![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Yapraktan Üretimde Farklı bir Yöntem
Yapraktan Üretimde Farklı bir Yöntem. Rus sitelerinden öğrendiğim bir yöntemi 2 yıldır uyguluyorum , randıman aldığım için sizlerle paylaşmak istedim. Delik bıraktığımız küçük poşet torba içlerinde köklendirmek.Toprak karışımı aynı torf+perlit+vermikulit kullanıyoruz ben torfu biraz fazla tutuyorum.Nemlendirip yaprak çeliğini ektikten sonra kapatıp direk güneş almayan ışıklı bir ortama koyuyoruz veya asıyoruz. Artıları: " Hemen hemen köklenmeyen yaprak görmedim , yeterki arada bir kontrol edip kurumasına izin vermeyin. "Kolay bir yöntem. "Yerden tasarruf,dar yeri olanlar için. Eksileri: "Mantar ve küf hastalıklarına uygun bir ortam oluşması. "Geç köklenmesi. Kontrol ve sulamasının zor olması. Bu yöntemde nemin muhafazası biraz zor , poşet teki havalandırma deliklerinin küçük olması ve sık kontollerle bunu halledebilirsiniz. Sulama için yeni bir şey geliştirdim , şırıngayla kuruyan poşetlere ilave yapıyorum.Sakın fazla su koymayın vıcık vıcık olmasın ,mantar önlemi için tozlar var toprağa ilave edebilirsiniz (veya kömür tozu kül ). Resimleri yakında ilave edeceğim. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2011
|
Sera kabındaki sistemin mantığıyla aynı giden bir sistem sanırım. Dediğiniz gibi yer sıkıntısı içinde olanlar için (başta benim için) çok faydalı bir bilgi oldu bu. Müsaade ederseniz birkaç şeyi sormak isterim: Yavru verdikten sonra da poşetlerde kalmaya devam ediyorlar sanırım. Ne kadar daha orada tutmak gerek? Yavrunun büyüklüğüne mi bağlı? Ne kadar büyüyünce ayırmalıyız? Poşeti açmaktaki amaç havalandırmak mı? Her gün poşeti açarsak nemi "kaçırmaz mıyız"? Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İkinci sorunuzu tam anlıyamadım hatta yalnış mı yazdım diye yazdıklarımı tekrar okudum , poşeti havalandırmak için açmaktan bahsetmiyorum bu tam tembel işi torbaları hiç açmıyoruz sadece havalandırma delikleri açıyoruz kç. 1 kaç tane. Böylece nem de kaçmıyor. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2008
|
Sayın Menekşecibaba, Yöntem oldukça ilginç. her yaprakta köklenme olması harika bir şey. Size iki sorum olacak. Yaprakların köklenmesi biraz zaman alıyor diyorsunuz. Bu yaklaşık ne kadar sürüyor? İkinci sorum ise yaklaşık ne kadar süre sonra, ya da hangi aşamada poşetten çıkartıp ortamına dikiyoruz? Bilgilendirme için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çıkarma aşamasına gelince yavruların köklerinin oluşmasına ve yavruların kendilerini kurtarmalarına ve hava sıcaklığına göre değişiyor.Tecrübelerinizle ona karar vermeniz gerekiyor. Ortanca yaprağı ? demişsiniz.Konumuz menekşe yaprağı ortanca yaprağının köklendiğini sanmıyorum onun için dal çeliği almanız gerekir ve bu yöntem ona uygun olmaz sanıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arada poşeti açmadan şiringa ile su verme durumu çok hoşuma gitti. En kısa sürede deneyeceğim. Ortanca yaprağı ile başlasam çok zor mu olur acaba? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşecibaba, "kontrol ediyoruz" ifadenizi ben kendimce "açarak bakıyoruz" diye yorumlamışım, evet hata bende ![]() Bilgiler için çok teşekkür ederim mutlaka deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Menekşecibaba yöntemin çok hoş. Küf ve mantar hastalığına karşın pet bardağa ekilip bu büyük kapaklı şeffaf saklama kabları ideal çözüm olabilir diye düşnüyorum. Ama sizin gibi sayısız üretim yapan biri için yer açısından çözümü güzel. Yine bu kabşarıda üst üste koyarak uygun koşul sağlanabilir. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın menekşecibaba, Manolya diyecektim yanlışlıkla ortanca demişim. Ortancaların Manolya yaprağı denemek istiyorum. Yeni çıkmış taze bir manolya yaprağı ile bir deneme yapacağım. Ben sizin yazınızdan pek çok farklı yaprak olabilir gibi algıladım. O nedenle farklı yapraklar denemek istediğimi yazdım. Yine denemeyi düşünüyorum. Teşekkürler. Düzenleyen sinasi6 : 17-03-2012 saat 21:59 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşecibaba, Benim yeni edindiğim 1/3 spahagnum torfu + 1/3 perlit + 1/3 vermikulit karışımından oluşan menekşe toprağım var. Acaba bu yöntem için bu karışım uygun mu yoksa perlit eklenmeli mi su tutması açısından? Uygun derseniz hemen işe koyulmak istiyorum da ) |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
çelik |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
menekşe |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
yosunda köklendirdikten sonra hindistan cevizi kabuğu torfuna aldım Netiçeyi göreçeğiz |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
çizmeli kediye teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
|
Sayın ahmeter acaba köklenen ana yaprağı yavrular çoğalıp büyüdüğünde kesiyormusunuz? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaprağı kesip tekrar köklenmesi için yosuna daldırıyorum Yanlız burada dikkat edileçek bir iş var her yavruya bir parça ana daldan bir parça kalmasını sağlıyorum Yakında resimlerim daha kolay anlaşılsın diye Kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2019
|
Yaprağı diktikten ne kadar süre sonra bebek yapraklar çıkıyor acaba |
|