agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

fizikçi 01-03-2009 22:32

Haklısınız faruktalas yaprağından çoğaltma yapabileceğimi bu bölüm sayesinde iyice kavradım. Paylaşılan bilgi kıymetlidir gerçekten. Yaprakların tozu yok aslında resmini çekerken tam ikindi güneşi üzerindeydi bu nedenle tozlu görünmüş.Aslında yaprakları koyu ve canlı bir yeşil.

Bu arada paylaşmak istediğim bir düşüncem var. Forumu okurken farkettim ki ne kadar çok titizlenirseniz o kadar da çok arıza çıkıyor. Örneğin benim anneannemin bir teras dolusu saksısı vardı. Neredeyse 15o saksı çeşit çeşit çiçek. Ne torf bilirdi ne de sıvı gübre ne de yazılan çeşit çeşit yöntem uygulardı. Bir dalı kırıp bir yere iliştirirdi bakardım yeşillenmiş. Fakat her sabah hemen hepsini kontrol eder , onlarla konuşur, topraklarını inceler, boynunu bükmüş bir çiçeği varsa onu sevgi ile okşayıp "ne oldu sana kızım" diye de sorardı :) Açıkçası ben de onun gibi bitkilerimle konuşuyorum ve yapraklarını bol bol okşuyorum. Şu an sağlıksız bir bitkim yok hemen hepsini foruma ekleyeceğim.

katmer 01-03-2009 22:35

Yapraklar eski tip ise tahminlerim tutuyor. Fakat ithal menekşelerin yaprakları aynı olduğundan onları anlayamıyorum. Bir tür yaprak hariç.

özlem11 02-03-2009 08:38

5 Eklenti(ler)
Fizikçi menekşeniz çok güzel. Çiçeklenincede ekleyin lütfen. Hoşgeldiniz...
Arkadaşlar doğru besin verildikden sonra mavi renktei menekşemin çiçeğinde gözle görülür büyme oldu. İlk aldığımdaki haline benzedi. Bende 4. açışı... Yeni açan ve tam açmış haldeki resimlerinide ekliyorum. Farkı görebilelim diye...

Serra43 02-03-2009 12:40

Ben birşeyi anlayamıyorum,bazı sıvı besinlerde %20,%18 fosfor var,menekşe coşturanda %7 gibi oran var.Bu oranların yüzdesi yüksek oluncamı iyi düşüncemi,yardımcı olursanız sevinirim.

Faruk 02-03-2009 13:12

Özlem maşallah menekşelerin mükemmel. Çiçeklerinden ziyade yapraklarının sağlıklı ve gür olması dikkatimi çekti. Özlem biz gerçi biliyoruz ama bilmeyenler için yaptığın sıvı gübre kullanımını ve zamanlarını ve kulannma miktarlarını yazarsan güzel olur.

özlem11 02-03-2009 14:15

Arkadaşlar eğer menekşeniz yapraksız ise zor çiçek açar. Önce yapraklamsı için sıvı azot ağırlıklı besinin talimatına göre sulandırın verin. Ardından 2 sulama normal su verin tekrar besinden verin. Zaten 3 kez besin verdiğiniz takdirde çiçeğinizde ki farkı görürsünüz. Yapraklan süresi yeterli olunca fosfor ağırlıklı gübre vermeye başlayın. Verme şekli bundada aynı. Besin ardında 2 normal sula yine besin. İlaveten suyunuz oda sıcaklığında ve yağmur suyu olursa çok iyi olur.

özlem11 02-03-2009 14:37

4 Eklenti(ler)
Kullandığım besinler ve içerikleri...

asfaa 02-03-2009 16:43

son halleri

5 Eklenti(ler)
son halleri

asfaa 02-03-2009 16:47

4 Eklenti(ler)
devamı

asfaa 02-03-2009 16:47

1 Eklenti(ler)
devamıı

Nariel 02-03-2009 18:03

2 Eklenti(ler)
Menekşelerinizin çiçeklerini güneş ışığında inceleyin, harikalar göreceksiniz.. Kimi saten gibi parlıyor, kimi de simli gibi..

Size simli gibi parlayandan bir çeşit yolluyorum:

Faruk 02-03-2009 19:06

Nariel dediğiniz gibi güneş ışığı altında çiçekleri çok farklı görünüyor. Güneş ışığı ayrı bir güzellik katıyor.

Kahraman Koray 02-03-2009 21:17

Azot yapan bakteriler afrika menekşelerine yardım eder

Arkadaşlar toprakta ve torfta bir bakteri florası var ve bu flora o toprağın canlı olmasını sağlar. Bu flora azot üretir. Havadaki azotu alır ve bitkilerin kullanabileceği hale getirir. Eğer bir akvaryumunuz varsa bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Orada azot döngüsü hayati önem taşır. Topraktaki bakteriler havayla ne kadar temas ederse o kadar azot dönüştürürler. Yani toprağı yeterince havalandırırsanız azot takviyesine gerek kalmaz. Yapraklarınızın yeşil olacağını garanti edersiniz. Babaannelerin metodu budur. Bıçakla toprağı karıştırırlar. Tıpkı tarlayı sürmeden buğday ekilemeyeceği gibi hayati bir konu aslında. Hem de doğal bir yöntem. Ama fosfor gerekli.

Faruk 02-03-2009 21:22

Kahraman bey sera yönteminde bulunan menekşe yapraklarımız sürekli kapalı konumda. Havayla temaslarını olabildiğince kısıtlıyoruz. Sera yönteminde hava ile temas durumunu nasıl ayarlayabiliriz?

Kahraman Koray 02-03-2009 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas (Mesaj 370669)
Kahraman bey sera yönteminde bulunan menekşe yapraklarımız sürekli kapalı konumda. Havayla temaslarını olabildiğince kısıtlıyoruz. Sera yönteminde hava ile temas durumunu nasıl ayarlayabiliriz?

Bu dediğim toprak ve azot bakteri meselesi sera için geçerli değil. Büyük yetişkin ve azot ihtiyacı yüksek menekşeler için geçerli. Sera için topraktaki hatta sudaki azot bile yeterli. Umarım sera derken aynı şeyi kastediyoruz. Yani bir mikro sera ortamı?

Faruk 02-03-2009 21:51

Evet Kahraman bey bende mikro serayı kasteddim. Evimizde 10-15 yaprakla oluşturduğumuz seralar. Kahraman bey saksı içinde ki toprağı karıştırma işlemini sürekli mi yapmalıyız? Zira ben bu zamana kadar hiç saksı içindeki toprakları karıştırıp havalandırmamıştım. Ama bundan sonra denemeye değer...

Kahraman Koray 02-03-2009 22:00

Azot döngüsü

http://tr.wikipedia.org/wiki/Azot_d%...g%C3%BCs%C3%BC

Bağlantıda azot döngüsünden bahsediliyor ama yinede en kısa yol sıvı gübreler.

Faruk 02-03-2009 22:03

Kahraman bey eklediğiniz link için teşekkürler. Siz menekşelerinizde hangi sıvı besinler kullanıyorsunuz? Kullanıyorsanız ne kadar aralıklarla ve ne ölçü de kullanıyorsunuz ?

Kahraman Koray 02-03-2009 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas (Mesaj 370694)
Evet Kahraman bey bende mikro serayı kasteddim. Evimizde 10-15 yaprakla oluşturduğumuz seralar. Kahraman bey saksı içinde ki toprağı karıştırma işlemini sürekli mi yapmalıyız? Zira ben bu zamana kadar hiç saksı içindeki toprakları karıştırıp havalandırmamıştım. Ama bundan sonra denemeye değer...

Karıştırmanın iki faydası var. Birincisi sürekli toprağın su ihtiyacını öğrenmek için bastırdığımız menekşe toprağı 1 yıl içinde iyice sertleşir. İkinci sebep ise azot bakterilerine çalışacakları daha geniş yüzeyler sağlamak. Havalandırmak çok önemli. Aslında hiç toprak değiştirmeden yeterince havalandırarak ve uygun saksı seçimi ile yıllarca sağlıklı menekşe çiçekleri elde etmek mümkün. Bende aynı menekşe, saksı ve toprak ile yılda sadece bir kaç adet keçi gübresi ekleyerek toprak değiştirmeden sağlıklı bir 10 yıllık tecrübe var. Aslında uygun ortam oldumu toprak değişimine gerek yok gibi ama yeni başlayanlar için bu şart. Afrikada doğal ortamlarında menekşeler sarmaşık gibi büyüyorlar. Gövdeleri dal gibi uzuyor ve bir sonraki toprak ortama transfer oluyorlar.

http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html

Faruk 02-03-2009 22:12

Kahraman bey keçi gübresini ne zaman veriyorsunuz?
1 saksıya ne kadar veriyorsunuz?
Su da seyrelterek mi veriyorsunuz yoksa seyreltmeden dibine mi serpiyorsunuz?
Keçi gübresini nerden temin ediyorsunuz?
Kusura bakmayın çok soru sordum ama hiç denemediğim için merak ettim...

Kahraman Koray 02-03-2009 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas (Mesaj 370699)
Kahraman bey eklediğiniz link için teşekkürler. Siz menekşelerinizde hangi sıvı besinler kullanıyorsunuz? Kullanıyorsanız ne kadar aralıklarla ve ne ölçü de kullanıyorsunuz ?

Dediğim gibi 10 yıl keçi gübresi kullandım :). Ama şimdi menekşe sayım arttı ve aslında fark etmiyor. Satılanların hepsi güzel. Marka fark etmez bence (sahte olmadıktan sonra). Ama aynı sıvı besini sürekli kullanmamak lazım. Bence sürekli başka bir markaya geçmeli. Aslında 20 20 20 NPK karışımlarda hazırlamak iyisi ama o kadar çok kimsenin işine yaramaz. Kalan atılıyor yazık olur. Yaprak sayısı fazla olan bir menekşe, besine ulaşmakta çok rahat eder ve sorunsuz çiçek açar. Yaprak sayısı ve kök orantılıdır.

Kahraman Koray 02-03-2009 22:31

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas (Mesaj 370705)
Kahraman bey keçi gübresini ne zaman veriyorsunuz?
1 saksıya ne kadar veriyorsunuz?
Su da seyrelterek mi veriyorsunuz yoksa seyreltmeden dibine mi serpiyorsunuz?
Keçi gübresini nerden temin ediyorsunuz?
Kusura bakmayın çok soru sordum ama hiç denemediğim için merak ettim...

Faruk aslında eskiden menekşe bir iki tane olunca kurban bayramlarında ortalık keçi koyun gübresi kaynar. Özellikle akdenizde keçi keserler :) İstemediğin kadar olur ve bir süre toprak altında bekletmek gerekir. Yakma işlemi için. Her menekşeye birkaç adet biz diyelim 7-8 adet toprağın yüzeyine her sulamada onlardan süzülen besin yeteri oluyor. Bazıları da toprağa karışır eğer dibini kazıyorsanız menekşelerinizin. Ben tohum ürettiğim menekşemi normalden çok geniş bir kabda ve afrikadaki doğal ortamında gibi yetiştiriyorum.Fotograflar tohumdan önce eski kabında 10 yıldır o saksıda uzadı.

Faruk 02-03-2009 22:58

Kahraman bey sizden edindiğim bilgilerle bir şekilde bulunduğum yerden keçi gübresi bulup kullanacağım. Teşekkürler konuyu aydınlattığınız için...

Serra43 03-03-2009 00:02

Keçi gübresi aslında verimli bir gübre değil,ailem bahçede kullanırlar hayvan gübrelerini,şu olabilir toprağı havalı tutuyordur.Yanmış keçi gübresi gördüm çok yumşak olur.

Kahraman Koray 03-03-2009 06:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Serra43 (Mesaj 370784)
Keçi gübresi aslında verimli bir gübre değil,ailem bahçede kullanırlar hayvan gübrelerini,şu olabilir toprağı havalı tutuyordur.Yanmış keçi gübresi gördüm çok yumşak olur.

Serrra, zaten verimli olmadığı için başarılı, yoksa organik gübre fazla gelebilir ufacık saksıya. Tavuk gübresi evde koku yapar. Tecih sizin. Dediğim gibi menekşelerimin sayısı artınca bende sıvı bbesin kullanmaya başladım ama bir menekşeyi 10 yıl çiçekli tutmaya yetti bu keçi gübresi ve benim bir tecrübemdir.

asfaa 03-03-2009 08:14

Teşekkür ederim inşallah çiçekli hallerini de görürüm.Ben çok yaprak aldığım içinde çiçeklenme durdu diye düşünüyorum.Takviye kullanmamak için uğraşıyorum.Bugüne kadar hiçbirşey vermedim ve vermeyide düşünmüyorum.Ama ben sürekli toprağını karışrıtıyordum. Ve şimdi daha çok sıklıkla yapacağım bunu.

özlem11 03-03-2009 08:35

Teşekkür derim arkadaşlar. Asfaa menekşelriniz gayet sağlıklı ve güzeller.
Kahraman Bey, makro çekimde 2 seçeneğim var biri normal yakındaki görüntü hatları için biride çok uzağımdaki nesneyi detaylamak için ben 2. hiç kullanmıyorum sadece biraz ayrıntı vermek için 1. olanı tercih ediyorum ayrıca yakından çekiyorum.
Ayrıca güzel bilgiler için teşekkürler...

Serra43 03-03-2009 11:42

Kahraman bey,neden keçi gübresinin tercih edildiğini merak etmiştim sağolun,bu denli işe yarıyorsa neden olmasın.

özlem11 03-03-2009 16:17

Keçi gübresinin diğerlerine göre iyi olmasının diğer bir sebebi de kurt vs yapmaması.

çiçeksever 03-03-2009 16:25

2 Eklenti(ler)
Bunu biraz önce aldım.Mavi benekli de vardı.Satıcı 3 Tl dedi.2 sine 5 vereyim dedim anlaşamadık.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025