agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Agaclar.net'ten Duyurular (https://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/)
-   -   Çeviri gönüllüleri (https://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/2369.htm)

Mösün Dumlu 29-12-2010 11:10

Merhabalar,
Ben Almanca ceviri yapabilirim ancak yurtdisinda yasiyorum.Uzun süredir bir hobi bahcem var, yönetimde aktif görevim var, bütün gerekli seminerlerine de katildim. Nasil yardimci olabilirim bilemiyorum. Yardim edebilir paylasabilirsem sevinirim.

malina 29-12-2010 15:58

Almanca çeviri ihtiyacımız olunca rica ederiz :)

Hobi bahçenizi tanıtan bir sayfa açmanız bizi sevindirir...

Mösün Dumlu 04-01-2011 13:16

Almanca ceviri ve Hobi Bahceleri
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 733237)
Almanca çeviri ihtiyacımız olunca rica ederiz :)

Hobi bahçenizi tanıtan bir sayfa açmanız bizi sevindirir...

Ben yurtdisinda yasiyorum, bunu biliyorsunuz sanirim.Hobi Bahceleri hakkinda birikimim var, severek paylasmak isterim.

malina 04-01-2011 13:18

Tabii yurtdışında yaşadığınızı gördüm :)
Aradaki farklılıkları anlamak için yazmanızı rica ettim...

Mösün Dumlu 04-01-2011 13:46

Kendi adiniza bir mesaj yazdim, ayni seyi burada tekrar yazayim. Hobi bahcelerini tam olarak ifade edebilmem icin yazilarimla fotograflari beraber koyabilmem önemli, bu mümkünmüdür ?
Ayrica web sitem var ama tamamlanamadi, önceki sitemi yapan sorumlu vatandas siteyi kaldirdi, sitem büyük sayilir, bu konuda yardimci olabilenler var midir ? Sizin bilginize-yardiminiza ihtiyacim olacak mümkün olursa..

Mösün Dumlu 04-01-2011 13:56

Site adresim :
http://www.gaybi-mustafa-dumlu.de
Sitenin yapimi tamamlanamadi henüz.

malina 04-01-2011 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mösün Dumlu (Mesaj 735972)
Hobi bahcelerini tam olarak ifade edebilmem icin yazilarimla fotograflari beraber koyabilmem önemli, bu mümkün müdür?

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?

Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek


FORUM KULLANMA KILAVUZU

Burada işinize yarayacak diğer bilgileri bulabilirsiniz.

Mr_izmir 16-01-2011 15:02

Çeviririz çevirmesine de ödülümüz ne olacak Sayın cellin hanım ;) ? Ne kadar başarılı olucak bilmiyorum ama şöyle bi başlıyalım ilk bölüme.Çevirideki hatalar için şimdiden özür diliyorum.Hataları düzeltecek arkadaşlar için peşinen teşekkürler.Ayrıca mesajımı editlemeye kapatmazsanız,buldukça hataları düzeltebilirim.


Fitilli Sulama Hakkında Herşey

Yazının Ana başlıkları:
Fitilli sulamanın artıları eksileri
Fitil hakkında detaylar, fitilli sulama için gübre solüsyonu ve kap
Fitilli sulama uygulayarak yapraklı menekşe çeliği ile bataklık yosununda (sphagnum) köklendirme
Fitilli sulama için yavrular ve yetişkin çiçekleri topraksız tarımda yetiştirme
Fitilli sulama sonrasında menekşeler

Henüz yeni menekşe edinen ve bakmaya başlayan biri, onları alışılmış yöntemle sular: saksı altlığı içine ya da direk yapraklarının altına doğru.

Ancak zaman geçtikçe menekşe yetiştirmede ,toprak kuruluğu ya da aşırı sulama ile ilintili sık sık problemler baş göstermeye başlar.

İlki menekşelerin yapraklarının ve çiçeklerinin turgor basıncını kaybetmesine,ikincisi köklerinin çürümesine neden olur.Bu yüzden ya solarlar ya da tamamen ölürler.

Evet her çiçekçi geleneksel yönteme bağlı kalarak sular bitkilerini ancak onlar oda içerisindeki sıcaklık,nem,her drenaj deliğinin karakteristik
özellikleri gibi ve onlar kadar zor diğer nüansları da ayrı ayrı hesaba katarlar.

Peki siz ne yapabilirsiniz? Aslında cevap basit:fittilli sulamayı deneyin.Bitkileriniz için hayatı mükemmel bir şekilde kolaylaştıracaksınız ve onların bulundukları yere maksimum rahatlık sağlıyacaksınız.

Peki Nedir fitilli sulama? Fitilli sulama,bir ipin(fitilin) kapiler özelliklerini kullanarak, tankın altından gelen suyu ipin vasıtasıyla toprağa(ya da toprak yerine kullanılan maddeye) ıslaklık, nem vererek saksı içerisinde suyu yükselten, bir sulama yöntemidir.

Toprak(ya da yerine kullanılan madde) kurur kurumaz,suyu yeniden çeker.Böylelikle bitki sadece ona verildiği zaman ve o anki koşullar altında
topraktan ihtiyacı olduğu kadar suyu alır.Eğer koşullar değişirse(ortam sıcakken ya da soğukken,havanın nemi artmışken ve ya azalmışken,bitki büyümüşse vs.) ozaman menekşelerinizin ihtiyacına göre, suyun gelişi de değişir.



Tabi ki bazı dezavantajları da var bu yöntemin,Şöyle bir sıralayacak olursak:

1)Eğer sistem layığıyla düzenlenmediyse ve toprak nemliyse.Kökler çürüyebilir.Hoş geleneksel sulamada da öyle alışılmadık bir durum değildir bu.

2)Eğer aşırı sulama yapıldıysa bazı küçük sinekler(fungus gnats) görülebilir.Çünkü onların larvaları çürüyen organik kalıntılarda (dökülmüş,çürüyen yapraklarda vs. gibi)beslenirler.Gelin görünki aynı şeyi normal sulamada da yaşama şansınız vardır.Sonuç olarak normal sulamaya göre yöntemimiz daha iyidir.

3)Bu yöntemle,eğer menekşelerin 10-12 cm'lik klasik saksılarda yetiştiriliyorsa, bitkilerin daha büyük boyutlara ulaştığı konusunda bazı şikayetler alınıyor..Oysaki fitilli sulama daha az kapasiteye ihtiyaç duyar.5,5 - 8 cm'lik saksılarda menekşeler sorun yaşamayacaklar ve bolca açacaklardır.Tabii çıkış deliği boyutları normal kaldığı takdirde.

4)İnsanlar çokça endişeleniyorlar,eğer onları pencere eşiğine(dışarıya) koyduklarında tepsideki su soğur ve bitkiler soğuk su alırlar diye.Evet bu bir eksi.Ancak her menekşeyi aynı pencere eşiğinde, sıcak suyla ayrı ayrı suluyorken, ıslak toprakta çabucacık soğuyacaktı ve kökler yine soğuk madde(toprak) içinde kalıcaktı.Bu durumda herhangi bir fark var mı? hayır.Sonuç olarak tek çıkar yol,suluma yöntemi ne olursa olsun ya pencere eşiğini ısıtacaksınız ve ya soğuk dönemde onları sıcak bir yere alıcaksınız,


Peki Fitilli sulama doğru uygulamayla lehte ne verir ?

1)Menekşeler en rahat şartlarda yetiştirilir , hiç stress,kuruluk ya da aşırı sulama deneyimlemeden,

2)Gübre solisyonunun optimum konsantrasyonda kalması sağlanır.Menekşelerinizi ne aşırı nede yetersiz beslersiniz.

3)Menekşe yetiştirilmesi kolaylaşır.Hergün onları kontrol etmeniz gerekmez.Sulama tankı susuz kalmadağı sürece,toprak kuraklaşmaz,

4)Kışın yüksek kuru havadan dolayı,hava toprağın üstünü kurutur ve İçerisindeki nemi hapseder,vermez.Böylece bitkiyi kolaylıkla şişerebilirsiniz.Halbuki toprak fitilli sulamayla aynı oranda nemlendirilirse;üst katman kurur ve alt katman hemencecik nemi çeker.

5)Menekşeleri uzunca bir süre kendi haline bırakabilirsiniz(haftalarca) Örneğin tatil süresince,onları sulamaları için komşunuza,
arkadaşınıza ya da annenize rica etmeniz gerekmez.

6)Çok sayıda menekşe yetiştirmek için büyük kolaylıklar sağlar.Onları tek tek sulamaya gerek kalmaz

7)Yapraklı köklendirme çeliğine gelince,Kaptan azıcık bir buharlaşma ile bile su kaybına uğramayacaksınız.(aynı zamanda fazla miktarda
menekşe yetiştiriyorsanız aynı derecede önemlidir.)

8)Uygun şartlardan dolayı,menekşeler sadece çokça açmakla kalmaz aynı zamanda daha erken de açarlar

9)Menekşeler yüksek nemli havaya çok düşkündürler.Fakat özel nemlendiriciler dışında bunu yeterli derecede sağlamak zordur.
Ancak çözeltili tankından yapılan fitilli sulama ,herzaman suyu yavaşça buharlaştıracak ki böylece ek olarak bitkinin çevresinde nemli bir hava yaratacaksınız.

10)Küçük saksılardaki Yavru menekşeler,geleneksel sulamada sadece birgünde bile kurayabilirler.Yani Fitilli sulama çok elverişlidir
onların yetiştiriciliğinde.

11)Besinin topraktan değil solisyondan gelmesinden itibaren, küçük bir saksı için(çıkış deliğinin çapı 1/3 ten daha az olsa bile) ve belirli bir kazanç
sağlarsınız substuratın miktarı,saksıların kendileri (büyük çap daha pahalıdır)

12)
Gelişim olsa bile küçük çaplı bir saksıyla,Küçük bir çıkış deliğine sahip olursunuz,.Tüm kuvvet çiçeklenme üzerinedir,yeşil bölümlere değil.

13)Sonuç olarak,sağlıklı,iyi gelişmiş,bolca açan menekşeler alırsınız,fitilli sulamadan itibaren bitkiler tüm gerekli eser elementleri çözeltiden alırlar,toprağın nemini ise menekşeler kendi kendine ayarlarlar.


Kalan kısımların çevirileri ödüle bağlı olarak eklenecektir :p

malina 16-01-2011 21:28

Alıntı:

mesajımı editlemeye kapatmazsanız,buldukça hataları düzeltebilirim.
Ciddi sorunlar yaşatmazsanız bu özellik her zaman açıktır...

Alıntı:

Kalan kısımların çevirileri ödüle bağlı olarak eklenecektir
Ödül yok :) İlk mesajda ne demişiz? "Çeviri konusunda yardım ederseniz seviniriz."
Tek ödülünüz, birilerini sevindirmekten duyabileceğiniz mutluluk olacaktır :)

Mr_izmir 16-01-2011 23:29

bikerem ödül konusu cellin hanıma göndermeydi. Ama sizde dahil olmak istiyorsanız hay hay, daha iyi, ödülü ikiye katlarız :p

Sayın cellin'e - Hem aynı şehirde yaşıcaksınız,hem envayi çeşit,bitki,fide,tohum sahibi olucaksınız,hemde rusça çeviri isticeksiniz hıh pışşşıııkkk varmı öyle yağma ;) ...önce bakalım cellin hanım ne dicek buna, ona göre devam ederiz... hehe :)

Tuğberk 22-01-2011 12:43

mehmet çelikel anadolu lisesinde ingilizce yabancı dil okuyorum. lise 3, upper intermediate.
çevirilerde yardım edebilirim :)

Mr_izmir 24-01-2011 00:50

Yanlış anlamışsınız sadece biraz takılmak istemiştim hepsi bu.Herhangi bir talebim yoktu yani.Biraz gülümsetir sizi diye düşünmüştüm.Hayat dersiniz için teşekkürler, üzerinde düşünüp, değerlendiricem.

Neyse, kimseyi sıkmak ya da rahatsız etmek gibi bir düşüncem olmadığından, metni talep eden sayın cellin'in de çeviriyi okumaya değer bulmadığından dolayı, moderatör arkadaşların bu konu başlığı altındaki mesajlarımı silmelerini rica ediyorum.Böylece umuyorum ki sayın cellin kendini daha iyi hissedecek, ayrıca ilgili konu, gereksiz mesajlarım yüzünden bölünmeyecektir.Saygılar...

tbozkurt 24-02-2011 15:28

Zeytinde Kaolin uygulaması Hk.
 
Merhabalar,
öğrenmek istediğim konu şudur;organik zeytincilik üretiminde kaolinin ne gibi faydaları oluyor?Bu konuyla ilgili pratik deneyim sağlayan varsa burada paylaşmasını rica ediyorum.

saygılarımla,

malbman 24-02-2011 16:42

Sayın tbozkurt, sorunuzu çok ilgisiz bir yerde sormuşsunuz. Düşünün ki bu başlığa yalnızca gönüllü olarak çeviri yapan ve sayıları yirmi-otuzu geçmeyen arkadaş giriyor. Bunlardan kaç tanesi zeytinde kaolin uygulaması hakkında bilgi sahibi olabilir?

Bu nedenle, sorunuzu ilgili başlığa taşırsanız cevap alma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

doramaden 25-02-2011 23:53

merhaba ben derviş ben ağaçlar netin yeni üyesiyim bu konuda benim kaolen kili ile ilgili çalışmalarım var ama siteyi tam olarak inceleyemdim, fakat bu konuda sizinle bildiklerimi paylaşabilirim.

malina 26-02-2011 00:09

Teşekkür ederiz:)

Burada paylaşabilirsiniz...

Kasif 25-03-2011 16:23

Merhaba,

Ben de çeviri konusunda imkanlarım ölçüsünde yardımcı olmaya çalışacağım. Sitenin görevi ülkemizin kalkınmasında çok önemli...

mor-salkım 18-04-2011 13:26

bir ödevim var. yaklaşık olarak 60 sayfasını çevirdim fakat bir on sayfayı yetiştirememe gibi bir durumum var ales sınavıma az kaldı bir yandan da onunla uğraştığım için. acaba bana yardım edebilir misiniz? pazar gününe kadar bunun çevrilme ihtimali var mı acaba. mail ile ödevimin o kısmını atabilirim yapabilecek olan varsa. inşallah doğru bir yere yazıyorumdur forumda. Çeviriyi İngilizce'den Türkçe'ye yapmak gerekiyor bu arada.dediğim gibi kendim yapmaya devam edemiyorum zaman darlığından dolayı. şimdiden teşekkürler.

f@ruk 02-05-2011 16:23

merhaba ben de elimden geldiği ölçüde yardımcı olmak isterim..

mistix 02-05-2011 18:59

http://www.tekdosya.com/files/ML4333...02612.pdf.html

http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=742322 burada da belirtildiği gibi
"How To Hydroponics 4th Edition" kitabı topraksız tarım hakkında güzel bir kaynak. ben bu konu başlığını yeni gördüm ve hemen bunu paylaşmak istedim :D.. sayfa sayısı fzla olan bir kitap malesef :S. Bu yüzden gönüllü bulmak zor olacağını düşünüyorum. Benim nacizane fikrim birkaç kişi tarafından paylaşılıp veya ücret karşılığında (bu sefer ücret paylaşılıp:)) yapılabiliceğidir.

şimdiye kadar çeviri yapan bundan sonrada yapacak olan herkesin ellerine sağlık :)

biologus 13-05-2011 16:01

Amerika`da yasiyorum
Eger cok uzun degilse cevirmek istedikleriniz elimden geldigince yardimci olmaya calisirm.
Ceviri deyince aklima kitap geldi :):) bi kitap cevirisi olmaz herhalde diye dusundum ama kimbilir belki de lazim.

Lunlun 20-05-2011 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mistix (Mesaj 796479)
http://www.tekdosya.com/files/ML4333...02612.pdf.html

http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=742322 burada da belirtildiği gibi
"How To Hydroponics 4th Edition" kitabı topraksız tarım hakkında güzel bir kaynak. ben bu konu başlığını yeni gördüm ve hemen bunu paylaşmak istedim :D.. sayfa sayısı fzla olan bir kitap malesef :S. Bu yüzden gönüllü bulmak zor olacağını düşünüyorum. Benim nacizane fikrim birkaç kişi tarafından paylaşılıp veya ücret karşılığında (bu sefer ücret paylaşılıp:)) yapılabiliceğidir.

şimdiye kadar çeviri yapan bundan sonrada yapacak olan herkesin ellerine sağlık :)

Telif hakları nedeni ile, dosyalar, yükleyen kişi tarafından silinmiş, şeklinde bir uyarı çıkıyor. Nasıl bulabiliriz bu dosyayı? :(

mistix 22-05-2011 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lunlun (Mesaj 807354)
Telif hakları nedeni ile, dosyalar, yükleyen kişi tarafından silinmiş, şeklinde bir uyarı çıkıyor. Nasıl bulabiliriz bu dosyayı? :(

http://www.honeythumb.com/PDF/How%20...%20Edition.pdf


buradan bulabilirsiniz.

tevmen 04-10-2011 21:44

Siteden çok yararlandım. Benim de bir katkım olması amacıyla gerek doğdukça çevirilerde yardımcı olmaktan memnunluk duyarım. İngilizce ve (olur ya) italyanca metinleri elimden geldiğince (ve zaman kısıtlaması olmadan) çevirebilirim.

YeniBON 08-10-2011 18:54

Tevmen Merhaba,
Foruma üye olalı belki bir dakika olmadı. Bonsai'ye yeni merak sardım. Ve bir kaç gün önce bir tane aldım. Geçtiğimiz günlerde İSTANBUL - BEYOĞLU 5. SAHAFLAR FESTİVALİ'n den almış olduğum, türkçe karşılığı " BAHÇE ANSİKLOPEDİSİ " olan 648 syf., 2.604 kğ. ağırlığında bir kitab aldım. Kitabı iyice inceledikten sonra, faydalı olabileceğini sandığım bazı sayfaları tarayıp, e- postayla size göndersem, çevirisini forumda paylaşabilirmiyiz.

Sizden gelecek cevaba göre kitabı bir kez daha detaylı incelemeye başlayacağım. Selamlar,iyi çalışmalar.

tevmen 08-10-2011 20:27

Sayın YeniBON,
Kitabınızın hacmi gözümü korkutmadı değil ama ilginizi çeken sayfaları çevirip bonsai hakkında ben de birşeyler öğrenmiş olurum. Kitabın dili ingilizce mi? Taradığınız sayfaları özel mesajla yollayabilirsiniz sanırım. Çevirileri ise konuyla ilgili foruma yerleştiririz. Diğer işler arasında vakit buldukça yapacağımdan biraz zaman alabilir.
Saygılar.

(Sahaflar festivaline gitmeniz beni kıskandırdı doğrusu. Keşke yakınlarda olup ben de gidebilseydim!)

layle 15-12-2011 11:45

İnglizce

bonzaiustası 20-12-2011 21:53

Upper düzeyinde ingilizce,elementary düzeyinde italyanca biliyorum.Yardımcı olmak isterim :)

yssahin 26-12-2011 17:06

İngilizce metin çevirileri için yardımcı olmaya çalışırım.

limon_sever 19-03-2012 13:45

Merhaba arkadaşlar.

Ufak bir çeviri için yardımcı olmanızı isteyecektim.

2 çeviri programında farklı olarak deneme yapmama rağmen tam olarak çeviri olmuyor. Türkçe'den İngilizce'ye veya tam tersinde sorun çıkıyor. Bana cümleyi tam olarak çevirebilir misiniz?

Türkçesi: İlk gördüğüm andan beri.
İngilizcesi: ?

Teşekkür ederim şimdiden.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025