04-10-2013, 15:34 | #631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2012
|
Sevgili fatitoo, menekşelerin yaprakları güneşi az olduğunda bu şekilde uzuyor. Balkona almak için artık çok geç, havalar soğudu. Ama güneşli bir pencereye alırsanız iyi olur |
04-10-2013, 18:23 | #632 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Unlu bit te teşhis eder etmez müdahele önemlidir, zaman kaybetmeyin. |
|
04-10-2013, 18:34 | #633 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili ezigül mesajınızda ( Anaç yaprak zaten ucundan kuruyordu şimdi çürüyüp düştü. ) demişsiniz. Öyle bir durumda yani anaç yaprak çürümeye başladığını fark ettiğinizde bir makasla çürük kısmı keserek kömür tozuyla dezenfekte edin . Bu şekilde anaç yaprağıda yavruyu da kurtarırsınız. Yavru yaprağın altında gölgede kaldığında ben genellikle yavru ışık görecek şekilde bitkinin yönünü değiştiririm , ya da anaç yaprağın bir kısmını keserek yavunun ışık almasını sağlarım.Kolay gelsin. |
28-10-2013, 11:19 | #634 |
Ağaç Dostu
|
Aynısı daha önce benim menekşemde de olmuştu. Sanırım tırtıl benzeri bir böceğin yumurtası. Ben elimle hepsini temizledim ve sürekli gözlemledim, yeniden oluşuyor mu diye. Oluşmadı. Çok sonra başka bir menekşemde tırtıla benceyen bir böcek gördüm. Tekrarlamadı. Menekşe kaybına yol açmadı. |
28-10-2013, 11:24 | #635 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlacın adını daha önce paylaşmıştım. Bu konuda ratarak bulabilirsin. |
|
13-11-2013, 18:36 | #641 |
Ağaç Dostu
|
Evet, etken maddesi abamectin ve methanol. Menekşem için bunu nasıl kullanmam gerekiyor? Kırmızı örümcek için yapraklarına fısfıslıyordum. Bildiğim kadarıyla mite köklere yerleşiyor. Sulama suyuna mı katmalıyım? Menekşelerimin hepsinde, hatta yavrularımda çeliklerimde bile var. O yüzden nasıl olsa yedeği var diye geçiştiremiyorum. Çok üzülüyorum çok. |
13-11-2013, 18:52 | #642 |
Ağaç Dostu
|
Mite köklere yerleşmiyor ancak toprağa yumurta bırakabiliyor. İlaçlar yumurtaları etkileyemeyebilir. Bu nedenle yaşam döngüleri dikkate alındığında 7-10 gün aralıkla en az 2 ilaçlama yapmak lazım. Ben 3 kez ilaçlamıştım. Hangi oranda sulandıralacağı ilaç arkasındaki açıklamaya göre yapılmalı ya da Ziraatçinin önerdiği oran kullanılmalı. Geçmiş olsun, umarım fazla kayıp vermeden atlatırsın sevgili blaze ash... |
13-11-2013, 19:10 | #643 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim sevgili maki01. Her zaman hızır gibi yetişiyorsunuz. Ziraatçi bana camsil şişesine 1 çay kaşığı koy yapraklarına fısfısla demişti. Hemen deniyorum. Olumlu ya da olumsuz sonuçları paylaşırım. |
13-11-2013, 22:56 | #644 |
Ağaç Dostu
|
Son ilaçlamayı yapmadan önce hala toprakta yumurta kalabileceği endişesi ile toprak değişimi yapmakta fayda var sevgili blaze ash. Ya da en azından en üstteki toprağı 2 cm kadar alıp yeni toprak ilave edebilirsiniz. Çok mu evhamlıyım bilmiyorum ama söz konusu mite ise korkuyorum |
14-11-2013, 07:07 | #645 |
Ağaç Dostu
|
Tecrübeleriniz ve fikirleriniz benim için çok önemli, o nedenle dediklerinizi yapacağımdan emin olun. Kesinlikle haklısınız. Mite diğer menekşe hastalıklarına benzemiyor. Çok sinsice tüm bitkileri sarıyor. Temmuz sonunda Kipadan bir menekşe almıştım. Sanırım ondan bulaştı. Tüm bitkilerimi sarmış ama ortaya çıkması ekim sonunu buldu. Şimdi de hepsi ya ölecek ya da kurtulacak. Bir şey daha sormak istiyorum. Dün tüm menekkşelerimi ilaçladım. Ortadaki yapraklar mite'dan dolayı zamanla yumuşayıp ölüyor. Beklemeden onları temizlesem iyileşme süreci hızlanabilir mi? |
14-11-2013, 08:15 | #646 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın blaze ash, o ilacın kullanım dozu 100 lt. suya 25 cc. Sizin dediğini oran fazla gelebilir. 10 lt. suya yarım şurup kaşığı denk geliyor. |
15-11-2013, 14:58 | #649 |
Ağaç Dostu
|
Mite bulasan menekselerimden geriye kalanlar. Ilaclayip gobekteki yapraklari kestim.(3 gun once ilacladim, dun gobeklerini kestim). Bir tanesinin koku curudu attim. Kalanlarda simdilik bir degisiklik yok. Mite ile savasan arkadaslarim, sizce umut var mi?? Sent from my iPad using Tapatalk |
15-11-2013, 15:59 | #650 |
Ağaç Dostu
|
Olmaz olur mu Erken müdahale ettiğiniz için hepsinin yaşayacağını düşünüyorum. Geçmişte aynı sorunu yaşarken uzun bir süre yanlış bilgiye yani aşırı gübrenin neden olduğuna inanarak çok zaman ve menekşe kaybetmiştim. |
15-11-2013, 16:30 | #651 |
Ağaç Dostu
|
Sayın blaze ash ,tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımız sayesinde bu illetten kurtulmuş gibi gözüküyorsun . Benim de tavsiyem çok sevdiğin menekşelerden yaprak çelikleri alarak dezenfekte edip ayrı bir yere çelik al. Gördüğüm kadarıyla çelik alacağın yaprağın da bol.. |
15-11-2013, 16:46 | #652 | ||
Ağaç Dostu
|
Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları
Alıntı:
Alıntı:
Celik almayi dusundum. Ama onlar da mitelidir diye vazgecmistim. Yapraklari nasil dezenfekte etmeliyim? Sent from my iPad using Tapatalk |
||
15-11-2013, 18:12 | #653 |
Ağaç Dostu
|
En uygun yapraklar büyümesini tamamlamış orta büyüklükteki sağlıklı yapraklardır , genellikle bitkinin 3 . sırasındaki yapraklar seçilir. Yaprak ayasından yaklaşık 5,0 cm. uzaklıktan yaprak sapını eğimli olarak kesin. Malzemelerinizi % 10 luk çamaşır suyu çözeltisinde dezenfekte edin . Kesilen yaprak saplarını da dezenfekte amacıyla kesim yerini kömür tozuna batırarak yapabilirsiniz. Veya yine % 10 luk çamaşır suyu ile hazırlanan karışımla yıkayıp , daha sonra sabunlu suda temizleyip duruluyoruz. Kuruttuktan sonra ekiyoruz. Düzenleyen menekşecibaba : 15-11-2013 saat 18:41 Neden: ilave |
20-11-2013, 17:02 | #656 |
Ağaç Dostu
|
Hemen ikinci aşama ilaçlamamı da yapayım o zaman. Sayın Katmer'in tavsiyesi ile ilacı biraz seyreltip katacağım bu sefer. Göbekte kestiğim yapraklar dışında diğer yapraklarda bozulma olmadı. Hatta resimde de gördüğünüz gibi tomurcuklarda da bi şey yok gibi. Koparmaya kıyamadım da Peki menekşelerimin tamamen iyileştiğini nasıl anlarım? |
21-11-2013, 00:57 | #657 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2013
|
Merhabalar. Uzun zamandır forumda menekşe üzerine yazılanları takip ediyorum. Dilinden anlayamadığım afrika menekşesi ile sayenizde anlaşabilir oldum. Bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Dün küçük pet bardaklara toprak doldurup çelikleri diktim ve bolca suladım. Kardeşim altlarındaki kağıt havluları değiştirmek için odaya girdiğinde yerde kırkayak görmüş. (Öldürdük tabi...) 5-6 cm boyunda, korkunç bir şeydi. Topraktan çıktığını düşünüyorum. Bir de toprağa çıplak elle dokunmuştum. İyice huylandım. Menekşeleri dışarı çıkarabileceğim kapalı bir balkonum yok. Yumurtası, yavrusu vardır diye içim hiç rahat değil. Sanırım biraz ürktüm. Menekşeleri öldürecek uygulamalar da yapamam. Kırkayaktan kurtulmak için ne yapmalıyım? Etkisi aylarca geçmeyen ilaçlardan korkuyorum. Evimde börtü böcek anlamında hiçbir şey yok. Her yer korumalı, ortamda nem yok. Topraktan çıktığına eminim. Genelde paket torf alırdım. Bu defa çiçekçilerin kilo ile sattıkları açık torflardan almıştım. Dikim sırasında küçük bir solucanla karşılaşmıştım. Birkaç tane de hazır aldığım menekşe var. Onlar da dışarıdan geldi sonuçta. |
21-11-2013, 01:17 | #658 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2013
|
Forumda sigara izmaritlerini pet şişeye at, suyu doldur, 2 gün beklet, sonra bitkiyi bu suyla sula diyen de var toprağa yarıya kadar sarımsak göm diyen de. Bir de toprağa kibrit çöpü saplamayı tavsiye eden vardı. Doğal sayılabileceklerden bunları okudum. Bu uygulamalar "Toprağın Ph seviyesi nasıl etkilenecek?", "Menekşe bunlardan hoşlanacak mı?" sorularını getirdi aklıma. |
21-11-2013, 14:43 | #659 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili blaze ash, 2014 baharına kadar emin olmanız bence mümkün değil. Mite kış uykusuna yatabiliyor yani baharla birlikte toprakta yumurta kalmışsa tekrar hareketlenebiliyor. Ben 3 kez ilaçlayıp baharda hareketlenebileceği ihtimalini hep aklımda tutarak yaşamıştım. Hala bozulan her menekşemi mite endişesi ile usb mikroskopu ile inceliyorum. 1-1.5 senedir mite izine rastlamadım 06.03.2012 de usb mikroskop ile çektiğim video. Çekim 50 kat büyütülerek yapılmıştır. cyclamen mite.avi - YouTube |
21-11-2013, 21:37 | #660 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili maki01; Ne zormuş bu illetle uğraşmak. Elimdeki türlerin hepsi marketlerde bulunan cinslerden. Siz 2014 bahar deyince acaba hepsini atsam mı diye düşündüm. Ama kıyamam ki! Bende mikroskopta yok. Mite tam gelişip çiçeğe zarar verene kadar da anlamıyorum. 3. ilaçlamamı da yapayım ondan sonra toprak değişimi yapıp, şansımı deneyeyim diyorum. |
Etiketler |
menekşe |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|