agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2011, 08:09   #8551
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sema62 Mesajı Göster
Sevgili menekşecibaba;sphagnum yosununu üste koymayı biraz daha açıklarsanız seviniriz
Sphagnum yosunu mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır.Köklenmeyi teşfik edici özeliklerinden dolayı da kullanılır.Bitki cevresindeki nemin muhafazasını sağlar.Yalnız kullanımda çok dikkat etmek gerekir,tehlikeli olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298
buradan yosunla ilgili genel , geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bazı arkadaşlarımızın yetiştirmeye çalıştıklarını biliyorum,hatırladığım kadarıyla sevgili katmer in bu konuda çalışmaları var.
(Sağlıklı bir Sphagnum yosunu biraz canlı biraz da ölüdür yani ölü ile diri arası bir bitkidir. büyüme sadece üst kısımlarda devam ederken alt kısımlar ışığın yetersizliğinden çoktan ölmüş ve çürüme prosesi başlamışdır dahi. bu özelik şöyle anlatılabilir; sphagnum ne kökü olan, nede bitki içindeki sıvıyı taşımaya yarıyan hakkiki bir dolaşım sistemleri olan bir bitkidir bitkinin beslenmesi ve gelişmesi alt kısımlarından bağımsızdır vede sadece uçlardaki bir kaç cm lik bölümde cerreyan eder. Bitkinin yaşıyan uçlarının altındaki sapları ve yapraklarından oluşan ölü kısım bitki uçlarına yeterli suyu depolar ve aktif olarak da su seviyesini yükseltir. Dr. Dionaea dan alıntı )

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 13:44   #8552
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-04-2011
arkadaşlar evimde keçi gübresi var bunu menekşeler için en uygun biçimde nasıl kullanabilirim.beni aydınlatır mısınız teşekkür ederim...

nerimeizmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 14:28   #8553
Ağaç Dostu

vehibe's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2011
Sevgili nerimeizmir bence hiç kullanma çünkü. incecik kurtlar oluyor ne kadar ilaçlasan gitmiyor. ayrıca küçücük sineklerde geliyor. sıcaklar olunca kötü kokuyor. benim başıma geldide uyarıyım dedim ama sen bilirsin

vehibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 16:02   #8554
Yeni Üye

bazı arkadaşlar gübreyi suda bekletip suyunu verdiklerini de yazmışlar bu konuda bir bilgin var mı peki melisa 31....teşekkürler....

Eski 04-05-2011, 17:24   #8555
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Merhaba Nerimeizmir , ben o yöntemi kullanıyorum , soran arkadaşlara açıklamam olmuştur , ilk deneyenler için biraz riskli , benim 3-4 tane menekşem üzerinde denemişliğim oldu ve güzel bir sonuç aldım ve şu anda kullanıyorum , ama arkadaşlara tavsiye etmem çünkü ayarlamak biraz zor , yinede siz bilirsiniz ...

Sevgili Melisa Hanımın söylediği gibi koku yapıyor , koku yapmaması için fazla bekletmemek gerekiyor .... Ben seracı olduğum için yıllardan beri bu yöntemi bitkilerde kullanıyorum . Çok güzel sonuçlar alıyorum . Menekşede çok az bir şekilde denedim güzel bir sonuç aldım . Geçmiş mesajlarım da ki menekşe fotoğraflarıma bakabilirsiniz ... Sorumluluk bende kalmasın arkadaşlara tavsiye etmiyorum .

Düzenleyen 01menekse : 04-05-2011 saat 17:33 Neden: eksik
01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 18:14   #8556
Ağaç Dostu

Emel's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2009
Menekşem tohum veriyor, ne yapmam lazım? Ne zaman tohumu almalıyım, ne zaman ve nasıl dikmeliyim?

Emel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 18:59   #8557
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emel Mesajı Göster
Menekşem tohum veriyor, ne yapmam lazım? Ne zaman tohumu almalıyım, ne zaman ve nasıl dikmeliyim?
Tohum kabukları çevre şartlarına bağlı olarak 3-6 ay içinde olgunlaşır,buruşmaya başlar. Küçülür ve kahverengileşir. Bu noktadan sonra Faruk beyin anlattıkları gibi steril bir şekilde çıkardığınız tohumları , hava geçirmez bir kutuda kuru havada saklamalasınız.Yer serin, kuru ışık almayan kapalı bir yer olmalıdır.Böyle korumalı bir ortamda 2 sene kadar canlılığını yitirmeden saklıyabilirsiniz.

Gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340

Eski 04-05-2011, 19:49   #8558
Ağaç Dostu

Emel's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Tohum kabukları çevre şartlarına bağlı olarak 3-6 ay içinde olgunlaşır,buruşmaya başlar. Küçülür ve kahverengileşir. Bu noktadan sonra Faruk beyin anlattıkları gibi steril bir şekilde çıkardığınız tohumları , hava geçirmez bir kutuda kuru havada saklamalasınız.Yer serin, kuru ışık almayan kapalı bir yer olmalıdır.Böyle korumalı bir ortamda 2 sene kadar canlılığını yitirmeden saklıyabilirsiniz.

Gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.. Umarım bu tohumlardan da yapraklardan elde ettiğim başarıyı yakalarım

Emel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 10:26   #8559
Yeni Üye

Merhaba...
Menekşenizden tohum almak için özel bir yöntem denediniz mi? Menekşemden tohum almak için ben ne yapmalıyım?

Eski 05-05-2011, 16:53   #8560
Yeni Üye

nigarazak's Avatar

Giriş Tarihi: 06-02-2009
iki farklı menekşe yaprağından ebruli menekşe nasıl yapılıyodu

nigarazak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 22:40   #8561
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nigarazak Mesajı Göster
Yapiliyor muydu?

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 22:46   #8562
Ağaç Dostu

nazlı hilal's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Yapiliyor muydu?
Bizler rus güzelleriyle tanışmadan önce deniyorduk aşılama yöntemini dahasıda var,farklı renk elde edebilmek için gıda boyası,bol çiçek için limon tuzu,yanmış gübre,klasik haşlanmış yumurta suyu şimdi rus menekşelerle tanışınca bu konular konuşulmaz oldu aslında iyide oldu olayı abartınca kendi adıma söylüyorum çok menekşemi heba ettim şimdi kendi hallerine bıraktım sulamak dışında çokda keyifliler

nazlı hilal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 23:10   #8563
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nerimeizmir Mesajı Göster
Merhaba...
Menekşenizden tohum almak için özel bir yöntem denediniz mi? Menekşemden tohum almak için ben ne yapmalıyım?
İşin en zevkli ve zor olan kısmı burası ;tohum almak.Neden zevkli , çünkü başta sizin yönlendirdiğiniz bir olay,neden zor çünkü bir çok denemeden sonra elde edebiliyorsunuz.Gelelim işin püf noktalarına ,anaç seçtiğiniz iki bitkiyi veya ikiden fazla çiçekli menekşe adayını belirliyorsunuz. Değişik renk tonlarında olmaları tercih sebebidir..Erkek adayının tohumları geçkin,dişi adayın uygulayacağınız çiçekleri de yeni açmış olmalı.
Elinize steril neşteri aldıktan sonra erkek aday menekşeye sessizce yaklaşıyoruz......
Arkası yarın iyi akşamlar

Eski 05-05-2011, 23:16   #8564
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nigarazak Mesajı Göster
O bir şehir efsanesi,malesef pek mümkün değil,çıkan yavrular mutlaka ana yapraklarının özelliklerini taşır,kaynaşmaz.

Eski 05-05-2011, 23:58   #8565
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nerimeizmir Mesajı Göster
Merhaba...
Sanirim bazi turler kendi kendilerine dollenmeye yatkin oluyorlar. Optimara Rita bunlardan birisi. Hic bir caba harcamadigim halde, daha gecenlerde bir rozetin uzerinden 5 tane tohum kesesi topladim.

Eski 06-05-2011, 13:19   #8566
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili zappie sayesinde ismini öğrendiğim Rhapsodia Cora'm merkezdeki çiçek demeti ile unlu bitten tamamen kurtularak eski sağlığına kavuştuğunu kanıtladı

Name:  aIMG_4582.JPG
Views: 2371
Size:  66.2 KB

Bu menekşemse daha önce fotoğrafını eklediğim beyaza yakın lilanın kardeşi. Hibrit türler aynı yapraktan üretilmiş olsa bile farklı görünümde çiçek verebiliyorlar...

Name:  aIMG_4592.jpg
Views: 1848
Size:  28.5 KB

hasarigirl ve violet19 beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 19:31   #8567
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
İşin en zevkli ve zor olan kısmı burası ;tohum almak.Neden zevkli , çünkü başta sizin yönlendirdiğiniz bir olay,neden zor çünkü bir çok denemeden sonra elde edebiliyorsunuz.Gelelim işin püf noktalarına ,anaç seçtiğiniz iki bitkiyi veya ikiden fazla çiçekli menekşe adayını belirliyorsunuz. Değişik renk tonlarında olmaları tercih sebebidir..Erkek adayının tohumları geçkin,dişi adayın uygulayacağınız çiçekleri de yeni açmış olmalı.
Elinize steril neşteri aldıktan sonra erkek aday menekşeye sessizce yaklaşıyoruz......
Arkası yarın iyi akşamlar
Neşteri hazırladığımız temiz camın üzerine bırakıyoruz ve anaç menekşedeki sarı anter (polen kesesi) lerden olgun olanları topluyoruz.Topladığımız polen keselerini camın üzerine koyup neşterle ve cımbız yardımıyla kesip açıyoruz,büyülteç te kullanabilirsiniz hiçbir mahsuru yoktur.
Tohum elde etmede transfer için kulallanılacak ana çiçek stigma ucu toz polen için uygun olmalı , bu amaçla seçtiğimiz ebeveyn bitki 'anne'ninde (olgun)olması gerekir.Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır.
Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılır .Ben yumşak uçlu 4 numara kumaş fırcası kullanıyorum.Parçaladığımız polenlerin içinden dağılan çok ince tozları fırcaya aldırıp yapışkan stigmaya uyguluyoruz.
Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Daldaki tohum kapsülünün kapsül sapı diğer oluşmamış tohum kapsüllerine oranla daha kalındır. Tohumun dalında olgunlaşmış olması gerekir.Diğer boş çiçekleri yokluyarak yolabilirsiniz.Tohum oluşmuş kapsülü arada kaynamasın diye fosforlu bir şeritle işaretlerseniz,yalnışlıkla koparıp kaybetmekten koruyabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar kolay gelsin.

Eski 06-05-2011, 21:57   #8568
Yeni Üye

Merhabalar ,

Herkese iyi geceler ...
Çok sayıda menekşem olmadığı için ,sizler kadar paylaşımlarım olmuyor.
Henüz sekiz aylık menekşemin ikinci kez çiçeklenmesini izliyorum bu sıralar.
Fotoğrafını paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler

saailor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 22:52   #8569
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Merhabalar Saailor , menekşelerin çok güzel gözüküyorlar . Seni tebrik ederim , başarılı bir çalışma . Emeğine sağlık bakınca insanın gözüne hitap ediyor , belli ki fotoğraf konusunda da ustaca çalışma yapmışsın . Eline sağlık . Menekşenin az olduğunu söylemişsin , bence menekşenin az olması önemli değil önemli olan elindeki menekşenin değerini bilmek . Başarılar dilerim ...

01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 23:03   #8570
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Çift kap yöntemiyle yetiştirdiğim katmerli mor menekşem.10 Nisanda topraktan yıkayıp katı ortam materyaline geçirdim.Bir iki hafta serada kaldıktan sonra alıştıra alıştıra dışarıya çıkardım.Biraz bozuldu yaprakları saldı kendini sonra tekrar seraya aldım.Şu anda hala serada havalar ısınınca dışarıya çıkartacağım.

Seranın etkisiyle ilk çiçekler belli oldu.

Name:  FAB1056.jpg
Views: 2048
Size:  35.2 KB

Name:  FAB1057.jpg
Views: 1806
Size:  53.0 KB

Name:  FAB1059.jpg
Views: 2116
Size:  38.0 KB

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 00:37   #8571
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Galeri: 14
menekşecibabadan aldığım bir kaç menekşenin durumu,inşallah be sefer başarılı olurum

Name:  çiçeklerim 001.jpg
Views: 1770
Size:  44.8 KB

Name:  çiçeklerim 003.jpg
Views: 1800
Size:  43.8 KB

Name:  çiçeklerim 004.jpg
Views: 1774
Size:  53.6 KB

Name:  çiçeklerim 007.jpg
Views: 1790
Size:  71.2 KB

yağ-mur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 00:42   #8572
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Bir anneler günü klasiği daha.. Kendi hediyemi kendim aldım Bir kasa minyatür menekşe

Eklenen Resimler

ngr33 beğendi.
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 00:48   #8573
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili katmer,

Ne güzel bir hediye bulmuşsun , çok sevindim.

Daha önce Türkiye'de minyatür türü bulmak neredeyse imkansızdı. Bir sitede satışa sunulan 3-5 minyatür menekşe bir andan tükenmişti. Sayende bizler de bu güzel menekşelerle buluşabileceğiz.

Paylaşım için teşekkürler

Eski 07-05-2011, 08:15   #8574
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Sevgili Katmer
Gerçekten bir hazine bulmuşsun,hayırlı olsun , güle güle büyüt,keyfini sür.
Sevgili yağ-mur.başarılı olmuşsun bile kısa sürede yavrulamışlar,en üstteki susuz,en üstten 3 yaprak sağlıklı ama en sondaki yaprak hastalanmış gibi ,onu diğerlerinin yanından ayır,biraz daha büyüsünler ana yapraktan ayırırsın,kolay gelsin.

Eski 07-05-2011, 08:58   #8575
Ağaç Dostu

mandalinci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Bir anneler günü klasiği daha.. Kendi hediyemi kendim aldım Bir kasa minyatür menekşe
Kendinize aldığınız hediyeye bayıldım, çok güzeller, bize de hediye oldu. Güle güle büyütün.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 09:18   #8576
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
Sevgili Katmer minyatürlerin çok şirin. Ne güzel katmerliler. Renkleri de çok güzel.
Büyüklüklerini anlayabilmemiz için bir de uzak çekim ve kıyaslamalı bir fotoğraf koyabilir misiniz?
İyi günlerde keyfini çıkartın.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 14:51   #8577
Yeni Üye

menekşekolik's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2011
Sevgili Saailor.Menekşenin rengi çok güzel.Onun cinsi mi öyle yoksa aşılama yöntemi ile mi o rengi elde ettin?Güle güle büyüt...

menekşekolik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 15:15   #8578
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşekolik Mesajı Göster
Sevgili Saailor.Menekşenin rengi çok güzel.Onun cinsi mi öyle yoksa aşılama yöntemi ile mi o rengi elde ettin?Güle güle büyüt...
Cok yaygin bir turdur ( Optimara Rita ), sapka formunda yogun cicek acar. Ikinci resimde isiktan dolayi turuncu gibi cikmis. Geliskin olanini burada gorebilirsiniz

Eski 07-05-2011, 16:13   #8579
Ağaç Dostu

lale607's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2010
syn saailor, menkşeniz çok canlı ve güzel görünüyor.renkleri çok güzel, bende bu renk bir menekşe almak istiyorum. bende sizinkinin sade pembesi ve moru var. acaba nereden aldığınızı öğrenebilirmiyim? geçen hafta migros tan bende olmayan renklerde 2 tane menekşe aldım. eflatun ve beyaz-açık pembe ebrulu. bugünde minyatür beyaz gül aldım. artık almıyayım yerim yok diyorum ama görüncede dayanamıyorum, yakında evde çiçeklerden bize yer kalmayacak.

lale607 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 16:37   #8580
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili Fatih,

Topraksız ortama aktardığın menekşen çok kısa sürede uyum sağlamış, kutluyorum.

Ben de topraksız ortamda;

-Tek kapta çelik köklendirme
-Fitilli sulama
-İçiçe kap

yöntemlerini deniyorum.

Olumsuz bir gelişme olmadı ancak toprağa göre gelişmeleri daha yavaş gibi. Yine de yavu ile başladığım fitilli yöntemde başarılı sonuç alırsam tercih edeceğim bir uygulama olacak.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025