agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

katmer 13-11-2010 17:15

Farukcum, çok çok güzel açmışlar.... Lütfen bunun sırrını bizimle paylaş.

acemifüsun 13-11-2010 18:31

Sn. Hydrosuccess hoyalar ve sukulentlerdeki topraksız ortamdaki başarılarınızdan sonra sizi a.menekeşelerinde de görmek çok güzel :) Çiçeklenme harika, ellerinize sağlık.

Hydrosuccess 13-11-2010 18:37

Sayın acemifüsun, ilginize teşekkür ederim.Topraksız ortama uyum sağlamayan bitki sayısı gerçekten çok az...Ev bitkileri başlığında yer alan hemen tüm türleri topraksız ortama transfer edip yetiştirdim ve bakmaya devam ediyorum.Afrika menekşeleri deneysel çalışmalar için de çok uygun kolay bitkiler.

maki01 13-11-2010 18:46

Başlığımıza hoşgeldiniz sayın Hydrosuccess.

Katı ortam materyali olarak vermikuliti seçip , taç kesim yaptığım bir menekşemle bu uygulamaya başlamıştım. Gelişmeleri buradan paylaşacağım.

Hydrosuccess 13-11-2010 18:58

Afrika menekşelerinde diatomit yerine vermikülit kullanımı mümkün.İç içe saksı yöntemini mi kullanıyorsunuz sayın Maki01 ?
Her durumda Afrika menekşesinde başarılı olacağınıza eminim.(Hoyalardan daha kolay ve hızlı sonuç alınıyor.)Hangi aşamada olduğunuzu paylaşırsanız teknik açıdan yardımcı olmaya çalışırım.

fahriyee 13-11-2010 20:50

Sevgili Zappie ve Emre İlhan kızımı beğendiğinize çok sevindim.Bu menekşem 1 hafta önce tomurcuklandı fakat tomurcuklar büyümüyor.Belki de sorun yok ama ben sabırsızlanıyorum galiba.Acaba sorun var mı diye topraktan çıkarıp baksam tekrar eksem tomurcuklar dökülür mü?Evet Cesur Zappie ne derseniz yapacağım,korkak olmayalım di mi?(birşey olmaz çıkar bak dersen ve sonra da menekşeme zarar gelirse mutfak dolabının üstündeki menekşeleri florasanlara varana kadar kargoyla gönderirsiniz olmazsa)

yağ-mur 13-11-2010 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 715456)
Bardakta ki menekşelerim ardı ardına açmaya devam ediyorlar.;)

maşalllah sayın Faruk bir harikalar

yağ-mur 13-11-2010 21:55

sevgili fahriyee 3.foto çok güzelmiş gerçekten,benim menekşeminde şu tomurcuk dönemi bir bitsin bakalım o zaman toprağından çıkarıp bakayım ama ortadan yeni yapraklar geliyor sanki:rolleyes:

maki01 13-11-2010 21:59

1 Eklenti(ler)
Sayın Hydrosuccess,

3 gün önce çok sevdiğim bir menekşemde kök çürümesi olabileceğini düşünerek saksı ve toprak değişimine karar verdim. Kökler tam olarak çürümemiş olsa da iyi durumda değildi. Taç kesim uygulayıp , vermikulite diktim.

Şeffaf bardakta olduğu için köklenmeyi izleyebileceğim. İçiçe saksı yerine sizin, orkidelerde uyguladığınız yöntemlerden birini, yani saksı tabağından besin vererek devam etmeyi planlıyorum. Ne dersiniz?

Başarılı olursam tüm menekşelerimi topraksız ortama transfer etmek istiyorum. Saksı sayım oldukca fazla . Torf, vermikulit ve perlit karışımından oluşan saksı harcında aşırı ya da az sulamaktan kaynaklanan hastalıkların, özellikle kök çürümesinden kaynaklanan kayıpların, topraksız ortamda minimize olacağını düşünüyorum.


delete61 13-11-2010 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi klubnika (Mesaj 715021)
Arkadaşlar iyi akşamlar:D
Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, darısı sizin başınıza.
Şimdi de teker teker cevapları yazayım:

Erasan Bey - duvar pembe değil, ışıktan öyle gözüküyor pembemsi.

Demetçim - menekşe, sanki susuz kalmış. Ne kadar zaman böyle duruyor? Suladıktan sonra durum değişmiyorsa kök çürümesi olabilir, bence mutlaka bir problem var !!! Fahriye de haklı olabilir bazı türler böyle olabiliyorlar. Ama ben senin yerinde olsaydım taç kesimi yapardım, hem gençleşmiş olur senin kızın :)))

Sayın delete61 - raflar bizim fabrikada yapılmış (''PETEK'' banyo aksesuar ve dolap üreticiyiz), ama daha evvel çizimleri foruma verdim ben, yalnız yaptırırken bazı tavsiyeler olacak ilgi varsa yazarım :))) Elektrik tüketimi hakkında henüz bilmiyorum, bizim elektrikçi demiş ki 12 saat yanarsa ayda yaklaşık 50 TL harcılar (16 florasan).

İlknurcum - florasanlar özel OSRAM FLUORA çiçek ve balıklar için, yaklaşık günde 12-14 saat çalışması gerek. Kışın böyle geçer diye düşünüyorum, yazın farklı olabilir. Dolaplar kocaman ama çok rahat hareket ediyorlar, alttaki tekerlekleri var, sanırım yazın cam kenarına alabilirim. Yetişkin menekşeleri hepsini bugün seradan çıkarttım, böyle dürüyorlardı çünkü koyacak yerim yoktu, bana geldiğinde gördün işte.

Yaprakları seçerken de alttan 2-3 sıradan almasını özen göster (ne yaşlı, ne genç), tam gelişmiş orta yaşlı yaprak değebilirim. Yaprağın dibinde açık olarak çiçek olursa, çiçek de türe göre doğru sekilinde ve renkte, mükemmel olur arkadaşım :D :D :D

Sayın kulibnika çiçeklerinizin inanınki çok mutlu büyüyeceklerine inanıyorum, ama evimiz küçük olduğundan bukadar büyük değilde biraz daha küçük yaptırmam gerekiyor 4-5 fulorasan yeterli olabilir. Tavsiyelerinizi seve seve alabilirim. Saygılar.

zappie 13-11-2010 22:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee (Mesaj 715580)
Sevgili Zappie ve Emre İlhan kızımı beğendiğinize çok sevindim.Bu menekşem 1 hafta önce tomurcuklandı fakat tomurcuklar büyümüyor.Belki de sorun yok ama ben sabırsızlanıyorum galiba.Acaba sorun var mı diye topraktan çıkarıp baksam tekrar eksem tomurcuklar dökülür mü?Evet Cesur Zappie ne derseniz yapacağım,korkak olmayalım di mi?(birşey olmaz çıkar bak dersen ve sonra da menekşeme zarar gelirse mutfak dolabının üstündeki menekşeleri florasanlara varana kadar kargoyla gönderirsiniz olmazsa)

Sevgili fahriyee
1 hafta uzun bir sure degil. Kokleri dagitmaya kalkismadan once yapilacak seyler var. Saksiyi ele alinca hafif geliyorsa susuz kalmistir. Agir ve islaksa kok curumesini dusunebiliriz. Ancak 1 hafta (veya daha ) once tomurcuklandigindan bahsediyorsunuz. Bu sure icinde curumenin ilerleyerek bitkinin gelismesini durduracagini sanmam. Herhangi bir ortam degisikligi olduysa gelisme durabilir. Odada klima cihazi kullaniyorsaniz ruzgarindan cok kolay etkilenebilir. Duzenli gubreleme yapmiyorsaniz, ki bol ciceklenen bir ture sahipsiniz, daha bol gubre ihtiyaci olacaktir; bu donemde fosfor agilikli bir gubre kullanin. Fitilli sulamada Eylul ayindan beri " suryamin " adinda cicekli bitkiler icin hazirlanmis sivi bir gubre kullaniyorum. Ucuz, uyduruk bir sey gibi gorunuyor ama ciddi faydasini gordum. Bitkiler adeta kudurdu. Bu aralar cicek acmaya da basladilar.

Hydrosuccess 13-11-2010 22:54

Sayın Maki01,
Bu menekşe kurduğunuz sistemde vermikülit içinde kesinlikle köklenir ve büyür.Vermikülitin gelişime katkısının hangi düzeyde olacağını ise sizin paylaşımınız ile öğrenme şansımız olacak.Şeffaf kap kökleri izleyebilmek açısından avantaj olacak.Köklenmeden emin olmadan sıvı gübre vermemenizi tavsiye ederim.Bardak altlığı ile yeterli besin eriyiği seviyesi elde edebilirsiniz.Ancak kısa sürede besin eriyiğinde alg gelişimi başlayacak ve sık sık bu altlığı temizlemeniz gerekli.Bu problem oluşturmaz ise bu şekilde devam edebilirsiniz.Kabın iç duvarında oluşacak algler ise sınırlı kalıyor ve köklere zarar vermiyor.Ben bu konuda yine şeffaf olmayan bir dış kap kullanımını tavsiye ederim.Bahsettiğiniz orkide yine de en az gelişim gösteren oldu...
Ayrıca elinizde varsa diatomiti saksı harcı yerine kullanıp saksıda klasik bakım yöntemini de deneyebilirsiniz.(Yani üstten sulama ancak farklı olarak saksı altlığında besin eriyiği bırakmanız daha iyi olur.Bu şekilde sulama araları uzayacak yani bakım kolaylığı da oluşacak.)Diatomit yerine vermikülit de kullanılabilir ama sonucu konusunda bir şey söylemem imkansız.Tek ve en önemli uyarım diatomite organik içerik (torf,organik gübre cocopeat vb.) karıştırılmaması.Kök bölgesinde sağlamaya çalıştığımız yüksek ve sürekli nem organik maddede ve sonuçta kökte çürümeye neden olacaktır.Ancak vermikülit veya perlit karıştırılabilir.Başarılar dilerim.

maki01 14-11-2010 00:11

Sayın Hydrosuccess,

Yine taç kesim yaptığım bir menekşemde, oldukca seyreltik gübreli suda köklendirme yapıyorum. Bir arkadaşımın önerisi üzerine denemeye başlamıştım. Suya eklediğim sıvı gübrenin köklenme üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı ancak yararı oldu mu bilmiyorum.

Bizlerle paylaştığınız bilgiler sayesinde, her geçen gün torf gibi hiçbir besin değeri olmayan ancak organik olması nedeniyle çeşitli hastalıklara açık olan malzemeleri zorunlu olmadıkca kullanmak istemiyorum. Topraksız ortamda bitki yetiştirmenin basit gibi görünse de oldukca karmaşık bir sistem olduğunun farkındayım . Her aşamada desteğinize ihtiyacımız olacak.

Paylaşımlarınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Hydrosuccess 14-11-2010 10:15

Sayın Maki01, köklenme aşamasında ortamda kimyasal madde bulunmaması benim geliştirdiğim bir düşünce değil genelde önerilen bir uygulama.Ben de köklenme için gerekli olmadığı bilgisine sahip olduğumdan önermiyorum ve kullanmıyorum.Ancak toprakta köklendirmede ortamda kimyasal madde olduğu da bir gerçek.Belki az miktarda mineral köklenmeyi de teşvik ediyor olabilir.Denemekte sakınca yok.Ben yine de bu konuda daha garantili bir yöntem olan su köklenmesine devam edeceğim.Sizin sonuçlarınız olumlu olursa teknik değişimini düşünebilirim.Genel yaklaşımım bir standart/protokol oluşturup ona uyma yönünde.Yoksa yüzlerce bitkiye ne yaptığımı ve ne yapmam gerektiğini hatırlamam çok zor olurdu...
Kurduğunuz sistemlere teknik açıdan katkıda bulunmaya çalışırım.

yeşillim 14-11-2010 10:23

Sayın Hydrosuccess,
Yaprak çeliğinden mi köklendirdiniz? Yaprak çeliği ile birkaç yavru oluyor ya bu durumda
ne yapmak lazım? Bir de Diatomit denemesinde şans bambusunda başarısız olmuştum.
Tekrar materyali kullanabilir miyim? Son bir sorum, besin eriyiğini dış kaptan dökmem gerekirse,
değerlendirmek adına toprak kültüründe kullansam sakıncası olur mu?
Teşekkür ederim.

Hydrosuccess 14-11-2010 10:47

Sayın Yeşillim,
Menekşeleri yaprak çeliğinden üretiyorum.Birden fazla bitki gelişirse biraz büyüyünce ayırabilirsiniz.
Dracena'nın diatomitte ölmesine üzüldüm.Su içinde büyütülmesi önerilen bir bitkinin bizim sistemimizde ölme olasılığı çok düşük.Bu bitkinin sisteme aktarmadan önce de problemli olduğunu düşünmek istiyorum...Diatomiti kabında yıkayıp tekrar kullanabilirsiniz.Eğer bulaşıcı viral bir hastalık yüzünden bitkiyi kaybettiğinizi düşünüyorsanız diatomiti fırında yüksek sıcaklıkta sterilize edebilirsiniz.Fırında elde edeceğiniz 200-250 derece ergime sıcaklığının (1500-1600) çok altında hiç sorun yaratmaz.Ancak hiç denemediğim için ufalanmaya neden olur mu emin değilim.Şüphe halinde yenileme daha pratik çünkü diatomit çok pahalı bir ürün değil.
Kap içinde kalan besin eriyiğini saksılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.Ancak ilerde bitki büyüyüp gelişince pek birşey kalmıyacağını da belirteyim.

Orkun Kırcı 14-11-2010 12:53

2 Yeni Seram
 
2 Eklenti(ler)
Forumumuzun menekşe üstadlarından sevgili kardeşimin yolladığı yaprak, yavru ve büyük menoşlarla oluşturduğum 2 seram huzurlarınızda. 2. gün itibariyle hepsinin keyfi yerinde.
Bir kısmını 6lı viyollere geri kalanını da pet bardaklara diktim. Bir kısmını normal bir kısmını fitilli olarak diktim. 4 bardakta ise sadece sphagnum yosunu kullandım, bunlarında ikisini fitilli yaptım. İnşallah beni üzmezler.

Faruk 14-11-2010 13:09

Orkuncum bol yapraklı ve bol çiçekli olarak yetiştirmen temennilerimle. Gelişimlerinden haberdar et...

flowers 26 14-11-2010 13:55

Merhaba menekşesever arkadaşlar , daha öncede siteye üyeydim ama bazı sebeplerden dolayı sizleri takip edemedim.Çok güzel menekşeler yetiştirmişsiniz.Bu arada benim kızçelerde coştu.Rengarek açtılar.En kısa sürede resimlerini ekleyeceğim.Çiçekçi bir arkadaştan Hollanda menekşelerinin yapraklarından aldım.Yavruladılar ama açmadılar.Açarlarsa resimlerim.Birde bu yaprak alışverişini nasıl yapıyorsunuz?

maki01 14-11-2010 15:15

2 Eklenti(ler)
Taç kesim yaptığım bir başka menekşemi , sıvı menekşe gübresi ve zenginleştirilmiş sıvı deniz yosununu kullanarak hazırladığım suda köklendiriyorum.




Her iki besini de pakette önerilen dozun 1/4'ü oranında kullandım. Gözlemleyebildiğim en önemli fark, kılcal köklerin hızla gelişmesi oldu.

Sayın Hydrosuccess'in de belirttiği gibi standart bir uygulama değil, sadece neler olabileceğini, yeni gelişen köklerin kimyasal ya da organik besinlerden ne şekilde etkileneceğini arkadaşlarımla birlikte görmek istedik.

Sevgili İlknur Aşık'ın " Neden olmasın? Yetişkin bir bitki ve bu elementlere ihtiyacı var." sorusuna deneyerek yanıt bulmaya çalıştım. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Hydrosuccess 14-11-2010 15:35

Sayın maki01, köklenme başlamış ve gövdenin alt bölümünde çürüme yok.Olumlu bir gelişme görülüyor.Henüz çok zayıf olan köklerin besin eriyiğini çok az absorbe edebilmesi nedeniyle düşük doz ile başlamak iyi olmuş.Afrika menekşeleri bu açıdan çok kolay bitkiler bu nedenle sizin yönteminiz sonuca ulaşırsa köklendirmede besin eriyiğinden de yararlanabiliriz.(En azından Afrika menekşelerinde) Bu bitkiyi başka hiçbir ortama aktarmadan suda büyütüp çiçek açtırabileceğinizi de biliyor musunuz sayın maki01 ?
Bu yöntem (Hoyalarda henüz o konuya gelememiştik.) hemen tüm bitkilere uygulanabilir.(Orkidelerde bile başarılı örnekler var.) ''Water culture'' olarak adlandırılan bu yöntem topraksız tarımdaki derin su kültürünün basitleştirilmiş şeklidir ve herhangi bir teçhizat gerektirmez.Sadece besin eriyiği, şeffaf kap ve teknik bilgi...Bu tarz bir uygulamanın görsellerini Anthurium konusunda incelemek mümkün.Menekşelerde de başarılı bir yöntem olduğunu belirtmeliyim.

maki01 14-11-2010 15:50

Büyük bir keyfle uygulayabileceğim bir yöntem olur " Water Culture", tabii desteğinizle sayın Hydrosuccess.

Bu yaz kök çürümesi nedeniyle 5O'ye yakın menkeşemi kaybettim. Evimde hep menekşem olmuştu ama 1 ya da 2 saksı. Sayı artıp, gözlemde artınca farklı yöntemler denemek istiyor insan.

Kendi adıma çıkardığım en önemli ders, çiçekli satın aldığımız menekşelerin çiçekleri solunca hemen sera saksı harcından; yani ne olduğu belirsiz giderek çürüyerek tüm özelliğini yitiren ve bitkiye zarar veren torftan; taç kesimi ile ayırmak.
Kayıplarımın, daha çok yetiştirmede kullanılan torfun zaman içerisinde bozulmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Seradan satın aldıktan sonra , saksı değişimi sırasında yeni saksı harcı eklesek de , neler olduğuna dönüp baktığımızda menekşenin köklerinin ilk saksı harcının dışına çıkamadığını ve giderek çürüdüğünü gözlemledim.

Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilmesi için taç kesimle yeni ortama; topraklı ya da katı ortam metaryeline; alınması gerektiğini düşünüyorum.

Hydrosuccess 14-11-2010 16:02

Afrika menekşesi orman altı bitkisidir ve kök bölgesinde nemi sever. Belirttiğiniz gibi torf uzun süre nemli kalınca çürüme görülme sıklığı artıyor.İnorganik materyaller hem kökleri büyük ölçüde çürümeden koruyor hem de verilen besin eriyiği doğrudan bitki tarafından alınabiliyor.(Olumlu sonuçları Hoya sayfalarında izlediğinize eminim.) Benim önerim mümkün olduğunca inorganik maddeler ile çalışıp tecrübe kazanmak yönünde.Torfun yenilenme gerekliliği ve bitki kaybına yolaçan özellikleri nedeniyle ticari bir ürün olduğuna inanmaya başladım.''Water culture'' tekniği ile ilgili de yakında ayrıntılı bir mesaj hazırlarım.

aygün 14-11-2010 16:37

Zaman zaman kullanıldığına rastladığım "fitilli" den kasıt nedir acaba?

zappie 14-11-2010 16:46

Saksinin dibindeki delige fitil yerlestiriyoruz =))))
Buradaki gibi

aygün 14-11-2010 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zappie (Mesaj 715736)
Saksinin dibindeki delige fitil yerlestiriyoruz =))))
Buradaki gibi

Anladığım kadarıyla bitkinin ihtiyacından fazla suyu emmesini önlüyor. Güzel.

Doğayla Barış 14-11-2010 20:04

Günlerdir okuyorum kendimi alamıyorum.Bir zamanlar bende sevdalanmıştım ,25 farklı renk menekşem vardı,çılgın gibi değişik üretme teknikleri uygulardım. Hayatımın merkezindeydi menekşeler. Hatta arkadaşlarımızla menekşe yapraklarının uçlarını verev kesip,birbirine sürterek özsularını karıştırma ve bu uçları birbirine yapıştırıp bağlayarak birlikte köklendirme ve yeni renkler elde etme gibi deneylerimiz bile olmuştu.Mor menekşe ile beyaz menekşe yaprağını bu yöntemle yapıştırıp köklendirerek ebruli renk elde eden arkadaşlarımız oldu.Çok keyifli menekşe yıllarıydı o yıllar :-)
Yıllar önce ağır bir hastalık geçirdim ilgisizlikten bütün çiçeklerim öldü tabi menekşelerimde.
Günlerdir 250 sayfayı dolaşıyorum. Faruk bey,Fatih bey,Klubnika,maki01 ve diğer arkadaşlar sizleri tebrik ediyorum eski aşkımı depreştirdiniz. Şu an evimde 4 saksı menekşem var fakat sizlerdeki menekşeleri görünce hafif strese girdim.Gözüme az gözükmeye başladılar. Şimdi ben ne yapacağım.

Doğayla Barış 14-11-2010 20:17

2 Eklenti(ler)
Biri eflatun açıyor,
Eklenti 179972

diğeri şarap beyaz ebruli.
Eklenti 179973

Diğer ikisinde henüz çiçek yok.

Emre İlhan 14-11-2010 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 715682)
Forumumuzun menekşe üstadlarından sevgili kardeşimin yolladığı yaprak, yavru ve büyük menoşlarla oluşturduğum 2 seram huzurlarınızda. 2. gün itibariyle hepsinin keyfi yerinde.
Bir kısmını 6lı viyollere geri kalanını da pet bardaklara diktim. Bir kısmını normal bir kısmını fitilli olarak diktim. 4 bardakta ise sadece sphagnum yosunu kullandım, bunlarında ikisini fitilli yaptım. İnşallah beni üzmezler.

;)Hayırlı olsun Orkun abicim.Güle güle büyüt,inşallah bol çiçekli olurlar. :))

katmer 15-11-2010 08:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 715682)
Forumumuzun menekşe üstadlarından sevgili kardeşimin yolladığı yaprak, yavru ve büyük menoşlarla oluşturduğum 2 seram huzurlarınızda. 2. gün itibariyle hepsinin keyfi yerinde.
Bir kısmını 6lı viyollere geri kalanını da pet bardaklara diktim. Bir kısmını normal bir kısmını fitilli olarak diktim. 4 bardakta ise sadece sphagnum yosunu kullandım, bunlarında ikisini fitilli yaptım. İnşallah beni üzmezler.

Sanırım Faruk serayı göndermiş:)) Yorum yapmak da istemiyorum çünkü bana gelirken bundan çok getirmişti:))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025