agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 09-01-2012, 15:36   #10
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Yapay ışık altında menekşe yetiştirirken dikkat edilmesi gereken önemli konuları şöyle sıralayabiliriz.

Birincisi ışık seçerken mavi ve kırmızı spekturumda ışık yayabilen ampuller tercih edilmelidir. Mavi ışık bitkinin fotosentez yaparak gelişimi için ihtiyaç duyduğu karbonhidratın üretilmesini sağlayacaktır.Bizim için gıda ne kadar önemliyse , bitki için de fotosentezi sağlayan ışık aynı şekilde hayati önem taşır.

Kırmızı ışık ise çiçeklenme için gereklidir.

İkinci önemli konusu ise bitki ile yapay ışık kaynağı arasındaki uzaklıktır. Yapay ışık da bitkiyi güneş ışığı gibi etkiler. Işık kaynağı ile arasındaki mesafe yakın ise yaprakları yakabilir.

Genel olarak yapay ışık kaynağı, standart menekşelerede bitkinin en üst noktasından 45-50 cm uzaklıkta, minyatürlerde ise 25-30 cm uzaklıkta olmalıdır.

Üçüncüsü ise süre. Bitkide çiçeklenmeyi florigen hormonu sağlar. Bitki bu hormonu üretebilmek için ışığa ihtiyaç duyar ancak hormonun etkin olabilmesine , tetiklenmesine de karanlık , ışıksız bir ortam sağlar. Bu nedenle bitkinin en az 8 saat karanlık ortama ihtiyacı vardır. Yapay ışığı en fazla 16 saat açık tutabiliriz. Genel olarak önerilen ise 12 saattir.

Ampul ilk çalıştığında normalden çok daha fazla ışık verebileceği için 1 saatlik süre ile başlanması, daha sonra 12 saat açık tutulmasında fayda var. 12 saati mutlak bir süre olarak düşünmemiz gerekiyor. Bitkinin gelişimini ve bulunduğu ortamın ışığını da göz önüne alarak bu sür 5-6 saate düşürülebiliriz.

Son olarak menekşe yapraklarında yapay ışığın neden olduğu pembe lekelenmeler ortaya çıkabilir. Tek çözüm, yapay ışıktan vazgeçmek ve bitkiyi yeniden doğal ışıkla yetiştirmek...

Kaynak: Plant Care Instructions for African Violets
Bizlerle çok güzel, faydalı bilgiler paylaşıyorsun sevgili arkadaşım, çok teşekkürler.)

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025