agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Faruk 21-11-2009 23:15

Sayın Çiğdem bu aylarda gövdeden menekşe çeliği ayırmanın ve dikiminin hatalı olacağını belirtmeliyim. Bunun için en ideal zaman doğanın tekrar hareketlenmeye başladığı ilkbahar aylarıdır. Ayırdığınız gövde çelikleri köksüz oldukları için tutmaları zor olur. Yüksek oranda çürüme ile sonuçlanır. Eğer durumu kötü olanları kurtarmak istiyorsanız bulunduğu ortamın ısısına ve sulamaya dikkat edin. Sıcak bir ortamda direk güneşe maruz kalmamak kaydı ile az yapılan sulama sonucu ile güzel sonuçlar alacağınızı düşünüyorum...

Orkun Kırcı 22-11-2009 14:44

5 Eklenti(ler)
Yine kendimi tutamadım.

Goncagül 22-11-2009 19:10

Arkadaşlar menekşelerime birşey oldu.:( Artık hiç çiçek açmıyorlar. Bütün bakımlarını yapıyorum. Ama malesef düzelmediler. 3 tanesi hariç 10 tanesi böyle. Neyi yanlış yapıyorum. Acaba takviye besin ne verebilirim? Büyüme ve yaprak açmaları da çok yavaş. Sizin menekşelerinizin top top açan çiçeklerini görünce kıskanıyorum. :o Önerilerinizi bekliyorum.

katmer 22-11-2009 19:24

Sayın Safranbolu78, mevsim değişikliğinden dolayı gelişimleri yavaşlamış olabilir. Yeterli ışık alıyorlarsa, kısa süre sonra toparlanırlar diye düşünüyorum.

Goncagül 22-11-2009 19:37

Yeterli ışık alıyorlar. Cam kenarındalar. Ama sadece hava değişimi olmasa gerek.

livadi 23-11-2009 09:17

Dün toprak almak için gittiğim çiçekçide, çiçekleri solmuş olduğu için bir köşeye atılan zavallı iki menekşe gördüm.Kıyamadım satın aldım.Bazı yaprakları kırılmış zarar görmüş ama, filizlenen kısımları capcanlı.Onları çok seviyorum...

bernacyhn 23-11-2009 10:29

Sevgili safranbolu78, menekşeler kış güneşini çok severler onları cam kenarlarına yaklaştırın ama sıcaklık sabit olsun mümkünse. Sonra arada bir perdeyi açın kış güneşiyle banyo yapsınlar bu onlara çok iyi gelecektir. Kolay gelsin bol çiçekli günler dilerim.

Goncagül 24-11-2009 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 536488)
Sevgili safranbolu78, menekşeler kış güneşini çok severler onları cam kenarlarına yaklaştırın ama sıcaklık sabit olsun mümkünse. Sonra arada bir perdeyi açın kış güneşiyle banyo yapsınlar bu onlara çok iyi gelecektir. Kolay gelsin bol çiçekli günler dilerim.

Önerilerinize teşekkürler. Cam kenerındalar ama daha fazla güneş alan bir yer bulmalıyım.

katmer 24-11-2009 13:39

Sayın Safranbolu78, bunu söylemek hoş değil ama menekşeleriniz hasta olabilirler. Bir çoğumuzun menekşeleri zaman zaman bazı hastalıklara maruz kalıyor. Fotoğraflama şansınız varsa belki görerek neleri olduğunu söyleyebiliriz.

Fatih 25-11-2009 21:13

4 Eklenti(ler)
Bu gün çarşıda gezerken bu fıstığa rastladım ve almak için çok çaba sarf ettim ve sonunda benimdi;)(Tabi onu almaya çalışan kadının bir anda deprem olunca bırakması ve hemen onu alıp içeride parsını ödedikten sonra kavuşmamdı çabam:D)

Faruk 25-11-2009 21:18

Fatihciğim yeni menekşen hayırlı olsun. Güzel günlerde bol çiçekli büyüt. Sana tavsiyem bir kaç yaprağını çelik olarak her türlü ihtimale karşı köklendirip yavrulatman...

emy_83 25-11-2009 21:23

Ben de Faruğa katılıyorum cnm bir iki yaprak çelikle:)
Çok tatlı bende de var aynından:)

Fatih 25-11-2009 22:18

2 Eklenti(ler)
Sevgili Emy_83`ün stand uygulaması.En iyi kareler için çok uğraştık:D

maki01 26-11-2009 15:05

5 Eklenti(ler)
Renklerini unuttuğum menekşelerim birer birer açmaya başladılar. Böylesi de çok güzelmiş. Her tomurcuğu rengi belli oluncaya kadar izliyorum:)

Eklenti 115409

Eklenti 115410

Eklenti 115411

Eklenti 115412

Eklenti 115413

maki01 26-11-2009 15:08

4 Eklenti(ler)
Çok tozlandılar ama yıkamaktan çekiniyorum...

Eklenti 115414

Eklenti 115415

Bunlar da yeniler :)

Eklenti 115421

Eklenti 115422

Fatih 26-11-2009 17:38

Maşallah sevgili Maki çok şahaneler.Ben 4,5 yıldır menekşelerle ilgileniyorum belki daha fazla ve hiç bir zaman yıkamadım.Onlar da yerini sevdilermi zaten belli ediyorlar.Dört mevsim çiçekli menekşelerimi kaybettim bu yaz.Zaten kaybetmem hepsini dağıtmama sebep oldu temizliğimi yaptım herşey tamam artık önümde menekşelerle ilgili hiçbir engel kalmadı yavaştan başlıyorum tekrar.
Bu arada aramıza hoş geldiniz Adalet Hanım.

Bu gün çok güzel bir sürprize tanık oldum kendim yetiştirdiğim ve Martta yavrulayan menekşemin üzerinde iki adet6 tomurcuk gördüm.Artık rengini göstermek istediği her halinden belli.Rengini unutmuştum ancak kimden geldiğini unutmadım:DVahip abimden gelen yapraklardan biriydi.Umarım burada aramaktan yorulduğum katmerli bir renktir.;)

Ve size tavsiyen yaprakları önce pet bardaklarda yavrulatıp bu işlemden sonra yavru geliştikten sonrada küçük saksıya almanız.Bu kendi yetiştirdiğim ve çiçeğini görecek olduğum ikinci menekşem.İlki beyaz katlıydı ve onuda böyle yavrulatmıştım ve daha sonra saksıya almıştım.

Orkun Kırcı 26-11-2009 22:13

2 Eklenti(ler)
Bu arada bugün yine katmerli pembe aldım. Fatihinki ile aynı sanırım. Akşam fotoladığım için pek net değil. Yaprakların göbeği de beyazımsı gibi.

Turkerb 26-11-2009 22:24

2 Eklenti(ler)
Bende araya gireyim.
Bunlar da benim menekşelerim.

Eklenti 115491
Eklenti 115492

maki01 26-11-2009 22:38

Menekşeler sonbaharı seviyor olmalı. Başlığımızda çiçekli menekşeleri görmeye başladık. Baktıkça huzur ve sevinç veriyorlar insana. güle güle büyütün sayın Orkun Kırcı ve Turkerb, çok güzeller.
Katmer'cim ve Fatih'cim teşekkür ediyorum sevincimi paylaştığınız için. 5 ay süren bir çiçeksiz dönemden sonra çok sevindiriyorlar beni. Yeni menekşelerin saksılarını değiştirdikce çiçek görme süresi uzuyor. Bir sene kadar saksı değiştirmeyim diyorum ama, satın alırken ekildikleri torf çok kısa sürede sertleşiyor, kalıp gibi oluyor. Sevgili katmerin önerisiyle ben de menekşelerde cocopeat kullanmaya başladım. Cocopeat, perlit karişimı kullanıyorum. Yeni değiştireceğim saksılara yanmış keçi gübresi de ilave etmeyi düşünüyorum. Bir de öyle denemekte fayda var :)

çiğdem86 26-11-2009 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 536031)
Sayın Çiğdem bu aylarda gövdeden menekşe çeliği ayırmanın ve dikiminin hatalı olacağını belirtmeliyim. Bunun için en ideal zaman doğanın tekrar hareketlenmeye başladığı ilkbahar aylarıdır. Ayırdığınız gövde çelikleri köksüz oldukları için tutmaları zor olur. Yüksek oranda çürüme ile sonuçlanır. Eğer durumu kötü olanları kurtarmak istiyorsanız bulunduğu ortamın ısısına ve sulamaya dikkat edin. Sıcak bir ortamda direk güneşe maruz kalmamak kaydı ile az yapılan sulama sonucu ile güzel sonuçlar alacağınızı düşünüyorum...

çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.. birşey daha soracağım asıl kökteki menekşelrin dallarında da çürümeler başladı ne yapmam gerek ççşimdiden çok teşekkür ederim

Faruk 28-11-2009 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiğdem86 (Mesaj 538030)
asıl kökteki menekşelrin dallarında da çürümeler başladı ne yapmam gerek

Sayın çiğdem86 yapraklarda ki çürümelerin sebepleri farklı olabilir. Fotoğraf ekleme olanağınız varsa ben ve tecrübeli arkadaşlarım fikirlerimizi net sunabiliriz...

fofurtr 28-11-2009 23:34

2 Eklenti(ler)
Forumdaki afrika menekşelerinin resimlerini görünce bende
görsel olarak katkıda bulunmak istedim.
ekteki resimlerde benden:D

fofurtr 28-11-2009 23:47

1 Eklenti(ler)
Beyaz olan afrika menekşemde yaprak formunda düzgünsüzlük olduğunu düşünüyorum.
Ekte resmini gönderdim neyapılmaası gerektiği konusunda arkadaşlardan yardım bekliyorum
Beyaz menekşem daha çok genç son 1 - 1.5 aydır ilk çiçeklerini veriyor.

Faruk 29-11-2009 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fofurtr (Mesaj 538513)
Beyaz olan afrika menekşemde yaprak formunda düzgünsüzlük olduğunu düşünüyorum.
Ekte resmini gönderdim neyapılmaası gerektiği konusunda arkadaşlardan yardım bekliyorum
Beyaz menekşem daha çok genç son 1 - 1.5 aydır ilk çiçeklerini veriyor.

Sayın fofurtr menekşeniz gayet sağlıklı ve yaprak biçimi de bu şekilde. Menekşenizde herhangi bir sorun yok...

Fatih 29-11-2009 00:05

Yaprağında hiç bir sorun yok.Bu menekşenin cinsinin farklı olduğundan kaynaklanıyor.Menekşeniz katmerli bir renk olduğundan yapraklarına değişik bir şekil alıyor.Aynı kıvırcığa benzer bir şekli oluyor yaprakların.Bu menekşeye sahip olduğunuz için çok şanslısınız.Katmerli renkler genelde çok nadir rastlanıyor.Ben 4 yıldır bu işle meşgul olmama rağmen Denizlide ilk defa geçen hafta bir çiçekçide katmerli menekşeye rastladım ve kaçırmadım.

maki01 29-11-2009 00:17

Yaprakları kıvırcık marul gibi olanların hepsi katmerli olmuyor. Yalın kat ama 2 renkli ya da ucu fırfırlı, biyeli de olabiliyor:)

Emel 29-11-2009 11:28

3 Eklenti(ler)
Bahsettiğiniz kıvrık yaprak bu sanırım :) benimki de katmerli pembe açacak, ama tomurcuk yapmaya hiç niyeti yok, habire kıvır kıvır yapraklar çıkarıyor :)

lusu79 29-11-2009 15:12

Arkadaşlar, hepinizin menekşeleri çok güzel. Benimkiler ne büyüyor, ne çiçek açıyor. Sineklerden nasıl kurtulacağım bilmiyorum. Sinekler sadece menekşelere ait bir sorun değil gibi. Diğer çiçeklere de geçtiler. Sinek ilacı mevsimlik geliyormuş. Birkaçyere baktım bulamadım. Sigara külünü deneyemiyorum. Evde sigara içen yok. Başka bildiğiniz yöntemler varsa lütfeeeeeen yazın. Hepinize şimdiden teşekkürler.BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

turko-g 29-11-2009 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lusu79 (Mesaj 538656)
Arkadaşlar, hepinizin menekşeleri çok güzel. Benimkiler ne büyüyor, ne çiçek açıyor. Sineklerden nasıl kurtulacağım bilmiyorum. Sinekler sadece menekşelere ait bir sorun değil gibi. Diğer çiçeklere de geçtiler. Sinek ilacı mevsimlik geliyormuş. Birkaçyere baktım bulamadım. Sigara külünü deneyemiyorum. Evde sigara içen yok. Başka bildiğiniz yöntemler varsa lütfeeeeeen yazın. Hepinize şimdiden teşekkürler.BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Ben de uzun zamandır menekşe yetiştiriyorum. Buradaki menekşeler gibi çiçek açmasa da (evim hiç güneş almıyor) yılda bir iki kez çiçek veriyor.
Sinek için ortamı havalandırman gerek. Çünkü sinek tek menekşelerde değil diğer çiçeklerde de sorun. Ama ortamı havalandırıken çiçeklerini hava sirkülasyonunu sağlayacağın pencerenin önlerinde bulundurma. Yapraklarını içe doğru büzüyorlar.Ben çiçeklenme döneminde vitamin haplarından veriyorum. Bunlar benim deneyimlerim, tecrübeli arkadaşlarında cevap vermesi iyi olur. Ayrıca bitki hastalıkları bölümüne de bir bakmanız iyi olur.

A-EMEL 29-11-2009 23:01

2 Eklenti(ler)
İlk açtığında klasik yalınkat mordu..
Bu ikinci açışı bizi şaşırttı;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025