agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

maki01 18-01-2010 15:48

1 Eklenti(ler)
Kutluyorum sayın Kahraman Koray,

Ben de tohum elde etmeye çalışıyorum, ancak kendiliğinden oluşan bir tohum keseciği dışında , tozlaşma sağlamayı başaramadım.

Eklenti 122375

Polen keseciklerinin içinde ne kadar aransam da poleni göremedim. Koparıp, tırnakla ezerek stigma ile temas etmesini sağladım ama tohum oluşacağını sanmıyorum.

Orkun Kırcı 18-01-2010 22:06

5 Eklenti(ler)
Görmediğin menekşesi olmuş :D

çiğdem86 19-01-2010 15:26

orkun bey ç,çeklerinizin çok güzel maşallah
benim menekşelerimin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.
nedeni bilen varmı arkadaşlar..?

omar 20-01-2010 08:13

Annemin minik kızları !

2 Eklenti(ler)
Annem yanlızlığını menekşeleri ile gidermeye çalışır.. Onlar ile konuşur, sever.

Çok sevdiği menekşelerinden ikisi;

MOR:

Eklenti 122505

MAVİ:

Eklenti 122506

_kardelen_ 20-01-2010 09:34

Ben de sera yapayım dedim, yoğurt kutusuna diktim üç yaprak menekşe. Kapağını kapattım. Her gün bir yarım saat kadar kapağını açıp havalandırıyordum. Bir haftada çürüdüler. Niye amaa..:(:confused:

Orkun Kırcı 20-01-2010 09:59

Fazla su olmasın.

özlem11 20-01-2010 10:14

Kapalı ortamdaolan menekşenizi havalandırmak maksadıyla kapağını açıp kapamanız ve ortamın nem dengesindeki değişme çürümeye neden olabilir... Bunun yerine 1 tane delik açıp hiç kapağı açmasaydınız daha doğru olurdu. Bir de toprağı fazla nemliyse onunda etkisi olmalı...Çok fazla sulamamak gerek. Bunun yanında ortamın sıcaklığı fazlaysa, sıcakta sera yöntemi pek etkili olmuyor... Daha doğrusu bende sera yönteminde becerikli değilim. Biraz da meziyetli olmak gerek...

merkürvenüs 20-01-2010 17:43

Merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim yapraklarından afrika menekşesi ürettim ama tohum ile üretimi ilk kez duydum tohumu nasıl elde ettiniz?

Kahraman Koray 20-01-2010 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs (Mesaj 566983)
Merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim yapraklarından afrika menekşesi ürettim ama tohum ile üretimi ilk kez duydum tohumu nasıl elde ettiniz?

Hoşgeldiniz diyorum. Solda Kahraman Koray yazısına sol tıklarsanız eski mesajlarımdan tohum üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Goncagül 20-01-2010 21:38

5 Eklenti(ler)
Menekşelerimin son durumlarının fotoğrafları.

Goncagül 20-01-2010 21:43

5 Eklenti(ler)
Tohum kapsülü oluşturan pembişim ve yapraktan elde edilen yavru beyaz menekşem.

Goncagül 20-01-2010 21:53

3 Eklenti(ler)
Bunlarda son kalanlar.

merkürvenüs 20-01-2010 23:20

Teşekkür ederim Kahraman Koray bende aranıza katıldığım için mutlu oldum çok değerli bilgiler alıyorum. Eski mesajlarınızı okudum, bende denicem umarım başarırım:)))

Kahraman Koray 21-01-2010 01:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs (Mesaj 567152)
Teşekkür ederim Kahraman Koray bende aranıza katıldığım için mutlu oldum çok değerli bilgiler alıyorum. Eski mesajlarınızı okudum, bende denicem umarım başarırım:)))

Başarılı olacağınıza eminim. Rutubet yüksek ve ışık fazla olacak bir de tohumları ektikten sonra üzerini kapamayın. Bakın Goncagülün tohum kapsülleri ne kadar sağlıklı. Kapsüller çoğunlukla kendiliğinden oluşur ama yapay tozlaştırma kontrollü ve başarıyı arttırır. Bu şekilde kapsül oluştuktan sonra 2 ay üzerinde kurumasını beklemek olgunlaşma için gerekli. Yabancı ülkelerde çok sıradan bir şey gibi menekşe tohum satışı ve üretimi. İnternetten satışı kolay diye sanırım.

merkürvenüs 22-01-2010 08:36

Merhaba Kahraman Koray verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Afrika menekşesinde ve diğer çiçeklerinizde yapay tozlaştırmayı hiç denediniz mi? Nasıl yapılıyor?

asmine 22-01-2010 10:45

güzellerim

2 Eklenti(ler)
bunlarda benim canlarım

triple 22-01-2010 10:52

Tohumdan üretim , yaprak yıkama!!!

Sevgili Kahraman KORAY! Birkaç sorum olacak Bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz saygılar;

1-Tohumdan yapılan üretimde kullandığınız tohumların tümü sizin kendi üretiminiz olan bitkilerden elde ettiğiniz tohumlar mı? Dışarıdan hiç hazır tohum alarak (Yurtdışından Tohum Siparişi vererek "ilaçlı tohumlarla") üretim denedinizmi? Denediyseniz ne gibi farklar var?
2-Tohumdan yetiştirilmiş menekşelerden karşılaşılan en büyük sorun sizce ortama uyum mu yoksa tohumların yeşertilmesimi? Bu yuzden mi tohumdan üretim pek tercih edilmiyor? yoksa Türkiyedemi durum böyle? Y. dışındada insanlar menekşeleri çelikleme yöntemiylemi yetiştiriyor?
3- Menekşe yapraklarının çeşme suyu ile yıkanması (Mevsim şartıları önemli değil) ne kadar sağlıklı ? ya da lokal olarak menekşelerin üzerine sıcak ortamda yapay bir fiskiye ile su sıkılması ( Ortamı sisleyerek nemlendirme olayı hariç!!!) ne kadar sağlıklı olur?
4- Menekşe yapraklarına fırça, benzeri bir yumuşak doku sürüllmesi ya da benzeri bir havalı temizleyici kullanılarak temizlenmesi ne kadar doğru?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşkkürler. Herkese Hayırlı cumalar diliyorum.
saygılarımla;

çiğdem86 22-01-2010 11:09

sevgili arkadaşlar daha öncede sormuştum fakat cvp alamadım
menekşemin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.. yaklaşık 2 haftadır falan öylece açmadan duruyorlar..
Nedeni hakkında bilgisi olan varmı
saygılar

Sevgi Durul 22-01-2010 11:40

[öylecemenekşemin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.. yaklaşık 2 haftadır falan açmadan duruyorlar

Menekşelerinizdeki tohum mu, tomurcuk mu? Tomurcuksa havaların bulutlu olması, güneş görmemesi ile alakalı olabilir.

triple 22-01-2010 12:32

Onlar tohum değil tomurcuk olsa gerek. Güneş veya yetersiz ışıktan dolayı bekliyorlardır. Sabırsızlanmayın, vakti gelince siz açma desenizde açılacaktır o minik yavrular.
saglıcakla kalınız.

Kahraman Koray 22-01-2010 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi triple (Mesaj 567934)
Sevgili Kahraman KORAY! Birkaç sorum olacak Bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz saygılar;

1-Tohumdan yapılan üretimde kullandığınız tohumların tümü sizin kendi üretiminiz olan bitkilerden elde ettiğiniz tohumlar mı? Dışarıdan hiç hazır tohum alarak (Yurtdışından Tohum Siparişi vererek "ilaçlı tohumlarla") üretim denedinizmi? Denediyseniz ne gibi farklar var?
2-Tohumdan yetiştirilmiş menekşelerden karşılaşılan en büyük sorun sizce ortama uyum mu yoksa tohumların yeşertilmesimi? Bu yuzden mi tohumdan üretim pek tercih edilmiyor? yoksa Türkiyedemi durum böyle? Y. dışındada insanlar menekşeleri çelikleme yöntemiylemi yetiştiriyor?
3- Menekşe yapraklarının çeşme suyu ile yıkanması (Mevsim şartıları önemli değil) ne kadar sağlıklı ? ya da lokal olarak menekşelerin üzerine sıcak ortamda yapay bir fiskiye ile su sıkılması ( Ortamı sisleyerek nemlendirme olayı hariç!!!) ne kadar sağlıklı olur?
4- Menekşe yapraklarına fırça, benzeri bir yumuşak doku sürüllmesi ya da benzeri bir havalı temizleyici kullanılarak temizlenmesi ne kadar doğru?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşkkürler. Herkese Hayırlı cumalar diliyorum.
saygılarımla;

Sorularınızın tamamına eski yazı ve mesajlardan cevap bulabilirsiniz. Tohumlar 13 yıl önce babamın aldığı ve geçen senelerde bakmaktan sıkılarak bana verdiği bir menekşedendir. Tohum ithal etmek izne bağlı ve bireysel olarak bu izinleri almak kolay değil. Her menekşe tohuma kaçabilir. Yeterli nem ve ısı bu işi kolaylaştırır ve yapay tozlaşma tohum şansını arttırır. Tohum üretimi atla deve değil oldukça kolay bir şey. Çeliklemeden daha kolay diyebilirim. Amerika da nasıl olduğu sorusuna gelince orada yaşamadım ama yabancı menekşe forumlarını takip ettiğim kadarıyla, zevk meselesi diye düşünüyorum tohumdan da üretenler var ama bu yapraktan sonra bir üst basamak gibi bu işte. Son basamak doku kültürü. Tohum bir önceki basamak ama biraz ilgi ve istek yeterli her ikisinde de.

Kahraman Koray 22-01-2010 16:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs (Mesaj 567861)
Merhaba Kahraman Koray verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Afrika menekşesinde ve diğer çiçeklerinizde yapay tozlaştırmayı hiç denediniz mi? Nasıl yapılıyor?

http://www.penstrokestudio.newenglan.../guestjeff.htm

Yukarı site ingilizce ama çevirebilirseniz çeşitli bilgi bulabilirsiniz. Tozlaşma ile ilgili bu siteden bir fotoğraf veriyorum. Anter denen polen keselerini dikkatlice ayırıp içindeki tozu bir cımbız ile tutarak ya da polenleri bir suluboya fırçasına sürerek stigmaya sürerek yapay tozlaşma yapabilirsiniz.

sens 22-01-2010 22:12

sevgili asmine, menekşeleriniz gerçekten harika.
benim bir adet menekşem var. yeni başladım. bir sürü yaprağı olmasına rağmen ne yazıkki çiçeklenmiyor.
1 ay öncesinde çiçek doluydu ancak birden döktü:(
umarım baharla birlikte çiçeklenir.

katmer 22-01-2010 22:19

Yaklaşık iki aydır gözünün içine baktığım menekşemin tohum kapsülünü, kızım bir ara budamış:) Sabah dikmek için gittim ki, yerinde yok:) Bir an önce yapay tozlaşma için kolları sıvamam gerekecek:)

almira 22-01-2010 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmine (Mesaj 567929)
bunlarda benim canlarım

Gerçekten çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Daha önce birkaç defa menekşe yetiştirmeyi denemiştim. Her seferinde başarısız oldum. Uzun süredir cesaret edemiyordum. Bu yıl cesaretimi toplayıp üç menekşe aldım. İnşallah bu sefer başarırım. Sizlerin menekşelerinin güzelliklerini görünce özenmemek elde değil. Kim bilir belki ileride benim de sizlerinki kadar bol çeşitli güzel menekşelerim olur.

Fatih 22-01-2010 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sens (Mesaj 568237)
sevgili asmine, menekşeleriniz gerçekten harika.
benim bir adet menekşem var. yeni başladım. bir sürü yaprağı olmasına rağmen ne yazıkki çiçeklenmiyor.
1 ay öncesinde çiçek doluydu ancak birden döktü:(
umarım baharla birlikte çiçeklenir.

Sevgili Sens çiçeklerinin dökülmesi normal bir olay.Çünkü çiçekçilere gelene kadar bir çok besin alıyorlar ve evlerimize geldiklerinde aniden kesiyoruz biz besinleri.Onlarda muhtemelen eve uyum sağlamak için çabalar.Biraz zaman verin menekşenize.

Üretme konusunda ise yapılacak tek şey güzel ve genç yaprak seçimi,nemli toprak.Bunlar tamamsa gerisi köklenecek olan yapraklara kalmış.
Bu gün seralarımı açtığımda ne göreyim bir yaprağım da da minik minik yavrucuklar oluşmuş.Biraz daha büyüsünler sizlerin görmeniz için elimden geleni yapacağım.

maki01 23-01-2010 01:08

Başlangıçta birleşik gibi duran stamenler bir süre sonra dörde ayrılıyor. Her aşamada denememe rağmen polen göremiyorum. Polen oluşumu için çiçek açtıktan sonra belli bir sürenin geçmesi gerekiyor mu?

Belki de iyi bir mercek almalıyım :))

Şener KÖKSAL 24-01-2010 17:06

5 Eklenti(ler)
Menekşelerim yaza göre daha az açıp çiçeklerini daha uzun süre muhafaza ediyorlar. Saplar daha uzuyor yaprakların üzerinden gülümsüyorlar.

maki01 24-01-2010 17:18

1 Eklenti(ler)
Menekşeleriniz de çekimlerde çok güzel, ellerinize sağlık Şener Bey.

Bu da benim son aldığım menekşelerden. Saksı değiştirince uzun süre çiçek vermediği söylense de aksini kanıtlamak ister gibi, yeni çiçekler veriyor. Sadece bu menekşemin çiçeklerinde sim gibi parlak ışıltılı noktacıklar var.

Nariel 24-01-2010 17:39

3 Eklenti(ler)
Benim menekşeler bu yaz ve sonbaharda çiçeklenmediler, şimdi yeni yeni toparlanıyorlar. Yazın bir ara hepsi ölecek gibi olmuştu, sonbaharı toparlanmakla geçirdiler, bazılarını da kaybettim. Artık tomurcuklanmalar başladı, hava soğuk olduğu için tomurcuğun büyüyüp açması çok uzun zaman alıyor. Mesela bu menekşemin tomurcuğu aylardır anca büyüdü:

Eklenti 122954

Bu menekşeme de bir haller oldu, kendini komando zannediyor sanırım:dilli: Önceden böyle değildi:

Eklenti 122955

Bu da genel görünüm. Masanın öbür tarafında bir bu kadar daha var.

Eklenti 122957

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025