![]() |
Katmerli ve yediveren cinsleri ısparta gülünün aynısı ise neden neden ıspartada yetiştirilmez . Bir de nasıl budandığını bilsek iyi olacak .
|
Gerçek Isparta gülü Sn. denizakvaryumunun 20 numaralı mesajında eklediği resimdeki olduğunu biliyorum. Geçen yıl bir kök apartmanın bahçesine diktiğimiz gülden yaprakları dökülmeden alabilmek için annem erkenden kalkıyor ve güneş çıkmadan her gün bir iki gül kurutmak için koparıyor. Daha sonraki saatlerde gül açınca çabucak dökülüyor. Bu gerçek yağ elde edilen Isparta gülü için geçerli.
Diğer katmerli olan yediveren Isparta gülü diye adlandırılanlar çiçekleri dayanıklı, güzel kokmalarına rağmen yağ elde edilen Isparta gülünden çok farklılar. Elbette yağ elde edilen Isparta gülünün kokusu çok keskin, diğer kokulu güllere benzemiyor. Ama çiçekleri açtıktan sonra dalında kalma süresi çok az. Bu sebeple gün doğmadan açılan goncalar dökülmeden toplanıyorlar. Zaten sadece bu ay açıyorlar. Ben diğer katmerli pembe yediveren güllerin güzel kokanlarının sadece benzedikleri için Isparta gülü diye adlandırıldıklarını düşünüyorum. |
Bizim bahçemizde 21 nolu mesajdaki güllerden vardı ancak bunları babamlar çok dağıldığı için sökmüşlerdi. Şimdi 27. mesajdakilere benzer güllerden diktik. Bundan da reçel yapılabiliyor. Ancak çoğaltmak mümkün olmadı bir türlü. Ayrıca budama ile ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim. Bu tip güller yılda bir defa o da mayıs ayı içerisinde çiçek açıyorlar. Diğer bazı kokulu gül diye satılanlar var sürekli açabiliyor ama onların kokusuda diğerinin kokusunu tutmuyor.
|
1 Eklenti(ler)
Bauhausta bulunan güller arasında kokulu ısparta güllerinden var. Yaprakları bildiğim güllerden epey farklı ama kokusu harika. Ben hemen bir adet aldım. Eklenti 219507
Güller dökülmüş olabilir ama sanırım yapraklarından tanınabilir. Yaprakları ve dalları çok dikenli değil. Yediveren gibi tekrar çiçek açacaklarını sanmıyorum. |
Alıntı:
Haftaya nasipse memleketimde Isparta' da olacağım, sizler için doya doya koklayıp resim çekerim inşallah arkadaşlar. |
3 Eklenti(ler)
Bunlarda Boluda bahsettiğim reçellik ısparta gülleri. Ancak 21 nolu mesajdaki ve bauhaustan aldığım güllerle farklılar. Sanırım orjinal ısparta gülleri 21 nolu mesajda ve bauhausta satılanlar.
Eklenti 220035 Eklenti 220037 Bu iki gül İstanbul Üsküdarda bir bahçeden teyzenin verdiği kök. Bir dalını yere yatırmıştım. Sanırım köklenmiş. Bunlar yılda sadece bir kez açıyorlar. Reçeli de çok güzel. Katmer olmasına rağmen yediveren değil. Eklenti 220036 Bu gül ise Boluda bir satıcıdan aldığım, sanırım sarmaşık ve yediveren özellikli ısparta gülü. Ancak kokusu diğer gül kadar keskin değil. İki gülde tomurcuk oluşturmuş ama sanırım açtıkları sırada ben İstanbulda olacağım. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Isparta gülüm çiçeklerini savdıktan sonra tekrar filiz vermeye başlamış. Üst dalların içindende filizler çıkıyor. Tekrar açacağını sanmıyorum ama budama için ne yapılabilir acaba? |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Ben de uzun zaman Isparta gülü aradım. Sağ olsun üyemiz Filiz, hiç üşenmemiş Isparta'dan Bursa toplantısına gelirken bana çeliklerden getirmiş. 4-5 kök daldırdım ama sadece 2 kök tuttu.
İki senedir çiçeklenme yapıyor. Ben budamadım, boya gitsin istiyorum. Gülleri dolgun dolgun ve nefis kokuyor. Gövdeleri irili ufaklı çok dikenli, tutabilmeniz neredeyse imkânsız. Gövde dikenlerini gösteren fotoğrafı iyi çekemedim, güneş vurmaya başladı. |
Bu da benim Isparta'lım.
İki yıl önce, Samsun-Çarşamba- Kızılot Köyü' ndeki bahçeme, İstanbuldan getirmiştim. Bugünlerde habire açıyor. Nefis kokusuyla da, mesthediyor. Merhaba Orhan Bey, İsparta gülünüz muhteşem görünüyor. gülleri solmasın ve bereketi daim olsun maşallah. Budama yaptıgınız zaman çeliğinden alma şansım olabilir mi? Teşekkürler |
Güler Hanım
Maşallah diyeyim öncelikle isparta gülünüze. kokusunu iyice içinize çekin (ama lütfen beni anarak) |
Benim de bir ısparta gülüm var. Üzerinde gülü varken almıştım.Bir daha açmadı. Bu baharda açarsa resimleyeceğim.
|
Ben ıspartalı arkadaşıma ısmarladım. Getirmemiş zühtü:(
Arayıp ben sana reçelinden getiririm bol bol dert etme diyor..Yahu reçeli napayım bana gülü lazımdı..:D diyemedim tabii.. |
Isparta gülü
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk açan Isparta gülüm oldu.Isparta Gülü diyorum yıllar evvel Ispartalı bir tanıdık vardı o getirdi.Öyle bir gece açıp dökülenlerden değil. Harika kokulu, nefis reçeli olan bir gül. Geçen yıl siteden bir arkadaştan rica ettim kendisi bu gülü yetiştiriyor sağolsun gönderdi tomurcukta henüz açmadı onu da merekla bekliyorum. Açıp çabuk dökülenden mi? Yani yağlık mı?
Diğer kokulu güllerimden açanların da fotoğrafını ekledim. Hepsinin kokusu farklı...Buyurun seyredin. |
Alıntı:
Aynı yerden ve hemen hemen aynı tarihlerde aldığımız Isparta gülünüzün durumu nasıl?Umarım uyum sağlamıştır. Benimkinde bir hayli tomurcuk oluştu.Bakalım gerçek Isparta gülümüymüş,kısa süre sonra anlayacağız. |
Arkadaşlar ısparta gülleri çok güzel açmaya başladılar ama kimseden ses yok. Benim güzellerin hafta sonu Boluda fotoğraflarını çekmiştim. Çok da güzel kokuyorlardı. http://www.agaclar.net/forum/979716-post17.htm
|
1 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
Isparta gülleri ve diğerleri son demlerini yaşıyor. Sıcaklar bastıkça güller küçüldü. Yeniden güllerin gösterisini seyretmek için güzü bekleyeceğiz. Güz gülleri de mayıs güllerine yakın güzelliktedir.
|
Alıntı:
|
Merhaba
Isparta gülü normalde bir defa açar. Bahçemizdeki diğer güller böyle. Ancak Bauhaustan aldığım gül üçüncü sefer gül verdi. Her sürgünde gül vermesi çok ilginç. http://www.agaclar.net/forum/1024263-post19.htm |
Ben bir Ispartalı olarak güller diyarında yaşamaktan ve gül ürünleriyle uğraşmaktan çok mutluyum. GÜLHANE adında bir gül ürünleri dükkanımız var.
Bahar geldi,bahçelerin gülle dolma vakti de geldi. Gül ürünü satan her dükkanın önünde 5er 10ar gül fidanı var. Bu yıl bir değişiklik yapın,bahçelerinizi Isparta gülleriyle şenlendirin. Isparta gülünün diğer güllerden farkı nedir derseniz: Isparta gülü yağ gülüdür. Bu yüzden de sıcağa pek dayanıklı değildir. Katmerli yapraklı, açık pembe renkli, keskin kokulu ve çok dikenlidir. Mayıs gibi bolca çiçeklenir, bahçenizi mis gibi bir koku kaplar... Isparta gülünden elde edilen hammadenin çoğu parfüm ve kozmetik sanayinde kullanılır. Gül suyu, gül kremi ve diğer gül ürünleri de bakımlı bayanlara ve beylere doğanın bir hediyesidir. Gül reçelinde yaprakları ve gül lokumunda da esansı ve yaprakları kullanılır. Gül sabunu yapımındaysa gül dallarının yakılmasıyla elde edilen külden yapılan kül suyu kullanılır. Yani gülün yaprağını yedik, dalından sabun yaptık, suyuyla cildimizi temizledik, kremiyle nemlendirdik, parfümüyle ya da yağıyla mis gibi kokulandık, bahçemizdeki güllere bakıp gözümüzü gönlümüzü şenlendirdik, ürünlerini satıp geçimimizi de sağladık... İşte mutlu bir gün... |
3 Eklenti(ler)
Benimde 5 kök İsparta gülüm var. Geçen sene reçel yapmıştık annemle. Bu sene farklı tariften yapmayı düşünüyorum.
İşte benim güzellerim; Eklenti 398505, Eklenti 398506, Eklenti 398507 |
Reçeli de mis gibi kokar:)
|
Arkadaşlar bu ısparta gülünün kokusu tam olarak nasıldır? Geçen annemlerde bahçeden kesilmiş güller vardı. Hepsi güzel güzel kokuyorlardı ama bir tanesi vardı ki buram buram kokuyordu. Fakat alışılageldik kadifemsi tatlımsı gül kokusu yerine daha ekşi limoni tatlı bir kokusu vardı. Tip aynen 21. mesajdakinden. Acaba bu kokladığım ısparta gülü müydü başka bir gül müydü? Hayatımda gördüğüm en yoğun kokulu güldü heralde.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 510932 Eklenti 510933 Eklenti 510934 |
4 Eklenti(ler)
|
Gulleriniz çok güzel capsaicin. Ben de kokusu yogun güller arıyorum. Sizin yoğun kokulu gulunuzun tam olarak adı ne acaba.yani cicekcilerde ona göre arasam
|
Alıntı:
Uluborlu'da kurulan ilk Napolyon Kirazı bahçesi bize aittir.(Napolyon kirazı denmesinin sebebi; Napolyon gibi sapının kısa boylu olup,sapın ucundaki kirazının, Napolyon'un başı ve dolayısıyla aklı gibi büyük olmasından gelmektedir.) İlk olduğu için Napolyon kirazındaki tozlaşma problemi ,iyi hesaba katılmamış olmasına rağmen ,bugün bütün o yöre kirazla geçinmekte ve kirazı direkt olarak yurtdışına ihraç etmektedir.Dolayısıyla kiraz o havzanın ekonomisine büyük bir katkı kaynağı olmuştur. Sen çiftçilikten ne anlarsın diye alay edilen ve asıl mesleği İktisat olan Annemin öngörüsüyle o yörede -akıllıca bir araştırma neticesinde yöre özelliklerine uygun olması nedeniyle- çok güzel yetişen kiraz ,Avrupa'da "ULUBORLU KİRAZI" diye bilinen bir marka olmuştur.Ve Avrupa'da da bugün bu isimle bilinmektedir. O zamanlar ürün gamını bilmeyen yöre köylüsü, ticari olarak elma yetiştirmekte, bunun dışında da, her evde kendilerinin yiyeceği meyve ağaçlarından birer ikişer bulundurmaktaydı. Anne ve babamı yıllar önce kaybettik.Ruhları şadolsun...Ama onlar memleketlerine çok güzel bir hediye bıraktılar, "Uluborlu Kirazı" nın yurtdışında bir marka olmasını sağladılar.(Tıpkı babamın Türkiye'ye ilk baraj prototip projesini çizip barajların Türkiye'de artık Fransızlar tarafından değil de Türkler tarafından yapılmasını sağlaması gibi...Önceden Türkiye'de baraj yapılması pek bilinmiyordu,bu yüzden de milli gelirimizi yurtdışına vermek zorunda kalıyorduk.) Vaktiyle Bulgaristan'da çalışıp, oradan memleketi Isparta'ya gelen bir Ispartalı'nın da bastonu içine (başka bir yörede yetiştirilmesin, sadece bizde olsun diye, sınırların dışına çıkarılması yasaklandığı için gizlice bastonunu oyarak içine gizlediği) "Isparta Gülü" diye bilinen ve parfüm endüstrisinin temeli olan gülyağı elde edilen mis kokulu gülün fidesini , Isparta'ya kazandırması gibi...Bugün Isparta'nın pek çok ilçesinde gülyağı fabrikası olup elde edilen gülyağı direkt yurtdışına ihraç edilmektedir. Güzel Türkiye'mizin her yöresinde, öngörü sahibi insanların çoğalarak kendi yörelerinin zenginliklerini, özelliklerini ve değerlerini idrak edip su yüzüne çıkartarak, bölgelerinin kalkınmasına katkıda bulunmaları dileğiyle... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025