agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Nariel 17-03-2009 22:51

Sayın Kahraman Koray, benim iki adet kimeram var, ben de yapraktan çoğaltmayı düşünüyordum ama verilen bilgiler sayesinde vazgeçtim. Biri; diğerinin dibinde oluşan yavruydu bir zamanlar..

http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=30020

Kahraman Koray 17-03-2009 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 381867)
Sayın Kahraman Koray, benim iki adet kimeram var, ben de yapraktan çoğaltmayı düşünüyordum ama verilen bilgiler sayesinde vazgeçtim. Biri; diğerinin dibinde oluşan yavruydu bir zamanlar..

Nariel , bence türkiyedeki en güzel menekşe sende. Kim ne derse desin? Ejder genetik olarak bir yaratık olmasının yanında oluşum sürecini bilince insanın tüylerini ürpertiyor. Bir ejdere sahip olduğunuz için gurur duymalısınız. İlk nasıl elde ettiniz. Gerçekten marketten mi aldınız yoksa bizim bilmediğimiz profesyonel bir süreci mi uyguladınız ;)

Kahraman Koray 18-03-2009 00:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 381682)
Arkadaşlar benim menekşelerim güneydoğuya bakan bir odada yüksekçe bir sehpanın üzerinde duruyor. Işıkla ilgili bir problemleri yok hepsinin çiçekleri de yaprakları da çok sağlıklı. Sehpanın üst katı tamamen dolu olduğu için artık yeni alacağım menekşeleri ve kendi ürettiklerimi alt kata dizmem gerekiyor. Alt taraf da aydınlık ama çok iyi güneş almıyor. Oraya bir floresan taksam yeterli olur mu? Ne dersiniz?

Ninina bence alt kattakiler güney cephede öğlen güneşinden etkilenmez ama üst kattakiler zor durumda kalır. Yapay ışığı boşver. Çünki o kadar güçlü ışık kaynağı pratikte bulamazsın. Mavi ve kırmızı ışık isterler ve gün ışığı dışında bu ikisini güçlü veren başka bir kaynak zahmetli. Her menekşeye oldukça yakından özel lambalar varmış yurt dışında ama genel bir ışık kaynağı günde 12 saat 1000 lümen ışık veremez. 100 watlık halojeni 12 saat yakabilirsin ama sana tuzluya patlar ve oluşturduğu ısı da menekşelerini yakar. Sen güney cepheden koru doğu cephede alttanda iyi ışık alırlar. Endişelenme ve deneyerek bul derim. Bence en iyisini menekşelerin sana söyleyecektir. Unutma uzun sap koyu yaprak az ışık , kısa sap ve açık renk yaprak bol ışık :)

Kahraman Koray 18-03-2009 00:52

Menekşenin kalbinde aşk

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizi biraz menekşeler konusunda ama konudan uzaklaştırmak için son çektiğim kendi icadım olan teknik ile elde ettiğim mavi menekşemin kalbinde olan biteni göstermek istedim. Anterler hep kafa kafaya sanki çok önemli şeyler konuşuyorlar. Ne güzel. Menekşe sevginiz bitmesin :)

çiçeksever 18-03-2009 10:57

Orjinal Mesaj Sahibi Nariel

Bende geçen sene bunun pembe beyazını İstanbul Bauhaustan almıştım.Diğerlerlerine göre pahalı,fiyatı 5-6 civarı,saksı dışında bulunan kağıtta Chimera yazıyordu.

fizban 18-03-2009 11:32

Chimera ..

İşte bunların katmerlileri vardı bende.

Mükemmel üstü menekşeler bunlar. İşte tüm bunları , yeni evime taşınınca kaybettim. Meğerse çok kaliteli bir cinsi kaybetmişim. Daha da çok sızladı içim şimdi.

Ama cinsini sayenizde öğrendim. şimdi ararken daha bilinçli arayacağım.Öncelikle "İstanbul Bauhaus".. Bana oldukça yakın olduğu için.
Hepinize sonsuz teşekkürler.

ardaçiğdem 18-03-2009 11:43

Sayın vtr bir süre önce bütün menekşelerimin alt yapraklarını aldım. Bilgim olsaydı size göndermek isterdim 30-40 adet yaprak vardı nerdeyse. Bir kısmını aşıladım bir kısmını torfa diktim bakalım sonuç ne olacak.

Sevgili ninina küçük yavrunuz size harika bir süpriz yapmış bence mükemmel. Yavru için herkangi bir güpre kullanmışmıydınız acaba...

ninina84 18-03-2009 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kahraman Koray (Mesaj 381902)
Ninina bence alt kattakiler güney cephede öğlen güneşinden etkilenmez ama üst kattakiler zor durumda kalır. Yapay ışığı boşver. Çünki o kadar güçlü ışık kaynağı pratikte bulamazsın. Mavi ve kırmızı ışık isterler ve gün ışığı dışında bu ikisini güçlü veren başka bir kaynak zahmetli. Her menekşeye oldukça yakından özel lambalar varmış yurt dışında ama genel bir ışık kaynağı günde 12 saat 1000 lümen ışık veremez. 100 watlık halojeni 12 saat yakabilirsin ama sana tuzluya patlar ve oluşturduğu ısı da menekşelerini yakar. Sen güney cepheden koru doğu cephede alttanda iyi ışık alırlar. Endişelenme ve deneyerek bul derim. Bence en iyisini menekşelerin sana söyleyecektir. Unutma uzun sap koyu yaprak az ışık , kısa sap ve açık renk yaprak bol ışık :)

:) Teşekkür ederim. Menekşeler 12 yıl kadardır aynı yerde duruyorlar. Öyle çok yakacak kadar almıyorlar öğlen güneşini. Zaten hepsinin keyfi yerinde. Işık hem camekandan hem de balkon kapısından süzülerek geliyor üstlerine. Sehpanın alt katı balkon kapısının altı yüzünden karanlıkta kalıyor. O yüzden lamba takmayı düşünmüştüm. Bizim iguananın UV lambasını bile takmayı düşündüm ;) Hem o ısı da vermiyor. Sonunda kendime bir ev tutup menekşelerimi oraya dolduracağım. Daha Vtr'den gelecek olanlar ve 12 adet de benim diktiğim yaprak var. ;) Hal böyle olunca saçmalamamak elde değil.

ninina84 18-03-2009 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardaçiğdem (Mesaj 382090)
Sayın vtr bir süre önce bütün menekşelerimin alt yapraklarını aldım. Bilgim olsaydı size göndermek isterdim 30-40 adet yaprak vardı nerdeyse. Bir kısmını aşıladım bir kısmını torfa diktim bakalım sonuç ne olacak.

Sevgili ninina küçük yavrunuz size harika bir süpriz yapmış bence mükemmel. Yavru için herkangi bir güpre kullanmışmıydınız acaba...

Yok hiçbir şey kullanmadım. Suda köklendirdikten sonra her zaman kullandığım torfa diktim. Umarım çiçeğini açacak gücü vardır da açmış halini de eklerim siteye.

Minem 18-03-2009 16:42

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizin yazışmalarınızı okuya okuya en sonunda bugün semt pazarından dayanamayıp iki tane menekşe aldım :) Renklerine bayıldım. Şimdi bakımıyla ilgili mesajları okuyup ona göre yetiştirmeye devam edeceğim

Eklenti 67625

Eklenti 67626

flowers26 19-03-2009 06:54

sayın Faruk eşim npk 15 30 15 adlı kimyasalı almış.Satıcı çiçeklerimin dibine 1 er çay kaşıgı serpmemi söylemiş ,amadozunu ayarlayamazsam bitkiyi yakacağını da eklemiş.Şimdi kullanmaya korkuyorum.Ayrıca görünüşüde irili ufaklı beyaz yuvarlak taşlar şeklinde.Bana nasıl kullanmam konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

flowers26 19-03-2009 08:29

Sayın Faruk vaya Nejla K bana bu kimyasalı siz önerdiğiniz için sizleri rahatsız ediyorum.Bu npk 15 30 15 i çiçek açmayan yapraklı bitkilerimede kullanabilirmiyim?

moso 19-03-2009 09:13

haftada bir 15 15 15 gübresinden 1 gr/lt kullanılabileceğini okumuştum... ben yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. ama 15 30 15 i nasıl kullanmak lazım işte onu bilemem.
Şurası kesin ki suda eriterek kullanmak lazım

Nejla K. 19-03-2009 09:25

Flowers26, ben npk15-30-15 i çiçek açması geçmiş,1-2 ay dinlendiği halde hala yeni tomurcuk vermemeiş çiçeklerimde kullanıyorum. 15 günde bir 1 lt. suya bir çay kaşığı uyguluyorum. Bol çiçekli günler....

flowers26 19-03-2009 10:28

Teşekkürler Nejla K.O halde suda eritip veriyorum.İyiki satıcının sözüne uyup diplerine serpiştirmedim.

ninina84 19-03-2009 11:42

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu menekşeyi nasıl ayırabilirim? Ortadaki dik duran büyük yaprağın sağında ve solunda iki kök varmış gibi görünüyor. Altlarda da resimde görünmeyen 3-4 tane yavru var. Bunların gövdeleri birbirinden ayrı mıdır yoksa benim mi ayırmam lazım? Bir tane daha böyle iki yana doğru büyüyen menekşem var. Onun tek bir kök boğazı var ve toprağın üstünde kalan kısmından yavrusu çıkıp büyümüş. Yavrunun kendi gövdesi veya kökü yok. Siyam ikizi gibi birşey. Ayıramıyorum ;)

katmer 19-03-2009 12:23

Sevgili ninina84, her ne kadar tek bedende olsalar da ikisinin de kendine ait kökü vardır. Yapılacak tek şey sapsıdan çıkartıp bedenleri birbirinden dikkatlice ayırmak. Yalnız biraz daha beklemeni öneririm. Nisan ortalarını beklersen iyi olur...
Sormak istediğim birşey var. Menekşenin rengi bordo mu?

ninina84 19-03-2009 12:37

Tam bordo değil biraz daha açık ama o tonlarda. Biraz daha büyüsün o zaman sonra ayırırım. Hiç ayırmamanın bir zararı olur mu? Nisan'da daha büyük bir saksıya almayı düşünüyorum çok sıkıştı orda.

katmer 19-03-2009 13:35

Bu şekilde olanları ayırmayı tercih ediyorum. Aslında gerçek boyutunu görerek karar vermek lazım. Fotoğraf yanıltabiliyor. Sana kalmış, daha büyük bir saksıya geçirirsen bir müddet daha idare eder diye düşünüyorum.

özlem11 19-03-2009 13:43

Ayırmamanın zararı olmaz. Bence büyük saksıya alın çiçek açınca daha görkemli oluyor.

ninina84 19-03-2009 14:11

Evet haklısınız çiçekteyken çok görkemliydi. Yukarıdan bakınca sadece çiçekler ve 2-3 yaprak görünüyordu.

Havalar ısınınca saksısını değiştireyim ben. O sırada da alttan çıkan yavruları ayırırım. En çok onlar sıkıştırıyor menekşemi. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Sn. Katmer bikaç gün önce daha yavruyken tomurcuk veren menekşemin resmini koymuştum. O yaprak bu menekşeden kopmuştu. Çiçeği açmayı başarırsa eklerim resmini böylece rengini de görmüş olursunuz. ;)

katmer 19-03-2009 14:41

Sayın Ninina84, fotoğrafa bakınca rengini anladım. Vişneye yakın bir renk sanırım. Açınca resmini bekliyorum..

İlknur 19-03-2009 19:57

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilknurca (Mesaj 375325)
Merhaba arkadaşlar uzun bir aradan sonra tekrar buradayım,moralim çok bozuk menekşelerimi kuzeye bakan cam önüne koymuştum önce bir ikisini kaybettim şimdi hepsi sınırda pamuklu yapış yapış birşey vardı yapraklarında ben elimle ayıklamaşa çalıştım,hepsini yıkadım ama evin ısısı yeterli mi gelmedi yoksa camdan mı soğuk aldılar ne bir çoğunu kaybettim.Şimdi elimde çok sık yavrulamış bir iki çiçeğimin cılız yavruları kaldı.Şimdi sabah güneşi alan bir cam önünde duruyorlar bana ne önerirsiniz?Yardımlarınızı bekliyorum.

Yardımlarınız ve ev yapımı ilaç sayesinde menekşemi kurtardım, hatta ölmek üzere olan yavrularımı da kurtardım.
İlaç işe yaramazsa diye yaprak alıp burada anlatıldığı gibi sera yapmaya çalıştım.Şimdilik iyi durumdalar dilerim onlar da yavrular.

Faruk 19-03-2009 20:27

Sayın İlknurca menekşenizi kurtardığınıza sevindim. Kurtarma aşamasında nasıl kurtardığınızı anlatırmısınız?

katmer 19-03-2009 21:32

5 Eklenti(ler)
Yeni açan menekşem ve diğerleri iyileşmeye başlayanlar..

katmer 19-03-2009 21:46

Menekşelerimi ilkel yöntemlerle olsa da kurtarmayı başardım arkadaşlar...

çuha 19-03-2009 22:53

Arkadaşlar ben hiç menekşe yetiştirmedim bir arkadaşım bu gün bana menekşe hediye etti.Yaprakları çok fazla marul gibi ve yaprak sapları çok uzun nerdeyse 20cm kadar bir kaçta kurumuş çiçeği var üzerinde sizce neden bukadar uzun yaprakları fazla yaprakları ve çiçekleri sapları ile koparmalımıyım

katmer 19-03-2009 23:27

Haber verdiğin için sağol Nariel. Gitmeye çalışacağım.
Sayın Çuha fotoğrafını görmeden birşey söylemek güç. Cinsinden de olabilir. Ne renk acaba?

Faruk 19-03-2009 23:32

Sayın Çuha yaprakları sapları mühtemelelen yaprakların güneşe uzanma gayreti sonucu bu hale gelmiştir. Üzerinde kuruyan çiçekleri varsa alın. Alt kısımlarındaki fazla yapraklardan biraz alıp seyreltilirseniz hem çiçek oluşumunu hem de yaprak oluşumunu teşvik etmiş olursunuz...

çuha 19-03-2009 23:37

Resim ekleyemiyorum mor tek katlı çiçekleri var anladığım kadarı ile Faruk bey çiçekleri sapları ile bereber mi alayım yoksa sadece uçlarından çiçekleri alıp çiçek saplarını üzerinde mi bırakim.Yapraklarıda köküne yakın mı kesmeliyim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025