19-01-2009, 11:44 | #3 |
Moderatör
|
Havucun sadece kabuğu değil, içi de siyah-mor arası. Soyarken ellerinizi boyuyor, kırmızı lahana gibi. Nasıl kullanabiliriz diye merak ettim? Önce uzunlamasına şerit şerit soydum, sonra da yuvarlak yuvarlak doğradım. Tadında da pek bir değişiklik yok. Nasıl kullanılacağına siz karar verin...... |
19-01-2009, 11:50 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Yanlış bilmiyorsam şalgam suyu dedikleri suyu bu mor havuçtan elde ediyorlar. Adana'dan arasıra bol miktarda şalgam suyu gelirdi bize. Bunun nasıl bir bitki olduğunu sorduğum da gösterdikleri mor havuçtu. Aşağıda ki linkte de sanırım aynı bilgiler var... Şalgam suyu |
19-01-2009, 12:30 | #6 |
agaclar.net
|
Bir miktar suyun içine rendeleyip, bekletin. Sonra süzün. Suyun bir kısmını buharlaştırmak için bir süre kaynatabilirsiniz. Gerekli yerlerde kullanabileceğiniz gıda boyanız hazır |
19-01-2009, 12:53 | #7 |
Moderatör
|
Teşekkür ederim. Verilen linklere baktım, benim üyeliğimden hemen önce açılmış bir konu. Çok da enteresan geldi, denemekte fayda var. Ama ellerim halâ mos mor, tırnaklarım bile boyanmış. Limon ve çamaşır suyuna müracaat edeceğim sanırım. |
19-01-2009, 13:16 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Biz salatalarda devamlı kullanıp şalgamını da yapıyoruz. Bizim yörede sarı havuçtan önce bu siyah havuçlar vardı, pürçüklü derlerdi. Yıkanıp veya dışı ince olarak rendelenip elde de yenebilir. Bazılarının içi iyi siyah olmuyor, tam siyah olanları tercih ediyorum. |
03-11-2009, 07:50 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
hepinize merhaba, sabahlari siyah havucun suyunu sIkIp icmeye basladim, cok kuvvetli bir antioksidanmis, tavsiye ederim... SEVGI'yle |
24-08-2010, 18:33 | #11 |
Yeni Üye
|
Bu havucun (Çorum/Alaca) yöresel adı pürçüklü'dür. Çocukken severek tükettimiz kış meyvelerindendi. Yaklaşık 20 yıldır (Samsun'da) rastlamadım. Bu karadenizde hiç bilinmiyor. Tohumunu arıyorum ama onuda bulamadım. Eğer bana ekecek ve çoğaltacağım kadar tohum gönderecek olursa çok memnun olurum. |
23-09-2010, 10:26 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Ayrıca bu havucu karışık turşulara eklediğinizde mosmor turşunuz oluyor.Burada en çok turşularda kullanılır. |
23-09-2010, 18:12 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bizim buralarda bilinmiyor.Tadı nasıl.Normal havuç gibi tatlı mı? |
23-09-2010, 19:27 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir. Düzenleyen Perihan Bayram : 23-09-2010 saat 19:29 Neden: yanlış harf |
23-09-2010, 21:17 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Resim var mı? |
23-09-2010, 21:24 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
|
Bildiğim kadarıyla içtiğimiz şalgam suları siyah havuç, şalgam turbu,maya,bulgurdan yapılmaktadır. Merak eden arkadaşlar internetden araştırma yapabilirler. Ben denedim ama pek sunuç alamadım. Herhalde bir püf noktası var sanırım. |
23-09-2010, 21:38 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Ben çocukken, babamız akşam iş dönüşünde bir marhama dolusu pırçıklı getirir. Onu geremece döker biz kardeşler üstüne üşüşürdük. Herkes hoşuna giden rengi ayırırdı. Çünkü üç dört renkte karışık olurdu. Mor, turuncu, limon sarısı ve beyaz olurdu. Mor ve sarı olanların hoş bir kokusu olurdu. Urfa şivesiyle marhama: mendil geremeç : eşik pırçıklı : havuç |
19-11-2010, 19:46 | #19 |
Ağaçsever
|
Bodrumda çok fazla var. Ben çok fazla kullanıyorum tatlılarda renklendirme yapması için kullanıyorum rendeleyip şekerliyorum biraz pişiriyorum herhangi bir muhallebinin altına kuplara bu harçtan koyup üstüne muhallebi koyabilirsiniz çok güzel oluyor keklerede o harcı kullanırsanız kekiniz mor olacaktır. Sevgiler... |
27-11-2010, 21:09 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-01-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 29
|
mide ve onikiparmak bağırsağı rahatsızlıklarına ,çocuklarda ishali önlemede birebirmiş |
01-12-2010, 16:43 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2010
Şehir: Hamburg
Mesajlar: 1
|
Siyah Havucun Anavatani Eregli
merhaba, bizim burda yani ereglide yetisen bu havucu malesef önceleri sahip cikamadigimiz icin memleketinin adana, tarsus veya mersin oldugu zannedilir, ama asil yetistirildigi yer Eregli`dir. Biz Eregli olarak yilda yaklasik 90 bin ton yetistirip ve bunu yurt disina ve özellikle adana, tarsus ve mersine hammade olarak satisi yapilir. Bu yilarda Ereglimizde yeni acilan Salgam fabrikalari ve Konsanter yapan firmalar sayesinde artik islemeye bile baslamis bulunuyoruz. Not: Tohum ihtiyaci olan arkadaslarimiza tohum temini`de yapilir, ayrica isteyen arkadaslara siparis etmeleri durumunda bu ürün kargo ile gönderilir istedigi miktar kadar ve konsantire suyu bile temini yapilir bu konuda bu ürünü pazarlama kosulari konusunda yeni fikri olan arkadaslar ile mail yolu ile ulasa bilirsiniz. Saygilarimla Ayhan Sen |
12-03-2011, 15:35 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Siyah havuç, şalgam turşusu yapımında kullanıldığı gibi yanına turşu ile ağız tadınıza uyarsa pilavı da güzel olur. Şimdiye kadar İstanbul'da bir kez bulabildim Siyah havuçlu pilav; Kuşbaşı et , hafif yağda kavrulduktan sonra doğranmış sarmısak eklenir. Sarmısakların hafif pembeleşmesinden sonra pilavın suyu ve zevkinize göre doğranmış (halka ya da köşeli ) havuçlar, tuz eklenerek kaynatılıp pirinç ilave edilir. Piştikten sonra üzerine biraz tereyağı ekleyip karıştırınca daha lezzetli oluyor. |
17-03-2012, 12:50 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
|
Bir Adanalı olarak çok iyi bildiğimiz bir bitkidir. Siyah havuçla şalgam suyu dediğimiz şifalı ,çok lezzetli harika bir içecek yaparız. Siyah havucu rendeleyerek salatalarda kullanırız. Havucu normal sarı havuç gibi turşuluk doğrarız , lahana , havuçla birlikte turşusunu yaparız. Renkli turşu olur ,görüntüsüde tadıda muhteşem olur. Misafir yemek sofralarında salata süslemelrde sizi mahcup etmez. Katı meyve sıkacağında sıkarak suyunu içebilirsiniz. Sadace siyah havucu rendeleyip ,üzerine sarımsak ,zeytinyağ , limon ve nar ekşisinden oluşan bir sos gezdirerek tüketebilirsiniz. Elleriniz ,ağzınız ,dişleriniz birazcık morarır ,kararır. Ama havuç alırken dikkat edin , içininde aynı renk olması gerekir..Dışı siyah içi sarı olursa renk vermez. Ayrıca Siyah havuç ekimi Adana 'da yapılmıyor ,Adana! ya Niğde ' den geliyormuş. |
13-10-2012, 21:37 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
|
Kara havuç Beypazarı'nda da varmış.
[QUOTE=perihan bayram;698328]Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir.[/QUOTE} Duyduğuma göre Ankara Beypazarı'nda yetiştiriliyormuş.http://www.e-fidancim.com/Dogal-Siya...um,PR-833.html linkinde tohumu satılıyor ve şimdi stokta var. |
04-06-2014, 16:19 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
|
Ben de her sene yaz sonu bu havuçtan alıyorum ve kendi şalgam suyumu yapıyorum.Çok güzel oluyor.Bu sene 5 lt lik su petlerine 35 lt yaptım.Hala 11-12 lt kadar var evde.Bu sene 50 lt yaparım herhalde. |
|
|