View Full Version : Süs Biberleri
ooo Sizinkiler cok güzel duruyor habibe hanım. Ne zaman ekmiştiniz acaba? Benimkilere 3 hafta oldu.
Arkadaşlar ,
Biberleriniz süper gözüküyorlar nazar değmesin:)
Benimkiler 1.5 ay oldu ama hala çimlenmediler :( ne yapacağımı bilmiyorum....
Tavsiyeleriniz varmı?
Ne gibi bir işleme tabi tutmuştunuz? Ona göre birşeyler söyleyebilirim.
Öncelikle ben ekip üzerini seffaf bir poşetle kapatmıştım. Ve sıcaklık 25-30 civarında olsun diye kalorifer peteğinin üzerine koymuştum. Bir haftaya varmadan çimlendiler.
Sn.adinçer yazınızı şimdi okudum. Süs biberlerimi 09.03.2009 tarihinde ektim. Teşekkür ederim. :)
Sn.Milka ektiğiniz kabın ağzını, streç ile kapatın ve günde 1 kez havalandırın.
Fazla sulamayın.Çimlendiğini görene dek güneşi direk görmesin. (ben strecin üzerine bir de beyaz kağıt koymuştum ışık görmesin hemen çıksın diye ) Baktınız ki 3-5 günde yine çıkmadılar..elinizde tohumunuz varsa, yeniden ekin. Çimlenir çimlenmez örtüsünü kaldırın. Sulamayı her gün yapraklarına püskürtme olarak. Toprak kurumaya yüz tuttukca da toprağını az az sulayarak. Mayıs ayında da dışarıya kalıcı yerine dikicem.
Habibe Hnm,
Sizin biberler çeşitli boylarda neden acaba?
Bu yıl nedense diğer tüm biber tohumlarım yeşerdi ama ,süs biberlerimin -bizim oralarda fino biber de deniyor- tohumları 3 haftadır hala yeşermedi. Yeni tohum aldım, aspirinli sulu peçete arasında Habibe'nin bahsettiği şekilde yeniden deniyorum. Umarım yaz bitmeden çimlenirler de acı fino biber zevkini yaşayabiliriz.
73938
Bildiğim kadarı ile biberlerin kapalı ortamda tozlaşma sorunu oluyor. Geçen yıl suluboya fırçası ile denemelerle döllenmeye yardımcı olmaya çalıştım, biraz işe yaramıştı..Fazla sulanırsa , acı biberin acılığı olmuyor, tecrübe ile sabittir. Ayrıca okuduğum bir yayında , biber bitkisi böcek saldırısına maruz kalırsa savunma mekanizmasını çalıştırıp meyvelerini acılaştırıyormuş. Acı biber tiryakilerine duyurulur. Geçen yıl bahçede ektiğim fino biberler özellikle yeşilken hiç acı değildi.. Acıları sadece biberlerde tatmak dileğiyle...
Sn.adincer, biber tohumlarını aynı gün ektim. Değişik ebatta olmaları, sanırım çeşitli cins olmalarındandır. Tek tür olsaydı ben de "acaba neden farklı geliştiler" diye düşünürdüm.
Habibe Hnm,
Vallahi benim 5-6 çeşit önceki resimdeki biberciklerim ama hepside aynı boyda gibi :)
daha küçüklerdi onda şimdi birkaç yaprak daha verdiler ama aynılar nedendir bilinmez:)
fotoların devamını bekliyorum.
sn memet58, güzel dilekler:) Aynısı sizlere de ***.
fatihkekilli
22-04-2009, 14:02
benim biberlerim çiçek döküyor. mutfakta pencere kenarındalar. bu mevsimde bu normal mi...
Çok sulamaktan olabilir mi?
C.Mustafa
13-05-2009, 19:14
Bunlar da benim 246 no lu mesajımdaki iki kök biberim.Büyüdüler de ,çiçek açmaya başladılar.
bahtiyar02
13-05-2009, 23:14
sevgili C.Mustafadostum maşallahları var. ellerinize sağlık.arkada görünen domates red robin türmü acaba?
saygılar
bahtiyar02
13-05-2009, 23:25
sevgili adincer çiçek dökme havaların henüz ısınmaması ve mutfağında serin ortam olması nedeniyle etkiliyebilir.aşırı sulama bu dönemde fidelerin boyuna büyümesini etkilediği için çiçekler zayıf düşer. birde özellikle döllenme olmayışıda çiçeklerin dökülme sebeplerindendir.benze su vermeyin biberler tutana kadar+döllenmeyi sağlamak için güneşli günlerde balkona alıp ruzgar sayesinde döllenmeyi sağlıyabilirsiniz. güneydoğu bölgesi sıcak olmasına rağmen henüz biberler yeni yeni toprağa dikilmektedir.
saygılar
C.Mustafa
14-05-2009, 08:37
sevgili C.Mustafadostum maşallahları var. ellerinize sağlık.arkada görünen domates red robin türmü acaba?
saygılar
Teşekkür ederim.Haklısınız, arkadaki domates red robin türü.Red robin başlığı altında resimlerini ekledim dün.
Merhaba arkadaşlar ben'de bahçeme 8 adet süs biberi ektim. Balkonada 4 adet diktim. Her akşam güneş batımından sonra biberleri suluyorum gübre kullanmıyorum şuan. Ek olarak yapılması gerek birşey varmıdır ?
konuyu görünce benim biberlerim aklıma geldi :D
fotoğraflarını eklemek istedim şu an tohumları duruyor baharda ekecektim unuttum bu konuyu görünce aklıma geldi ekeyim bari:p
İlginç olan kısım çiçekleri mor açıyor güneş görünce ince uzun ve kırmızı oluyorlar ama etli değil pul biber olarak tüketiyoruz. Bahçeye ekince (bodrum iklimi) 2yıldan fazla yaşadı
http://img196.imageshack.us/img196/3159/dscf1475.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5339/dscf1465.jpg
bahtiyar02
17-05-2009, 20:08
sevgili ootkn çok güzel maşallah.bende aynı çiçekli ancak daha küçük türü var.umarım tohumlarınız çimlenir saygılar.
Mehaba,
Bahtiyar bey haftasonu pazar günü ekeceğim inşallah fırsat bulabilirsem
zaman olarak biraz geç kaldım ya umarım çok geç kalmamışımdır :rolleyes:
sevgili ootkn çok güzel maşallah.bende aynı çiçekli ancak daha küçük türü var.umarım tohumlarınız çimlenir saygılar.
Yaklaşık bir ay önce tohum olarak ektiğimiz biberler bir türlü çıkmayınca ekili bulunduğu paketi poşetin içine geçirdik 2-3 gün sonra tohumlar çimlendi yavaş yavaş büyüyor hınzırlar. :D
bahtiyar02
25-05-2009, 13:10
sevgili ılgım dostum hayırlı olsun.ancak kullandığınız toprak türü ne? çok kumlu ve sert görünüyor.bitki saçakları ve kökler görünüyor.acaba daha önce kullandığınız bir saksının toprağımı? bir ay uzun bir süre.bendeki çan biberleri(Gül biber)fidanları 20 günlük sizinkilere oranan daha canlı.çimlendirme için torf kullanmanızı öneririm.umarım sağlıkla büyürler. saygılar
Normal toprak bahtiyar bey apartmanın bahçesinden almıştık. Sonradan bir saksının içinden az bir toprak ilave etmiştik.
ugurtelefon
25-05-2009, 13:44
Ilgım
orada gördüklerim biber fidesine benzemiyor,ya ben yanlış görüyorum,**** onlar yabani ot.
Çünkü gün aşırı benim saksılardan topladığım yabani otlara çok ama çok benziyorlar.Benim bildiğim biber yapraklarının uç tarafları sivri olur.Bedenleride yeşil olur,onların bedenleri kırmızı,semiz otuna benzeyen yabani ot olma ihtimali çok yüksek.Yinede bu konuda daha bilgili arkadaşlardan bir fikir almak gerekir.
ugurtelefon
25-05-2009, 13:47
Bak bir önceki sayfada minik biber fideleri açıkça görünmekte.İstersen karşılaştır.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=399459&postcount=253
Merhabalar;
Tohumları bizzat teyzemlerin saksısındaki biber fidesinden almıştık biz. Yani biber tohumu olduğuna eminiz.
Saygılar.
ugurtelefon
25-05-2009, 14:52
Merhabalar;
Tohumları bizzat teyzemlerin saksısındaki biber fidesinden almıştık biz. Yani biber tohumu olduğuna eminiz.
Saygılar.
Attıkların biber tohumudur,ama bu çıkanlar biber değil:( yinede forumdaki diğer arkadaşlarda fikir belirtsinler.Az bekleyelim.
Attıkların biber tohumudur,ama bu çıkanlar biber değil:( yinede forumdaki diğer arkadaşlarda fikir belirtsinler.Az bekleyelim.
Hayal kırıklığı olabilir değerli Ilgın, bence Ugurtelefon haklı. Benim biber fideleri 2 yapraklı iken aşağıdaki gibiydi :
81470
Sizin fideler semizotu fidesine benziyor. Biber tohumları biraz inatçıdır. Biraz daha bekleyebilirsiniz.
bahtiyar02
25-05-2009, 22:12
sevgili ılgım ugurtelefon dostuma bende katılıyorum.iş yerinde baktığımda ilk aklıma gelen bunların biber bitkisi olmadığıydı.ama teredüt ettim.biber tohumları bu kadar geç yeşermeyeceği kanısındayım.örnek olarak yeni ektiğim biberlerin 20 günlük ve bayağı canlı.semiz otuda olabilir.üzülerek belirtmek isterim ******* kesinlikle biber değil.saygılarımla
bence de biber fidesi değiller..
Yorumlar için teşekkür ederim bakalım artık ne çıkacak biraz büyünce belli olacaktır.
ugurtelefon
27-05-2009, 13:10
Elinde bahsettiğin tohumlardan biraz daha vardır inşallah.
Bahçe toğrağını basit bir şekilde elekten geçir.
Tohumları 24-48saat ıslak bez içinde beklet.
Pet bardakların içine 1'er tane tohum koy.
Tohumların üzerinde ortalama 2-4mm toprak olsun.
Hafif fıs fıs ile nemlendir.
Üzerine streç film ile kapat.
2-3 gün sonra bak,tohumlar çimlenmiş olacak.Hemen üzerine ufak 1-2 delik aç.Göreceksin ki çok hızlı çimlenip büyüyecekler.
Bu yukarıda fotoğrafını verdiğin bitkiler dediğim gibi biber değil.Bahçedeki yabani ot tohumları.Yok illaki biber diyorsan sen bilirsin,benim dediğimi yaparsan hiç değilse zaman kaybetmezsin.Varsın 3-5 tane daha biber fiden olsun.****** biberse;)
yabancı yol
28-05-2009, 21:42
*** bilecik biberi ilgili bilgye ihtyacım var ban yardımcı olrmusunuz
Karışık süs biberleri
Karışık süs biberlerin son hali.
bahtiyar02
03-06-2009, 15:38
sevgili habibe biberlerinizin maşallahı var. umarım ürünlerinden yemek nasip olur size.saygılar
Süs biberlerimin son hali;
küçükler çok yavas ilerliyorlar:confused:
Merhaba Arkadaşlar,
Bende saksıya 4-5 çeşit süs biberi ekmiştim çoğu ithal idi , 7 renkli çin biberi , tam mild jalepeno , muhat biberi gibi Çıktılar ama yavaş büyüyolar sanki hala çıkanlarda var ,resimlerini ekledim. Büyüdükten sonra seyreltirim sanırım. Şimdilik yerleri iyi gibi ufak oldukları için diyorum ama sizce gövdesi cılızmı duruyor biberlerin ?yorumlarınızı bekliyorum. Toprakta şu an torf , herhangi bir karışım yapmadım.
Nane saplarıda ekmiştim hepsi tutmuşlar , mor renkli reyhan bitkisinide nane gibi tutar umudu ile saksıya ektim ama tutarmı bilmiyorum.
Sevgiyle kalın
Sayın Milka mor renkli reyhanı 1 haftada suda köklendirdim.
Eger saksıya diktiğiniz tutmazsa suda hemen kökleniyor.
Sayın Radem ,sanırım tutmuş mor reyhanlar. Bu arada az önce biberleri seyreltme amacı ile şaşırtmalarını yaptım umarım kendilerini salmazlar.
:confused:
1-Çeşitli süs biberleri bir arada "sıkış tepiş" durdukları için, birbirlerinin cinsini bozabilirler mi?. Etkileşim olur mu?. Olursa ne gibi şeyler olabilir?.
2-(Resimde en arka başta ) sadece bir saksıda, tek bir yaprağının ortasında sararma oluştu. Diğerleri gayet iyi. Neden acaba?.
Biberlerde tozlaşma sorunu olur , cinsleri birbirinden etkilenip değişik türde biberleriniz olabilir , yanlız ben bir şey sormak istiyorum bu kadar küçük saksılarda ne güzel büyütmüşsünüz bunun sırrı nedir? Ne tür toprak ve sulama şekli uyguladınız?
Teşekkürler
ayferaksit
26-06-2009, 18:52
Annemden geçen yıl almıştım koyu mor rengi var.
bahtiyar02
26-06-2009, 19:19
sevgili habibe bence biberlerinizi çok sık suladığınızdan boylarına veriyor.fazla sulamayın.toprağı tam kurusun ki çiçek açsın.çiçek açtıktan sonrada sulamayı kısıtlı yapın ki çiçekleri dökmesin. biberler oluştuğu an sulamayı sıklaştırın. ayrıca biberin sararan yaprağına gelince diğerlerinde de sararma başlangıcı var.suyu sık vermeyin.sadece torf toprağı kullandığınızı sanıyorum.torf toprağını tek kullanmayın derim. neden derseniz torf aşırı gübreli.yarı yarıya normal toprakla karıştırmanız daha sağlıklı olacağı gibi ürünüde arttırır,su tutar.saygılar.
bahtiyar02
26-06-2009, 19:22
sevgili Milka biberleri aynı saksıya ektim ve hiç bir şekilde diğerlerinden etkilenme yani döllenme gibi bir problemle karşılaşmadım.sevgili habibe'ninde biberlerinde de bir problem olacağını sanmıyorum.saygılar
bahtiyar02
26-06-2009, 19:24
sevgili ayferaksit annenizden aldığınız mor biberler süs biberimi? çünkü biberlerin bazılarında ilk oluşum mor olabilir.örnek cin biberi.saygılar
sertug guray
27-06-2009, 02:59
merhabalar sevgili süs biberi yetiştiricileri ben bu yakınlarda şeker gübre satın aldım acaba bu gübreyi biberlerime ne miktarda vermelim cevaplarınızı bekliyorum.
sevgili Milka biberleri aynı saksıya ektim ve hiç bir şekilde diğerlerinden etkilenme yani döllenme gibi bir problemle karşılaşmadım.sevgili habibe'ninde biberlerinde de bir problem olacağını sanmıyorum.saygılar
Sevgili hemşerim Bahtiyar bey :)
Sanırım Adıyamanlısınız avatarda yazan bilgiye göre konuşuyorum. Bende anne tarafından Adıyamanlıyım:)
Tozlaşma konusunda hep ayrı şeyler söyleniyor , kimi tozlaşma olur kimi olmaz diyor. Benim bir tanıdığımın başına böyle bir durum geldiği için tozlaşma olur demiştim ama sizin tecrübeleriniz daha önemli tabi.
Bu arada benim süs biberlerinin yaprakları çok büyük henüz biber **** çiçek açmadı ama fidecilerde görüyorum kısa boylu bodur sivri kalın yapraklı süs biberleri hep.Benimkilerin yapraklarıda maşallah çarşaf gibi normalmidir sizce:) ? Yoksa ben bişeyleri yanlışmı yapıyorum.
Teşekkürler
Selamlar ,
29 haziran itibari ile biberlerin son hali .. Ne zman çiçek verecekler acaba ?
Bu arada mısır çarşısından hazır bir süs biberi aldım dayanamayıp .Onuda ekliyorum. Bu arada minik kalan biberler sizce nasıl olacak yani büyüyebileceklermi ? Neden bu kadar küçük kaldılar ve yavaş büyüyorlar fikir beyan etmek isteyenlerin fikirlerini memnuniyetle kabul ederim.
Sevgiler
Arkadaşlar aşağıda resimlerini eklediğim biberlerimin bir tanesinde yapraklar dökülmeye başladı. En alttaki iki canaktan sonra şimdi bir üst yaprağı daha düştü ne yapmalıyım acil yardım.
Yapraklarda herhangi bir şey yok sadece sararıp kopuyorlar.
Dursban4 almıştım bitki zararlıları için ama üstünde gözle görülür zararlıda yok. Ne yapmalıyım..?
sevgili habibe bence biberlerinizi çok sık suladığınızdan boylarına veriyor.fazla sulamayın.toprağı tam kurusun ki çiçek açsın.çiçek açtıktan sonrada sulamayı kısıtlı yapın ki çiçekleri dökmesin. biberler oluştuğu an sulamayı sıklaştırın. ayrıca biberin sararan yaprağına gelince diğerlerinde de sararma başlangıcı var.suyu sık vermeyin.sadece torf toprağı kullandığınızı sanıyorum.torf toprağını tek kullanmayın derim. neden derseniz torf aşırı gübreli.yarı yarıya normal toprakla karıştırmanız daha sağlıklı olacağı gibi ürünüde arttırır,su tutar.saygılar.
Merhaba Bahtiyar bey,
Biberleri 2 günde bir suluyorum. Bazıları çiçekte, bazılarında biber oluşumları başladı. Toprak olarak "torf+bahçe toprağı+yanmış gübre" üçlüsü kullandım.
Biberler biraz büyüyünce yine fotoğraflarım. Teşekkür ederim.
Evet. Biberler biraz daha geliştiler, büyüdüler..
bahtiyar02
07-07-2009, 12:23
Merhaba Bahtiyar bey,
Biberleri 2 günde bir suluyorum. Bazıları çiçekte, bazılarında biber oluşumları başladı. Toprak olarak "torf+bahçe toprağı+yanmış gübre" üçlüsü kullandım.
Biberler biraz büyüyünce yine fotoğraflarım. Teşekkür ederim.
sevgili habibe biberleriniz çok güzel yetişmiş.toprak karışımıda çok iyi. biberler tutukları için sulamayı haftada 2 veya 3 kez sulamanız yeterli. şayet biberlerinizden tohum almayı düşünüyorsanız şimdiden biberlerin şekli düz ve iri cins numuneyi koparmayın.tam kızardıktan sonra tohumluk olarak saklıya bilirsiniz. saygılar
Sevgili Bahtiyar arkadaşım,
Biberleri 2 günde bir sulamama rağmen yaprakları buruş buruş oluyor. Bu yüzden sulama periyodunu değiştiremedim. Hala 2 gün de bir suluyorum.
Tohum almak için dediğiniz gibi yapacağım. Teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar`; ben bu sayfayı ne kadar geç farketmişim. Şimdi ne kadar üzgün olduğumu bilemezsiniz. Süs biberi benim için bir hobi gibi. Hiç acı biber yiyemediğimi düşünürseniz. Ben sadece mor,kırmızı,sarı; yuvarlak,sivri,uzun,kısa çiçek şeklinde biberleri saksılarda büyütüp yetiştirmeyi seviyorum. Yemesini babama ve eşime bırakıyorum. Tabi konu komşuda nasibini alıyor. Biber yetiştirmeme en çok sevinenler onlar oluyor. Bu yıl sadece çan biberi ve pul biberlik acı antep biberi yetiştirebildim. Yeni yeni çiçekleniyorlar. Değişik türleri yetiştiren arkadaşların desteğini bekliyorum.
Merhaba,
Arnavut biberi diye bir biber çeşidi bilen var mı? Tohumunu nasıl buluruz?
poseidon1
11-07-2009, 22:22
arkadaşlar bu biberlerden çok aradım adanada bilen birine bir türlü rastlayamadım nasıl elde edebilrim tohum bulsam şimdi eksem çıkar mı acaba?
poseidon, hangi tür biberlerden aranıyorsun. Bir iki fidem var. Verebilirim.
poseidon1
12-07-2009, 00:32
resimdeki renkli açan süs biberlerinden arıyorum kardeşim ancak hiçbir yerde bulamadım.
Ekim zamanı hakkında da bir bilgim yok açıkçası şubat diye biliyorum sadece.
Bazılarının şimdi eksen cıkar demeleri kafamı karıştırıyor
C.Mustafa
14-07-2009, 13:00
Benim tek saksı içerisindeki iki kök süs biberim.Coştu maaşallah.Bayağı ürün alıyorum kendisinden.Bir de acı ki sormayın gitsin :)
3 kök süs biberi ektim. boyları daha elim kadrken üzerinde bir dolu tomurcuk vardı, tomurcuk sayaısı şimdi arttı, boyu da yarısı kadar uzadı. sağlıklı gibi görünüor ama biber oluşturmuyor. çiçeğini açıyor, sonra kuruyor o çiçek tam bibere dönüşecekken bir de bakıyorum dalı sararıp düşüyor. böyle birkaç tanesini kaybettim. hala biber alamadım. ilk defa süs biberi yetiştiriyorum. ne yapmalıym? neden bibere dönüşmeden çiçek sapı sararıp düşyor?
açık-pozisyon
16-07-2009, 10:36
Sn. optimus toprağınızda yeteri kadar gübre olmadığını düşünüyorum. Aşırı sulama da çiçek dökümü yapar fakat saplarının da düşmesi, bitkinin bu kadar çok çiçeği besleyemediğini gösteriyor. Etrafınızda güvercin besleyen varsa bir miktar karıştırın saksınıza, keçi, koyun gübresi vs de olabilir, fakat bitkinin bunları vücuduna alması zaman alacaktır, o yüzden hemen iyileşme beklemeyin, aynı saksıda iseler ayrı saksılara alın, kuvvetsiz yaprakları koparın...
anladım tamam, bi şekilde gübre temin etmeye çalışacağım o halde...
ilginiz için çok teşekkür ederim
Süs biberi yetiştiren arkadaşlar, biberleriniz ne durumda? Gelişmeleri merakla bekliyoruz.
bahtiyar02
23-07-2009, 22:27
benim nisan ayında ektiğim biberlerim kızarmaya başladı. iki yıllık süs biberlerimden yıl boyunca ürün aldım.Nasipse bu sene yetiştirdiğim tüm süs biberlerimin tohumlarını paylaşacağım. Aslında süs biberi yetiştiren dostların kendilerinde bulunan türlerin resimlerini bu bölüme yüklesek ve değişik türleri kendi aramızda paylaşsak nasıl olur. Katılan dostlar fikirlerini beyan ederlerse sevinirim.saygılarımla
Ben de tabasco, kırmızı ve turuncu habanero, jelopano , kiraz ve de 7-8 tane yanyana veren türden var. Tohumları ekmekte geç kaldığım için yeni çiçek vermeye başladılar. Yalnız sıkıntım aynı balkonda olmaları. Tozlanma sırasında neler olacak bilemiyorum. Tülle örterek türlerin karışmasının önlenebileceğini mesajlarda okumuştum. Buket çiçek aranjmanlarında kullanılan tül olur mu acaba? Çok yanyanalar. Sağlıklı tohum alabileceğim konusunda kafam karışık. Yardımcı olursanız sevinirim.
bahtiyar02
24-07-2009, 23:49
sevgili maki01 çok güzel de resim yüklemeniz mümkünmü? saygılar
Sevgili Bahtiyar02,
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=467965&postcount=1286)var. Arkadaki saksı 50 Litre olduğu için minik duruyorlar. Yarın dilerseniz tek tek yakın çekim yapabilirim...
remzi sarıaydın
25-07-2009, 02:03
Bu konuda yanılabirim ama, merak ettiğim şu::rolleyes:
Hibrit için mor biber olması lazım.. benim bildiğim yok.yani hangi iki biber den, bu mor biber çıktı??:(
geçen sene mor biber fidesi aldım saksıya diktim annem görür görmez bizim çocukluğumuzda çok vardı bunlardan dedi. bilimsel olmasada annemin bu sözünden dolayı hibrit olacağını düşünmüyorum annem 55 yaşında bu arada.... Yinede içimde bi kuşku var doğrusu. elde ettiğim tohumu bu sene diktim üç ayrı biber elde ettim aldığım fide süs biberi sınıfına giriyor elde ettiğim beyaz süs biberi yine mor süs biberi ve mor küçük tombul biber şimdi gelde hibriti düşünme
Balkonda saksıiçinde süs biberi yetiştiren arkadaşlar ,
Biberleriniz açık havadamı kapalı mekandamı yetişiyor? Benim balkon kapalı olduğu için sanırım beceremiyorum kocaman oldu ama bi çiçek verdiği yok..
Açık havada sayın Milka.
Suyu toprak kurudukça az az verin, çiçeklenecektir.
C.Mustafa
28-07-2009, 08:52
Balkonda saksıiçinde süs biberi yetiştiren arkadaşlar ,
Biberleriniz açık havadamı kapalı mekandamı yetişiyor? Benim balkon kapalı olduğu için sanırım beceremiyorum kocaman oldu ama bi çiçek verdiği yok..
Sn.Milka,
Ben biberlerimi açık balkonda yetiştirdim.Öğlene kadar epey güneş alan bir balkonum var.
İlk biberlerini görene kadar da suyu neredeyse karneyle verdim.:D
Çiçeklenmeye başladığından itibaren de Organic sıvı gübreyle 15-20 günde bir takviye yaptım.Üst mesajlardan birinde resmini de görebilirsin.
benim acı süs biberlerim..
biberler çok güzel görünüyor. aynısından benimde var. ama şuan üzerinde biber kalmadı inanın. ben bu süs biberleri tuzlu ayran yapınca içine ufak ufak doğruyorum ve dolapta bekletiyorum, lezzetine doyulmuyor. sıcaklarda çok güzel gidiyor.
bahtiyar02
30-07-2009, 19:11
sevgili m.a... Afiyet olsun.Bizde de semizotu cacığına bir iki diş sarmısakla koyarlar.Yaz mevsiminin en lezetli cacığı benim için.
bahtiyar02
30-07-2009, 19:14
sevgili maki01 verdiğiniz çingenem isimli çiçeğiniz var
bahtiyar02
31-07-2009, 17:39
Estafullah. ellerinize sağlık çok güzel.biberler genelde domateslerden daha geç ürün veriyor. Bol ürünler dilerim.saygılar
sevgili m.a... Afiyet olsun.Bizde de semizotu cacığına bir iki diş sarmısakla koyarlar.Yaz mevsiminin en lezetli cacığı benim için.
sy. bahtiyar abi dediğinizi denedim çok güzel oldu. sağolun ;)
güvercin01
31-07-2009, 20:56
Arkadaşlar bu siteye kısa bir süre önce üye oldum. Süs biberi merakı biraz bende de var.Balkonda amatörce ilgileniyorum. Hepinize saygılarımla. Yakında resim eklemeye çalışırım. Yorumlarınız benim için önemli. Şimdilik hoşçakalın.
anıl aras
02-08-2009, 13:52
bune tür bir biber bilen varsa lütfen söylesin
Biberiniz tam rengini alamamış mor renkli bir çeşide benziyor.
http://www.reimerseeds.com/purple-hot-peppers_1365.aspx
Adreste Ordono cinsine benziyor ancak yetersiz ışık aldığını düşünüyorum yine de. Bir de kovanızın kenarları biraz yüksek gibi, toprak seviyesinden 2-3 cm yukarıdan kesebilirsiniz.
Bir miktar daha ışık almasını sağlayınız, tam rengine kavuşabilir, kırmızıları tohum almak üzere yakında hasat edebilirsiniz, bitkinin üzerindeki meyveler eksildikçe yeni meyveler daha da çoğalacak ve gelişecektir.
güvercin01
02-08-2009, 22:39
Anıl Aras bey biberlerdeki hastalıklı yaprakları gördüğümüzde bir makasla yaprağı dibe yakın yerden kesersek iyi olur diye düşünüyorum aşırı su ve gübre vermeyelim dipteki yabancı otları temizleyelim toprağı zaman zaman bir çubuk yardımıyla karıştırıp havalandırma iyi olur güneş görsün sürekli yeri ve yönü değişmesin ara sıra yaprak altlarına ve uç filizlere bitlenmeye karşı bakalım aşırı ilaç atıp bitkileri kurutmayalım hayvan gübresi atan arkadaşlar yanmış gübre-eski- olmasına ve çok atmamaya dikkat etsin bitki kovada derinde kalmış selamlar
güvercin01
10-08-2009, 22:33
5 renkli çin biberine benziyor. Ama tam emin değilim
güvercin01
10-08-2009, 22:33
5 renkli çin biberine benziyor. Ama tam emin değilim
Arkadaşlar selam,
5 renkli çin biberi değil malesef ışık almadığı için çok az morarıp tohumluğa kaçıyor bu biberler. Bildiğiniz patlıcan moru olması gerekli aslında bu biberlerin, Hatta tadına bakın acı bile değiller. aynısından bendede var ve aynı sıkıntıdan muzadaribim. Kapalı balkonda hava rüzgar direkt güneş almadığında malesef aynı sonucu alıyorum bende.
Dolayısı ile açık balkonlu bir arkadaşa verdim.
kadiray27
17-08-2009, 17:25
Arkadaşlar mehaba
Benim süs biberleri arasinda
http://urun.gittigidiyor.com/KIRMIZI-KIRAZ-CHERRY-ACI-BIBER-10-TOHUM-255_W0QQidZZ18411212
Bu türe benzeyen bir biber var. Başka bir yerde okudum tipimi benziyor yoksa kendimisimi anlamadığım bir durum var fikirlerinizi alabilirmiyim. Kaş derken göz çıkarmayalım bazen bizim çocuklar yiyorda.
http://www.ciceksehri.com/sus-biberi/
Benimkilerde bunlar
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=95907&d=1249111132
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=95904&d=1249111037
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=95903&d=1249111037
Çok benziyor. Ben kiraz biber tohumlarını verdiğiniz linkten satın almıştım. Yarın foto eklerim. Daha net görebiliriz.
güvercin01
17-08-2009, 22:10
Arkadaşlar biber türü o kadar çok ki inanın hesini bilen uzman dahi tanımıyorum. Aynı biber türü dahi farklı saksı ve ortamda birbirine tam benzemeden yetişebiliyor.Bir de çok tür bir arada ise tozlaşma ile sonraki yıllarda elde edilen tohumlar biraz değişiyor gibi.Elinizdeki türlerin çoğu ile ilgili sitelerde belki resim bile bulamadığınız olabilir. 800 ün üzerinde türü olduğunu duydum. Bende 100 tür civarı var.- en azından hiç birinin meyvesi tam diğerine benzemiyor- Her türü ayrı ayrı ekecek saksı bulamıyorum.hesinin adını ayrı ayrı bilemiyarum ama yinede onları seyretmeyi seviyorum selamlar...
Arkadaşlar biber türü o kadar çok ki inanın hesini bilen uzman dahi tanımıyorum. Aynı biber türü dahi farklı saksı ve ortamda birbirine tam benzemeden yetişebiliyor.Bir de çok tür bir arada ise tozlaşma ile sonraki yıllarda elde edilen tohumlar biraz değişiyor gibi.Elinizdeki türlerin çoğu ile ilgili sitelerde belki resim bile bulamadığınız olabilir. 800 ün üzerinde türü olduğunu duydum. Bende 100 tür civarı var.- en azından hiç birinin meyvesi tam diğerine benzemiyor- Her türü ayrı ayrı ekecek saksı bulamıyorum.hesinin adını ayrı ayrı bilemiyarum ama yinede onları seyretmeyi seviyorum selamlar...
100 tür süs biberinizi gerçekten merak ettim. Ben de değişik süs biberi türleri arıyorum. Resimlerini çekme imkanınız varmı?
Sayın kadiray27,
Link verdiğiniz biberin fotografı. Belirgin olan her biberin daldan çıktığı bölgenin siyaha yakın mor bir renk aldığı...
98557
kadiray27
20-08-2009, 16:21
Sayın maki01 bende eve gidip bir bakayım belki aynısıdır.
Sayın Almira acısı çokça olan süs biberlerinizden paylaşabileceğiniz olursa sevinirim. Özellikle şu Habanero Hot Peppers (Red Savina) cinsini merak ediyorum. Bende Şu anda 4 çeşit oldu.
1-Resmini eklediğim
2-Yediveren Cinsi
3-Tatlı biberin ufaltılmış şeklinde bir biçimde
4-Biberiye denilene çok benziyor.
İnşallah sezon bitiminde tohumları paylaşacağım.
Sayın maki01 bende eve gidip bir bakayım belki aynısıdır.
Sayın Almira acısı çokça olan süs biberlerinizden paylaşabileceğiniz olursa sevinirim. Özellikle şu Habanero Hot Peppers (Red Savina) cinsini merak ediyorum. Bende Şu anda 4 çeşit oldu.
1-Resmini eklediğim
2-Yediveren Cinsi
3-Tatlı biberin ufaltılmış şeklinde bir biçimde
4-Biberiye denilene çok benziyor.
İnşallah sezon bitiminde tohumları paylaşacağım.
Sn Kadriy 27 ; biberlerinizi görmeyi çok isterim. Benim biberlere gelince şu an elimde sadece iki tür var. Normal acı süs biberi ve gül biberi. Sanırım mesajda bir karışıklık oldu. 100 çeşit süs biberi benim değil sn güvercin 1'in. İnanın bende sizin gibi farklı süs biberi tohumları arayanlardanım.
poseidon1
22-08-2009, 22:26
arkadaşlar resimler harika. bu biberlerin isimleri var mı nerelerde bulabiliriz?
Hangileri sayın poseidon? Kiraz biberlerse gittigidiyor da tohum şatışı var.
Biberlerin çoğunu topladım..
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29848&c=629
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29850&c=629
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29849&c=629
poseidon1
26-08-2009, 21:31
Hangileri sayın poseidon? Kiraz biberlerse gittigidiyor da tohum şatışı var.
hani şu rengarenk olan abicim,mor kırmızı renkli.
Süs biberleri, o kadar acılarki şimdilik sadece süsler :)
Süs biberleri, o kadar acılarki şimdilik sadece süsler :)
Hepside birbirinden güzel. Ben bu süslere bayıldım. Tam benim aradığım süslerden.
Benim süs biberlerim de, sivri biberlerim de yeni tomurcuklanmaya başladı arkadaşlar. Geçen sene çok güzel olmuşlardı her yemekte taze taze kesip yiyorduk...
Sabırsızlıkla onları bekliyorum...
erdemnizam
28-08-2009, 10:04
Sevgili arkadaşlar merhaba,
foruma yeni üye oldum. Bu başlığı ilk mesajdan son mesaja kadar okudum ve çok yararlı bilgiler edindim.
Ben de balkonumda süs biber yetiştirmeye çalışıyorum.
20 cm çapında 15 cm boyunda silindirik bir yoğurt kabında 3 kök biberim var. Kullandığım toprak, kara toprak dediğimiz bahçe toprağı. Gübre falan koymamıştım. 3 gün sulama yapmadığım zaman biberlerin yaprakları tamamen boyunlarını büküyor. Bitki ölmüş gibi bir görüntü oluyor. Su verince yarım saat içerisinde yapraklar kendini topluyor. Acaba neden bu kadar suya duyarlı? Bir yerlerde yanlış yapıyorum ama nerde bulamadım.İlk baharda bir arkadaşım köyde annesinin yetiştirdiği fidelerden getirmişti, yani geç ekilmiş de değiller. Ancak biberlerim halen çiçek açmadı. Sadece son bir haftadır üzerlerinde birkaç tomurcuk olmaya başladı. Ama neredeyse sonbahar geldi. Şimdiye kadar çoktan olması gerekmez miydi biberlerin?
Acaba sorun ne olabilir?
Bende acemilerdenim sevgili Erdemnizam. Ama 3 günde bir değil de 2 günde bir az az sulamaya özen göster istersen. Biberi sulamama tomurcuklanmasına neden oluyor zaten biberler oluşmaya başladıktan sonra da daha sık sulaman gerekir diye biliyorum ben. Yani sulamayı bir defa iki diğer defa üç gün sonra değil de düzenli sulamaya önem ver.
Benim bildiklerim bukadar sana ancak bukadar yardımcı olabilirim. Buarada benimkiler de daha yeni tomurcuklanmaya başladılar. Geçen sene de öyle olmuştu ama bol bol yedik biberlerimden..
erdemnizam
28-08-2009, 10:50
Bende acemilerdenim sevgili Erdemnizam. Ama 3 günde bir değil de 2 günde bir az az sulamaya özen göster istersen. Biberi sulamama tomurcuklanmasına neden oluyor zaten biberler oluşmaya başladıktan sonra da daha sık sulaman gerekir diye biliyorum ben. Yani sulamayı bir defa iki diğer defa üç gün sonra değil de düzenli sulamaya önem ver.
Benim bildiklerim bukadar sana ancak bukadar yardımcı olabilirim. Buarada benimkiler de daha yeni tomurcuklanmaya başladılar. Geçen sene de öyle olmuştu ama bol bol yedik biberlerimden..
Olsun da, varsın geç olsun. Aslında son zamanlarda forumdan edindiğim bilgiler doğrultusunda daha az miktarda ama daha sık sulama yapmaya başladım zaten. 2 günde bir suluyorum şu an. Bakalım, inşallah faydası olur. Sadece toprağın üstünü ıslatacak kadar mı sulamak gerekiyor? bunun bir ölçüsü var mıdır?
Bi de çimlenme sırasında yaprakların yağmurlama yöntemiyle sulanması önerilmiş acaba tomurcuklanma aşamasında böyle birşeye gerek var mıdır yapraklar boynunu bükmesin diye? Bunun faydası mı olur zararı mı olur acaba?
güvercin01
29-08-2009, 00:50
Biber yetiştiren arkadaşlar türün özelliğine göre 70-90 günü buluyor biberin meyve vermesi. Soğuk ve güneşin çok az olduğu ortam olgunlaşma süresini uzatır.Her saksıya tek kök ekmeye özen gösterin. Saksının eni ve boyu ektiğiniz biberin türüne uygun mu.Bilmek lazım. Bazen arkadaşlar tarla türlerini küçücük saksıya ekip bol ürün bekliyor. Her zaman şansınız böyle yaver gitmez.AZ SU KURUTUR ÇOĞUDA ÇÜRÜTÜR. Bitkinin durumuna göre toprağın cinsine göre göz kararı sulamayı kaç günde yapacağınız bitkinin görüntüsünden belli olur.Bazı toprak türleri kuruyunca sertleşir bazılarıda çok su tutup bitkiyi çürütür.Aşırı çiçekliyken çok su vermeyin.Zaman zaman yaprakların altına uç filizlere ve açacak çiçek tomurcuklarına bitlenmeye karşı çok dikkat edelim.Malüm balkonda bitki savunmasız ve balkonlar çok sıcak olabiliyor.saksılar dip dibe olursa bitki boya gider. Gübre aşırı olmasın. Her zaman sorularınızı çekinmeden sorun.Sevgiyle kalın...
Elimde bir kaç çeşit süs biberi tohumu var. Bunları şimdi eksem olurmu acaba?
güvercin01
30-08-2009, 21:07
Elimde bir kaç çeşit süs biberi tohumu var. Bunları şimdi eksem olurmu acaba?
Şu an biber tohumu ekebilmek için biraz geç kaldınız diye düşünüyorum.Şubat ayının son haftası veya mart ayının ilk haftaları en uygun zaman -Ak Deniz iklimini göz önüne alarak kıyı kesimler için konuşuyorum. Soğuk yöreler için biraz daha sonrası, yöreye göre ekim tarihi biraz değişebilir.Ama eğer havalar soğuyunca içeri alırım evim güneş görüyor sürekli de sıcak derseniz olabilir.HOŞÇAKALIN...
Teşekkür ederim güvercin01.Bekleyeyim daha iyi olur:rolleyes:
bahtiyar02
01-09-2009, 16:50
merhaba dostlar... balkonumda ve kayın pederin bahçesinde ektiğim bazı süs biberlerimin resimlerini sizlerle paylaşmak istedim
bahtiyar02
01-09-2009, 17:13
resimleri cep telefonumla çekmek zorunda kaldım. Ayrıca yedi sekiz türün resimleri net olmadığı için yüklemedim .İlk fırsatta sizle paylaşmak dileğiyle.
bahtiyar02
01-09-2009, 17:19
bazılarını tepside sunuyorum. hepsi değişik tür. oval kapta olan ise karma biberlerim tohumlarını kuruduktan sonra ayıklayıp etli kısmını pul biber yapacağım. Bu senenin ilk süs biber turşusu.saygılar
mümkünse bu biberlerden istiyorum
bahtiyar02
01-09-2009, 18:00
mümkünse bu biberlerden istiyorum
Sevgili kılıç.. Zamanı gelince Tohumları sitede paylaşacağım..
güvercin01
01-09-2009, 20:20
Bahtiyar02 bey tebrikler gerek balkon bahçeniz gerekse kırmızı biber meyveleriniz çok hoş, turşuyu da afiyetle tüketin.SELAMLAR...
bahtiyar02
01-09-2009, 21:40
Sevgili güvercin01 dostum çok teşekkür eder saygılar sunarım.
Biberler çok sağlıklı görünüyorlar. Ellerinize sağlık.
Benim bazı biberlerimin bazı yapraklarında sararmalar olmuştu. Sizin bitkiler gayet güzel. Afiyet olsun.
bahtiyar02
02-09-2009, 20:06
sevgili habibe.. Çok teşekkür ederim. Sizin biberlerin yapraklarının sararması tek tükmü yoksa geneldemi sararma oluşuyor?yaprak sararması bitkinin zayıflığının belirtilerindendir.Resim yükleyebilirseniz daha sağlıklı yardımcı olacağımıza inanıyorum saygılar.
Köy ziyaretimizde gördüğüm turşuluk süs biberinin görüntüsü çok güzeldi.
arkadaşlar tohumdan ektiğim biberiye cinsi biberlerimden üç beş adet çok cılız biber viyolde kalmıştı büyüsün ekerim demiştim ama unuttum valla dün gördümkü o kadarcık viyol gözünde biber vermişler ağlıyacak gibi oldum 101716
Değerli üstadlar bahçemde yetiştirmiş olduğum çarliston biberlerimde bir sorun oldu, bazı fideler önce yaprak sararması, sonra biber çürüklüğü, sonra tüm fidede sararma ve kökten kurumalar meydana geldi nedendir çözemedim bilgisi olan tüm arkadaşlardan yardım bekliyorum teşekürler.
güvercin01
09-09-2009, 23:50
Öncelikle bazı hatırlatmaları yineleyelim,ardından bilgi gelecektir. Bitkilere aşırı su vermeyelim ihtiyaçları kadar aralığı kısaltabiliriz. Aşırı su bitkiyi çürütür. Gübrelemeyi doğru yapıyormuyuz. Meyve döneminde 15 günde bir ihtiyaçları kadar ve türe göre sıvı gübre verilebilir. Bitkiler sıkmı ekildi. Arada bir dipleri çapalanıyor mu. Yapraklara yakından bakalım bitlenme mi var. Aşırı sulama gübre eksikliği de sarartabilir. Sağlıklı bitki birden sararma yapıyorsa kök çürümesi veya topraktaki bazı zararlılardan da olabilir.Net bilgi verebilmek için sorunu tam bilmemiz ve daha net bir resim görmemiz faydalı olacaktır.Çok hastalıklı bitkilerin hastalıklı yapraklarının koparılması veya bitkinin imhası son çare.
Değerli ağaç net site uzmanları kuruyan biberlerimden bir kaç resim daha ekledim umarım sorunum net anlaşılır ilginize teşekürler.
Aşağıdaki linkte aradıgınız bilgiler olabilir :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=890&page=8
narkozcu
11-09-2009, 15:00
Merhabalar ,
ben sitenizi yeni keşfettim ve az önce üye oldum. Ilk baharda diktiğim fidelerimden süs bberlerim var. Ayrıca geçen haftada süs biber tohumu ektim pet bardaklara bu mevsimde ev ortamında çimlenme olurmu acaba yoksa baharımı beklemek gerekir diye soracaktım.
cukurovalı
11-09-2009, 15:22
İnşallah olur.
Adananın havasına güvendim, bende ektim geçen hafta.
güzel çalışmalar yapmışsınız arkadaşlar elinize sağlık
narkozcu
11-09-2009, 15:33
Hayırlısı,
bekliyelim bakalım görelim :)
bahtiyar02
11-09-2009, 20:16
Merhabalar ,
ben sitenizi yeni keşfettim ve az önce üye oldum. Ilk baharda diktiğim fidelerimden süs bberlerim var. Ayrıca geçen haftada süs biber tohumu ektim pet bardaklara bu mevsimde ev ortamında çimlenme olurmu acaba yoksa baharımı beklemek gerekir diye soracaktım.
Aramıza hoşgeldiniz..
ilk baharda ektiğiniz fidanlarınız şayet pet bardakta iseler toprağıyla ektiğinizde yetişir. Yeni tohumlarınız özellikle Adana'nın nemli havasında daha çabuk çimlenir.problem olmaz.Ancak yeni ektiğiniz tohumların direkt güneş ışığından uzak tutun.Gölgeli yerde tutun ve sulamayı sık sık sprey yöntemiyle sulayın.Pet pardaklarda su birikmemesi için bardakların altına 1-2 delik açın ki fazla sulardan dolayı tohumlar çürümesin.saygılar
narkozcu
11-09-2009, 22:48
bahtiyar bey ilginize çook teşekkürederim,
ama bir yanlış anlama oldu ben ankara'dayım. fidelerim ise saksıda (yoğurt kabında) gayet mutlular hatta 7-8 biber bile verdiler hala çiçekeride var. fakat tohumlardan bi ses yok onlar bu mevsimde ev ortamında çimlenirlermi acaba ve nekadar zaman alır sizce ?
narkozcu
12-09-2009, 15:59
arkadaşlar , dayanamadım gidip çeşit çeşit süs biberi fideleri aldım. onlara iyi bakıp 4-5 yaşına getirmeyi düşünüyorum. :cool:
doğalbahçe
12-09-2009, 22:18
Balkonumuzda yetiştirdiğimiz gül süs biberlerimiz.
arkadaşlar ve özellikle sayın Oğuz beye bahsetmiş olduğum resim ve üzerindeki böcek
Bu da benim minik süs biberim.
Fazla bakmayın fotoğrafı bile ağız yakabilir :)
Habenerom ilk biberlerini verdi...
102480
bahtiyar02
13-09-2009, 22:33
sevgili maki01 maşallah gözünüz aydın.acısını tatmak gerek gerçektende dedikleri karadar acımı;) saygılar
İki tane şimdilik. Bakalım devamı nasıl gelecek. Çok çiçek döktü hala döküyor. Uzun büyük boy saksıya 4 kök dikmiştim. Seneye kesinlikle ayrı saksılara ekeceğim. Bunları tohum için üzerinde bırakacağım.
Tohumları paylaşırız sevgili bahtiyar02, biber sayısı da çoğalırsa üzerinde kızartıp tadına bakıp, tohumunu da almak üzere size gönderebilirim.
Narkozcu,
Önce hoş geldin diyeyim. Fotoğraf büyüklüğünün 70 Kb'yi geçmemesi gerekiyor. Silsen ve küçülterek yeniden eklesen, sayfa yapısını bozmamış ve de site kurallarına uymuş olursun :)
narkozcu
13-09-2009, 23:58
Tamam deniycem
narkozcu
14-09-2009, 00:58
Gururlanmamak elde değil gerçekten :cool: BEN BU İŞİ ÇOK SEVİYORUM
bahtiyar02
17-09-2009, 15:21
bahtiyar bey ilginize çook teşekkürederim,
ama bir yanlış anlama oldu ben ankara'dayım. fidelerim ise saksıda (yoğurt kabında) gayet mutlular hatta 7-8 biber bile verdiler hala çiçekeride var. fakat tohumlardan bi ses yok onlar bu mevsimde ev ortamında çimlenirlermi acaba ve nekadar zaman alır sizce ?
sevgili dostum çimlenme olur. Karanlık oda (Ben banyoyu kullandım)tohumlar filizlenir ancak filizlendiği andan sonra direkt güneş görmeyen bir yere almanız gerekir.çimlenme 7-ile 15 gün arası değişir.
Bu arada maşallah süsbiberleriniz çok güzel.Gerekli ortamı ayarlarsanız neden olmasın.
saygılar
narkozcu
17-09-2009, 17:14
[ı]teşekkürler[/ı]
Hatice Tarhan
18-09-2009, 00:33
Sayın narkozcu ne kadar gururlansanız azdır, hakediyorsunuz.
Bolivian Rainbow türü bir süs biberi mor oluşan ilk biberler aşama aşama renk değiştiriyor. Biberler en son kırmızı renge dönüşüyor.
Yetiştirdiğim Trinidad Perfume türü biber.
Yetiştirdiğim Marbles türü beyaz yuvarlak biber
Yetiştirdiğim türlerden bir başkası da tatlı bir biber türü olan Kırmızı Cherry.
güvercin01
21-09-2009, 21:48
Tebrikler çok hoş görünüyorlar.SEVGİYLE KALIN...
Teşekkür ederim.
Bu da White Habanero (Beyaz Habanero). Habanero türü acılığı konusunda meşhurdur. Yeşil oluşan biberler önce sarıya sonra ise kremsi beyaza dönmektedir. 1 kök biberde 100 lerce biber aynı anda bulunabilmektedir.
narkozcu
21-09-2009, 22:14
hocam müthiş güzel yrtiştirmişsiniz tebrikederim, başka bitkilerinizde varmı ?
güvercin01
21-09-2009, 22:17
Bende de epeyce biber türü var.Ama yerim olmadığından balkonumda irili ufaklı 60 kadar saksıya 25-30 tür ektim.Gerçekten biberler iyi gözüküyor.Bu arada İYİ BAYRAMLAR...
narkozcu
21-09-2009, 22:20
White Habanero TÜRÜ BENİMDE HOŞUMA GİTTİ TOHUMUNDAN BULUP EKİCEM
Bu biber türünün adı da Topepo Rosso. Yeşil olan biber olgunlaştığında kırmızı renge bürünmekte. Bu haldeyken Topepo Rosso türü biber domatese benzemektedir. Tatlıdır.
narkozcu
21-09-2009, 22:30
Teşekkürler güvercin01 sizinde bayramınızı tebrikederim.
Arkadaşlar Elinde F1 olmayan Biber Tohumu olan arkadaşlar benimle bağlantı kurabilirlermi. Tohum değiş tokuşu yapmak istiyorum. Fakat Türk yerli türler olursa çok iyi olur. Çarliston , paprika , kandil , sivri biber , urfa biberi , karaisalı biberi gibi.
bahtiyar02
29-09-2009, 23:09
sevgili zara ellerinize,emeğinize sağlık hepside bir birinden güzel.Benim gibi süsbiberi delisi için çok güzel.Tohumları nerden temin ettiniz acaba?
saygılar
cihan_as
01-10-2009, 20:16
Fidesini pazardan süs biberi diye almıştım, kış aylarında kurumuyor baharda tekrardan filizleniyor.
Meyveleri yeniliyormu? bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Meyveleri olgunlaştıgında tohumundan isteyen arkadaşlara gönderebilirim.
güvercin01
02-10-2009, 21:15
SÜS DOMATESİ
Serin vir ortamda yetişir. Balkon ve bahçe bitkisidir. Ayda bir vitamin verilmelidir. Bol su sever. 14.1.2008 YENMEZ...
güvercin01
02-10-2009, 21:18
Diğer ismi CUFFEA Q14 Süs domatesi....
acemi ciftci
25-10-2009, 17:08
Benim biberlerim şu sıralar çiçek açıyor ama çiçekler bir süre sonra saplarıyla beraber dökülüyorlar. Sebebi ne olabilir acaba? Dışarda duruyor şimdilerde. Soğuktan olabilir mi?
güvercin01
25-10-2009, 18:14
Benim biberlerim şu sıralar çiçek açıyor ama çiçekler bir süre sonra saplarıyla beraber dökülüyorlar. Sebebi ne olabilir acaba? Dışarda duruyor şimdilerde. Soğuktan olabilir mi?
Aşırı sulama,aşırı gübreleme veya gübresizlik **** güneşi yeterince görememesi olabilir.Biber çok küçük saksıyı pek sevmez.Tenekede iyi yetişir.Malüm demir tozu var.Ama balkonlara pas lekesi yaptırmayalım.Tenekelerin altına önlem gerekir.Paslı teneke tetanoz yapabilir elinizi kesmesin küçük çocuğu olanlar da dikkatli olsun teneke iyice düzeltilsin aman dikkat...
güvercin01
25-10-2009, 18:14
Aşırı sulama,aşırı gübreleme veya gübresizlik ya da güneşi yeterince görememesi olabilir.Biber çok küçük saksıyı pek sevmez.Tenekede iyi yetişir.Malüm demir tozu var.Ama balkonlara pas lekesi yaptırmayalım.Tenekelerin altına önlem gerekir.Paslı teneke tetanoz yapabilir elinizi kesmesin küçük çocuğu olanlar da dikkatli olsun teneke iyice düzeltilsin aman dikkat...
Tozlaşma sorunu da olabilir. Çiçeklere fırça vs ile vurulacak bir kaç fiske sorunu çözebilir. Kural olarak meyve oluşuncaya kadar sulamanın kesilmesi tavsiye edilir. Benim gözlemime göre süs biberleri genelde daha rahat tozlaşma yapıyor.
Saygılar..
lale lale
25-10-2009, 20:57
Benimde acemi çiftçi ile aynı sorunum. benimkilerin bir kısmı dökülüyor bir kısmı büyüyor. ancak dökülen kısım olgunlaşanlardan epey fazla. Kimisi (dökülenlerin yarısı diyebilirim) çiçeğini döküp meyveye dönmüşken dökülüyor. hemen her gün suluyorum. bir ara suyu kestim meyveleri gelişsin diye, üzerindekilerin hepsi döküldü :) suyu kesmeye korkuyorum o yüzden. yaprakları filan çok sağlıklı. Keyfi yerinde gibi ama derdi ne almayamadım.
iyi akşamlar...
Mini süs biberim geç dikilmesine rağmen çok güzel biber verdi. :p
Süs biberlerinin ( çok acı olanlarının ) zayıflatıcı etkisi , olduğunu biliyormusunuz? akşam yemeğinde sadece çorba ile acı süs biberi yiyin , bağırsakları çalıştırır.
Bunlar da annemin süs biberleri.Ben bayıldım.Bu sene mutlaka yetiştirmeliyim.
Resimdeki gül biberleri tohumluk olmuş tohumlarını alabilirsiniz. Bu biberlerin yaprakları tatlı kökü çok acı olur, dikkat ettiyseniz hafiften aromalı bir kokusu var , birde bu bibrleri turşu yapınca acısı gitti.
Onlar Trabzonda.Annem ziyaretime gelirken getirecek. Sabırsızlıkla yetiştireceğim günü beklemek kalacak bana da:)
güvercin01
04-12-2009, 21:36
LİVADİ
Lazca'da kocakarıların evlerin önünde yeşillik yetiştirdiği küçük bahçeye verilen ad.
Bu tanım doğrumu google den buldum da.SELAMLAR...
Bunlar için ATOM BOMBASI denilebilir mi? :)
everekdağı
05-03-2010, 13:47
Bolivian Rainbow türü bir süs biberi mor oluşan ilk biberler aşama aşama renk değiştiriyor. Biberler en son kırmızı renge dönüşüyor.
Zara
Resimlerindende görüldüğü kadarıyla çok güzel yetiştirmişsiniz. Süs biberi yetiştiriciliği konususunda oldukça kabiliyetlisiniz. Elinize sağlık. Sizdem ricam.
Elinizde bolivyan ve trinidad toumlarından varmı eğer varsa gönderebilirmisiniz?
İlginize şimdiden teşekkürler.
sertug guray
06-03-2010, 23:17
arkadaşlar elimdeki süs biberi tohumlarını ekme zamanı geldimi acaba ?Yoksa mart sonunumu beklemeliyim ne dersiniz?
Ben bugün ektim, saksıları mutfak penceresinin önüne koydum. Arap biberi, inci biberi ve sarı ampul domates tohumlarımı ektim.
ağaçlarısev
23-03-2010, 16:33
köknar acaba elinde bi kaç tane daha tohum kaldı mı
tohumdan ektiğim biberler çimlendi ve büyümeye başlıyorlur.. 4 farklı tür ektiğim için tozlaşma zamanında birbirlerinden uzak mesafede durmaları gerektiğini öğrendim,. ancak balkonda yetiştireceğim için yeterli alana sahip değilim.. bunun için bi tavsiyesi olan varmı? eğer bi çözüm üretemezsem hepsini aynı ortamda yetiştirmek zorunda kalırım. bu durumda birbirine benzeyen biberlerim mi olacak???
köknar acaba elinde bi kaç tane daha tohum kaldı mı
Daha bugün okudum ben mesajınızı. Bütün tohumları ektim ben, hepsi çimlendi. Saksılara diktim. Tohumlarımı forumda Sayın Romantik' ten almıştım.
Kemal Kabcık
26-04-2010, 00:45
Saygıdeğer AĞAÇLAR.NET Dostluklarına:
Süs Biberi Yetiştiriciliği İçin; Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklarının, Süs Biberi Çeşitliliğinden İstifade Edinmek İstiyorum!. Süs Biberi Çeşitliliğine Sahip Olan, Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklardan; Doğal Tohum Örneklerinden Elde Ederek, Süs Biberi Yetiştiriciliği Üzerine, Kendimi Geliştirmek İstiyorum!.
Bahçemize; 8-10 Metrekarelik, Küçük Bir Sera Yapmıştım ve İçersinde, Kış Mevsimi Zamanında Da, Örtüaltı Süs Biberi Yetiştirirebilmeyi Umut Ediyorum!. Geniş Bir Balkonumuz Var. Balkonumuza Da, Kış Mevsimi Şartlarında, Süs Biberi Yetiştiriciliğine Elverişli, 10 Litrelik veya 19 Literlik Hazır Su Şişesi Kullanımı ile Sağlamayı Düşündüğüm, Küçücük, Adına "Hazır-Pratik Sera" Diyebileceğim, Örtüaltı Sistem Geliştirme Çalışmalarıma Başlamayı Düşünüyorum!. Şu An İçin, Bulunmuş Olduğumuz Konum Gereği , Akdeniz İklim Koşullarına Göre: Kış Mevsiminde De, Süs Biberi Yetiştirilebilir İnşallah, diye Umut Ediyorum!.
Benim Amacım; Süs Biberi Tohum Çeşitliliğine ve Bereketine Ulaşmaktır!. Ve de, Çoğalmayı Düşündüğüm Süs Biberi Çeşitliliğine Ait Tohumlarımızla: Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostlukları ile Olan Paylaşımlarımıza, Devamlılık Kazandırabilmektir!.
Ben; PAYLAŞIMLARIMLA: DOSTLUĞA BİR KATKIM OLABİLİRSE: Huzur ve de Umut Bulacağım!. Bu Düşüncelerle; Bana Örnek Teşkil Eden, Paylaşımcı, Tüm Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklarına, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR Eder, SAYGILARIMI Sunarım!. İYİ Kİ VARSINIZ!.
bunun için bi tavsiyesi olan varmı?
Yeni nesil gipürlü tül perdelerin işlemesizlerinden bulabilirsen bunlardan aynı bir para kesesi gibi dikiş makinesinde diktir. Saksının etrafıma geçirip alttan da ip veya lastikle bağla. Üst kısım komple kapalı kalacaktır. Tozlaşma için arada bir açıp silkele veya saç kurutma makinesiyle sıcak olmayacak şekilde üfle.
Saygıdeğer AĞAÇLAR.NET Dostluklarına:
Süs Biberi Yetiştiriciliği İçin; Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklarının, Süs Biberi Çeşitliliğinden İstifade Edinmek İstiyorum!. Süs Biberi Çeşitliliğine Sahip Olan, Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklardan; Doğal Tohum Örneklerinden Elde Ederek, Süs Biberi Yetiştiriciliği Üzerine, Kendimi Geliştirmek İstiyorum!.
Bahçemize; 8-10 Metrekarelik, Küçük Bir Sera Yapmıştım ve İçersinde, Kış Mevsimi Zamanında Da, Örtüaltı Süs Biberi Yetiştirirebilmeyi Umut Ediyorum!. Geniş Bir Balkonumuz Var. Balkonumuza Da, Kış Mevsimi Şartlarında, Süs Biberi Yetiştiriciliğine Elverişli, 10 Litrelik veya 19 Literlik Hazır Su Şişesi Kullanımı ile Sağlamayı Düşündüğüm, Küçücük, Adına "Hazır-Pratik Sera" Diyebileceğim, Örtüaltı Sistem Geliştirme Çalışmalarıma Başlamayı Düşünüyorum!. Şu An İçin, Bulunmuş Olduğumuz Konum Gereği , Akdeniz İklim Koşullarına Göre: Kış Mevsiminde De, Süs Biberi Yetiştirilebilir İnşallah, diye Umut Ediyorum!.
Benim Amacım; Süs Biberi Tohum Çeşitliliğine ve Bereketine Ulaşmaktır!. Ve de, Çoğalmayı Düşündüğüm Süs Biberi Çeşitliliğine Ait Tohumlarımızla: Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostlukları ile Olan Paylaşımlarımıza, Devamlılık Kazandırabilmektir!.
Ben; PAYLAŞIMLARIMLA: DOSTLUĞA BİR KATKIM OLABİLİRSE: Huzur ve de Umut Bulacağım!. Bu Düşüncelerle; Bana Örnek Teşkil Eden, Paylaşımcı, Tüm Duyarlı AĞAÇLAR.NET Dostluklarına, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR Eder, SAYGILARIMI Sunarım!. İYİ Kİ VARSINIZ!.
Sevgili Kemal Kabcık, adresinizi özelden verin, elimdeki tohumların hepsinden göndereyim.
Çalışmalarınızda başarılar.
Kemal Kabcık
26-04-2010, 09:46
Paylaşımcı-Dost AĞAÇLAR.NET Duyarlılıklarına; TEŞEKKÜR ve SAYGI ile:
Saygı ve Selamlarımı İleterek; Huzur ve Umut Dileyerek, Size, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR Ediyorum!.
Paylaşımcı Duyarlılığınız, Her Daim Huzur ve Umutla Yüzleşsin ve Huzur ve Umudunuz Hep Daimi Olsun!.
SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSINIZ!.
bozkurt777
10-05-2010, 02:03
arkadaşlar merhaba mersinden aranıza yeni katıldım
bende biber meraklısıyım bu tohumlardan nasıl bulabılırım teşekür ederim
Forumda satış yapan arkadaşlarımız var, onlardan temin edebilirsiniz.
bozkurt777
12-05-2010, 21:04
arkadaşlar sipariş ettiğim biber tohumları geldi şimdi
nasıl bir yol izlemeliyim
Biber tohumlarini dikmek diger fidelerin tohumlarini dikmekten farksiz bildigim kadariyla. Ancak nacizane bir onerim var sakin tohumu topraga koyduktan sonra uzerine ekleyeceginiz topragi yuksek tutmayin. Az olsun yuksek olmasin yoksa cikmiyorlar benimkiler gibi.
bahtiyar02
13-05-2010, 07:33
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31 Buraya göz atın derim.
bahtiyar02
13-05-2010, 07:42
Biber tohumlarini dikmek diger fidelerin tohumlarini dikmekten farksiz bildigim kadariyla. Ancak nacizane bir onerim var sakin tohumu topraga koyduktan sonra uzerine ekleyeceginiz topragi yuksek tutmayin. Az olsun yuksek olmasin yoksa cikmiyorlar benimkiler gibi.
Sevgili koliva;
Sizin tohumların çimlenmemesi tohumlarınızın hibrit tohum olması,toprağın dengeli sulanmaması, aşırı sulama sonucu çürüme oluşması, veya toprağının kuru olması sonucu tohum çimlenmeye bilir.
Saygılar
bozkurt777
13-05-2010, 20:05
hoşbulduk bahtiyar bey siz nasıl bir yol izliyorsunuz...
birde benim hazır aldığım biberlerim var yaprakları buruş buruştu nedendir acaba
bahtiyar02
13-05-2010, 21:05
Sevgili bozkurt777;
Resim yüklemeniz mümkünmü?Ben genelde şubat ayında çimlendirir ve balkon serama alırım.Nisan ayında da bahçeye veya saksılara dikerim.Kullandığım toprak humuslu toprak+yanmış hayvan gübresi.Tohumları bu karışımda çimlendirir ve fidanlarıda bu toprağa dikerim.
bozkurt777
13-05-2010, 22:31
bu biberleri hazır aldım 20 gündür bakıyorum..
yeni ektiğim biberlerde ne zaman gübre(güvercin) kulanabilirim
bahtiyar02
13-05-2010, 22:49
Güvercin gübresi kullanmayın yakabilir.Yanmış küçükbaş hayvan gübresini kullanın.Sulamayıda aşırı yapmayın. Tüm bitkile su isteklerini yapraklarını salarak dış görünüşleriyle belirtirler.O zaman sulayın derim. Gübreyi toprağın üstünü kapatacak şekilde serin sulamayı yapıp bir kaç gün sonunda saksıdaki toprakla gübreyi karıştırın.(Yani çapa yapın)
Saygılar
bozkurt777
13-05-2010, 22:59
vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekür ederim bir sonum olacaktı bir biber tohumu var adını bilmiyorum resimlerini yükleyeceğim
bir bakarsanız sevinirim
bozkurt777
13-05-2010, 23:09
bu biber cinsinin en büyükleri bunlar
Merhaba
Şaşırttığım süs biberleri tutmuyorlar. Köklerini zedelemeden alıp gerçek yerlerine dikiyorum ve biraz suluyorum ama anında kendilerini bırakıyorlar. Nerede yanlış yapıyorum?
http://i40.tinypic.com/4u8gnb.jpg
Biberlerimi kaybetmeye devam ediyorum.Yardıma ihtiyacım var:(
ektikten sonra, tutana kadar gölgede bırakmayı deneyin.
bozkurt777
22-05-2010, 23:23
bunlarda benim yeni ektiğim biberlerim:dilli:
Celal İçbudak
30-05-2010, 18:47
Çiçeklerini çıkınca eklerim yakındır inşallah
lale lale
15-07-2010, 10:34
geçen yıl fide olarak almıştım. kışı balkonda geçirip tüm yapraklarını dökmelerine rağmen yeniden meyve verdiler. bu da son halleri
istcallst
04-09-2010, 10:25
Bunlar da benim sus biberlerim. Bolivian rainbow olabilir mi bunlar, bilen var mi?
3nolu resim - onlar once mor (siyaha yakin) oluyor, sonra koyu yesil, en son kirmizi. Hala cicek aciyorlar.
Bunlar da benim sus biberlerim. Bolivian rainbow olabilir mi bunlar, bilen var mi?
3nolu resim - onlar once mor (siyaha yakin) oluyor, sonra koyu yesil, en son kirmizi. Hala cicek aciyorlar.
Ne zamandır bu forumu takip ediyorum bunları gördüm ve yorumsuz kalamıycağım için üye oldum çok şahane biberleriniz var.Bende bu sene başladım tohumdan süs biberlerim oldu normal biberlerim olmadı.2 tane süs biberi var bende de biri sivri biri tombul ama isimlerini bilmem.:p Normal biberleride sık ektiğim için çıkmadı :rolleyes:
thempest
17-09-2010, 14:10
merhaba arkadaşlar ;
elınde cesıtlı tohumu olan arkadaslar var ıse bu tohumlardan bende yetıstırmek ıstıyorum ve tohum konusunda yardımcı olabılıecek arkadaslar var ıse haberlerını beklıyorum 4 gozle...
Değişik tohum elinde olan varsa cidden güzel olur böyle paylaşılması.Özellikle white habanero olan ya da değişik biber tohumları daha bi şahane olabilir.Bende ayırdım bu sene hepsini tohumluga kalan olursa bende verebilirim
thempest
18-09-2010, 11:12
harıka sevınırım.
Beni kırmayıp biberlerinizin tohumundan gönderdiğiniz için çok teşekkürederim :)
Erdal Hoca
23-01-2011, 22:14
Merhabalar,
Çevremdeki herkes acı bibere özel bir ilgim olduğunu bilir. Yemekte, hatta kahvaltıda bile acı biber yerim.Bu çiğ de olabilir, pişmiş de turşu da hiç fark etmez..:D
Bu yaz balkonumda 3-4 farklı tür biber yetiştirdm saksılarda.. Bilgisayarın bir yerlerinde yüklü fotoğraflar olması lazım.. Bulur bulmaz eklerim;)Hepsinden de bol bol tohum aldım. Temmuz ayında Ankaradan uçakla dönerken elimde 2 saksı süs biberi vardı:D Ancak Kızılay'dan aldığım o 2 sakısıyı yaşatamadım. Buradan bulup ektiğim biberlerden ve komşulardan tohum aldım.
Ben Muğla-Dalamanda yaşıyorum. Kış oldukça ılıman geçiyor burada.. Mesela en soğuk zamanlarda ısı 4-5 derecedir. Asla eksilere düşmez:cool:
Biber tohumlarını bir an önce ekmek için sabırsızlanıyorum. Bu arada farklı, çok çok acı biber tohumları da arıyorum. İnternetten birkaç iddialı ilan buldum; ama güvenip alamadım..
Saygılar,
Domatesci
08-06-2011, 11:16
Merhabalar:
Bende balkonda ilk kez süs biberi yetiştiriyorum bitkinin boyu bir karış kadar alttan alttan odunsulaşmaya başlamış halde üzerinde 10-15 tane biber 4-5 tanede çiçek var.
Sorum ise şu: Biber çıkıyor sonra kararıyor etrafımda sordum önce kararır sonra kızarır dediler ama bence kararma güneşten sebep oluyormuş gibi duruyor çünkü yaprakların arkasında direkt gün ışığına mağruz kalmayan biberler daha az kararmış.
Bu konuda sizlerin görüşleri nelerdir acaba.
Saygılarımla.
arkadaşlar, ben 30 40 tane kadar süs biberi ektim,
yaprakları hep buruş buruş oluyor, ve boyu daha 10 cm olmadan çiçek açmaya başladılar,
tohumunu aldığım bitki 20-30 cm kadardı. Acaba bu durumda ne yapmam gerekiyor.
Şimdiden teşekkürler
günebakan
09-07-2011, 15:42
Balkonum da yetiştirdiğim çan biberi ve bu sene siyah inci biber diye ektiğim tohumların fideleri:)
232813
232814
Herkese merhaba. bende bu yıl 25-30 kök civarında süs biberi yetiştirdim gelişimleri çok güzel fakat çiçekleri hep dökülüyor üzerlerinde biber oluşmadı 2 günde bir suluyorum oldukları yer güneşde alıyor güvercin gübreside kullandım acaba çiçek dökmesinin meyva bağlamamasının nedeni nedir ne yapmam gereklidir?
loveflower
08-10-2011, 10:08
arkadaşlar, ben 30 40 tane kadar süs biberi ektim,
yaprakları hep buruş buruş oluyor, ve boyu daha 10 cm olmadan çiçek açmaya başladılar,
tohumunu aldığım bitki 20-30 cm kadardı. Acaba bu durumda ne yapmam gerekiyor.
Şimdiden teşekkürler
Sevgili IMP, süs biberlerinizin akibetini merak ettim, ana süs biberleri gibi verim alabildiniz mi? Doğru hatırlıyorsam eğer, çok verimli olduğunu söylemiştiniz.
limon_sever
01-03-2012, 16:30
Ev içinde, camın önünde ilk defa süs biberi yetiştiriyorum. Yaklaşık 25 cm boyuna ulaştı ve çok sağlıklı bir fidan. Çok güzel tomurcaklar oluşturuyor ve çiçekler açıyor. Ama çiçekler açtıktan 3-4 gün sonra dökülüyor. İlk çiçeği bibere dönmüştü. Ama o da 2-3 milimetre olunca düştü. NPK bakımından zengin, güzel bir toprakta. Sorun neden olabilir? Çiçeklere herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu? İlk çiçekte çiçek sapına vurarak toşlaşmasını sağlamıştım. Diğerlerine yapamadan sararmaya başladılar.
Emre İlhan
20-05-2012, 10:42
Sulamadan dolayı olabilir. Eğer sulamayı fazla kaçırıyorsanız, tomurcuklar boğulur ve tomurcuk sapı sararıp dökülür.
Çiçeklenme döneminde bitkinin sulama alışkanlığını hiç değiştirmemeniz lazım.
Kısıtlı miktarda su vererek, çiçeklerin meyve bağlamasını sağlayın.
Aynı durum fazla sıcaklıktan ve çiçeğin döllenmemesinden de kaynaklanır. Arada bir bitkiyi gövdesinden tutup, diğer elinizle hafif hafif vurup, silkilmesini sağlayın.
Sıcaklık konusunda sorun yaşadığınızı zannetmiyorum. Çünkü; Konya, serin bir memleketimiz. Burada bile havalar serin geçiyor.
Emre İlhan
20-05-2012, 10:52
Bunlar da benim süs biberlerim. Bu sene tüm biber çeşitlerim biberiye (http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/ornpepper.JPG) de denilen, küçük, sarı turşuluk biberlerden.
297900
297901
Uzun saksılarda ki fideler için; sevgili, maki01 (http://www.agaclar.net/forum/members/31021-maki01.htm)'e teşekkürlerimi iletiyorum:)
297902
297903
Çiçekler;
297904
Eriklibahçe
01-07-2012, 18:43
benim süs biberlerim de kendini göstermeye başladı ;)
314451
Eriklibahçe
14-07-2012, 11:41
çok hızlı büyüyorlar çoookk,çok ta acılarrr:dilli:
318150
318151
TaşevliBahçe
15-07-2012, 11:03
Ben henüz tadına bakmadım , karşıdan çok şirin duruyorlar. İnsanın hepsini bir anda yiyesi geliyor..mesela yani..:D
bu yıl başka süs biberi dikmedim , bahçemde tek bunlar , bundan sonrada hep bunlar olacak .....;)
limon_sever
15-07-2012, 13:49
Tohum Takas Etkinliği'ne gönderdiğim sarı tombul süs biberi
318337
318338
zeynep özkaynak
25-07-2012, 17:43
Merhaba arkadaşlar balkonumda 6 adet biberim var ancak biberlerden biri hasta oldu sanırım ve diğer biberleri ayırdım yanından belkide ayrılması gerekmiyordur bilemiyorum, resimlerini sizinle paylaşıyorum sizce biberimin nesi var? Üstünde örümcek ağı gibi bir ağ oluşuyor ve yaprakları dökülüyor sararıp. Şimdiden teşekkür ederim.
Emre İlhan
13-08-2012, 15:11
Merhaba arkadaşlar balkonumda 6 adet biberim var ancak biberlerden biri hasta oldu sanırım ve diğer biberleri ayırdım yanından belkide ayrılması gerekmiyordur bilemiyorum, resimlerini sizinle paylaşıyorum sizce biberimin nesi var? Üstünde örümcek ağı gibi bir ağ oluşuyor ve yaprakları dökülüyor sararıp. Şimdiden teşekkür ederim.
Biberinizde kırmızı örümcek (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm) zararlısı var.
Mücadelesinde;
Kırmızı örümceklere karşı ev yapımı (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/28224.htm) ilaçlardan (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) yararlanabilir,
Sulandırılabilir(WP) ya da toz kükürt (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/17396.htm) ile ilaçlama yapabilir,
Ya da kimyasal yönteme başvurarak, akarisit (http://tr.wikipedia.org/wiki/Akarisit) denilen akarların kontrolünde kullanılan pestisitlerden edinip, ilaçlama yapabilirsiniz...
Benim doğal yöntemleri bırakıp, kimyasal yöntemlere başvurmama sebep olan en sevmediğim zararlıdır ayrıca :mad:
zeynep özkaynak
15-08-2012, 15:39
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için Sn Emre İlhan..
mor çiçek açıp mor siyah sivri biber oluşan biber yeniyormu?şimdiye kadar morbiber yiyeni görmedim:D
Bundan bendede var. Aca kışı az ışıklı bir odada geçirebilirmi?
Emre İlhan
18-08-2012, 17:00
Sebzeler, ışığı severler. Biberlerinize sıcak bir odanın pencere önünü ayarlayabilirseniz, çok güzel olur:)
loveforlife
20-08-2012, 11:38
Biberlerim coşmuş durumda... Bayramdan önce yaptığımız turşuyu bayram ziyaretine gelenler afiyetle yemekte... Her yerde tatlı yenince acı kıymete bindi. Gübre şerbetinin marifetiyle hazır coşmuşken benim biberler, bayram sonu turşulara devam edeceğiz gibi görünüyor...
Gazi Barış
11-09-2012, 17:18
Süs Biberim:
Tek kökte 4 renk; mor,sarı,turuncu,kırmızı
330925330926330927330928330929
limon_sever
12-09-2012, 12:15
İlkbaharda sebze bahçesine dikmek üzere tohumdan süs biberi yetiştirmiştim. Fidanlardan bir tanesine yer bulamayınca feijo(kaymak) ağacının dibine geçici sokuşturuvermiştim. Haziranın sonuna kadar gölge olan arka kapalı balkonda durdu. Tabi gölgede epey boylandı. Daha sonra sabah güneşi alan ön tarafa saksıyı getirdim.
Ve vaziyet böyle...
331042
Daha görkemli olabilirdi, 50 cm civarındayken 2 dalını misafir çocuklar kırmış.
331043
2-3 günde, bir avuç dolusu biber topluyorum.
331044
Bu toprağın içinde yok yok.
331045
Boyu bu sabah itibari ile saksı boyu hariç 100 cm, saksı ile 140 cm.
331046
biberleri koparırken tam olarak neresinde koparıyorsunuz? el ile mi? Yani sapının ne kadarını kesiyorsunuz?
Halil Önen
13-09-2012, 12:48
Süs Biberim:
330925330926330927330928330929
Sn. Gazi Barış...
sizi buralarda (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm), bir yede (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25790.htm) bekliyor olacağız...;)
kolay gelsin...
Gazi Barış
13-09-2012, 14:43
Emin olabilirsiniz, oralarda olabilmek için ufaktan bizimde birkaç hazırlığımız mevcut.
Sn. Gazi Barış...
sizi buralarda (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm), bir yede (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25790.htm) bekliyor olacağız...;)
kolay gelsin...
Gazi Barış
13-09-2012, 14:46
Biber sap kısmının bitkiye bağlandığı yerden koparılıyor; normalde de en kolay o kısımdan kopar zağten.
biberleri koparırken tam olarak neresinde koparıyorsunuz? el ile mi? Yani sapının ne kadarını kesiyorsunuz?
Halil Önen
13-09-2012, 19:30
Biber sap kısmının bitkiye bağlandığı yerden koparılıyor; normalde de en kolay o kısımdan kopar zağten.
Bir de süs biberleri koparılırken dalıyla birlikte kopabiliyor; bir elle tutup diğer elle sapını bükerek koparmak gerekiyor...
Sn. Gazi Barış bu biberin tohumunu mutlaka paylaşıma açın..
Gerçekten çok güzelmiş.. :)
Gazi Barış
13-09-2012, 21:45
Mümkün olduğunca paylaşacağım, herkez elindeki güzellikleri paylaşmalı bence!
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/330925d1347376660-resim-022.jpg
Sayın Gazi Barış biberiniz çok güzel görünüyor. Harika yetiştirmişiniz. Bende ekmek istiyorum bu biberden fakat kışın donmasından, kurumasından ve de yetişmemesinden korktuğum için tohum alıp ekemiyorum. Deneyimi olan arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim. Sizce ekmeli miyim yoksa baharı bekleyip o zaman mı ekmeliyim?
Gazi Barış
04-10-2012, 14:50
Bence ekmenizde bir sıkıntı yok, saksıya ekerseniz evin içinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz, resimdeki biberden kayınvalidemde en az 3 yıllık olan bir biber var; kış geldiğinde dallarını kırıyor evde muhafaza ediyor, baharda sadece ana dövdesinin bulunduğu bitkiden taze sürgünle veriyor.
Kaybedecek neyiniz var, en fazla boş zamanınızdan kayba uğramış olursunuz.
Bence ekmenizde bir sıkıntı yok, saksıya ekerseniz evin içinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz, resimdeki biberden kayınvalidemde en az 3 yıllık olan bir biber var; kış geldiğinde dallarını kırıyor evde muhafaza ediyor, baharda sadece ana dövdesinin bulunduğu bitkiden taze sürgünle veriyor.
Kaybedecek neyiniz var, en fazla boş zamanınızdan kayba uğramış olursunuz.
Oh maşallah 3 yıl hemde. Benimde şuan Urfa biberlerim var 3 kök saksıda. Onlarında çok yıllık olarak dayandıklarını duymuştum. Bu kış onları da evde muhafaza etmeyi düşünüyorum. Dediğiniz gibi en fazla boş zamanımdan kayıp olur. İlk iş olarak tohum alıp denemeye başlamalıyım.
GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ
05-10-2012, 18:49
şimdi evde yetişirmi acaba saksılarda
Sayın Gazi Barış yetişebileceğini söylüyor sayın GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ. Bende aynı kanıdayım ve denemeye değer olduğunu düşünüyorum.
Emre İlhan
05-10-2012, 20:03
Bence denemelisiniz. Biber, kışın seralarda nasıl yetişiyorsa, evde de yetişebileceğini düşünüyorum...
Daha önceden yazılmış yazıları okursanız, deneyen arkadaşlar olduğunu göreceksiniz:)
limon_sever
06-10-2012, 12:04
Evin içinde biber fideniz çok güzel gelişir. Ama çiçekten meyveye dönmesi çok zor. Geçen seneden tecrübeliyim. Ama baharda gelişmiş bir fideden bir sürü meyve almanız mümkün.
Evin içinde biber fideniz çok güzel gelişir. Ama çiçekten meyveye dönmesi çok zor. Geçen sene tecrübe ettim. Ama baharda gelişmiş bir fideden bir sürü meyve almanız mümkün.
Ben geçen sen bu zamanlarda süs domatesi ekmiştim. 3 kök çimlendirebildim. Çokta güzel oldular fakat sayın limon_sever'inde dediği gibi meyve vermedi. İlk baharda meyve verdi ama bir çok çiçek açtıktan sonra döküldü.
Resim internetten bulmadır. Örnek olması açısından koydum.
limon_sever
06-10-2012, 12:16
Ben geçen sen bu zamanlarda süs domatesi ekmiştim. 3 kök çimlendirebildim. Çokta güzel oldular fakat sayın limon_sever'inde dediği gibi meyve vermedi. İlk baharda meyve verdi ama bir çok çiçek açtıktan sonra döküldü.
Resim internetten bulmadır. Örnek olması açısından koydum.
Kışın ev içinde süs domatesi yerine red robin domates yetiştirebilirsiniz. Çok güzel meyve veriyor.
Kışın ev içinde süs domatesi yerine red robin domates yetiştirebilirsiniz. Çok güzel meyve veriyor.
Haklısınız sayın limon_sever. Bu dediğim süs domatesi hoşuma gittiği için yetiştiriyorum. Sizin dediğinizi yiyebilirizde. ;)
Sayın limon_sever red robin domates tohumlarımı bugün ektim. Bakalım nasıl bir gelişim gösterecekler ve kışın nasıl verimli olacaklar. Sizinde yardımlarınıza ihtiyacım olabilir. Tabi ki ilk önce çimlenmeleri lazım. :)
Eriklibahçe
19-10-2012, 09:26
hindistan cevizinde bitki yetiştirme denemelerim devam ediyor:D
bu süs biberimde çok iştahlı değil belki ama yine de yüzümü kara çıkarmadı ve sağlıklı ürünler verdi..
339621
339622
Macar biberlerimin tohumları oluşmaya başladı.
loveforlife
22-10-2012, 19:06
Sevgili Selis,
Aynı biberden bende de vardı ve şu an gönderdiğim tohumlar arasında... Yani paylaşmaya başladık bile... Umarım Gazi Barış'ın paylaşacaklarıyla beraber daha çok bitkisevere ulaşma şansımız olacaktır...
Sevgili selis, kurusunlar hazır olunca bende göndereceğim bu dört renk süs biberinden, yanlız çok acılar çok.
Aynı biberden bende de vardı ve şu an gönderdiğim tohumlar arasında...
''Kalp kalbe karşıdır'' lafı buraya tam oturdu sanırım.. ;)
Ben de biraz önce, çok sayıda biber çeşidine sahip olan listenize bakıyordum..
Sanırım bahsettiğiniz tohum listede şöyle geçiyor.. 3 Renkli süs biberi(mor - sarı - kırmızı) 290 adet :rolleyes:
loveforlife
22-10-2012, 21:15
''Kalp kalbe karşıdır'' lafı buraya tam oturdu sanırım.. ;)
Ben de biraz önce, çok sayıda biber çeşidine sahip olan listenize bakıyordum..
Sanırım bahsettiğiniz tohum listede şöyle geçiyor.. 3 Renkli süs biberi(mor - sarı - kırmızı) 290 adet :rolleyes:
4 renk de denilebilir yani:-)
Yeşile_Özlem
02-11-2012, 23:05
http://i45.tinypic.com/s4nlzr.jpg
Bu süs biberini,kurban bayramı ziyaretine gittiğim halamın bahçesinde gördüm. Birisi ona hediye getirmiş. İsminin ne olduğunu bilmiyorum ama çok güzel görünüyordu. Halama tohumluk almak istediğimi söyledim, izin verdi. Bir tane biber kopardım:p Tohumundan yetiştirmeye çalışacağım ;)
geçen seneki tohumlardan aldığım bu seneki biberler malesef çok az meyveye döndüler...sanırım çok fazla sık dikmişim,belkide ondandır...
mavisakal
02-12-2012, 17:47
Arkadaşlar yeni aldığım biberimin hangi tür olduğunu bilen varmı??
Bu kadar büyük süs biberi gördünüz mü?
Ben ilk defa görüyorum. Halam serasında yetiştirmiş.
352443
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.