View Full Version : Süs Biberleri
mavisakal
22-12-2012, 09:16
Acı biber
Gazi Barış
01-01-2013, 17:27
Geçen pazar resmini çektiğim kayınvalidemin süsü biberi, benimkini de çekip yayınlamak isterdim ama şu an canlı olsada iskelet görünümünde. Daha önce benimde resimlerini paylaştığım (http://www.agaclar.net/forum/1017490-post482.htm) süs biberiyle aynı cinsten olmasına rağmen ara renkler olan sarı ve turuncu mevsim dolayısıyla teğet geçilip direk kızarmış. Şunuda görüyoruz ki mevsim her ne olursa olsun gerekli dış şartlar sağlanırsa biberler yaşayabiliyor, kışları sıcak geçmeyen soğuk memleketlerde olsak bile.
358642
358643
358644
358645
358646
Bu kadar büyük süs biberi gördünüz mü?
Ben ilk defa görüyorum. Halam serasında yetiştirmiş.
352443
Aslında boyunu belirlemek açısından yanında birisi dururken fotoğraf çekilse ne kadar büyük olduğunu anlamak mümkün olabilirmiş. Ancak yine de bir metrenin üzerinde gibi görünüyor ağaç boyu olarak. Bu kadar büyük olmasa da gövde kalınlığı olarak neredeyse bir ağaç gibi 6-7 cm gövde kalınlığı olan biber görmüştüm.
Sayın Skaraca, sonradan aklıma geldi. Köye gittiğimde eyer hala duruyorsa Yanında uzun boylu birisiyle resmini çekeceğim.
Boyu bir metre değilde sanırım bir buçuk metre olmalı.
coskun8553
21-01-2013, 14:00
Bu resimdeki biber türlerinden biride süs biberi sanırım ama diğerinin cinsini çıkaramadım,yardımcı olabilirseniz sevinirim
Gazi Barış
21-01-2013, 17:57
2. resim arnavut biberi de 1. resminkini bilemiyorum, normal parmak acı bibere benziyor. Ayrıca süs biberi olarak nitelendirdiğimiz biberler yemelik olmaktan ziyade daha çok görüntüsü için yetiştirilen geneli acı olan biberlerdir. Boyu ufak olan her acı biberi süs biberi olarak nitelendimemek gerekir düşüncesindeyim, daha çok cin biberi denir.
coskun8553
21-01-2013, 22:07
Daha yeniyim sayın Gazi Barş,ne nedir tam olarak bilemiyorum.Bilgi verdiğiniz için teşekkürler
Gazi Barış
22-01-2013, 09:31
Daha yeniyim sayın Gazi Barş,ne nedir tam olarak bilemiyorum.Bilgi verdiğiniz için teşekkürler
Umarım yanlış anlamamışsınızdır sözüm size değil, genel olarak öyle yazdım; tabi bu benim düşüncem yanılgıda olarbilir.
coskun8553
29-01-2013, 13:02
Dün biber tohumlarını ayıkladım,yaparken eldiven kullanmadım.Halimi bir görseydiniz,Allah'ım yok böyle bir acı.Sadece ellerime bulaştığı halde alnımdan şıpır şıpır ter damlıyordu.Ellermi kaç kez yıkadım,hatta limonla bile yıkadım.Nerdeyse 24 saat oldu hala acılığı ellerimden gitmedi :p
Gazi Barış
29-01-2013, 21:04
Dün biber tohumlarını ayıkladım,yaparken eldiven kullanmadım.Halimi bir görseydiniz,Allah'ım yok böyle bir acı.Sadece ellerime bulaştığı halde alnımdan şıpır şıpır ter damlıyordu.Ellermi kaç kez yıkadım,hatta limonla bile yıkadım.Nerdeyse 24 saat oldu hala acılığı ellerimden gitmedi :p
Biberleri topladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyip, öyle tohumlarını alsaydınız daha iyi olurdu. Sap kımını koparınca biraz ufalıyorsunuz tıkır tıkır tohumlar dökülüyor, temiz iş.
Arkadaşlar merhaba
Bu sabah süs biberlerimin çiçeklerinin kuruduğunu gördüm. Kontrol edince resmen şok oldum. Resimlerde de görüleceği üzere yapraklar delik deşik olmuş. Yaprakları kontrol ettiğimde yaprak altlarında yeşil solucanlar olduğunu gördüm. Resimlerin birinde yaprak üzerinde görülüyor.
Hemen arap sabunu+sarımsak+yağ+toz biberli karışımı hazırlayıp uyguladım. Yaprakların üzerlerinde ki tüm solucanlar sanki örümcek ağı gibi bir iple toprağa doğru kendilerini sallandırdılar. bende toplayıp attım.
Sorum şu : Yapmış olduğum karışım ileriye dönük ne kadar zaman etkili olur ve ne sıklıkla kullanmalıyım veya başka önerebileceğiniz bir çözüm yolu varmıdır. Artık bu fidelerden bir hayır görmezsin de denilebilir mi?
loveforlife
20-05-2013, 09:00
Arkadaşlar merhaba
Bu sabah süs biberlerimin çiçeklerinin kuruduğunu gördüm. Kontrol edince resmen şok oldum. Resimlerde de görüleceği üzere yapraklar delik deşik olmuş. Yaprakları kontrol ettiğimde yaprak altlarında yeşil solucanlar olduğunu gördüm. Resimlerin birinde yaprak üzerinde görülüyor.
Hemen arap sabunu+sarımsak+yağ+toz biberli karışımı hazırlayıp uyguladım. Yaprakların üzerlerinde ki tüm solucanlar sanki örümcek ağı gibi bir iple toprağa doğru kendilerini sallandırdılar. bende toplayıp attım.
Sorum şu : Yapmış olduğum karışım ileriye dönük ne kadar zaman etkili olur ve ne sıklıkla kullanmalıyım veya başka önerebileceğiniz bir çözüm yolu varmıdır. Artık bu fidelerden bir hayır görmezsin de denilebilir mi?
Onlar minik tırtıllar. Toprağın içinde gizlenmiş anneleri de vardır büyük ihtimalle. Geceleri çıkar, kıtır kıtır yerler yaprakları. Ben de sık karşılaşırım bu sorunla. Biraz uğraştırıyor ama dikkatli temizlerseniz öldürücü bir sorun değil. Saksıyı bolca sularsanız, hele ki sabah erken saatlerde yaparsanız bunu; toprağın üzerine çıkıveriyorlar. Dikkatli baktığınızda görebilirsiniz.
Onlar minik tırtıllar. Toprağın içinde gizlenmiş anneleri de vardır büyük ihtimalle. Geceleri çıkar, kıtır kıtır yerler yaprakları. Ben de sık karşılaşırım bu sorunla. Biraz uğraştırıyor ama dikkatli temizlerseniz öldürücü bir sorun değil. Saksıyı bolca sularsanız, hele ki sabah erken saatlerde yaparsanız bunu; toprağın üzerine çıkıveriyorlar. Dikkatli baktığınızda görebilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler. Peki kalıcı olarak nasıl mücadele edebilirim.
zakharion
23-05-2013, 12:24
4 renkli süs biberi tohumu elinde olup bana gönderebilecek arkadaş varmı, forumda yeniyim, okudukça güzel bilgileniyoruz, senelerdir yaptığımız hataları bu sitede öğreniyoruz, herkese teşekkürler,
Gazi Barış
24-05-2013, 21:22
tohum ben de istiyorum mümkünse özellikle ağaç olacak şekilde ve çoklu çıkanlardan.selamlar.
:confused: nasıl ağaç olacak şekilde, adı üzerinde süs büberi, meyvesi için yetiştirmiyoruz ya.
Gazi Barış
29-05-2013, 17:51
Geçen yıl resimlerini paylaştığım Süs Biberim (http://www.agaclar.net/forum/1017490-post475.htm) sağ sağlim kışı çıktı ve 1 yaşını doldurdu. Kışı bir iskelet şeklinde geçirdikten sonra son görünüm bu, üzerinde çiçek tomurcukları mevcut, hazır kök-dal olunca tohuma göre daha hızlı gelişiyor fakat asli biber görünümüne karşın gövdeden fışkırmış ayrı bitkilermiş gibi duruyor. Bakalım daha kaç yıl yaşayacak.
411737
411738
411739
411740
selefkos
29-05-2013, 22:14
Merhaba,
Malum yaz tatili geldiği için yazın memlekette olacağım ve balkonda süs biberlerimi sulayamayacağım. Daha küçük fide halindeler. Ağustos sonunda geldiğimde kururlar mı? Biber ne kadar az sulanırsa o kadar acı olur diye bir şey duymuştum. Doğru mu acaba?
Merhaba,
Malum yaz tatili geldiği için yazın memlekette olacağım ve balkonda süs biberlerimi sulayamayacağım. Daha küçük fide halindeler. Ağustos sonunda geldiğimde kururlar mı? Biber ne kadar az sulanırsa o kadar acı olur diye bir şey duymuştum. Doğru mu acaba?
Küçük fide halinde veya büyük olsun uzunca bir süre sulanmayan biberler bence ölür, ki 2-2,5 aylık bir süreden bahsediyoruz...Bir komşuya emanet etmenizi veya saksıları banyoya su dolu küvetin içine koymanızı önereceğim. Ama karanlıkta bir hayli cılız şekilde boy vereceklerdir...
Gazi Barış
30-05-2013, 13:06
Biber o suda asla yaşayamaz ki o kadar zamanda o suda buharlaşabilir, en iyisimi siz o fideleri isteyen başka birilerine verin enazından ölmemiş olurlar. Gelecek yıl tekrar denersiniz.
coskun_Celik_
30-05-2013, 15:44
Arkadaşlar balkondaki ekili olan biberleri kaç günde bir sulamak lazım? bilgi verirseniz sevinirim.
Gazi Barış
30-05-2013, 18:47
Bunun cevabını kimse tam olarak veremez, nasıl bir toprakta ekili olduğu, güneş görme durumu gibi birçok faktör topraktaki su kaybını etkiler.
Sulamadaki kıstas gerektikçedir, yani sulamada abartmadan toprak tavlı olacak şekilde kurumasınada fırsat vermeyecek sulamadır.
selefkos
30-05-2013, 19:54
Küçük fide halinde veya büyük olsun uzunca bir süre sulanmayan biberler bence ölür, ki 2-2,5 aylık bir süreden bahsediyoruz...Bir komşuya emanet etmenizi veya saksıları banyoya su dolu küvetin içine koymanızı önereceğim. Ama karanlıkta bir hayli cılız şekilde boy vereceklerdir...
Eylül'de geldiğimde tekrar deneyeceğim artık başka çare yok :(
Sercanmısırlı
16-07-2013, 14:45
Arkadaşlar bende siteye yeni üye oldum biber yetiştirmeye bayılırım:D
limon_sever
16-07-2013, 15:22
Arkadaşlar bende siteye yeni üye oldum biber yetiştirmeye bayılırım:D
Yemekten hoşlanmıyorsunuz galiba :) Biberler kırmızılaşmış. Tohuma kaçmışlar.
Sercanmısırlı
16-07-2013, 15:33
Biberlerimin cinsi nedir:confused:
Sercanmısırlı
16-07-2013, 15:38
Tam tersi acıyı çok severim çokta yerim:)kırmzı olunca dahada acı oluyor öle yiyorum
Sercanmısırlı
16-07-2013, 16:04
Biberlerimin cinsi nedir:):)
Sercanmısırlı
16-07-2013, 21:17
Arkadaşlar biberlerimin hepsini topladım...daha çok çiçek verir verimli olur demi biberleri toplasam
limon_sever
16-07-2013, 23:21
Arkadaşlar biberlerimin hepsini topladım...daha çok çiçek verir verimli olur demi biberleri toplasam
Meyvelerini toplamazsanız "kökeni durur" derler bizim buralarda. Yani toplamanızda fayda var.
Sercanmısırlı
16-07-2013, 23:38
Saol limon sever biberlerimi bu yıl kış gelince sökmüycem diger yılda yeşerirmi?kışın balkondan içerimi almam lazım
limon_sever
17-07-2013, 11:11
Saol limon sever biberlerimi bu yıl kış gelince sökmüycem diger yılda yeşerirmi?kışın balkondan içerimi almam lazım
Çeşide bağlı olarak genelde süs biberleri ertesi seneye tekrar yeşerebiliyor. Sıfır derecenin altına düşmemesi şartı ile 5-10 derece arasındaki sıcak bir ortamda tutulabilir.
Yemekten hoşlanmıyorsunuz galiba :) Biberler kırmızılaşmış. Tohuma kaçmışlar.
biberlerin yesilken mi toplanmasi gerekir? bende red chilliyler var. toplamak icin kizarmasini bekliyorum. beklemeyeyim mi?
limon_sever
17-07-2013, 12:40
biberlerin yesilken mi toplanmasi gerekir? bende red chilliyler var. toplamak icin kizarmasini bekliyorum. beklemeyeyim mi?
Toz biber yapacaksanız kızarmasını bekleyin. Eğer yemeğin yanında taze taze yemek istiyorsanız yeşilken toplayabilirsiniz.
Sercanmısırlı
17-07-2013, 12:51
Bende ben en iyisi bekleyeyim belki yeşerir:)bide biberlerimin cinsi nedir limon sever?
aynen toz biber yapmak istiyorum. taze yemek benim haddimi asar :))
limon_sever
17-07-2013, 12:56
Bende ben en iyisi bekleyeyim belki yeşerir:)bide biberlerimin cinsi nedir limon sever?
Kırmızıdan yeşile dönmez veya sarıdan yeşile dönmez :) Bu arada biberiniz hakkında şunu söyleyebilirim. Bir çok alacakaranlık çeşidi var ama hangisi bilmiyorum. İlk defa gördüm böylesini.
Sercanmısırlı
17-07-2013, 13:44
Bunlarda yazlıkta yetiştirdigim biberlerim:)
Sercanmısırlı
17-07-2013, 16:05
Sedail arkadaşım biberiniz çok güzel bende sökmüycem biberimi ..size bişey sorucam kışın saksınızı nerde kaldı??kışın saksılarım balkonda kalsa sorun olurmu
Kapalı balkonda 8-10 derecede sorun olmaz ancak açık balkonda bu sıcaklıklardan aşağı düşüp 3-5 dereceleri gördüğünde sağ çıkamaz sanırım. benim biberler evin bir odasında beklediler Red savina ve scotch bonnet nisan ayında dışarı alındı ve sağlıklılar.
Bhut jolokia yı havalar ısındı zannıyla ve birazda gayet iyi durumda olmasından mart ayında dışarı almıştım maalesef jolokia artık yok.
Sercanmısırlı
17-07-2013, 20:41
Sedail arkadaşım kışın peki arada bir sulama yapıyomuydun bitkinin kuru olmasına ragmen?
herkese merhaba
2 aydır balkondaki biberlerim çiçek açtığında onlarca bitin saldırısına uğruyor,sonra da çiçeği döküyordu.sirkeli su sıkıyodum ama hiçbi işe yaramıyordu.bi kaç haftadır sirke de sıkmayı bırakmıştım.bi kaç gün önce yapraklar yaralı kaldı ama bitler birden yok oldu ve biberlerim büyümeye başladı.bitki nasıl oldu da kendi kendine yendi tüm o bitleri bilemiyorum
fotoğraf da koyacağım.çok mutlu oldum.bazen doğa kendi kendine başarıyor galiba herşeyi :D
Sercanmısırlı
18-07-2013, 20:20
Siyah biberlerim:):)arkadaşlar torf toprak kullanmak biber için yeterli olurmu?:confused:
Sercanmısırlı
18-07-2013, 20:32
Siyah biberlerimin cinsi nedir arkadaşlar?:)
Gerçekten sizi tebrik ediyorum bu kadar sık ekmeye meyve almayı başarmışsınız..Ben kocaman saksılarda bunu beceremedim..Maşallah ve bravo diyorum..
teşekkürler torflu toprak sayesinde galiba.benim ilk deneyimim bu arada:rolleyes:
Sercanmısırlı
19-07-2013, 22:28
Siyah biberler:):pp
Sercanmısırlı
19-07-2013, 22:45
Biber tohumlarım çimlendi :) tayland sarı biberi,cherry kırmızı acı,renkli biber,limon biberi,siyah biber,kalp şeklinde biber,poinsetter,serrano;)
loveflower
20-07-2013, 08:51
Süs biberim 3. yılında da ürün verdi :)
427801
turkankaragoz
20-07-2013, 10:49
Benim süs biberlerim de bir sorunmu var acaba? Çiçeklenme var ama sonra sapından dökülüyor. Meyve yapmıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
loveflower
20-07-2013, 18:46
İlk sene benim de biberimde çoğu çiçekler dökülüyordu, sulama aralığını biraz uzattım(çok su istediğinde su verdim) dökülme durdu 3 yıldan beri de yaşıyor ve ürün veriyor. her yıl yaprakları döküldükten sonra çok kısa budama yapıyorum, kışın da aralıklarla su vermeye devam ediyorum. Bahar geldiğinde tekrar coşuyor.
Benim sorunum çok sulamadan kaynaklıymış, deneye yanıla buldum. Benim tecrübem bu fakat konuya vakıf olan arkadaşlar daha net bilgi verirler.
turkankaragoz
20-07-2013, 22:26
Teşekkür ederim sn loveflower. Bende fazla suluyor olabilirim. Bir süre keseyim sulamayı denemekte fayda var. Tekrar teşekkür ederim.
zakharion
18-04-2014, 23:18
Geçen yıl resimlerini paylaştığım Süs Biberim (http://www.agaclar.net/forum/1017490-post475.htm) sağ sağlim kışı çıktı ve 1 yaşını doldurdu. Kışı bir iskelet şeklinde geçirdikten sonra son görünüm bu, üzerinde çiçek tomurcukları mevcut, hazır kök-dal olunca tohuma göre daha hızlı gelişiyor fakat asli biber görünümüne karşın gövdeden fışkırmış ayrı bitkilermiş gibi duruyor. Bakalım daha kaç yıl yaşayacak.
411737
411738
411739
411740
geçen sene bana yolladığınız tohumlar çok verimli idi, hatta bir fide artmıştı, onu da barbekü üzerinde boş bir saksıya rastgele yamuk bir şekilde dikivermiştim, kışa girerken gölgede bekleyen az biber veren ama ötekilere göre daha iri yapraklı olan gözden çıkardığım bitkiyi belki yaşar diye mutfağa aldım, önce yapraklar sarardı ve iyice gidecek derken onlarca mini yapraklar meydana geldi, hızlı bir şekilde yapraklanma ve çiçeklenme oluştu, gerçi çok çiçek döktü ama çokta biber verdi, boyutu ortalama 40cm oldu, ve hala meyve veriyor, görüntüsü limonu andırdığı için ve biberler güzel olduğu için mutfaktan misafir odasına taşındı, çok biber verdi derken günlük salata içine kış boyunca 1er biber aldık, gören hayran oluyor ve meraklı komşularımıza tohum veya fide veriyorum, teşekkürler,
Gazi Barış
19-04-2014, 14:24
geçen ... teşekkürler,
Memnuniyetiniz beni sizden çok daha mutlu etti, siz sağolun.
Merhaba,
Bende balkonda süs biberi yetiştirmeye çalışıyorum. Geçen sen kuruttuğum süs biberinin tohumlarını ektim ve biberlerim büyüdü. Çiçek açıyor ancak kuruyup dökülüyor. Ayrıca alt taraftaki yapraklarda da sararma oluyor? Acaba benimde sorunum sulamadanmı kaynaklıdır? Ne yapmam gerekiyor? Bende sulamayı azalttım ancak hala dökmeye devam ediyor.
limon_sever
23-04-2014, 18:45
Merhaba,
Bende balkonda süs biberi yetiştirmeye çalışıyorum. Geçen sen kuruttuğum süs biberinin tohumlarını ektim ve biberlerim büyüdü. Çiçek açıyor ancak kuruyup dökülüyor. Ayrıca alt taraftaki yapraklarda da sararma oluyor? Acaba benimde sorunum sulamadanmı kaynaklıdır? Ne yapmam gerekiyor? Bende sulamayı azalttım ancak hala dökmeye devam ediyor.
Mevsimlerden dolayı dökülüyor muhtemelen. 15-20 gün sonra meyve tutumu olacaktır.
zakharion
28-04-2014, 20:17
Merhaba,
benim biber şu için hala odada, fakat forumda bir yerde okumuştum, çiçeklerde döllenme için yardımcı olmak gerekiyor bu havalarda, kulak temizleme çubuğu ile çiçek polenlerini uç kısımlara değerek harekete geçiriyorum, malum şu an arılar faaliyette değil, yani onların işini biz yapacağız, kış boyu bu şekilde ürün aldım
bahtiyar02
28-04-2014, 21:20
Siyah biberlerim:):)arkadaşlar torf toprak kullanmak biber için yeterli olurmu?:confused:
Kesinlikle torf tek başına yeterli değil. Benim önerim toprakla torf+ yanmış hayvan gübresi karışımı mükemmel olur.
Saygılar
*toprak*
29-04-2014, 14:46
arkadaşlar benimde komşumun hediye ettiği kudüs kirazı biberim var internetten araştırma yaptım biberi zehirliymiş görüntüsü aynı çeriy domatese benziyor büyütüp büyütmemekte kararsız kaldım bir kazaya sonuç vermemek için bu biber hakkında bilginizi almak isterim
Gazi Barış
29-04-2014, 20:56
Bugüne kadar zehirleneni hiç duymadım.
limon_sever
29-04-2014, 21:59
Bugüne kadar zehirleneni hiç duymadım.
Ben bir acı biber çeşidi yüzünden zehirlenmiştim :) Akşamdan sabaha kadar 10 defa felan midedekileri çıkarmıştım. Çeşidini bilmediğiniz ve emin olmadığınız biberleri yememenizde fayda var... acı_sever biriyim ama işte bazen tepki verebiliyor mide...
Emre İlhan
30-04-2014, 17:47
Evet, bazı türlerin yenmemesi, sadece süs amaçlı kullanılması gerektiğini duymuştum. Bilgilendirmeniz iyi oldu. Geçmiş olsun:)
Emre İlhan
30-04-2014, 18:19
Merhaba,
Sevgili bakhele;
Sevgili limon_sever'in de söylediği gibi biberlerinizin meyve tutmaması hem mevsimle hem de besinle alakalı.
Saksıda ki biberler için en uygun doğal besleme yöntemi, gübre şerbeti. Bu durumda, size önerim; öncelikle bir litre suya normal boyutta bir tane limon tuzu eriterek biberlerinizi sulamanız. Çünkü; sebze fideleri, özellikle de biber ve domates biraz ph' sı düşük yani asidik topraklarda daha iyi gelişiyor ve verimli oluyorlar.
Biber fidelerinizde azot eksikliği belirtileri var. Alt, yaşlı yapraklar sararıyor ve dökülüyor. Meyve tutumunu artırmak içinse bu dönemde fosfor ve potasyum oranı yüksek gübre vermek lazım. Meyve tutumu için azotu da fazla kaçırmamak gerekli.
Siz bu durumda en iyisi limon tuzlu sulamayı yapın, toprakta var olan besin elementlerinden biberler yararlansın. Sonra duruma göre hep beraber karar veririz:)
Merhaba limon_sever ve Emre İlhan,
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz limon tuzlu sulamayı tek sefer uyguladım. Ancak değişim gözlemedim. Hala çiçeklerini ve alt yapraklarını dökmeye devam ediyor. Acaba biber için azot içeren besin kullansam faydası olur mu? Önereceğiniz bir besin var mıdır?
Herkese selam. Aranızda yeni sayılırım. Geçen yaz sonuna doğru Bursa'ya taşınmıştım ve beğendiğim acı birberlerden tohum ayırmaya çalıştım. Tohumların çoğu malesef küflenmişti ama yine de hepsini saksıya filizlenmesi için ektim. Sağlam olan tohumlar 2-3 haftada yeşerdi, küflüler ise 1-2 hafta sonra bir kaç filiz verdi. :) İşim gerği de şu an Bolu'dayım ve onlarla ilgilenemiyorum. Bu ilk tecrübem olacaktı ama hevesim yarım kaldı. etirebilirsem 2-3 kök yanıma almaya çalışacağım. :)
Yeşeren tohumlar dip dibe karışıklar. Onları ne zaman ayırmalıyım acaba? Çoğu daha 2. yaprağını çıkarmamıştır. Onları ayırıp apartmanın bahçesine ekecektim kısmet olursa yine de yapacağım. :)
Merhaba arkadaşlar. Benimde bir sorum var. Ben biberlerimi iki ayrı saksıya ekmiştim. Biri sadece Torf diğeri ise Torf toprak karşımı. 2 sindinde ürün aldım. Biberleri Şubat'ta ekmiştim. Şimdi de ürünler 15 güne bitecek. Acaba beklersem bir ürün daha alabilirmiym? Yoksa biberleri söküp yeni nesil mi yetiştireyim?
biber dikme zamanı varmı şu zamanda diksek olurmu arkadaşlar
ozanemre
11-06-2014, 20:03
biber dikme zamanı varmı şu zamanda diksek olurmu arkadaşlar
Sayın cooler,
Tarla Tarımı Düşünüldüğünde Bölgelere Göre
Çeşit ve Hava Şartları Dikkate Alınarak
Fide Dikim Zamanı Aralığı
Marmara 15 Nisan-15 Mayıs
Ege 10 Nisan-1 Mayıs
Doğu Anadolu 10 Mayıs-1 Haziran
Örtü altında koşullarında ise genelde tek ürün dönemi olarak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde de üretim yapılabilmektedir.
Aşağıdaki iletilerden de ayrıntılı inceleme yapabilirsiniz.
Esen kalın.
www.agaclar.net/forum/yapilacak-isler-takvimi/25969.htm
www.agaclar.net/forum/sebzeler/5367.htm
benimde balkonuma biberlerim var kocaman kocaman yaprakları var ve çok sağlıklı görünüyorlar...aslında süs biberi kendileri....ama çiçek açmıyorlar...koyun gübresi de vermiştim aslında....neden böyle çiçeksiz bunlar:(:(
çok su veriyor olabilir misiniz?
isaorenler
26-06-2014, 10:03
arkadaşlar süs biberi tohumu olan varsa bana gönderebilirmi rica etsem.
Adres:Şanlıurfa ağız ve diş sağlığı merkezi(ana bina)
çok su veriyor olabilir misiniz?
sanmıyorum.... çok su verdiğimi düşünmüyorum ama azaltayım bakalım....belki iişe yarar...yaprakları sörpene kadar mı bekleyeyim sizce?
Süs biberim 3. yılında da ürün verdi :)
427801
ne güzel biberler bunlar....benimkiler hiç çiçek açmıyor:( süs biberi ama yaprakları kocaman oldu....bir tane bile çiçek açmadı:(
Bunlarda benim evde yetiştirdiklerim.
Marco_Pasha
24-08-2014, 19:32
Bu biberlerin tohumunu bulabileceğimiz satınalabileceğimiz bir yer var mı? Ticari paketlerin genetiği oynanmış olduğundan şüpheleniyorum.
limon_sever
24-08-2014, 21:21
Salkım Süs Biberi (http://www.agaclar.net/forum/2013-2014-paylasim-kataloglari-kapanmistir/31769.htm#post1184078)
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.
İkinci sefer çiçeklenme...
514715
birnefestoprak
24-08-2014, 23:29
Turkiye'deki piyasayi kastediyorsaniz, pakette satilip genetigiyle oynanmis olan tohum yok. Hibrit diyorsaniz, o baska bir durum. Bildigim kadariyla, yurtdisinda da ev kullanicisina yonelik olarak kucuk paketlerde satilan GDOlu tohum yok.
Bu biberlerin tohumunu bulabileceğimiz satınalabileceğimiz bir yer var mı? Ticari paketlerin genetiği oynanmış olduğundan şüpheleniyorum.
Marco_Pasha
28-08-2014, 17:54
Teşekkür ederim Sayın birnefestoprak,
Hybrid tohumda aslında rahatsız edici bir durum ama kaçış yok galiba :confused:
Bende 7 adet biber fidanı yetistiriyorum antalyada ama bir turlu biber alamadım ki bu antalya çok sıcak olduğundan dolayı olabilir mi?
Arkadaşlar antalyada yaşıyorum ve havalar malum her zamanki gibi çok sıcak biberlerim çiçek açıyor ama doluyor hiç biri bibere dönmedi aslında bunları fideciden alırken üstünde biberli bir şekilde aldım ama dediğim gibi çiçekler dökülüyor sıcaklardan olabilir mi? Son bahara doğru duzelirmi ? Acaba
Arkadaşlar antalyada yaşıyorum ve havalar malum her zamanki gibi çok sıcak biberlerim çiçek açıyor ama doluyor hiç biri bibere dönmedi aslında bunları fideciden alırken üstünde biberli bir şekilde aldım ama dediğim gibi çiçekler dökülüyor sıcaklardan olabilir mi? Son bahara doğru duzelirmi ? Acaba
Biberleri çiçeklenme zamanında çok sularsanız çiçekler tutmaya biliyor. Örneğin ben de iş yerimde süs biberi yetiştiriyorum mor mor:) tohum almak için biraz az suladım şimdi ise biraz büyüsün diye sık sık suluyorum çiçek açıyor döküyor ama hızlı bir büyüme gerçekleştiriyor. isterseniz fotoğraflarını da atabilirim.
Merhaba,
Tecrübeli arkadaşlara bir sorum var. Biberlerin birbirine yakın ya da uzak olması büyümeyi etkilemiyor mu? Fotoğraflarda hep dipdibe biberler yetiştirilmiş, cok da güzel büyümüşler. Ben belli aralıklarla dikiyorum daha hızlı ve güzel büyüsünler diye. Bir etkisi yok ise balkonda yetiştirdiğim için yer sıkıntısı var bende dipdibe dikeyim.
Aynı soru cherry domatesler için de geçerli.
Cevaplayanlara şimdiden teşekkürler
latif.07
26-02-2017, 12:32
Merhaba,
Tecrübeli arkadaşlara bir sorum var. Biberlerin birbirine yakın ya da uzak olması büyümeyi etkilemiyor mu? Fotoğraflarda hep dipdibe biberler yetiştirilmiş, cok da güzel büyümüşler. Ben belli aralıklarla dikiyorum daha hızlı ve güzel büyüsünler diye. Bir etkisi yok ise balkonda yetiştirdiğim için yer sıkıntısı var bende dipdibe dikeyim.
Aynı soru cherry domatesler için de geçerli.
Cevaplayanlara şimdiden teşekkürler
Süs biberlerini birbirine yakın dikebilirsiniz 15cm aralıklarla sorun olmaz ama sezonun sonunda kış geldiğinde sökmelisiniz, toprak dinlenmeli ve havlandırılmalı. Mevsimlik fideleriniz biraz daha büyük olsun isterseniz tohumlarınızı toprağa 1 ay daha erken ekebilirsiniz. Bir fideden 2-3 yıl verim almak istiyorsanız derin bir saksıya en az 30-40 cm aralıklarla dikmenizi tavsiye ederim. Biberlerinizde istediğiniz verimi alamıyorsanız likit gübre kullanabilirsiniz.
Cheryy domatesleri daha okulda görmedik sizi bu konuda yanlış yönlendirmek istemem :rolleyes:
Süs biberlerini birbirine yakın dikebilirsiniz 15cm aralıklarla sorun olmaz ama sezonun sonunda kış geldiğinde sökmelisiniz, toprak dinlenmeli ve havlandırılmalı. Mevsimlik fideleriniz biraz daha büyük olsun isterseniz tohumlarınızı toprağa 1 ay daha erken ekebilirsiniz. Bir fideden 2-3 yıl verim almak istiyorsanız derin bir saksıya en az 30-40 cm aralıklarla dikmenizi tavsiye ederim. Biberlerinizde istediğiniz verimi alamıyorsanız likit gübre kullanabilirsiniz.
Cheryy domatesleri daha okulda görmedik sizi bu konuda yanlış yönlendirmek istemem :rolleyes:
Latif.07 tam da merak ettiğim hususlara değinmişsiniz, ilginiz ve paylaşımınız için çok teşekkürler.
Arkadaşlar ilk kez biber yetiştirmeye çalışıyorum. Afyonda yaşıyorum pencere önünde elimden geldiğince saksıda büyütmeye çalışıcam biberleri.Bir kısmını 1ay bir kısmınıda cuma günü ektim. Bhut ,Habanero, acı kıl biber ve süs biber olmak üzere 4 çeşit biber var. Bir kaç çeşit tohumda kargodalar inşallah ulaşır:) Saksı toprağında şuan hepsi şaşırtma zamanı koyun gübresi eklicem. Bunun haricinde yapmam gereken bişey varmı acaba... Eksik gördüğünüz şeyler olursa ya da yanlış yaptğımı düşündüğünüz belirtirseniz sevinirim.
arkadaşlar biberlerimin bazılarının yapraklarında nasıl tarif etsem çöküntü oluştu.Fotoğraflarını ekledim tam belli olmasa da anlaşılıyor.Sizce Bunun nedeni nedir.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641663&stc=1&d=1490541492
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641664&stc=1&d=1490541492
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641665&stc=1&d=1490541492
bu bir sorun değil sanırım. Belki türü ile alakalıdır. Ben bazen biberlerde böyle şeyler olduğunu görürüm fakat sorunsuz büyümeye devam eder.
Resulgur
28-03-2017, 23:42
arkadaşlar biberlerimin bazılarının yapraklarında nasıl tarif etsem çöküntü oluştu.Fotoğraflarını ekledim tam belli olmasa da anlaşılıyor.Sizce Bunun nedeni nedir.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641663&stc=1&d=1490541492
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641664&stc=1&d=1490541492
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=641665&stc=1&d=1490541492
Gübrelemeyi nasıl yaptınız ve ne kullandınız ? Bakımı konusunda biraz bilgi verir misiniz.
Gübrelemeyi nasıl yaptınız ve ne kullandınız ? Bakımı konusunda biraz bilgi verir misiniz.
kudret beyden aldığım besin eriyiklerini kullanıyorum 2 3 günde bir duruma göre suluyorum
Resulgur
29-03-2017, 08:40
kudret beyden aldığım besin eriyiklerini kullanıyorum 2 3 günde bir duruma göre suluyorum
Gübreyi azaltın biraz ara verin ve gözlemleyin bence .. Geçen yıl başımıza aynı olay geldi, toprağı kendimiz hazırlamıştık kuş gübresi koyun gubresi koyduk toprak karışımına ölçüm yaptığımda toprağın asidik olduğunu ve ph değerinin diğer saksılardan daha düşük olduğunu gözlemledim. Toprak gübre karışımını ayarlayamamışız. Araştırma ya devam edip başka fikirler olursa buraya yazarsanız bizlerde faydalanabiliriz. Kolay gelsin
bergenia
06-07-2017, 19:51
Merhabalar:) Bu ayda tohumdan yetişirmi bu biberler? Birde tozlaştırma falan gerekiyormu yoksa kendi meyve veriyormu?
latif.07
04-11-2017, 22:28
Torfta yetiştirdiğim süs biberlerim ;)
Kerem Örenç
18-12-2017, 21:20
Arkadaşlar size bir sorum olacak:
1-)Süs biberleri en fazla kaç yıl yaşar?
2-)Süs biberleri en fazla kaç metre boy yapar?
latif.07
19-12-2017, 21:43
Arkadaşlar size bir sorum olacak:
1-)Süs biberleri en fazla kaç yıl yaşar?
2-)Süs biberleri en fazla kaç metre boy yapar?
1 sezondan sonra verimleri baya baya düşüyor. kışı yaşayan kökler büyük orada ölüyorlar fidenin üst kısmı saglam kalsada zarar görmüş kökler sezonda istenilen verimi vermiyor ama siz illa yaşatıcam verim önemli degil derseniz 3 yıl yaşaya bilir. Benim bildiğim bilgiler bu şekilde,
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.