agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

bozo.0606 01-09-2012 20:12

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1003692)
'' Bana göre '' dev menekşe yaprağım ilk yavrularını vermeye başladı ve çok uzun bir zamanda almadı. Sanırım bir aydan kısa sürede ilk yavrularını verdi.

Şimdi sorunum şudurki ben bu yaprağın arkasındaki yavruları ayırmadan anne yaprak ölür mü? Yaprağın arkasındaki yavrular daha çok küçük..

Bu mesajda paylaştığım dev yaprak menekşemin son hali. Biraz büyümesini beklerken herşey arapsaçına döndü.
Bana yardım lütfen.
Ne yapmaya çalışıyor bu güzel, Heryeri yavru doldu. Yaprakta çıkanı ayırayım derken kökten bir menekşe ordusu geldi .. :confused::(

incii 01-09-2012 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1014202)
Bu mesajda paylaştığım dev yaprak menekşemin son hali. Biraz büyümesini beklerken herşey arapsaçına döndü.
Bana yardım lütfen.
Ne yapmaya çalışıyor bu güzel, Heryeri yavru doldu. Yaprakta çıkanı ayırayım derken kökten bir menekşe ordusu geldi .. :confused::(

Hay Allahim ya ne kadar ilginc bir bitkiymis bu A. Meneksesi.... Ana yapragin altindan büyüyen yarvrulara hayran kaldim, Sayin bozo, güle güle büyütün yavrulari umarin en yakin zamanda arkadaslardan biri imdadiniza yetisen olur.

bozo.0606 01-09-2012 20:32

Teşekkür ederim Sayın İncii, bunca zamandır bitkilerle ilgilenirim beni bile şoka soktu bu yapraktan çıkanlar. Birileri yardımcı olacaktır.

bay tömürcek 01-09-2012 20:38

Bozo abi benim de öyle sürü sepet yavrulayan menekşelerim vardı elimle yapraklarını araladım yavruları topraktan tek tek ayırdım gayet kolay bi iş saksılarında tek bıraktım ayırdıklarım çimli çıktı zaten başka saksılara diktim büyümeye devam çimsiz de çıksa üzülme koy suya çabucak kökleniyoylar ;) O yaprakta büyüyen yavrular da az daha büyüyüp gövde yapsın kopar koy suya çimlenince dik toprağa şimdiden kolay gelsin abicim umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

bozo.0606 01-09-2012 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tömürcek (Mesaj 1014224)
Bozo abi benim de öyle sürü sepet yavrulayan menekşelerim vardı elimle yapraklarını araladım yavruları topraktan tek tek ayırdım gayet kolay bi iş saksılarında tek bıraktım ayırdıklarım çimli çıktı zaten başka saksılara diktim büyümeye devam çimsiz de çıksa üzülme koy suya çabucak kökleniyoylar ;) O yaprakta büyüyen yavrular da az daha büyüyüp gövde yapsın kopar koy suya çimlenince dik toprağa şimdiden kolay gelsin abicim umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

Kesinlikle Tömürcek, yardımcı oldun. Sen yavruları ayırdığıda hangi boydalardı. Birde yapraktan çıkanlar gelişmiyorlarmış gibi geliyor. Kökten gelenler hiç yokken onlar aynı boydaydı. Düşün nekadar gelişmemişler. Çok teşiekkür ederim, sanırım tek çarem bu

bay tömürcek 01-09-2012 20:54

Valla abi benimkiler seninkilerden kesinlikle küçüklerdi seninkilerin yuvadan uçma vakti çoktan gelmiş :D o ayırdıklarımdan hiç fire vermedim hepsi tuttu ;) Yapraktakileri de dikilecek gibiyse istersen koy suya çimlensin dik toprağa belki toprakta daha iyi gelişirler ;)

maki01 01-09-2012 22:56

Bu kadar özenle bakılan bir yaprağın bu kadar çok sayıda ve sağlıklı yavru vermesine hiç şaşırmadım sevgili bozo.0606, yüreğinize sağlık :)

İlk fotoğrafatki destek çubuğu ilk bakışta dikkatimi çekmemiş, son fotoda görünce " Bu ne böyle " diye şaşırarak ilk fotolara döndüm. Süper , gerçekten sevgi ile gülümsettiniz beni.

Topraktakileri ayırmak gerekiyor ama yapraktakini ne yapacağız, biraz daha büyümesini bekleyelim derim ben :)

Ya da anaç yaprağın köklerini fazla zedelemeden gelişmiş yavruları ayırıp anaç yaprağı tekrar dikebilirsiniz.

bozo.0606 01-09-2012 23:20

Teşekkürler Sevgili Maki01, destek çubuğuna ihtiyaç var diye düşündüm ve
toprakla buluşturduğu ilk andan beri var. Anne yaprak büyükçe biraz çok sarkmasını köklenmeye engel olmasını istemedim. Kullanılan çubukda taze bir asma parçasıydı.

Kökden gelen yavruları bir iki hafta sonra ayırmaya, yapraktan gelenler içi biraz daha beklemeye karar verdim. Kökden gelenler ele gelir boya ulaştılar. Diğerleri hala minicik, gelişimleri çok yavaş.

Yaptıklarımı paylaşmaya devam edeceğim, sonuç ne olursa olsun. Daha önce gelişkin menekşe ayırmıştım ve paylaşmıştım. ( mesaj : 10050 ) Hadi bana kolay gelsin.

maki01 01-09-2012 23:53

Bu durumlarda ben de strafor ( köpük) parçalarıyla destek veriyorum , haklısın yaprağı sabitlemek için destek iyi oluyor.

Yapraktan süren yavrum oldu ama çeliğin sapı kısa olduğu için yavrunun altını toprakla destekleyip köklenmesini sağlayabilmiştim.

Senin yavrun gibi bir yavru oluşsaydı anaç yaprağı kesip yavruya yakın yerlerden jiletle küçük kesikler atarak toprağa yatırmayı deneyebilirdim. Çözüm gibi geliyor ancak denemediğim için öneremiyorum.

Yabancı sitelerde çeliğin toprağa küçük kesikler ve kürdanla sabitlenerek yatırıldığını ve yavru alındığını gördüm, okudum ama hiç denemedim.

Rastgele :)

tuya 03-09-2012 18:48

sayın maki ilk defa duydum çok ilginç mutlaka deneyeyeğim sayın bozo sizede kolay gelsin bir çiçek sever olarak eminim hiç birini tehlikeye etmak istemiyosunuzdur yerinizde olmak istemezdim:rolleyes:

menekşecibaba 03-09-2012 19:24

Evet çok güzel bereketli bir köklendirme çalışması tebrikler bozo06. Yaprak üzerinden yavru vermesi sıkça rastlanılan bir olay , bilhassa yaprak sapı uzun bırakılırsa yaşlı yapraklarda oluşuyor herhalde.
Sevgili Maki01 in dediği gibi yavruları ayırıp ana yaprak üzerindeki yavrulu kısmı yapraktan ana damarlar içerecek şekilde kesip hafif çentikler atıp yeniden toprağa ekerseniz kökleniyor ben birçok kere denedim. Kalan ana yaprağı da tekrar ekebilirsiniz havalar serinledi ayırmak için uygun.

bozo.0606 03-09-2012 21:16

Çok teşekkür ederim Sayın Menekşecibaba, deneyimleriniz cesaret veriyor.

Kökden gelenleri ayırma kısmı tamamda, yapraktakilere ne yapacağımı tam anlamadım ya da şöyle anladım, doğrumudur.

Yaprakdan gelenleri bağlı oldukları damarın bir kısmıyla birlikte kesip çentikler atıp tekrar keseceğim ve dikeceğim.

Bazen çok basit şeyleri anlamakta çözümlemekte zorluk yaşıyorum .:))

menekşecibaba 04-09-2012 07:42

Aynen öyle , yaprakdan gelenleri bağlı oldukları damarın bir kısmıyla birlikte yapraktan kesip yaprakta çentikler atıp (atmasanız bile olur hafifce yoprağa ekip hafifce sıkıştırın ) tekrar ekeceksiniz.
Ben hiç denemedim ama o şekilde suya koysanız bile köklenebilir.
Haklısınız yeni karşılaştığımız şeyler bizi hep şaşırtır.

ahmeter 04-09-2012 14:25

2 Eklenti(ler)
Söğüt dalında ve torfunda merakla bekliyorum

ahmeter 04-09-2012 17:17

1 Eklenti(ler)
African violet

ahmeter 04-09-2012 19:43

Menekşe

1 Eklenti(ler)
Kış gelyor evde en güzel uğraş menekşeler Menekşenin en güel yanı yaprağından çoğaltma imkanı
Pençere önleri için ideal pek cok heveslısi var Menekşe sayesinde çok üye tanımış oldum
Fakat yaprak gönderme işi biraz zor vakit.ve uğraşı istiyor ben müsait değilim
Önümüzdeki günlerde yeni renklerin resimlerini koyaçağım

ahmeter 07-09-2012 12:16

3 Eklenti(ler)
Yavrulardan kök kısmı kahverengi olan .üst kısmı yeşil olsa bile kök çürüklüğüne yakalanmış
Diğeri görüldüğü gibi aynı yerler bembeyaz

menekşecibaba 08-09-2012 17:44

5 Eklenti(ler)
İyi akşamlar . Burası bayağı ilgisiz kaldı toparlanalım arkadaşlar..:)

menekşecibaba 08-09-2012 17:51

5 Eklenti(ler)
iyi akşamlar 2

menekşecibaba 08-09-2012 17:58

5 Eklenti(ler)
iyi akşamlar 3

Öznur 09-09-2012 15:59

1 Eklenti(ler)
Menekşem sağlıklıydı fakat çiçekleri kuruyunca kötüleşti, bu hale geldi. Sorunu nedir lütfen yardımcı olabilir misiniz?

ahmeter 10-09-2012 18:27

1 Eklenti(ler)
Menekşem

maki01 10-09-2012 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Öznur (Mesaj 1016902)
Menekşem sağlıklıydı fakat çiçekleri kuruyunca kötüleşti, bu hale geldi. Sorunu nedir lütfen yardımcı olabilir misiniz?

Işık ya da besin eksikliği olabilir. Afrika Menekeşesi için üretilen sıvı gübrelerden verebilirsiniz.

ahmeter 11-09-2012 11:59

1 Eklenti(ler)
Menekşem

sardunyadervis 11-09-2012 23:08

yaz sıcaklarında baya bir zayiat verdik ve cicek acmiyorlar sıcaklardan beri yakinda acarlar mı
kok tutmus olan celiklerde kurudu ne tavsiye edersiniz

Rana+miraç 12-09-2012 12:02

Sayın sardunyaderviş;

Bir çoğumuzun ortak derdi olmalı sıcaklar. Bir iki çelimsiz çiçek dışında menekşelerim iki aydır açmıyor.Yaz boyu bir çok yaprak çürümüş gibi yumuşayıp öldü. Kuruyan çeliklerim de var. Kayıplarımın sıcaklardan olduğunu düşünüyorum. Baharda kök çürümesi nedeniyle daha çok zayiat vermiştim .Kök çürümesi sıcaklardan daha kötüymüş.
Sıcaklar azalmaya başladı. Menekşelerimde tomurcuklar var. Ayrılması gereken yavrular var,bozulurlar diye ayırmaya korkuyorum .

Yeni çelikler dikerek yola devam etmenizi öneririm,ben öyle yapıyorum.

Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum,uzun süredir bitki besini kullanmadım menekşeler dinlenme döneminde diye artık kullanmaya başlasam zararı olur mu ?

maki01 12-09-2012 13:51

Sakarya'da havalar göreli de olsa serinledi, besine başlayabilirsiniz :)

ahmeter 13-09-2012 07:03

1 Eklenti(ler)
GÜNAYDIN
ilk çiçeği

sami ulus 13-09-2012 08:02

5 Eklenti(ler)
Ağustos sıcagını böyle atlattık çok şükür
Üç saksı gövdeden üreme yaptı üç saksıda sekiz gövde oldu ekimde ayırıp komşulara vericem evde yer kalmıyo, keşke buradaki arkadaşlar yakın olsalarda onlarla paylaşsaydım çünkü komşular bakmasını bilmiyorlar iki günde kuruturlar eminim.

sami ulus 13-09-2012 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1017768)
Sayın sardunyaderviş;

Bir çoğumuzun ortak derdi olmalı sıcaklar. Bir iki çelimsiz çiçek dışında menekşelerim iki aydır açmıyor.Yaz boyu bir çok yaprak çürümüş gibi yumuşayıp öldü. Kuruyan çeliklerim de var. Kayıplarımın sıcaklardan olduğunu düşünüyorum. Baharda kök çürümesi nedeniyle daha çok zayiat vermiştim .Kök çürümesi sıcaklardan daha kötüymüş.
Sıcaklar azalmaya başladı. Menekşelerimde tomurcuklar var. Ayrılması gereken yavrular var,bozulurlar diye ayırmaya korkuyorum .

Yeni çelikler dikerek yola devam etmenizi öneririm,ben öyle yapıyorum.

Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum,uzun süredir bitki besini kullanmadım menekşeler dinlenme döneminde diye artık kullanmaya başlasam zararı olur mu ?

Ben buradaki bir arkadaşımızın tecrübesini bu yaz uyguladım kök çürümesi olmadı az sayıda yaprak gitti oda önemli degil. Ne yaptım arkadaşımız şöyle diyordu yaz ayında ne kadar su o kadar kök çürümesi. Ne kadar az su o kadar az çürüme. Bende öyle yapıp az su verdim firesiz atlattım yaz aylarını

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025