![]() |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 449340
Eklenti 449341 sevgili maki01 ya da diğer menekşe severler.şimdi benim bu güzellerimin neyi var acaba?dediğim gibi bakımlarında değişen hiçbir şey yok.yardımcı olurmusunuz? :( |
Arkadaşlar benim elimde çelikten yetiştirmeye çalıştığım bir yaprak vardı .son günlerde yaprağı çürüdü geriye sadece minnacık yeni çıkardığı 2 küçük yaprağı kaldı Hala sudalar merak ettiğim böyle dururlar mı ve büyüme gösterirler mi Bilen deneyimli arkadaşlar hiç böyle bir yaprağın büyüdüğünü gördüler mi?
|
merhaba minenine . ben öyle bir durumda ,menekşe toprağını ufak bir saksıya koyup, onu hemen ekerim .
|
Sevgili SUDEM,
Bence çok sağlıklı durumdalar ki çiçek veriyorlar. Sadece 1 yaprakta küçük lekeler gördüm. Bu tür lekelenmeler genellikle yaprak nemli iken direkt güneş ışığı almasına bağlı olarak gelişebiliyor. Özellikle açık renk çiçekleri olan menekşeleri, çiçeklerinin uzun süre daynaması için açtıktan sonra aydınlık ama gölge bir yere alıyorum, yani güneş ışığından koruyorum. Büyük olasılıkla senin çiçeklerindeki kararmalar da direkt güneş ışığı almasından kaynaklanıyordur. Bunun dışında çiçekli iken nemlendirmek istiyorsam, çiçeklere gelmeyecek şekilde su püskürtüyorum. Su, çiçeklerin erken bozulmasına neden olabiliyor. |
Teşekkür ederim sevgili maki01,
Ama önceden de aynı yerdeydi.Ve o zaman çiçeklendiklerinde böyle lekelenmeler **** kararmalar olmuyordu.Neyse bakalım.Dün akşam 2.fotodakini birisine hediye götürdüm.O menekşem aslında tam olarak lila ve çok katlı idi.Sonradan ne olmak istediğine karar veremez şekilde çiçeklerin kimisi ebruli mor,kimisi beyaz,kimisi çok katlı ve kimisi de yalın katlı oldu. O penceremin önü tamamen menekşe dolu.Acaba bu minikler tozlaşma felan mı yapıyorlar birbirlerine.Anlamadım gitti... |
Merhaba arkadaşlar benim menekşemlerim sizinkiler gibi çok açmıyor en fazla 3-4 çiçek oluyor sonra çiçek olayı bitiyor. Bazen tomurcuk oluşup açmadan kuruyor. Sebebi nedir sizce?
|
Bu konuda bilgili arkadaşlar size daha güzel cevaplar verbilir ....
Ama... İnternette şöyle bir bilgi Mevcut.. 1- Işık Sağlıklı bir menekşenin çiçek açmamasının en temel nedenlerinden biri ışık ihitiyacıdır. Menekşe doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz ancak gölge alanlarda da çiçeklenme sorunu yaşar. Yeterli ışık alacağı bir konuma alınarak sorun giderilir. 2- Nem Menekşeler nemli ve havadar ortamlardan hoşlanır. Ortam nemi düşük olduğunda ve yetersiz sulama da tomurcuk oluşumu olumsuz etkilenir. Sulama rejimi yeniden değerlendirilmeli ve ortam nemi düşükse nem artırılmalıdır. 3- Hastalık, yapraklarda sararma vb... Böcek saldırısı veya mantari hastalıklar da bitkinin genel durumunu etkileyeceğinden çiçeklenmeyi olumsuz etkileyecektir. Yapraklar zaman zaman kontrol edilerek değişimler gözlenmeli hastalıkla mücadele edilmelidir. 4- Saksı büyüklüğü Menekşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz. Saksı büyüklüğü bitki çapının üçte biri olacak şekilde ayarlanmalıdır. Saksı değişimi yapılarak bu durum giderilmelidir. 5- Gübre noksanlığı Bitkiler ihtiyacı olan besinleri alarak gelişim sağlar ve çiçek açarlar. Menekşe yıl boyu faaliyet gösterip çiçek açtığı için düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Özellikle fitilli sulama ve kendinden sulamalı saksılar için hazırlanan harçlarda yeterli besin elementleri olmayacağından mutlaka gübrelenmesi gerekmektedir. Gübre noksanlığı çiçeklerin kısa ömürlü olmasına neden olabileceği gibi gelişimi olumsuz etkileyecektir. 6- Sıcaklık Afrika menekşesi düşük sıcaklıklara fazla toleranslı bir bitki değildir. Yüksek sıcaklıklara ise toleransı daha fazla olmasına karşın vereceği ilk tepki çiçeklerini dökmek ve tomurcuk üretimini durdurmak olacaktır. Sıcaklık isteğine uygun alanlara taşınarak durum giderilir. 7- Saksı toprağının eskimesi Tuzlanma, çürüme, köklerin kalabalıklaşması, hava kanallarının dolması vb. nedenlerle toprak yorgunluğu diye tabir edilen bir durum oluşur. Menekşe toprağını yılda 1 veya 2 kez değiştirmek çiçek oluşumunu teşvik eder. 8- Kaz boynu Menekşenin yaşı büyüdükçe kaz boynu diye tabir edilen bir görüntü oluşur. Bu durumda gövde toprak seviyesinden yukarda kalır. Giderek yapraklar merkezde toplanır ve çiçeklenme olmaz. Böyle bir durumda yaşlı yapraklar temizlenmeli, gövdede tuz birikimi varsa keskin bıçak yardımıyla temizlenmeli ve yaprakların hemen altından gövde kesilerek yeniden dikilmelidir. Dikim işleminde yavru menekşelerin dikimi prosedürüne uygun hareket edilmelidir. |
1 Eklenti(ler)
nasıl kesilmeli ile ilgili bir fotograf facabook ta bir menekse grubundan
|
Teşekkür ederim sayın sonkez, galiba benim sorunum saksı büyüklüğü; almışken büyük olsun diye büyük saksılara dikmiştim. Çeliklerimi de tek tek değilde büyük saksılara toplu dikmiştim. Burda yazılanları okuyunca pek özensiz hissettim kendimi. Ayrıca hep sabah güneşinden bahsediliyor.Benim sabah güneşi gören pencerem yok. Güneş doğarken oda duvarıma vuruyor. Galiba oraya raflardan oluşan çiçeklik yaptırmak lazım.
|
Hepimiz hergün birşeyler öğreniyoruz......Kolay gelsin..
|
Arkadaşlar günaydın,
Fotosunu eklediğim mor menekşemin haline daha fazla dayanamayıp saksısını boşalttım..Toprakta kocaman bir solucan vardı.İnanamadım.Kökleri arasına kıvrılmış ne yediyse de şipşişko olmuş öylece yatıyor.Toprağı değiştirdim.Sararan ve kuruyan çiçek ve dalları kestim.Yeniden diktim.İnşallah düzelir.Üzerlerine ne kadar düşüp seversem o kadar hastalanıyorlar. :( |
En sonunda kavanozdaki yaprağım yavru verdi çok sevindim bunun da başına birşey gelecek diye ödüm kopuyor. biraz büyüsün görücüye çıkartacağım. Yalnız yavru topraktan çıkmamış toprağın birkaç milim üstünden kök atmış yaprak ordan çıkmış tavsiyelerinizi bekliyorum.
|
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim Sayın kadiryaşar sayenizde yılmadım ben. Dediğinizi uygulayacağım biraz daha büyüsünler toprak koyarım dibine. Bu yaprağın anasını çiçeğini görmeden kaybetmiştim yavruladı diye çok mutlu oldum. Ve biliyormusunuz bütün o yapraklardan bu iki yaprak kaldı kavanoz işe yaradı galiba.
|
Kavanozun mutlak pozitif etkisi vardır. Ama asıl mesele yaz sıcaklarının bitmiş olmasıdır.
|
Yalnız dikkatimi çeken birşey oldu yaz boyunca kavanozun ağzı kapalı günde 5-10 dk havalandırıyordum ne zaman kapağı tam kaldırdım o zaman yavru verdi.
Yapraklar mercimek tanesinden az büyük olmuş. |
Bunlar da benim çocuklarım
3 Eklenti(ler)
Sizleri okudukça hırs yaptım. Her öğrendiğim yöntemi denedim. Bakalım neler olacak...
|
Son resim anneleri :)
|
Kavanozdaki yavru
1 Eklenti(ler)
Bu şirineyi kavanozdan nasıl çıkaracağım hakkında fikri olan varmı ? Mercimek tanesinden daha büyük oldu yaprakları. Daha erken ama beni aldı bir merak kavanozu kırmak aklıma gelen tek çare ama anaç yaprak çok sağlıklı belki başka yavrular verir diye onada zarar vermek istemiyorum. Yardım lütfen...
|
Neden kavanoza diktin eceyıldız:) çelikleri asla salça kutusuna falan dikmem, büyük saksıya alırken kesmek gerekebiliyor çünkü bulunduğu saksısını.
|
Burada bir arkadaş kavanoza ekmişti sevgili Hira ve yapraklar tutmuştu bende birçok deneme yapmış başaramamıştım deneyim dedim 30 mayıstan beri bu kavanozun içinde 3 yapraktılar birini kaybettim iki tane kaldı ve gördüğün gibi biri yavru verdi, bu yaprağın gözünün içine bakıyordum daha hiç çiçeğini görmeden anasını yazın kavurucu sıcağında kök çürümesinden kaybettim şimdi yavru verdi ve beni mutlu etti. yani anlayacağın ne suda ne saksıda ne pet bardakta başaramadığımı kavanozda başarmış oldum. Kavanozun kapağını hep kapalı tutuyor günde bir 10 dakika havalandırmam kafi geldi.Havalar serinleyince kapağı açık bıraktım ve sonuç güzel minicik bir yavru...
|
Sevgili eceyıldız,
Artık havalar serinleyince yaprakların tutma olasılığı yükseldi. Ben de 2 yaprak diktim ikiside tuttu:) |
Ben daha önce de anlattğım gibi bu yaprağın ayrı bir önemi vardı benim için. şimdi onu kavanozdan çıkarmak asıl sorun zira hem anaç yaprağa hem yavruya hemde ki yanlarındaki yaprağa zarar vermemek, zarar vermeden kavanoz nasıl kırılır işte mesele bu.
|
Şimdiden elinizle ana yaprak ve yavruyu beraber çıkararak fazla zedelemeden tek bir küçük kaba geçirebilirsiniz.
|
1 Eklenti(ler)
3 gün oldu çürüme belirtisi yok. Bu şekilde köklendirmeyi deniyorum...
|
Bence 1 haftada çürüyecektir :) Bekleyelim görelim sevgili fatitoo, ben de merak ettim :))
|
ben de merakla bekliyorum sevgili fatitoo sonucu..hadi bakalım hayırlısı :)
|
Alıntı:
|
sayın fatitoo.
bildiğim kadarıyla yapraklar böyle tamamen suyun içindeyken, ihtiyaçları olan karbondioksiti alamazlar. zaten menekşe yapraklarını biliyorsunuz üzerlerine 1 damla su bile dökülse çürümeye müsait yapraklar. yine de ilginç bir deneme olmuş, menekşe aşkı insanı böyle uğraştırıyor işte:) |
sayın eceyıldız
kavanoz çok derin değilse bir kaşıkla rahat bir şekilde çıkar sanırım. bu aşamadaki bir yavru için besin gereksiz bence ama bakalım daha deneyimli arkadaşlar ne diyecek. |
Ben biraz daha bekleyip yavru az daha büyüdükten sonra alayım kavanozdan en iyi bu sanırım.
Sayın a.aydemir teşekkür ederim. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 452751
Eklenti 452752 ilk fotograftaki halini 1-2 ay boyunca korudu. çok güneş alan balkondaydı. 2. fotograf salona aldıktan sonraki hali. sadece hafif bir sabah güneşi alıyor. havaların serinlemesi de çok faydalı oldu. 2 fotograf arasında sadece 1 hafta var:) |
yaprak çeliği
Merhaba iyi akşamlar,
Bu akşam siteye girmekte sorun yaşadık. Ne kadar alışmışım sizin ve diğer arkadaşların bahçelerini gezmeye. Çok şükür sorun giderilmiş. Afrika menekşesini 25 ekimde çelik yaptım yapraklar dik sağlıklı fakat yapraklanma olmadı . Daha ne kadar beklemem lazım. Saygılar. Kesin bir gün vermek mümkün değil yapraklar dik dediğinize göre yapraklanmayı beklemek lazım |
Teşekkürler Sevgili Hocam,
Bende sabır az olduğundan dolayı zorlanıyorum. Sunucu yazacağım. |
Aynı gün diktiğim farklı menekşelerin çeliklerine plastik kapta sera uygulaması yapıyorum. Bir tanesi 1 ay sonra yavruladı, hala aynı serada tutuyorum ve 2 ay sonra 1 aylık yavrunun yanında 1 yavru daha oluşmuş. Diğer çelikler dikildikten 3 ay sonra, dün yavru vermiş. Yani yavrulama tamamen menekşenin cinsine göre değişiyor. Hatta aynı menekşenin yapraklarının genç yaşlı olmasına göre bile değişiyor.
Yaptığım farklı uygulamalarda en başarılı olduğum yöntem sera yöntemi; plastik kap serası ve kilitli poşet serası. Kavanoz uygulamasındakiler canlı ama hala yavru vermedi. Elbet bir gün verir:rolleyes: En başarısız olduğum ve bir türlü yavru alamadığım yömtemse suda köklendirme. Köklenen yaprakları toprağa alınca öldüler. Gördüğüm en etkili yöntemse tehdit yöntemi :) 'Çiçek açmazsanız ya da yaprak vermezseniz sizi ellere veririm!' tehdidi menekşe çeliklerimde ve sardunyalarımın çiçeklenmesinde işe yarıyor:p |
1 Eklenti(ler)
İki çeliğim vardı birini kaybettim ama bu çok sağlıklı görünüyor değil mi arkadaşlar?
|
Alıntı:
|
Sevgili hira, arkadaki çeliklerinden daha çok umutluyum ben :)
Büyük saksıdaki çeliği sularken sadece çeliğin etrafını nemlendirecek kadar sulama yap, tüm sakısıyı sulama ki kök çürümesi gelişmesin. |
Tamam tömürcekcigim, toprak nemini iyi ayarlamaya çalışacağım teşekkürler:)
Maki ablacım kalanchoeler biraz yumuş yumuş oldular, onlardan umudu kestim ben:) ama menekşem hala pırıl pırıl,canlı duruyor. Aşağı yukarı 10 gün önce diktim. Aynı söylediğin gibi yaprak etrafını suluyorum:) |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025