum.İsteyen olursa tohum gönderebilirim.
Bir de yaklaşık 5-6 sene önce süs biberi diye satın aldığım bir bitkim ?? var.Enteresan bir bitki domates ile biber arası bir şey.Yapraklarının kokusu domates yaprağı gibi.Resimde görüldüğü gibi yeşil minik toplar oluyor sonra onlar kıpkırmızı oluyor.Tohumları bibere benziyor.
Bende bu sene bu bitkinn tohumlarını aldım adını bilmediğim için araştıramıyordum çok güzel bir bitki seneye bende ekeceğim..
Bir de yaklaşık 5-6 sene önce süs biberi diye satın aldığım bir bitkim ?? var.Enteresan bir bitki domates ile biber arası bir şey.Yapraklarının kokusu domates yaprağı gibi.Resimde görüldüğü gibi yeşil minik toplar oluyor sonra onlar kıpkırmızı oluyor.Tohumları bibere benziyor.
Arkadaşlar bu bitki kış kirazı ( solanum pseudocapsicum ) a benziyor. Latincesini google - görsellere giererek kontrol edin. aynı bitki mi?
Ben bu isimle inceledim çok benziyorlar olabilir bakımları nasıl acaba...Tabi birde yeniyormu...:D
Süha Şendoğan
16-11-2007, 17:27
Ne kadar güzel resimler tohumlarından elinizde mevcutmu acaba ?
(Sn.Noreks)
Sn Turco,
Adres verin ( özelden ) size biberi göndereyim siz kurutursunuz. Ben yemekten kurutmaya vakit bulamıyorum. Devamlı biber veriyor hala..
Süha Şendoğan
17-11-2007, 11:35
Sn Turco,
Adres verin ( özelden ) size biberi göndereyim siz kurutursunuz. Ben yemekten kurutmaya vakit bulamıyorum. Devamlı biber veriyor hala..
İlginize ve yardımlarınıza çok teşekkürler.Mesajı verdim ödemeli bekliyorum.
Saygılar.
Arkadaşlar bu bitki kış kirazı ( solanum pseudocapsicum ) a benziyor. Latincesini google - görsellere giererek kontrol edin. aynı bitki mi?
Evet haklısınız Mahon67.Kış Kirazı imiş.:)Süs biberi diye satan satıcıyı ve kullanıcıyı da :) tebrik etmek etmek gerekiyor demek ki.İşte ağaçlar.netin faydaları.
celalsungur
19-11-2007, 12:01
Koçtaş'tan almıştım, Biofarm organik gübre kattım toprağına, arada sırada bitki besini de veriyorum, meyveleri iyi ama hiç yaprak sürgünü vermedi.
1-Sürgün vermesi için ne yapmalıyım?
2-Bunların tohumları da alınabilir mi?
karaselvi
19-11-2007, 18:20
kış kirazı ( solanum pseudocapsicum )
Yetiştirmesi baya zor. Ama çok yıllık bir bitki ama kışın soğuk vurabiliyor. Biberleride yeniyor. Cam turşu kavanozlarında çok güzel bir görüntü oluşturuyor.
sinaninci1
19-11-2007, 23:06
Koçtaş'tan almıştım, Biofarm organik gübre kattım toprağına, arada sırada bitki besini de veriyorum, meyveleri iyi ama hiç yaprak sürgünü vermedi.
1-Sürgün vermesi için ne yapmalıyım?
2-Bunların tohumları da alınabilir mi?
Celal bey biberin tohumunu alabilirsiniz.
Bendede var üzerinden mahsülü topladıkça çicek açıp büyüyor, ama artık kışa girdik, tohumları toplayın belki çiçek açar yine, ama hiç tahmin etmiyorum.
Saygılar
Sn karaselvi3 evet haklısınız kavanozda özellikle suyun içinde görüntü çok güzel olacaktır.Ancak ben onları, o güzel kırmızı yuvarlacıkları mümkün değil koparamam.Hatta önümüzde ki sene şubat ayında evde ki budanacak bitki ve ağaçlarımı nasıl budayacağım diye kara kara düşünüyorum.
Selam.Dünya'nın en acı biberi olarak bilinen bhut jolokia tohumuna ulaşabilen arkadaşımız var mı?
İklimsiz
20-11-2007, 09:28
Bulan olursa ben de talibim:)
Hakan KINACI
20-11-2007, 09:40
Çok zor, bakalım baharda dikeceğim tohumlarımdan alabildiğim kadar biberleri tek tek deneyeceğim en acısını seçip, tohumlarını sizinle paylaşacağım.
Bhut jolokia değil ama annemin Elazığ'da ki bağımızdan getirdiği, kavanoza yaklaştığınızda bile insanın gözlerini yakan,hapşırmaya başlatan bir biberimiz var.Annem tohumlarıyla birlikte çekmiş.İsteyen olursa azıcık ondan gönderebilirim.
Çok güzel türler var.Ne kadar değişik tür bitki var.
Bhut jolokia değil ama annemin Elazığ'da ki bağımızdan getirdiği, kavanoza yaklaştığınızda bile insanın gözlerini yakan,hapşırmaya başlatan bir biberimiz var.Annem tohumlarıyla birlikte çekmiş.İsteyen olursa azıcık ondan gönderebilirim.
Beni çok mutlu ederseniz. :))
Tamam o zaman adresinizi bildirirseniz 26.11 veya 27.11 günü kargoya veririm.
capsicum pubescens (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=11379&catid=member&imageuser=4625) çok az sayıda tohumu var. Ali abi yolladı.
bende tohum aldım mevsim uygun mu acaba şimdi eksem
Şuan yetiştirmekte olduğum biberlerimi sizlerle de paylaşmak istedim.çok ciciler değil mi? :cool:
Penelophe
20-02-2008, 03:10
Maşallah, harikalar, bu mevsimde iyi korumuşsunuz doğrusu.;)
bahtiyar02
21-02-2008, 00:34
sevgili dostlar yazdan kalma 4 kök süsbiberim var halen üstünde taze biberleri var.günde 1-2 tane yemek yeterli.ayrıca yetiştirdiğim 6-7 tür süs biberlerimin fideleride var.sanırım nisana kadar biber yeriz:p
Resim-1 http://img105.imageshack.us/img105/1764/img0147fe3.jpg
Resim-2 http://img105.imageshack.us/img105/3949/img0145ou2.jpg
Resim-3 http://img105.imageshack.us/img105/3788/img0143bo4.jpg
resim-4 http://img65.imageshack.us/img65/4249/img0150zs7.jpg
dostların söylediği gibi gerekli ortam sağladığında uzun süre dayanabiliyorlar.
saygılar
bahtiyar02
21-02-2008, 00:41
mahon67 dostumdan Dünya'nın en acı biberi olarak bilinen bhut jolokia bende aldım umarım yetiştirebilirim.
umarım yöremizde bulunan dolmalık acı biberlerlerle anıdır.
tekrar teşekkür ederim mahon67 dostum
saygılar
İklimsiz
21-02-2008, 10:16
Bahtiyar bey, bhut jolokia tohumları kaç adet geldi size?
Paylaşalım diye sormuyorum ;) Ben de almıştım, kıyaslamak amacıyla ;)
sinaninci1
21-02-2008, 12:52
Bahtiyar bey, bhut jolokia tohumları kaç adet geldi size?
Paylaşalım diye sormuyorum ;) Ben de almıştım, kıyaslamak amacıyla ;)
İklimsiz yetiştirde seneye bizede tohum gönder.:D:D
İklimsiz
21-02-2008, 15:25
Dört yaprak vermiş minicik bir fidem var, tüm muhabbetimi ona vermiş durumdayım:dilli:
Beraber yanalım diyorsunuz Sinan bey, tamam yanalım :D :D
sinaninci1
21-02-2008, 15:56
Dört yaprak vermiş minicik bir fidem var, tüm muhabbetimi ona vermiş durumdayım:dilli:
Beraber yanalım diyorsunuz Sinan bey, tamam yanalım :D :D
Vallahi ben Urfalı oldugum için alışıgım yanmaya,:dilli: ama sizi bilmem ne kadar acı seversiniz bende bayagı çeşidi var, daha ekmedim bu aydan sonra ekecegim, turşuyu bile acı yaparım. sizdeki tohumun dünyanın en acı biberi deniyor, eger Amerikada çalıştıgım Hindistanlıların getirdigi biberse hatrı sayılır acıdır dikkat edin nefesinizi kesmesin, tohum fazlanız varsa yok demem :D
bahtiyar02
21-02-2008, 17:19
iklimsiz dostum... gelen paket üzerinde 10 adet yazıyor.paketi açmadım..inşallah önümüzdeki hafta ekeceğim..
saygılar
İklimsiz
21-02-2008, 17:22
Teşekkürler Bahtiyar bey. Başarılı çimlendirmeler diliyorum.
Sinan beyciğim maalesef elimde fazla tohum yok, inşallah seneye.
sinaninci1
21-02-2008, 17:26
Tamam ilk biberin tohumları benim:D:D
leventguclu
23-04-2008, 12:32
merhaba arkadaslar..
jalepano biberi eken arkadas varmı hıc aranızda acaba bılgı verebılırmı..ben bu bıberın tohumundan arıyorum..nasıl temın edebılırım..
tesekkurler...
tunalimor
06-05-2008, 23:25
Süs biberlerim ile ilgili olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Terasta yatiştirmiş olduğum biberlerden saksının bir tanesini kasım ayında catının altına aldım. yıbaşına kadar dallarında biberler durdu haliyle hapisi kızardı.Ocak ayında balkona aldım,yaprakları döküldü üzerinde 3-5 biber kaldı Şubat ayında bir baktım ki yeni filizler sürüyor ,onlar saksıda 4 kök,birgüzel budadım , mart ayında çiçeklerden gecilmedi ama coğu döküldü, bugünkü tarih ile saksımda yüzlerce biber ve çiçek var.bunu paylaşmak istedim .NOT Gecen sene cok acıydı,busene daha acısını yiyemedim.
ceromaya
11-05-2008, 16:18
Çimlenen süs biberlerim :p
Geçtiğimiz bahar çimlendirip, büyütmeyi başaran arkadaşlar fotoğraf ekleseler güzel olur ;)
Nurcan Özgür
17-05-2008, 15:57
siteye yeni ulaştım biber merakım baş gösterdi bu günlerde capsicum pubescens biberi tohumu arıyorum nereden temin edebilirim bilen varmı buna yunanisan biberide deniyormuş hafif acı etli yağ biberinin minyatürü gibi 3-4cm kadar oluyor kırmızı renkte bana bilgi vere bilirmisiniz çok sevinirim .
açık-pozisyon
20-05-2008, 08:47
Merhabalar,
Kendim çimlendirdiğim biberlerimi geçen ay saksıya almıştım, havalar ısınınca da balkona koydum. 2 uzun saksımın birinde 4 adet, diğerinde de 5 adet biber fidem var, biberlerden bir tanesi çiçeklendi, diğerleri de açtı açacak... Fakat birkaç günden beri yaprak bitleri musallat oldu... Özellikle yeni çıkan tomurcukların içine yavrulamışlar her gün çoğalıyorlar, üzerlerine su döküyorum, elimle temizliyorum ama hergün yenileri geliyor... Yeni gözlerin yaprakları buruştu, dökülüyor. Böyle açık yeşil renkli, yarım milim büyüklüğünde yaratıklar... Biliyorum fotoğraf koysam çok iyi olur ama henüz fotoğrafını çekemedim. Acaba hiçbirşey yapmamamlı, kendi haline mi bırakmalı? Bunlardan kurtulmak için doğal bir yöntem var mıdır, yoksa illa ilaç mı püskürtmek gerek?
Herkese şimdiden teşekkürler...
Selahattin Yılmaz
20-05-2008, 10:21
Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD) başlığını takip edin.
Arkadaşlar internette bir sitede bu fotografı gördüm ve paylaşmak istedim benim acı severlerin gözü gönlü açılır herhalde. :))
denizakvaryumu
20-05-2008, 11:08
Her acı biber gerçek acı biber değildir :)
Bhut Jolokia
Bih Jolokia
Naga Jolokia
İşte acı biber diye bunlara diyorlar.
Mahşerin 3 atlısı...
http://www.chileseeds.co.uk/
linkte 3 ü birden satılmakta.Gerçek acı sevenler ortaya çıksın :)
Naga morich in de
mahşerin 4.atlısı olmaması için hiç bir sebep yok :)
Bunları denemek lazım aslında, gerçi fotografladkilerin hali pek iç açıcı değil ama :)) olsun acı başka bir dünya değil mi?
Ben bir de bu linki buldum,
http://www.reimerseeds.com/peppers-hot_623.aspx
burda sadece biber değil bir çok ürün bulunuyor fiyatları da fena değil aslında seneye düşünülebilir. Bu arada hazır aklıma gelmişken sorayım, herhangi bir yerden bu mevsimde aldığımız paket (**** açık) tohumları bekletip seneye eksek ne gibi bir mahsuru olabilir.
açık-pozisyon
20-05-2008, 15:08
Sayın Selahattin Yılmaz,
teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim...
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 00:28
Bende iki çeşidi var. Favorim mor olanı.
degişik türlerde süs biberleri varmış.Bende meraklısıyım tohumlarını nerede bulabilirim.Cevap verirseniz memnun olurum.
:cool:degişik türlerde süs biberleri varmış.Bende meraklısıyım tohumlarını nerede bulabilirim.Cevap verirseniz memnun olurum.
Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 22:52
Ben tohumları biberin kendisinden alıyorum . Süs biber tohumu araştırması yapmadım . Beğendiğim biberin tohumunu topluyorum . Top biberlerim ;
Nurcan Özgür
18-06-2008, 01:46
top biberler harika güzel günlerde yiyin inşşallah:D darısı başımıza
suavicem
18-06-2008, 23:18
Çok acı seven var mı?
Bir tanesini bir haftada bitiremeyeceğiniz acıklıkta bir cinsim var. Kökenini unuttum. Meksika biberi ekmiş olabilirim :)
Ona göre tohumluk bıracağım...
sayın malina,
sitenin en yeni üyelerindenim.
bu biberinizin tohumlarından edinmek isterim.
sizin için çok zor olmayacaksa,
suavicem@gmail.com
bu adresimi sürekli kullanıyorum, buradan bana ulaşabilirseniz çok sevinirim.
teşekkürler, saygılar.
Şuan yetiştirmekte olduğum biberlerimi sizlerle de paylaşmak istedim.çok ciciler değil mi? :cool:
Merhabalar eger mümkün ise bu biberin tohumlarından paylaşırmısınız ?
bitkiseli
09-09-2008, 13:42
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41169&postcount=59) mesajdaki süs biberinden var ama kaybetmiştim, geçenlerde tohumunu ektim ve çıkan iki filiz birbirinden farklı acaba nedeni ne olabilir?
İlk resim deki yapraklarını 2 şer çıkartıyor ikinci resimdeki ise 3er 3er, ikiside aynı tohumdan ve ilk resimdeki diğerinden 4 gün önce topraktan başını çıkarttı ama ikincisinin gelişimi daha hızlı, birde şaşırtma yapmam için daha erken mi, biraz daha bekleyeyim mi?
bahtiyar02
10-09-2008, 21:23
SEVGİLİ ARZU ERTAN.....
bende süsberi yetiştiriyorum yaklaşık 6-7 tür elimde var.sizin top biberinizin değişik türü var bende.sizden ricam sizin top biber tohumlardan yollaya bilirmisiniz.bende tohum aldığımda benim yetiştirdiklerimden yollaya bilirim.
saygılar
bahtiyar02
13-09-2008, 17:41
sevgili dostlar balkonumda yetiştirdiğim süs biberleri.....
mor çiçekleri olan süs biberim en fazla nohut büyüklüğünde biberleri oluyor.çok güzel bir acısı var.olgunlaşınca robotta çekip toz biber olarak yemeklerde kullanıyorum.
http://img355.imageshack.us/my.php?image=img0136yo9.jpg
http://img502.imageshack.us/my.php?image=img0135kc7.jpg
http://img151.imageshack.us/my.php?image=img0144bn2.jpg
http://img502.imageshack.us/my.php?image=img0139sq2.jpg
http://img151.imageshack.us/my.php?image=img0138us1.jpg
http://img76.imageshack.us/my.php?image=img0137mc9.jpg
http://img355.imageshack.us/my.php?image=img0140wj5.jpg
mor dolmalık biber namı diyar siyah biber önce beyaz renk sonra mor sonra simsiyah ve en sonunda kırmızı range bürünüyor.aşağıda 143 ve 134 nolu resimlere dikkatinizi çekmek istiyorum ilk iki aşama beyazdan mora dönüş.diğer renkleri alınca resimlerini yükleyeceğim.
http://img355.imageshack.us/my.php?image=img0143uy4.jpg
http://img352.imageshack.us/my.php?image=img0134fk8.jpg
3-4 çeşit daha var ancak henüz çiçek açtılar. yetişince tohumları isteyen dostlarla paylaşacağım.saygılar
ciceksever70
18-09-2008, 09:41
Tohumdan yetistirdigim aci biberim. Neredeyse bir sene oldu evin icinde ancak cicek acmadi, meyve de vermedi. Ince uzun bir sey oldu. Uzayan dallarini budamalimiyim yoksa birakayim öylece büyüsün mü? Seneye meyve verme ihtimali var mi?
Şu marketlerde kavanozda turşu olarak satılan Biberiye cinsi süs biberinden arıyorum. Elinde olan arkadaşım varmı acaba?
eakkaya_68
20-09-2008, 09:47
benim biberlerde sözde jelipano ama çiçek bir tane açtı o küçük filizlerden biber çıkarmı
bahtiyar02
28-09-2008, 22:04
sevgili nazlı06..bizim buralarda 2-3 çeşit pazarda satılan turşuluk süs biberleri var.bu mevsimde turşu çok yapılır.adıyaman uzak size yoksa alıp gönderebilirdim.
saygılar
sevgili nazlı06..bizim buralarda 2-3 çeşit pazarda satılan turşuluk süs biberleri var.bu mevsimde turşu çok yapılır.adıyaman uzak size yoksa alıp gönderebilirdim.
saygılar
Bahtiyar bey, çok teşekkür ederim . Bizim pazarda da değişik turşuluklar var ama ben o kavanozdakiler gibi konik ve küçük olanından rastlamadım.
eakkaya_68
30-09-2008, 17:09
benim biberlerim çiçek açıyor ama çiçekler düşüyor meyve verirlermi
derya Derya
05-10-2008, 19:55
Benim capsicumlarım da mor renk ve hatta mor sarı ve kırmızı aynı bitkide büyüyorlar.
Çok güzel görünüyorlar ama tabi çok acılar..Çok şükür eşim acı biber seviyor:)
İyiler güzeller maşallah ama yazın ortasında yaptıkları biber bombardımanını bırakmış görünüyorlar, hiç çiçek açmıyorlar şimdi...Sorum bu capsicumlar sadece yazın mı biber veriyor, kışın bu güzelliğe şahit olamayacak mıyız?
derya Derya
05-10-2008, 19:59
Bende iki çeşidi var. Favorim mor olanı.
Çok güzeller ellerinize ve gönlünüze sağlık. Bu güzelliğin bir sırrı var mı?
Nasıl baktınız, nerede tuttunuz merak ediyorum.
Paylaşırsanız sevinirim.
gurbik67
06-10-2008, 22:56
acı bieri hiç sevmem eşim çok sevsede ben ancak yetiştirmeyi seviyorum.
gurbik67
06-10-2008, 23:09
çeçit daha var
bitkiseli
08-10-2008, 10:41
Sn gurbik67 biberleriniz harika, acaba bize gönderdiğiniz biber tohumlarının içerisinde bu çeşitlerden de var mı?
Arzu Kasapoğlu
08-10-2008, 14:09
Sayın Gurbik67, mor uzun ve siyah yuvarlak biber tohumları olgunlaştığı zaman gönderir misiniz?
benim biberlerde sözde jelipano ama çiçek bir tane açtı o küçük filizlerden biber çıkarmı
Sayın eakkaya benimde biberlerim var saksıda cam kenarında büyüyor.Bendeki çeşidi farklı olabilir ama büyük ihtimalle sizin çiçeklerinizde biber olabilir.Fakat bildiğim kadarıyla çiçeklere **** yeni filizlerine dokununca açmıyor ve biber vermiyor.En azından bendeki türleri böyle.En yakın zamanda da resimlerini ekleyeceğim inşallah.Benim de biberlerle ilgili sorum olacak çünkü,bendeki tür aldığımda küçücük ve daha içiçeydi şimdi ise bir sürü dal attı.Her iki günde bir çiçek veriyor,iki gün çiçekleri kalıyor sonra çiçek dökülüp biber oluyor.Bilmeden çiçeklerin bir kaçına dokunmuştum,dokunduklarım bir daha ne çiçek verdi nede biber.
Bunlarda benim saksıda büyüyen biberlerim.Türünü(adını)bilmiyorum ama sürekli çiçeklenip biber veriyor.1 yaşında oldu sanırım.
49155
49156
49157
Sayın gurbik67;
biberleriniz harika görünüyor. Mümkünse ben de talibim hepsinin tohumlarına. Olgunlaştığında gönderebilir misiniz?
eakkaya_68
09-10-2008, 19:53
ben biberleri içeri aldığım için ne arı geliyodu ne rüzgar geliyo bende kendim üfleyip parmakla fiske vuruyorum
gurbik67
09-10-2008, 22:04
sayın bitkiseli evet gördüğün biberlerden tohum gönderdim bitkinide gönderdim
sayın arzu kasapoğlu azdaha olgunlaşsın lütfen o zaman özelime yazın ne kadarda acı seven varmış sağlıklı kalın
günebakan
09-10-2008, 22:20
Sayın gurbik67 eğer elinizde bu biber tohumlarından varsa bende rica edebilirmiyim özellikle şu yuvarlak mor olanları ilk defa görüyorum harika gözüküyorlar :)
bitkiseli
11-10-2008, 22:27
Sn gurbik67 çok teşekkür ederim hangi kargoyla gönderdiğinizi öğrenebilir miyim?
Arzu Kasapoğlu
11-10-2008, 23:05
Tohumları nisan ayında ekeceğim sayın gurbik67, acelesi yok.
Ne zaman uygunsa o zaman gönderirsiniz.
Teşekkürler...
bitkiseli
13-10-2008, 19:01
Sn Gurbik67 paketimi bu gün aldım, nasıl mutlu oldum anlatamam,çok teşekkür ederim, nar, kekik, bamya, biber, domates tohumların yanında bilmediğim birkaç tohum ve bir de soğan var, onca sıkıntınızın arasın çok zahmete girmişsiniz hakkınızı helal edin, müsait bir zamanınızda tohumlar, özellikle soğan hakkında bilgi verir misiniz?
hastanızın durumu iyidir inşaallah,sevgiyle kalın..
günebakan
22-10-2008, 11:33
Bunlarda benim çimlenen süs biberlerim sizce şaşırtmalımıyım biberlerimi:)
50450
bitkiseli
22-10-2008, 12:41
Çok sık değil mi? şaşırtmak kolay olmasa gerek.
gurbik67
23-10-2008, 21:32
arkadaşlar biberlerin bir kısmını topladım kurutuyorum başka bitkilerin tohumu ile birlikte ücretsiz dağıtacağım gününü buradan bildireceğim
günebakan
23-10-2008, 21:35
Bende bu kadar sık olacağını düşünmemiştim sonuçta ben bir acemiyim böyle hatalar yapıyorum ama bugün bir kaç tanesini başka bir saksıya aldım sanırım ben deneme yanılma yöntemi ile öğrenicem bunları:)
C.Mustafa
24-10-2008, 09:50
Benim odamda yetiştirmeye çalıştığım süs biberleriminde şaşırtma zamanı yakıda gelecek.
Dur bakalım ben nasıl yapacam.
Maydanozlarda başarılı olmuştum gerçi :)
Ama onlar çok fazlydı zayiatı göze almıştım.Süs biberlerim is çok az.:(
Sn.Gurbik 67 tohumlara mümkün olusa ben de talibim.
Nurcan Özgür
26-10-2008, 10:43
SEVGİLİ GURBİK67
Süs biberi tohumlarınızdan bende isterim mümkün olursa.
C.Mustafa
09-12-2008, 10:39
Bugün süs biberlerimi nihai mekanları olacak olan büyük bir yoğurt kabına aktardım/şaşırttım.
Erken mi ya da geç mi davrandığımı,yanlış bir şeyler yapıp yapmadığımı çok yakında anlarım sanırım.
Nurcan Özgür
23-12-2008, 13:40
Artık havalar iyice soğuyacağı için terasta olan biberlerimden 1 saksı acı 1 de tatlı sivribiber saksısını içeri aldım. Diğerlerini merdiven çıkışına dizi verdim umarım donmazlar hala üzerlerinde biberleri var.
Yolda giderken bir bahçenin çitinden, ne zamandan beri aradığım top şeklinde biberlerin sarktığını gördüm. Tabi fırsat bu fırsat deyip bi tane kopardım hemen ve attım cebe. Eve gelince hemen dikmedim,kurusun istedim ama bir hafta sonra bile kurumadı. Ben de toprağa diktim.Sizce filizlenir mi? Ayrıca buralarda pek olmayan gül biberlerden buldum pazarda. Aldım ve ipe dizip kurutacağım. Acaba kuruttuğum biberlerin tohumlarını çimlendirebilir miyim? Yoksa iki biber için de boşuna mı umutlanıyorum?
Ben her yıl tohumluk olarak ayırdığım biberleri kurutuyorum. Şimdiye kadar çimlenme sorunu yaşamadım.
bahtiyar02
26-12-2008, 21:41
halen üstünde süs biberleri var.yemeklerde kıyamadığımdan sanırım 4-5 adet koparıp yiğiyorum.
denizakvaryumu
26-12-2008, 22:34
Biberler çok sağlıklı gözüküyor.
Yaprak biti ve kırmızı örümcek için hangi ilacı kullandınız?
bahtiyar02
27-12-2008, 12:27
şuana kadar 1 adet zirai ilaç satan bir yerden beyaz sinek için ilaç istedim.uyguladım ama bir faydasını görmedim.kullandığım her hangi bir ilaç türü yok sayılır.Beyaz sinekler süs biberlerim hariç tüm bitkilerimde var.onun için beyaz sinek mücadelesi için acı biber ve pelin yaprağını bu gün hazırladım kullanacağım.sonuçları inşallah iyi olur. saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=beyaz+sinek
bu konu çok pasif kalmış biraz canlandıralım :)
Bende başlayan bu süs biberi yetiştirme fantazisi anneme benzediğimin apaçık belirtisi diye düşünmeye başladım. Canım annecim benim çiçeklerimin kurumasını sabırsızlıkla bekler boşalan yerlere hemen süsbiberi eker ondanda turşu kurar. Bende ona sürpriz yapıp kendi evime güzel güzel türlerde süs biberi oladım. Tohumunu çoğaltıp anneciğime vereceğim. Seneye bol bol eksin. Çok seviyorum Anneler BİTANE...;)
Biberlerin Türleri;
Gül biber, çikolata renkli biber, renk renk biber - sarı,mor,kırmızı ( tam ismini unuttum ) , beyaz süs biberi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.