agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni23Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-02-2013, 19:35   #1
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Bir de laz gelini olan Tokat'lı annem kendi uydurduğu şekliyle şöyle yapardı lahanayı;
lahanalar doğranır, havuç, patates, kurusoğan ve sarımsak rendelenir. Bu malzemeler beraberce kaynar suya atılır. Zeytinyağı tereyağı karışımı yağ kullanılabilir bu çorba için, ya da ikisinden sadece biri. Yine en son asıl kara lahana da olduğu gibi mısır unu eklenir 1 fincan kadar. Yerken de limon sıkılır içine. Ona da bayılırdık...

çiğdem42 beğendi.
jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 00:52   #2
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz

livadi beğendi.
Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 02:18   #3
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti Mesajı Göster
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz
Sanırım siz Rize'lisiniz. Rize ve Trabzon yemek konusunda birbirinden çok farklılık gösteriyor. Rize'li çok yakın tanıdıklarımdan biliyorum. Kabak da aynı iç yağı gibi olmazsa olmazlardandır bizim tarifimizde. Bunun haricinde lahanadan "ğoliya" yemeği yapılır. Lahana, pirinç, mısır yarması, acı biber, tereyağı ve iç yağdan oluşan hafif sulu bir yemektir. Dolmayı söylememe zaten gerek yok.

jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 00:56   #4
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Ezmesi, lahana haşlanıp ilistirden geçirilir, bazı yerlerde (gidal-gudal) ile, bizde büyükçe tahta kaşıklarla karıştırılarak yapılır, sadece bu çeşit değil, karalahananın her çeşidi iç yağıyla yapılmalıdır

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 02:27   #5
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Rize Pazar Tütüncüler'denim

Da, şu var ğoliya olduğunu düzeltme butonundan yazın ki karışmasın bence.Kabak bence karalahana gibi ayrı başlıkta incelenecek kadar geniş.Kabak fasulye pirinç ile ozoni, aynı karışıma yarma katılarak pipizoni, ezme lahana yani lu zeri gibi isimler bol, tabi munhasır isimleri kullanmak yerine uzunca yazıncada karışıyor

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 02:44   #6
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Sanırım yazdıklarımı yanlış anlıyorsunuz. İlk yazdığım tarifde herhangi bir değişiklik yok. Evet 1-2 dilim kabak katılır lahana çorbasına ( ya da yemeğine). Ğoliya ise bambaşka bir yemek. Nerede düzeltme yapmamı söylüyorsunuz anlamadım? Ana malzeme bu yemeklerin hiç birinde kabak değil, yemeği oluşturan malzemelerden sadece biri.

jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2020, 09:49   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Karalahana Çorbası

Bu tarifi de deneyebilirsiniz. Beğeneceğinizi umuyorum.

Karalahana Çorbası

Name:  1080x1080.jpg
Views: 277
Size:  55.5 KB

Malzemeler:
½ litre sıcak su (karalahanaları haşlamak için)
1 çay kaşığı tuz
1 bağ karalahana (yıkanmış, temizlenmiş, incecik kesilmiş)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (kıyılmış)
1 adet havuç (küp şeklinde doğranmış)
1 adet patates (küp şeklinde doğranmış)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Haşlanmış, süzülmüş incecik doğranmış karalahana
1 çorba kaşığı pilavlık bulgur
2 çorba kaşığı mısır (haşlanmış)
1 su bardağı fasulye (haşlanmış)
6 su bardağı tavuk suyu
1,5 çorba kaşığı mısır unu
1 Türk kahvesi fincanı ılık su

Üzeri için;
Haşlanmış mısır
Kırmızı toz biber

Hazırlanışı:
Öncelikle karalahanaları iyice yıkayıp durulayın. Ardından karalahana yapraklarını rulo yapıp incecik kesin. Sonrasında tencerede kaynayan suyun içerisine tuz ilave edin. Devamında incecik kesilmiş karalahanaları ilave edip 2-3 dakika haşlayın. Karalahanaları haşladıktan sonra süzüp kenara alın. Bir tencerenin içerisine tereyağı ve zeytinyağı ekleyin. Yemeklik doğranmış soğanları ve kıyılmış sarımsakları ilave edip kavurun. Soğan ve sarımsakları kavurduktan sonra havuç ve patatesi ekleyin.

Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay...corbasi-tarifi

TarifiniSevdim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025