![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Bir de laz gelini olan Tokat'lı annem kendi uydurduğu şekliyle şöyle yapardı lahanayı; lahanalar doğranır, havuç, patates, kurusoğan ve sarımsak rendelenir. Bu malzemeler beraberce kaynar suya atılır. Zeytinyağı tereyağı karışımı yağ kullanılabilir bu çorba için, ya da ikisinden sadece biri. Yine en son asıl kara lahana da olduğu gibi mısır unu eklenir 1 fincan kadar. Yerken de limon sıkılır içine. Ona da bayılırdık... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;Karalahana yemekleri ------------------- Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli) Çorba (kabaklı, iç yağlı) Kavurarak yapılan (dible) Ezme (Lu zeri) Birde şarkısı, İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz ![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Ezmesi, lahana haşlanıp ilistirden geçirilir, bazı yerlerde (gidal-gudal) ile, bizde büyükçe tahta kaşıklarla karıştırılarak yapılır, sadece bu çeşit değil, karalahananın her çeşidi iç yağıyla yapılmalıdır |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Rize Pazar Tütüncüler'denim ![]() Da, şu var ğoliya olduğunu düzeltme butonundan yazın ki karışmasın bence.Kabak bence karalahana gibi ayrı başlıkta incelenecek kadar geniş.Kabak fasulye pirinç ile ozoni, aynı karışıma yarma katılarak pipizoni, ezme lahana yani lu zeri gibi isimler bol, tabi munhasır isimleri kullanmak yerine uzunca yazıncada karışıyor ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Sanırım yazdıklarımı yanlış anlıyorsunuz. İlk yazdığım tarifde herhangi bir değişiklik yok. Evet 1-2 dilim kabak katılır lahana çorbasına ( ya da yemeğine). Ğoliya ise bambaşka bir yemek. Nerede düzeltme yapmamı söylüyorsunuz anlamadım? Ana malzeme bu yemeklerin hiç birinde kabak değil, yemeği oluşturan malzemelerden sadece biri. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Karalahana Çorbası
Bu tarifi de deneyebilirsiniz. Beğeneceğinizi umuyorum. Karalahana Çorbası ![]() Malzemeler: ½ litre sıcak su (karalahanaları haşlamak için) 1 çay kaşığı tuz 1 bağ karalahana (yıkanmış, temizlenmiş, incecik kesilmiş) 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış) 2 diş sarımsak (kıyılmış) 1 adet havuç (küp şeklinde doğranmış) 1 adet patates (küp şeklinde doğranmış) 1 çorba kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 1 çay kaşığı kırmızı toz biber Haşlanmış, süzülmüş incecik doğranmış karalahana 1 çorba kaşığı pilavlık bulgur 2 çorba kaşığı mısır (haşlanmış) 1 su bardağı fasulye (haşlanmış) 6 su bardağı tavuk suyu 1,5 çorba kaşığı mısır unu 1 Türk kahvesi fincanı ılık su Üzeri için; Haşlanmış mısır Kırmızı toz biber Hazırlanışı: Öncelikle karalahanaları iyice yıkayıp durulayın. Ardından karalahana yapraklarını rulo yapıp incecik kesin. Sonrasında tencerede kaynayan suyun içerisine tuz ilave edin. Devamında incecik kesilmiş karalahanaları ilave edip 2-3 dakika haşlayın. Karalahanaları haşladıktan sonra süzüp kenara alın. Bir tencerenin içerisine tereyağı ve zeytinyağı ekleyin. Yemeklik doğranmış soğanları ve kıyılmış sarımsakları ilave edip kavurun. Soğan ve sarımsakları kavurduktan sonra havuç ve patatesi ekleyin. Tarif videosu için: https://www.tarifinisevdim.com/detay...corbasi-tarifi |
|
|
|
![]() |
|
|