23-07-2007, 23:31 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?
Önümüzde kocaman çam ormanı var. Hepsi de fıstık ağacı. Dün zeytinyağlı dolma yapmak için gerekliydi markete gittim küçücük bir paketi 4 küsür YTL'ye aldım. İçim acıdı verdiğim paraya Kozalaklar artık iyice açılmış fıstıklar yerlerde. Al eline çekiç kır demeyin çünkü hep aynı şiddette vurulmuyor yarısı parçalanıyor. Bir de dışında siyahımsı bir tabaka olduğu için içleri de boyanıyor ayıklarken ve eller berbat boyanıyor. Bunun kolay bir yolu muhakkak vardır. Antepfıstığı gibi bir gece suda bekletip ertesi gün fırına sürsek ağızları açılır mı ki? Deneyen var mı? |
08-08-2007, 12:35 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Çam kozalaklarını komşumla topladık. İçlerinden fıstıkları çıkardık ama dikkat edin içi böcek(kıskaç böceği diyorum ben oğlum kulağakaçan diyor) ve örümcek doluydu. Korkudan hoplaya zıplaya ayıklayacağımıza kozalakları bir kaba koyduk üzerlerini geçecek kadar da su doldurduk. Bizim bir iki tane sandığımız böcekler onlarcaymış Neyse onları da hallettikten sonra fıstıkların kabuklarını kırmadan dışındaki siyah boyayı bir güzel yıkadık. Sonra aldık elimize çekiçleri, oturduk minderlere. Todor'un dediği gibi diklemesine kırınca fıstığın içine hiç zarar gelmiyor ama parmağınıza geliyor dikkat Tertemiz kocaman bir kase fıstığımız oldu. Marketten alsak en az 20 YTL tutardı. Çok tutumluyuz çook |
09-08-2007, 08:28 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Demek kulağakaçan (Forficula auricularia), kozalağın içine yumurtlamış. İsminden dolayı hiç sevemediğim bir canlıdır. Hep kulağıma kaçacak, beynimi kemirecek, orda çoğalacak gibime gelir. Hayvanın benimle pek işi yok ama, Hollywood sağolsun. |
17-09-2007, 13:43 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Todor, bu konuyu gözden kaçırmışım. Şimdi okudum yazınızı, çok güldüm Biz bu arada fıstık toplayıp ayıklamaya devam ediyoruz. Geçen gün annem, birazını ayıklayıp kalanını kabuğuyla sakla dedi. Ayıklanmış fıstık, uzun süre dayanmayıp kurtlanıyormuş. En iyisi bir iki yemeklik kadar ayıklayıp, kabuğuyla saklamak. Bu arada, yağmurların başlayıp toprağın nemli olmasıyla kendi kendine filizlenen fıstık sayısı arttı. Gripten kurtulunca filizlenmiş fıstıkla, değişik yaşlarda kendi kendine yetişen fideleri fotoğraflamayı düşünüyorum. Zeminin kum (yumuşak) olmasının da belki etkisi vardır. |
15-12-2007, 11:04 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Fıstık Çamı Tohumu
Merhaba, Sayın Limon, Eylül ve Ekim aylarında tohumları toplayıp, buzdolabında muhafaza edebilirseniz, Şubat Ayında Toprağa dikebilirsiniz. Sivri tarafları yukarı gelecek şekilde toprapa batırıp üzerlerini birkaç mm yumuşak toprakla örtmek yeterli olacaktır. Ektiğiniz Fıstık Çam ı tohumlarının tutma şansı % 98 Değerlendiremediğiniz tohumları da yiyebilirsiniz. Selamlar. Düzenleyen Oğuz Karsan : 15-12-2007 saat 12:22 |
17-12-2007, 13:19 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Muğla Bodrum
Mesajlar: 27
|
Selam arkadaşlar, yani ne diyeceğimi bilemiyorum konusunda bu kadar yararlı bir site olur. bu siteden öğrendiğim ve hayatımda bilmediğim ne çok şey varmış. Emeği geçen herkese ama herkese gönülden teşekkürler. |
19-12-2007, 13:50 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Sağolun Selahattin Bey. Ben hep diyordum bu iş böyle tek tek kırarak yapılmıyordur diye. Bu arada o ayıkladığım çam fıstıklarının birazını kullanıp kalanını iyice kurutup kavanoza koymuştum. 10 gün sonra kullanmak için baktığımda gözlerime inanamadım. Bu kadar kısa sürede nasıl kurtlanmış, küflenmiş. Kavanozuyla attım... Sizin dediğiniz işlemi sobamız yok ama fırında bir şey pişirip kapadıktan sonra tepsiyle sürsek fıstıkları öylece bıraksak kurusa. Hem ağızları açılır hem de biraz da olsa kavrulmuş olacağı için kurtlanma sorununa çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Tek tek kırarak hazırladıklarımızı da yağsız tavada kısık ateşte biraz kavurmak daha iyi olacaktır sanıyorum. Şİmdi aklıma geldi derin dondurucuda saklamak ta çözüm olabilir... Bir şey daha takıldı kafama aslında. Bu hazır aldıklarımız uzun süre dayanabiliyor. Dayansın diye bir katkı maddesi muhakkak koyuyorlardır o zaman... |
20-12-2007, 19:13 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 5
|
Arkadaşlar en sevdiğim çam türlerinden biridir fıstık çamı .Ama ben içini çıkartıp yemiyorum.Tohumundan evimde büyütüp doğaya bırakıyorum. |
22-12-2008, 10:59 | #12 | |
Ağaç Dostu
|
Katkısız ne satın alabiliyoruz?
Merhaba. Alıntı:
Konu biraz dağılmış olabilir ama marketlerden satın aldığımız hangi ürün katkısız acaba diye düşünmeliyiz. Beğenerek aldığımız ve doğal sandığımız koyu renkli ekmeklerin içinde bile birsürü katkı maddesi konuluyor. Üzücü ama gerçek. Saygılar Düzenleyen Oğuz Karsan : 22-12-2008 saat 11:45 |
|
22-12-2008, 12:30 | #13 |
Ağaç Dostu.
|
Bu işi benim komşum yapıyor. Yazın topladıklarını güneşte, kışın da sobanın yanında iyice kurutuyor ve maalesef tek tek kırıyor. Biz de ondan satın alıyoruz. Kışın da sobanın yanında kurutuyor. Oldukça zahmetli bir iş. Ben aldığım fıstıkları buzdolabında saklıyorum. Dondurucuya atsanız da oluyor. |
23-12-2008, 06:41 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tohumları çimlendirmekle uğraşacağına dikeceğin yerlere serpsene . |
|
23-12-2008, 14:25 | #15 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Arkadaşlar bende fıstık çamını ilk ayıtlarken çekiç denemiştim. Ama zor oluyor. En güzeli çam kozalağını yanan sobanın üzerinde belli bir süre bekletmek ve daha sonra küçük bir çekiçle ayıtlamak. Bilmeyen arkadaşlar bu yolu deneyin. Yararını göreceksiniz. |
06-01-2009, 21:04 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
|
Arkadaşlar Fıstık çamı kazalağını açmanın enkolay yolu ısıtmak olduğunu tecrübe ettim. Bahçedeki ağaçtan aldığım kozalakları sobanın yanına koydum, yaklaşık bir hafta sonra açıldılar ve kendiliğinden döküldüler. |
06-01-2009, 21:20 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Kimsenin fıstıklarını toplamadığı ormanlarımız var demek... Yabancı yemek programlarında çam fıstıklarını salatalara yemeklere bol bol kullanırken gelirlerinin çok olduğunu düşünmüşümdür. Bizim fıstıklar az üretildiğinden mi pahalı ya da ormandan fıstık toplamak yasak mı nedir sebebi çok merak ettim arkadaşlar.. |
06-01-2009, 22:20 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba.Ben Bergamaya bağlı Kozak yaylasında yaşıyorum. Çam fıstığını ticari olarak yetiştirip fıstığını satıyoruz. Çam fıstığının pahalı olmasının sebebi (bize ucuz geliyor tabi) işlenmesinin çok zor olması. Fıstık elde etmek çok basit bir iş değil.Bir fıstık çamının tam verimli hale gelebilmesi için 30 yıla varan süreler gerekiyor. Tam verimli olsa bile her yıl mahsül yapacak diye birşey de yok.Zaman geliyor 50 yaşındaki ağaçın bile 5 yıl mahsül vermediği oluyor. Diyelim ki mahsül verdi ağaç hemen ağaçtan toplamakta basit değil. Metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanıp kozalakları toplayarak başlanıyor işe. Kasım ayından itibaren toplanan kozalaklar yaz aylarının en sıcak günlerine kadar bekletiliyor. Çam ağaçlarından kozalak toplama işini işin ehli kimseler tarafından toplanıyorki epeyce maliyetli bir iş. Yaz aylarına kadar bekletilen kozalaklar havaların uygun olduğu zamanda güneşe seriliyor ve birkaç gün içinde kanatlarını kendiliğinden açıyor. Açıyor ama künerleri(kabuklu fıstık) dökülmüyor makinalarda işlenmesi gerekiyor. Makinalarda işlenen kozalaklar en üst kabuklarından ayrılıyor yani tohum olarak kullandığımız(küner) hale geliyor. Küner haline gelen fıstıklar fabrikalara satılıyor. Fabrikalarda bulunan makinalar sayesinde fıstık son kabuğundanda kurtuluyor ve yenebilir hale geliyor.Altdaki fotoğrafta çam ağacından kozalak toplama işi görünüyor |
06-01-2009, 22:26 | #19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen Mehmet Can : 06-01-2009 saat 22:31 Neden: ekleme |
|
08-01-2009, 10:10 | #21 |
Moderatör
|
Silivri'de oturduğumuz sitenin içinde her tarafta fıstıkçamı var. Sabah denize inerken görüyordum, kadınlar ellerine poşet almışlar, çimlere basarak dolaşıyorlar ve birşeyler topluyorlar. Anladım ki fıstık topluyorlar. Bütün sitenin çimleri yenilenirken bu alanı da çimlendirdiler. Ben ne kadar burada çim olmaz, güneş yok dediysem de dinletemedim. Tek tük çıkan çimler de fıstık çamlarından dökülen iğne yaprakların altında iyice öldüler. Kenar sitelerden gelen kadınların da bunlara basa basa toplamaları iyice canımı sıkmaya başlamıştı. Yönetimle irtibata geçtim, bu önlendi ama bu sefer de site ahalisi başladı. Yakın bir komşuma gittiğimde, baktım yaz günü elektrikli radyatörü yakmış. Bu ne dedim, kozalakları açıyorum dedi. Daha sonra da bizi beş çayına çağırdı, önce çay ikram etti, sonra elimize çekiç, taş tutturarak fıstıkları kırdırdı. Sohbet güzel olmasa tüyecektim ama, fıkralar çok güzeldi. Hem güldük, hem fıstıkları kırdık. Kocaman bir kavanoz fıstığı oldu. (Bize 50 gr bile vermedi) |
08-01-2009, 11:08 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 736
|
Evet kalorifer peteklerinde kolaylıkla açılıyorlar.Ben bir kozalağı bugün açtım 100 yakın fıstık çıktı içinden |
18-11-2009, 02:17 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Merhaba arkadaşlar elimde mazı ve fıstık çamı tohumları var bunları ekene kadar hangi koşullarda saklamalıyım ve ne zaman topraga ekmeliyim ? Ekim öncesi, ekerken veya ekim sonrası dikkat etmem gereken püf noktaları varmı ? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. |
20-11-2009, 02:25 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: aydın
Mesajlar: 29
|
yeşil kozalak olduğu zaman ateşe atıp daha sonra suya batırırdık ve kozalak açılmış olurdu yeşil kozalaktan çıkan fıstığıda kırmak kolay olur. |
14-01-2010, 01:07 | #25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 5
|
aynen kalorifer petekleri işe yarıyor.. |
16-03-2010, 11:34 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 167
|
ortasındaki süngerimsi bögesini bir matkap yardımıyla delin kanatları gevşiyecektir ve kolayca parçalanacaktır |
12-05-2011, 01:38 | #27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 1
|
kozalakları toplayıp sobanın kenarında veya buyuk fırınlarda acılmalarını saglayın sonra içindeki fıstıkları toplayıp bir kovanın içine dökün suyun üzerine çıkanları elinizle alıp çöpe atabilirsiniz içleri boştur bir güzel yıkayın ağarıncaya kadar alabileceği kadar tepsiye koyun içine yağda döküp birazda tuz ister fırın istersen ocağın üstünde tavlayın ama üzerine kapak koymayı unutmayın patlıyor ve ortalığa saçılıyor sonra açılıyor herkese afiyet olsun |
14-05-2011, 19:52 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Ben genelde çıkartmaktan çok yemesini seviyorum |
17-05-2011, 19:32 | #29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
|
|
13-01-2012, 17:49 | #30 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Bugün bir yaşıma daha girdim.. Adaçayı bakmak için çarşıda büyük bir baharatçıya girdim.. Gezinirken çam fıstığının ucuzluğu dikkatimi çekti..Etikette kilo fiyatı 70 tl yazıyordu.. Yalnız renkleri biraz koyuydu.. Aldım bir tane yiyip tadına bakayım dedim, bozuk bayat olmasın diye.. Derken dükkan sahibi geldi yanıma.. ''Abi onlar çam fıstığı değil, yerfıstığını tornada çekip çam fıstığına benzetiyorlar..hakikisi bak burda onun kilosu 110 lira '' dedi.. Tatmasam, biraz sorgulayıcı olmasam, ''tart bana 100 gram '' desem, kazıklanmak işten değil.. Akılalmaz birşey ama..bu ülkede olmaz olmaz diye birşey yok maalesef.. Para için yapılmayacak birşey yok.. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|