![]() |
1 Eklenti(ler)
Bunlarda serasız açıkta bekleyen bu gün suladığım kaplarım.Bunları bu gün ayakkabı kutusuna aldım.Koçtaşta var.
Isı 15 dereceye düşünce artık kapatmak gerektiğini düşündüm. İlk fotoğraflarda uzun olarak bardağı kesmeden koyduğum çelikler için tecrübem oldu.Alt kısım ne kadar uzun olursa o kadar geç kurur.Mümkün olduğu kadar bardağı kısa kesmeliyiz.Çürümeye karşı Az toprak az risk :) |
Sevgili asln, pas diye tarif ettiğiniz gri beyaz oluşumlar bir tür mantar olmalı. Kayıp yaşayabilirsiniz.
Fotoğraflarda yanlış görmüyorsam köklendirmede sfagnum yosunu kullanmışsınız. Temininde sıkıntı yaşadığımız bir malzeme , nerede bulabiliriz ? |
Sevgili maki,
Kabın dışında olan paslar mantar olabilir evet,fakat yapraklara bulaşmıyor.İlk çeliklerde görünen renk lekeler sprey ile yağmurladıktan sonra kalan beyazlıklar.Fotoğrafta gri renk kabın dışındakilerle aynı çıkmış.Sizi yanıltmasın. 2 aydır kapta olan kök sorunu olan yavrulu yapraklar olduğu gibi sağlam kaldı.Kurtulunca kaptan çıkarıp saksıya aldım sıkıntı yok. Spagnum yosunu evet,fakat ölü preslenmiş olan. orkideler için çiçekçilerin dekor yaptıklarından.Agustos sonu yurt dışından canlı istedim fakat gümrükte sıkıntı oldu getiremedi. Bu presli olan ölü yosunu yakınım getirdi. Suyla ıslatınca talaş gibi oluyor.Canlı değil. Garip bir şey fark ettim,bu bardakta toprak ile kullandım hep.Oluşan bu mantar dediğiniz şey sanki sfagnum yosunu gibi bir etki yaratıyor. Yapraklara geçmiyor fakat kabın içinde bir şey yapıyor olmalıki, çelikler yavruluyor, çürüyen kökler iyileşiyor, **** yan sürgün ekmişsek yavru veriyor. Bir şey oluyor ama sonuç olarak olumlu yararlı bir şey oluyor. Aylardır tek bir çürüme,bozulma **** sıkıntı yaşamıyorum. fakat damlalıkla ve azıcık kök diplerine su vermeliyiz. Sfagnum ile deneme amaçlı yaptım.Hem kap hem sfagnum ne olur diye meraktayım. |
Sphagnum yosununun pH'ı benim evde test striple yaptığım ölçümlerde 3.5*4 civarında, yani asidik. Öyle olunca bakteri ya da mantar üremesi pek mümkün olmuyor. Bu nedenle kabın daha çok dış yüzeyinde mantar oluşmuş sanki. Sphagnumla temas eden iç yüzeyde grilik yok.
Menekşelerde kullanılan ölü sphagnum yosunu, yani kurutulmuş, rengi beyaza dönmüş yosunlar. Yakın bir tarihte kurutulmuş olan yosunları yağmur suyu ile sulayarak canlandırmak mümkün olabiliyor ancak devamını getirmeyi ben başaramamıştım. Ben de ilgi ile izleyeceğim gelişmeleri :) |
Aylardır toprakta olan ve hala yavrulamayan yapraklarım var hiç seraya koymadım, bu saatten sonra seraya almanın ve ısıtılan odaya almanın yavrulamalarında faydası olurmu.
|
Bence faydası olur sevgili eceyıldız. Sıcak ortamda daha hızlı geliyor yavrular bana göre. Yalnız ortamın nemine de dikkat etmek çok önemli.
|
Peki, benim sphagnumları damacana su ile suluyordum.Ph 7.5- 8 arası.Nasılsa preslenmiş ölü bunlar diye çelikler için torf niyetine kullandım.
Canlanabilme ihtimali varsa , yağmur suyuna geçeyim ama bu seferde içindeki menekşeleri etkilermi yağmur suyu? Menekşe için yağmur suyu besinsiz kalmasına sebep olurmu, yoksa yosunla bir arada faydasımı olur? |
Alıntı:
|
Menekşede ben de sizin gibi pH'a dikkat etmeden içme suyu kullanıyordum. Daha sonra menekşeler için ideal pH değerinin 6 civarında olduğunu öğrenince şebeke suyuna geçtim.
Adana'da kullanılan suyun pH'ı 7 civarında, yani nötr. Bir bidona musluktan su doldurup içine küçük bir parça limon tuzu atıyorum. pH'ı 6'ya filan düşüyor. Klorun uçması için bir gün dinlendiriyorum. Dünyaca tanınmış yetiştiriciler "Kokladığınızda klor kokusunu almıyorsanız kullanabilirsiniz, az miktarda klor çiçeklenmeyi teşvik eder " diyorlar. Yağmur suyuda nötr yani pH'ı 7 ancak elinizdeki yosunun canlanma ihtimali bence yok, Kurutulmuş ve preslenmiş. Sadece menekşeler için uygun ortamı sağlayan bir malzeme gibi görmek lazım. Çıplak elle temas etmemenizi öneririm. Her ne kadar tedavisi zor bir bakterinin sadece canlı yosundan bulaştığı söylense de ben eldiven kullanmaya özen gösteriyor(d)um. Detay bilgiyi Sphagnum yosunu hakkında bilgiler başlığında bulabilirsiniz. |
2 Eklenti(ler)
Evet sevgili maki, ekteki gibi bu yosunlar.
Bende canlı olsun istedim ama gelemiyor yurt dışından.Bu paketten iki tane gelebildi.Orkide için yosun diye istemiş yakınım bunu vermişler.Bende sadece ortam sağlamak için kullandım,canlanabileceğini sanmıyordum.Zaten iri kıyım talaştan farkları yok :) 4 lü paket tanesi 26 dolar 2 oaket 52 dolar çok luzumsuz bir şey oldu.bu kalan paket şimdilik duruyor.Çıplak elle hiç dokunmuyorum.Bazen bulursam bahçede ağaç,kaya yosunları gibi parçaları aralarına atıyorum :) Hani olurda bir tür yakalarım diye.Ama olası bir iş değil. Çöp olup gidiyorlar.Su tavsiyeniz için teşekkür ederim.selamlar. |
1 Eklenti(ler)
Sera yöntemiyle köklendirmeye çalıştığım çeliklerim 21. gününde...
|
4 adet uzun zamandır toprağa ektiği ve fazla derine ekmemeye çalıştığım yapraklarımı sanırım ben de bugün seraya alacağım. Yani kararlıyım ben yapraktan yavru alacağım. Kavanozdan çıkardığım yavrular yavaş yavaş büyüyor onlarıda mı sobalı odaya alsam çabuk büyüsünler diye acaba. Ayrıca yapraklarda bir tuhaflık var anaç yaprak hatta ölen anne menekşenin yaprak sapları mor değildi ama bu yavruların yaprak sapları mor aynı mor menekşenin yaprakları gibi. Sanırım bu yavrular büyüyüp çiçek açana kadar ben meraktan çatlarım.
|
Alıntı:
Şükür kök çürümesi, ölüm yaşamıyorum.Ama üşüyorlar biliyorum. Salondakiler 20 derecede ,18 derecede halen iyiler.Tomurcuk veren bile var, ama ısı düşmesi ısınan odadakileri bile yavaşlattı.Umarım bu soğuk havaları kayıpsız atlatırız. |
Yeni yaprak çelikten yavru alma çalışması...
2 Eklenti(ler)
Genel kullanım toprağına yaklaşık bir santim derinliğe ekktim ve poşetin içine koyarak sera ortamı yaratmaya çalıştım...
bu Yaprağı bir yerden (ç)aldım tutarsa ve yavru verirse çok mutlu olacapım. Çok güzel bir rengi var, çiçekleri beyaz ve üzerinde lila lekeleri vardı... |
Sevgili eceyıldız. Sera olarak buzdolabı poşeti önermiyorlar. Işık alan şeffaf poşetler daha iyi diyorlar...
|
1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 1/3' ünü kesip toprağa gömdüğüm menekşe yaprağım 5. gününde ve herhangi bir yumuşama yok. Dışarda tutuyorum sera ya almadım...
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Sayın menekşecibabadan yazın aldığım minyatür çeliklerin bazıları yavru vermeye başladı.Soğuk ve ışıksız günlere denk gelse de yarı yarıya kayıpla sanırım bu nazlı güzelleri büyütebileceğim:eek:
Diğerleri denemek amaçlı ölü sphagnum torflu ortamda diktiğim çelikler. Neye dikersem dikeyim, en önemlisi sapları dibe dikmemek,sıkıştırmamak oldu. Hepsinde ortak özellik , ışık ve sıcaklığı olmadan yavrulama çok zor oluyor.Bunlar serada olmasına rağmen 2,3 ay arasında sonuç aldım. Kışa denk geldi birazda ondan sanırım. Toprağa alacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum.:eek: |
Menekşe
1 Eklenti(ler)
Eylül ayında diktiğim yaprakların bugünkü hali. Bu mutluluk anlatılmaz yaşanır..
|
Alıntı:
|
3 ay yavrulama için kısa bir zaman mıdır? Benim bir yaprağım 1,5 ayda yavrulamıştı. Anlayamadım doğrusu...Neye göre değişiyor süre?
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar yorumlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Sayın fatito yavrular çıkalı 1 ay olmuştur, fakat ben resim yüklemeyi bilmediğim için ancak resim koyabildim oda oğlumun sayesinde. Sayın sudem yaprakları ağustos ortasında suya ıslamıştım hafif kök salınca birazını perlite birazını torfa diktim. ve tabi biraz ilgi birazda sevgi işin sırrı burada.
|
bunlarda benim minişlerim :)
3 Eklenti(ler)
buyrun;)
|
Yavrularınız çoğu yavru olmaktan çıkmış sevgili yaprak7, kutlarım. Anne yaprakla birlikte gelişenleri ayırabilirsiniz.
|
2 Eklenti(ler)
Bir sorunum var,3 aydır dikili bir çok çeliğimi derin diktiğimi anladım topraklarını eşeledim çoğu yavru verdi.Fakar bir sorun oldu.
Yavrular ya çok sarı **** böyle öbek öbek yumru gibi fışkırdı. Büyümeleri de aniden durdu.Sararma ve cılızlıkta oluyor kimisinde. Bende siyah renkli viyollerden bir kaçını çıkarttım. Kök durumu şaşırtıcıydı.Toprağın altında yapraklar 3 aydır kök salmış her yanı kaplamış. Bende gördüğünüz şekilde kökleri kısaltıp kestim,şeffaf minik bir kaba yeniden diktim. Bu durumun sebebi ne olabilir? Olasılıkları not alayım dedim ,sizlerin fikrine. 1-Siyah viyoller derindi ,başında fazla derine gömdüm, köklenme oldu ama yaprak olmadı. Peki kök atacak yer kalmadıysa yine de yaprak vermesi gerekmez miydi? 2- Derine gömdüm fark ettim,1 ,2 cm toprağı alıp eşeledim.Şimdi çıkanlar neden öbek öbek yaprak oldu? Sarı olup büyümeyenlerde var. Viyollerin içinde kalıyorlar , anne yaprağa ışık gitse de ,minik yavrulara ışık ulaşmıyor sebep olabilir mi? 3-Sera ortamı oluşturmak yüzünden sürekli nem, ışıksız kalmak sebep olur mu?( ışık alan ve nemi havalandırdıklarım nedense sorunsuz görünüyor) Ama onlarda ne yavru var nede kök salma yok gibi. 4-Hepsini çıkarıp yeniden dikeyimmi? Bunların dışında, bazılarında hiç sorun yok büyüme normal sağlıklı.Ne yapacağıma karar veremedim doğrusu.:( |
Suda köklendirdiğim yaprakların ve yan sürgünlerin kökleri erimeye başladı. (Yapraklar ve sürgünler hala suda) Nedenini anlamadım. Özellikle yan sürgünlerdeki kökler bolca çıkıyor sonra beyazımsı şeffaf gibi olan kökler kahverengimsi bir renk alarak kendiliğinden eriyip suyun içinde dağılıyor. sonrasında da aynı süreç tekrarlıyor. Çözümü nedir? Benzer durumu yaşayan var mı?
|
Uzun süre suda beklediği için çürüyor olmalı.
|
Kökler hiç gelişemedi ki. en fazla 1 cm kadar uzadı sonra çürüyüp suyun içinde dağıldı. Sağlıklı kök çıksın diye hala bekliyorum. 1,5 ayda 3. kez tekrarladılar bunu. Bugün perlit aldım. Perlite diksem olur mu? Ya da toprağa dikeyim de toprakta mı kök salsınlar? Bu arada gövdelerinde yaprak saplarında sorun yok
|
Alıntı:
köklenme gerçekleştikten sonra toprağa almak daha mantıklı... Ben şahsen hiç suda köklendirmiyorum (çok nadir)... yavru sürgünlerin sudan çok besine ihtiyacı var buda en çok toprakla sağlanır. Benim şahsi fikrim köklenme sonrası toprağa dikmeniz ama kök başlangıçla toprak üst seviye farkı 1.5 cm yi geçmeyin... başarılar... |
Alıntı:
Sorularınızın cevabını da veriyorsunuz aslında :) Anne yaprak belirli bir süre yavruları besler , daha sonra enerjisi ancak kendini yaşatmaya yeter ve bir süre sonra da solar, çürür v.s. Yavrular, büyüyüp gelişebilmeleri için ışığa ve besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle yavrulama süresi uzun sürmüşse (2 aydan fazla) toprağın içerisinde besin de tükenmiştir. Bu aşamada seyreltik dengeli gübre verebilirsiniz . N,P,K oranları aynı ancak azot bileşeni olarak Ürenin yer almadığı sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. Ben yavrularda Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. İçeriğinde üre yer almadığı için etiket üzerinde yazan miktarı 1/4 oranında seyrelterek kullanabilirsiniz. Işık almadıkları için yeniden dikmeyi düşünüyorsanız viyolleri üstten keserek ışık almasını sağlayabilirsiniz. |
Menekşe yardım...
Merhaba,
2-3 haftadır menekşe ile ilgileniyorum. Takdir edersiniz ki menekşe konusunda pek bir bilgim yok. Koçtaş'tan aldığım menekşelerimin çok fazla yaprağı vardı. Ben de burda anlatıldığı gibi çelikleme metoduyla yaprakları torfa diktim(burada sadece torf bulabildim). Sera yöntemiyle köklerinin çıkmasını ve yavru vermesini umuyorum. Benim size sorularım şunlar; Bu seradaki yaprakları, -Her gün havalandırmalı mıyım ve öyle ise ne kadar süre ile? -Hangi aralıklarla sulamalıyım? -Evin tam olarak neresine koymalıyım pencere kenarına mı karanlığa mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. |
Sevgili drgozde,
Önceki sayfalara bakarsanız detaylı anlatımlar mevcut. Hem sera yöntemi hem de normal yöntemle ısı, ışık ve su ayarlaması konularında tüm cevaplar var:) |
4 Eklenti(ler)
Bunlarda üzerine titrediklerim:)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Siz söyleyince yeniden okudum yazdığım soruları. Evet gerçekten cevabı vermişim bilmeden. Fakat forumda toprak değiştirme 6 ay ortalama yazısını bir yerlerde okuyunca kilitlenmişim. Şuna kilitlenmişim: ''tamam toprak 6 ayda eskir. Daha önce eskimez'' .:p Ayrıca bunu da hiç düşünmemiştim. ''Yavru besini tüketir.'' Minicik bir yavru ve tek bir çelik anne ne kadarcık tüketirki ? demiştim. Haklısınız sanıyorum besin azaldı. Ve siyah derin viyoller ışık almıyor. Bu durumda yine size hayran kaldım. Tatlı ve anlaşılır anlatımınız, şevkatli üslubunuza hayranım. Kısaca marullarımı sayenizde daha çok seviyorum:eek: Bu sabah dakikalarca seyrettiğim marulum. Öyle güzeller ki. Sevgimizi hiç karşılıksız bırakmıyorlar. Yeter ki dillerinden anlayabilelim değil mi :) |
Çok teşekkür ediyorum sevgili asln , çok zarifsiniz :)
Bitkinin besini tüketmesi dışında ,sulama sırasında da toprağı bir anlamda yıkamış oluyoruz. Besin bu su ile akıp gidebiliyor. Menekşelerede 6 ayda bir toprak değiştirilmesinin nedeni, düzenli besin takviyesi sonucu toprağında biriken tuzu uzaklaştırmaktır. Tuzlanma arttıkca bitki, verilen besiniden faydalanamaz hale gelir sevgili asln. Yani gelişmesi için önce düzenli besin veriyoruz, 6 ayda bir de bu besinden kaynaklanan tuzlanmayı gidermek için toprak değişimi yapıyoruz :) Bunun yanısıra alttaki yaşlanmış kökleri de eski toprakla birlikte uzaklaştırarak yeni, taze köklerin gelişmesini teşvik etmiş oluyoruz. |
Yaprakları yeni şeffaf kaplara aldım.Hepsi köklenmiş meğerse.Karanlıkta kalmışlar.Toprakta pres olmuş yazdan beri :)
Bir soru daha oluştu aklımda, ben yavrulu yaprakları ve yavrusuz çelikleri spreyle suluyorum. Seramın içinde üstten fısladığımda hepsine ulaşıyordu.Yapraklarda bunu seviyordu. Peki şimdi gübreli suyu spreyle verirsem yaprak ve yavruları yakarmı? Bu gübre yapraklarada faydalımı? Henüz kullanmadım sayın menekşecibaba dan almıştım.Üresiz sıvı gübrem var. cevabınıza göre hareket edeyim sevgili maki. |
Besin katkılı su verirken yapraklara gelmemesi gerekiyor sevgili asln, yaprakları yakabilir.
menekşecibaba'dan gelen gübrenin içeriği nedir, bilemiyorum. |
Bende güneş gören pencere önünün daha uygun olacağını düşündüm sevgili Fatito...
Birde daha önce yaptığım gibi ama bu sefer pet bardağıyla beraber kavanoza koydum... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025