![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
Miniklerimin son halleri ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Maşallah maşallah darısı benim yapraklara. Sevgili Fatito nasıl bir toprağa ekiyorsun. Benim perlit vermikülit gibi toprak türleri alma şansım yok buralarda yok çünkü genel kullanım toprağına ekiyorum yaprakları ama hala sonuç yok. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
Ay ay kıyamam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2013
|
menekşeler için uygun olan toprağı almak şart oldu benim icinde..torfta cok güzel kökleniyor yavrular çıkmaya başlıyor sonra gelişimleri kaplumbağa hızıyla..torf bitkinin ihtiyacını karşılayamaz hale geliyor..toprak karışımı tez alına herşey kızlarım için yoksa çiçeklerini göreyim diye beklerken çatlayıp gideceğim buralarda..eşimin de başının etini yiyorum alayım da hepimiz kurtulalım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler, bu yaprakları dikeli tam 2 ay oldu. inşallah çabucak toparlanırlar, korkuyorum, bir şey olur diye masama, gözümün önüne aldım. Toprak karışımı çiçekçiden aldığım kendi toprağı sadece daha minik kaba yaprakları dikmiştim. Bu arada benim de toprak değişimi yapmam gereken menekşelerim var ancak bundan 5-6 ay önce iki kök olan gelişmiş menekşemin köklerini ayırdım ayırmışken de toprağını da değiştireyim dedim. 6 aydır hiçbir gelişme göstermediler. Bu yüzden toprak değişiminden korkuyorum artık, adapte olmaları çok zor oluyor sanki...Bu konuda tavsiyeye ihtiyacım var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2013
|
Günaydın, 18 aralıkta köklenmesi için suya koyduğum yaprakta 2cm kadar kök oluştu. Sizce artık toprağa dikmeli miyim ya da toprağa geçmek için yavruların çıkmasını mı beklemeli miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bir kaç yaprak aldığımda hem merak amaçlı, hemde ( farklı karışım,**** torf ) olarak farklı ortama dikip hangisinden daha iyi sonuç alırım diye birazda deneme yaparak tecrübe ediyorum. ****** hava şartlarıda önemli belki baharda olsak sonuçlar çok daha farklı olurdu.Konuya bu örnekle girip, sözü toprağa getirmek istedim,ben toprak değişiminden korkmaz oldum,tersine hoşlarına giden bir şey olursa çok daha memnun oluyorlar. ![]() Kabı özellikle küçük tutmak önemli, ben artık hazır saksı kullanmıyorum.Birde her yanından ışık alması gerekiyor.Büyük saksıda çukurda kalınca sevmiyorlar.Toprağa gelince eğer benim gibi marketten ithal hazır paket alırsanız hiç memnun olmadılar artık kullanmıyorum. Torfunuzda Perlit ve vermikülit mutlaka olsun varmıydı sizde? Hiç bastırmadan sadece kaşığın içinden dökülen kadar basınçla dolduruyorum.Sonra kökü basmadan saksıya ortalayarak tutup son toprağı yanlara ekliyorum. Gece yapıyorum 2,3 sabah sonra dirilip mutlu oluyorlar. Sanırım siz 6 aydır beklerken o toprağında besini bitti, değişmesi gerekti. Bunlar hocalarımızın tavsiyeleri ile deneyip tecrübe ettiğim gelişmeler. Umarım faydası olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Bence hemen dikin sevgili drgozde. , yavrular çıkınca zor olabilir...Ve toprağını sürekli nemli tutun, çok ta derine dikmeyin derim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2013
|
Alıntı:
İyi günler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Çelikle ilgili bir meraka kapıldım.Menekşeler çok hassas , sanki ortamla paralel oluyor davranışları.Neme, ısıya,güneşin durumuna hatta odadan odaya geçişlerde bile tepkileri hemen gözleniyor. Bunu gözlemleyerek bir sonuca vardım. Çeliklerden bir kısmını suda denemiştim.Kök atmaları mesela bir ayı buluyor diyelim.Gözlemle mantık yürüttüm, köklü çeliği toprağa aldığımda hadi bakalım , kökü var artık,1 haftada kök toprağa yerleşir sonrada yavru verir 15 güne dedim. Ama hiç böyle olmadı. Sudan çıkan köklü çelik sanki yeniden kök atacak, yeniden uyum sağlayacak gibi davranıp 2 ayı geçkin toprakta uyudu. Topraktan çıkarıp baktığımda sadece kökler büyümüş yayılmıştı. Daha yeni yavru olmaya başlayanlarda vardı. Şimdi soruyorum bu bitki ortama bu kadar bağımlı ve duyarlıysa suda köklendirmek alışması vesaire..Sonra al toprağa yine alışması vesaire.. Direkt toprağamı dikmemiz mantıklı? Suda geçen köklendirme süreci sadece zaman kaybı ve yaprağın yaşlanmasına mı sebep olur? Çünkü ben artık toprağa dikip yavru bekler olmuşum farkında olmadan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Ben perlit vermikülit v.s. bu toprak çeşitlerini hiç bilmiyorum. Marketlerden aldığım herhangi bir torfa dikiyorum bu toprağı kullanıyorum. Arada bir sıvı gübre veriyorum o kadar. Aslında dediğiniz gibi toprak çok çok önemli. Deneyeceğim inşallah dediğiniz karışımı... Ben de suda köklendirme ile ilgili düşüncelerinize katılıyorum, artık ben de suda köklendirmiyorum. Önceden korkuyordum beceremem diye önce suda iyice bir köklendiriyordum ama artık öğrendim direk toprağa dikiyorum, bocalama yaşamıyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen asln : 08-01-2014 saat 18:04 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Minilerimin yavruları büyüyor.Her şey tamamda, ben bunları nasıl ayıracağım dedim kendime. ![]() Her derinliğe giriyor, minicik detaylara ulaşabiliyorum. Benim gibi sakar olanlara tavsiye edebilirim. Normal menekşeleri 50 kuruş olunca ayırmayı öğrendik. Peki minileri nasıl yapacağız? Ben hiç yetişkin minyatür görmedim, iki gündür yavrulara bakıp bakıp düşünmeye başladım. ![]() Çok heyecanlıyım, ayırmak için uygun büyüklük nedir acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2013
|
arkadaşlar birkişi öncü olup bu yosundan temin etsede bizde ondan alsak nasıl olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, Standartlar için 5 kuruş bir kriter olabiliyor ancak minyatürler için bir kriter belirlemek zor, nedeni ise yaprak büyüklüklerinin çok farklı olması. Sizinkiler henüz çok küçük, ayrılacak gelişmişlikte değiller. Çok kabaca anne yaprağın 1/4 ü kadar büyümelerini bekleyin diyebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dediğiniz ölçüyü baz almak en mantıklısı, miniler değişken boyda doğru. Peki sevgili maki, Normal olanlar için 5 kuruş dedildi. Neden o büyüklük, veya şöyle diyeyim, neyi bekliyoruz bebeklerde? Bir süreç başlıyor yavru çıkınca.B unu zamanlama ile ölçülendirmemişiz.1 Aya ayır demiyoruz, belki 1 ayda yaprak mercimek kadar kalacak.Biz 5 kuruş diyoruz. (Hatta Toplam Çapı diyoruz sanırım. Kapladığı daireyi.) Peki ne oluyor? O büyüklükten önce gelişimin neyi tamamlanmamış? Anne fotosentez yapıyor, kökle de besin alıyor. Yukarı yolluyor , dip sapta yolda bebeğe aktarıp devam ediyor. Bebek yüzeye çıktığı anda fotosentez yapamaz.Yaprak şeffaf, zarımsı cılız. Yaprak genişliğini mi bekliyoruz? Yoksa kökler de mikro boyda diye kök gelişmesini mi bekliyoruz? Biz bir şey bekliyoruz da ben onu bilemedim kısaca ![]() Bir keresinde yumak olmuş yavruları ayırdım.Bazısı sıkışmış büyümemişti. Atmadım kıyamadım.Sadece gömdüm .Ne kök vardı nede iri bir yaprak. Buda bir türlü mantık yürütemememe sebep oldu ![]() Pirinç kadar iki yaprak . Tuttular ve yaşıyor. Bu süreci bilirsem, minyatürler içinde bir karar verebilirim aslında. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2013
|
![]() Alıntı:
beş kuruş bir standart değil... sadece arkadaşlara bir ölçü olsun diye söylenmiştir. Burada asıl amaç.. Yavruyu, annesinin kök sisteminden ayırdığımızda kendi başına fotosentezini yapıp, kendi kök sisteminden beslenebilecek olgunluğa erişimini beklemektir. Aksi halde değil 5 kuruş 1 lira büyüklüğüne erişmiş olmak bile yeterli değildir. Minyatür semi-minyatür , mikro türler söz konusu olunca yaprak ölçüsü anlamsız kalır. Eğer yavrunun anne kökünden ayrılınca kendi kök ve yaprak sistemi gelişimi için yeterliyse ayrılabilir. Bazı arkadaşlar ise 5 yaprak oluşmasını bekler ki bu hesapta temel prensiple çelişmez... Doğa da olduğu gibi ... Yavru annesiz ayakta durabilecekse ayırmakta sakınca yoktur... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-06-2013
|
![]() ![]() merhabalar ben de sera olarak forograftaki saklama kaplarını kullanıyorum, özellikle sıcak havalarda kabın dibine de biraz su koyup kapağını çok az boşluk kalacak şekilde örtüyorum. 2. fotograftaki tereyağ kutusu ne zamandır aklımdaydı, denemek istedim. anaç yapraktan ayırdığım küçük yavru için böyle fitilli sulama sistemi ile ufak bir sera hazırladım. işe yararsa gelişmeleri buradan yazarım belki başka birinin de işine yarar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, Teorik olarak bilinen bir konuyu gözlemlerinizle kanıtlamışsınız , kutlarım. Suda köklendirediğimiz çeliklerin kökleri sucul ortam için uygun yapıda oluyor , köklendirdikten sonra toprağa diktiğimizde bitki enerjisini topraklı ortama uygun kökler geliştirmeye harcıyor ve süreç bence de uzuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Yavru aldığımız çeliği tekrar dikiyoruz, yeniden yavru verebiliyor.Ben merak ettim nasıl dikiyoruz ? Yavruyu ayırdık ,yaprağın kök kısmı paralandı veya kökleri yok oldu veya yavruda takılı kaldı.Yani yaprak ucu bomboş.Hafif sertlik var o kadar. Şimdi , Sanki yeni çelik diker gibi bu dip kısmı yatay kesip yeniden kök atmasını mı sağlıyoruz? Yoksa eski yerini hiç ellemeden mi dikiyoruz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Minişlerimin son hali ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Geçen günkünden epey iri olmuşlar.Hadi bakalım az kaldı ![]() Ben dikkat ettim sizinkiler seyrek ve düzgün yavrular.Benim yavrular 5,6 taneye kadar varıyor.Sık ve dip dibe fışkırıp sonrada eğri büğrü sıkışıp yumak oluyorlar.Koca bir topak annenin kökünde.Mesela bu tıklım tıklım olacak,sonra alttakiler ezilip sadece biri büyüyecek.Ötekiler eğri büğrü kalacak. Gelişmeleri de yavaşlıyor bu durumda. Erkenden ayırıyorum öyle olanları.Ayrılınca büyüyorlar. Neden acaba ![]() Düzenleyen asln : 16-01-2014 saat 14:58 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, Ben yavru ayırırken köksüz yavrular oluyor ancak anne yaprağın muhakkak kökleri geride kalıyor. Yavruların hepsi aynı gelişmişlikte olmadığı için çok küçük yavru varsa onları da anneden ayırmayıp olduğu gibi aynı toprak seviyesinde tekrar dikiyorum. Anne yaprak kazara köksüz kalmış ise olduğu gibi dikilmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda deneyimim, bilgim yok. Sadece sizin gibi mantık yürüttüğümde büyüme, üreme hormonlarının yaprağın o bölgesinde yoğunlaşmış olması beni bu sonuca yönlendiriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlk yaptığım 'olduğu gibi gömmek'' mantığını sizden esinlendim, ara ara eski yazışmaları okuyorum,bir yerde cümleniz vardı,'büyüme hormonları kökte yoğun' gibi bir anlamdan bahsetmiştiniz. Net başka bir bilgiye rastlamayınca bahsettiğiniz bilgiyi başlama noktası olarak baz aldım. Konuya bağlayacağım bir başka örnek ise; Ekte anneye yapışık fakat hiç kök atamayan bir yavru. Aldığımda dip sapı şeffaf, su gibi ve köksüzdü umudum yoktu. Fakat yine aynı mantıktan yola çıkarsak annede yapışık olduğu yerde bir büyüme hormon yoğunluğu varsa ,yavrunun ona bağlı olduğu en dipte de bir yoğunluk olmalı. Hem erken ayırma, hemde köksüz durumdayken bile her ikiside tutunuyor. Yanında beyaz yeni yaprağı çıktı.Hatta anneyleyken büyüme durmuştu.Şimdi büyüyor. Biz en iyisi eski anneyi hiç kesmeden dikelim demekten başka fikir gelmiyor aklıma. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, bu ana yapraklar diktiğimde o kadar küçüktüler ki,-hala da öyleler gerçi-en göbekteki yavru yaprakların bir sıra gerisindeki yaprakları düşünün, onlardı işte. Bu kadar küçük yaprakların tutmasına %5 ihtimalle bakmış çöpe atmaya kıyamayarak toprağa sokuşturmuştum, ne sürpriz ki üçü de tuttu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili fatito, Çekimden olsa gerek aslında yaprak çok ufak.Minyatürlerden birisi.Benim sıkıntım sizinki gibi olmayışları.Yani bir yaprağa 1 veya 2 yavru düşsün, fışkırmasınlar dengeli büyüsünler istiyorum.Bendekiler önce bekliyor sonra aniden fışkırıp sıkışık bebekler veriyor. Köke takılıp kalıyorlar büyüme duruyor. Biri birini eziyor sakat yavrular görüyorum.Burada 6 yavru var inanmazsınız ![]() Hatta bazısı toprak altına bebek veriyor ters dönenler oluyor. Bir sıkıntı var ama anlamadım doğrusu. Daha düzgünce büyüyüp şekilli bir yavrum sadece 1 tane oldu. Gerisi erkenden ayırıp şansa bıraktığım kendi başına büyüyen öksüzler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklerinizi tam bir anne şefkatiyle büyütüyorsunuz sevgili asln. tebrik ediyorum sizi, onlara bakışınız, onlardan bahsedişiniz çok tatlı, tıpkı bebekleriniz gibi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Nihayet güneşli bir günle uyandık. ![]() Bu gün havalandırma günü yaptım. Şimdi çok dertleri yok ama büyüyünce nasıl yetişeceğim bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
afrika menekşesi, çelik, menekşe, üretim, yaprak |
|
|