agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-04-2011, 18:53   #8461
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Mesajı yeni okudum ve kısaca inceledim, ellerinize sağlık. Hiç olmazsa yeni üyeler tüm sayfaları okumak zorunda kalmayacak.(ben bir haftada okuyabilmiştim)

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 19:28   #8462
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Katalogumdaki yeni açan menekşeler

Eklenen Resimler

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 19:34   #8463
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

devamı

Eklenen Resimler

zeynepim beğendi.
Eski 26-04-2011, 19:37   #8464
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

çiçekler açtıkca insana mutluluk veriyor

Eklenen Resimler

Eski 26-04-2011, 20:59   #8465
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
menekşelerim

Merhaba arkadaşlar . Size daha önceden göstermiş olduğum yavru menekşem çiçeğini açtı . Sizlerle paylaşmak istedim . Şuan da diğer yaprak da tomurcuk vermiş . Bu erken çiçek açmanın nedenini bilen varmı? Ben ilk defa karşılaştığım için şaşkınım Vermiş olduğum vitaminlerden olabilir mi ? İyi akşamlar ...

Eklenen Resimler

01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 09:00   #8466
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2011
Açmaya hazırlanan fırfırlı pembe menekşem

Eklenen Resimler

Tunatuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 13:03   #8467
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2007
Galeri: 19
Bu da benim menekşem. Toprağını değiştirmeme fırsat vermedi

Eklenen Resimler

diver_bird Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 13:05   #8468
Ağaç Dostu

diver_bird's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2007
Galeri: 19
Menekşecibaba ne güzel olmuşlar öyle ellerinize sağlık.
01 menekşe ninde bu kadar yavruyken açıyorsa büyüyünce çiçekten yaprakları görünmez sanırım

diver_bird Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 14:24   #8469
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Sevgili menekşecibaba; tebrikler.Hepsi çok güzeller.Ben de 2-3 tanesini kaybettim.4 tane yeni yavru çıkıyor.İnşallah hepsi aynı renk değildir.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 14:27   #8470
Ağaç Dostu

lale607's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Elinize sağlık Sayın lale...
Saksı büyüklüğü nasıl, bir de sulama sırasında saksılar suyu emdikçe ekliyor musunuz, ya da tepsiye bir kez su koymanız yetiyor mu?
sn fahriyee; saksıları, normal menekşe saksısı ancak biraz büyütmeyi düşünüyorum. tepsiye suyu bir defa koyuyorum 1-2 saat sonra artan suyu döküyorum. haftada bir **** 10 günde bir tepside ki suya besin katıyorum. 4-5 günde bir eski bir makyaj fırçasıyla (allık fırçası) yapraklardaki tozu alıyorum.

lale607 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 15:15   #8471
Ağaç Dostu

hanndan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2011
Merhabalar,
benimde beyaz mor ve pembe menekşelerim var. yapraklarını suya koyuyorum köklenmesi için, yalnız beyaz olan kökleniyor pembe ve mor yapraklar çürüyor. genelde böylemidir yoksa ben yanlışmı yapıyorum.

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 19:12   #8472
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanndan Mesajı Göster
Merhabalar,
benimde beyaz mor ve pembe menekşelerim var. yapraklarını suya koyuyorum köklenmesi için, yalnız beyaz olan kökleniyor pembe ve mor yapraklar çürüyor. genelde böylemidir yoksa ben yanlışmı yapıyorum.
Şu ana kadar hiç öyle bir şeyle karşılaşmadım ,yüzde 95 köklenme sağlıyorum,ben sudan çok torf+vermikulit+perlit karışımını tercih ediyorum.Tabi belkide sizdekiler Chimera dır

Eski 27-04-2011, 19:22   #8473
Ağaç Dostu

hanndan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2011
Chimera nedir. köklenmeden renkli olan menekşe yapraklarım çürüyor. siz köklendirmedenmi toprağa dikiyorsunuz?

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 22:10   #8474
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-02-2011
Kuruyan çiçek dallarını koparmalımıyım? Yardımcı olur musunuz.

_nihann_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 22:58   #8475
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi _nihann_ Mesajı Göster
Kuruyan çiçek dallarını koparmalımıyım? Yardımcı olur musunuz.
Sart degil. Ancak guzel gorunmesi ve uzerinde zararlilarin uremesini onlemek acisindan kopartirsaniz iyi olur.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 23:15   #8476
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanndan Mesajı Göster
Chimera nedir. köklenmeden renkli olan menekşe yapraklarım çürüyor. siz köklendirmedenmi toprağa dikiyorsunuz?
Chimera meneksecibabanin profil resmindeki gibi duzgun dikey serit halinde cift renkli menekselere diyoruz. Onlarin da yapraklari koklenir, ancak cok buyuk ihtimalle anac meneksenin aynisini uretemezsiniz.
Menekse yapraklarinin koklenme hizi ture bagli olsa da rengine gore curume veya curumeme gibi bir durum soz konusu degil. Sagliksiz gorunen, soluk, asiri yasli yapraklar secmis olabilirsiniz. En ortadaki yapraklara 1. sira dersek, 3. veya 4. siradan yapraklar secin.
Forumu gozden gecirin. Herkesin kendince basarili oldugu bir yontem var. Ben yapraklari direkt topraga dikiyorum, suda koklendirip diken arkadaslarimiz da var.

Eski 28-04-2011, 10:28   #8477
Ağaç Dostu

vehibe's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2011
ben yaprak koparıp suya köklenmeye koydum. tam bir ay oldu. hiçbir deyişiklik yok. bu konuda bilgisi olan varmı?

vehibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 12:07   #8478
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

22/03/20011 tarihinde peynir kutusuna dikip sera ortamında yavrulatmaya çalıştığım yapraklarım yavruladı. Bir kaç gündür kontrol etmeyi bırakıp rahat bırakmıştım. Bugün birde baktım bana süpriz yapıp yavrulamışlar. İş yerinde çığlık attım resmen.

Sayın melisa31 sizinkilerde size sürpriz yapar belki. Beklemeye devam edin. Ben yalnız yapraklarımı köklendirmeden direkt torfa peynir kutusuna dikmiştim.

Düzenleyen Tunatuna : 28-04-2011 saat 12:10 Neden: ekleme
Eski 28-04-2011, 12:59   #8479
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melisa31 Mesajı Göster
ben yaprak koparıp suya köklenmeye koydum. tam bir ay oldu. hiçbir deyişiklik yok. bu konuda bilgisi olan varmı?
Menekşeler evlerde yaprakları su içersine konularak da köklendirilebilir. Kullanılan şişe ya da kavanozların koyu renkli olması köklenme için daha iyi sonuç verir. Sapları su içinde tutmak için en uygun yöntem, şişenin üstünü bir alüminyum kâğıtla kapatmak ve bitki saplarını bu kâğıt üzerinde açılan deliklerden suya daldırmaktır.Köklenmeleri 2 haftayla 7 hafta arasında olabilir.
Sevgili zappie nin de dediği gibi chimeraların yaprakları da köklenir,ama elde edilen bitkilerin renkleri orjinal özelliklerini yansıtmaz.
Bu yüzden üretimleri çok zordur,taç kesimle asalak yan sürgünlerle veya çiçek sapları üzerinde yapılan çalışmalarla (gerçek renklerinin devamını saglayabilmek için) üretilebilirler.

Eski 28-04-2011, 17:14   #8480
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
sevgili Menekşacibaba vermiş olduğunuz tavsiyelere uyarak ektiğim yaprağım bugün köklenmiş, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. merak ettim ve zedelemeden baktım kökü bayağı olmuş, minik kaktüs saksısına ekmiştim, pet bardağa geçirdim çünkür daha rahat gelişsin istedim. artık ellemem orada yavrulasın çiçeklensin ne yaparsa yapsın yeter ki ölmesin diğer yapraklarımda gayet sağlıklı duruyorlar onları ellemeyeceğim ama yavrulayana kadar.
bir de yabancı bir sitede resimdekinin de bir tür afrika menekşesi olduğu yazıyor. bu menekşe ise mersinde tarlaların kenarlarında duvar diplerinde nemli yerlerde çıkıyor bunlar yer menekşesi kır menekşesi falan diyorlar. ben iyice merak ediyorum aynı soydan mı acaba bunlar öyleyse ben bunlardan da saksıya eker çoğaltmaya çalışırım. çünkü çok güzel oluyorlar. birz daha koyu morlar yaprakları hafif tüylü çiçek sapları kısa ve hafif tüylü bizim oradakilerin. mersin e gittiğimde fotoğraflarım karşılaştırmak için fakat şimdi siteden aldığım fotoları eklemek istiyorum:

Eklenen Resimler

Düzenleyen mor-salkım : 28-04-2011 saat 17:30 Neden: eksik yazım
mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 18:43   #8481
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Çok sevindim,güle güle büyüt menekşelerini.
Evet gerçekten güzel ,uzaktan menekşeye benziyorlar.Yurdumuzdaki bitki hazinemiz o kadar geniş ki,cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz,kıymetini bilmemiz lazım.Onları görünce tohumlarını afrika menekşeleriyle tozlaştırmak geldi aklıma.Siz orada deneyebilirsiniz.

Eski 28-04-2011, 20:21   #8482
Ağaç Dostu

nazlı hilal's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2010
Bardak menekşenin yapraklarına da benziyor

nazlı hilal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 20:37   #8483
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım Mesajı Göster
bir de yabancı bir sitede resimdekinin de bir tür afrika menekşesi olduğu yazıyor. bu menekşe ise mersinde tarlaların kenarlarında duvar diplerinde nemli yerlerde çıkıyor bunlar yer menekşesi kır menekşesi falan diyorlar. ben iyice merak ediyorum aynı soydan mı acaba bunlar öyleyse ben bunlardan da saksıya eker çoğaltmaya çalışırım. çünkü çok güzel oluyorlar. birz daha koyu morlar yaprakları hafif tüylü çiçek sapları kısa ve hafif tüylü bizim oradakilerin. mersin e gittiğimde fotoğraflarım karşılaştırmak için fakat şimdi siteden aldığım fotoları eklemek istiyorum:
Streptokarpus olabilir. Buraya bir bakin.

Eski 28-04-2011, 21:49   #8484
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Evet menekşacibaba aklıma gelmedi değil tozlaştırmak. Başka bir sitede de anlattığım menekşenin pembe çiçeklisini gördüm afrika menekşesi diye. Eğer Mersin'e yakın zamanda gidersem söküp size de göndermek isterim. Haber veririm zaten menekşe yi bulduğumda. Ama özellikle bu mevsimde çok görülüyor dediğim gibi yerlerde ve kaybolan bir bitki de değil, mevsimi geçmiyor sanki fakat baharda ve yazın açıyor. Araştırmaya devam ediyorum iki resim buldum farklı bir yerde daha, ona benziyordu çok ilginç geldi. Neyse özelden yazarım size bulunca burdan da foto paylaşırım herkes görsün diye. iyi günler.

Eski 28-04-2011, 21:52   #8485
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

sevgili zappie söylediğiniz yere baktım.Bence daha farklı benim dediklerim. ilk fırsatta fotoğraflarını çekip koyacağım. Merakımızı gideririz inşallah hep beraber

Eski 28-04-2011, 22:55   #8486
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-04-2011
merhaba arkadaşlar siteyi yeni keşfettim epeyce bir şeyler okudum ama çiçek yetiştirmek konusunda çok acemiyim sizden biraz yardım istiyorum..
babam bana bir menekşe almıştı mor renkli. bi süre sulamayı unuttuğum için özellikle toprağa yakın yerlerdeki yaprakları ve çiçekleri kurumuş. şimdi bu çiçeği tekrar canlandırmayı çok istiyorum. ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum sizin önerileriniz ne olur? toprağına verebileceğim bir besin var mı? bir yerde yumurta haşladığınız suyu bekletip toprağına dökün diyordu bunu denesem sonuç alabilir miyim? bir de bu kuruyan yaprakları temizlemeli miyim? şimdiden çok teşekkürler ilginize..

zeytincikk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 23:08   #8487
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili SDurul, menekşeden vazgeçmene izin verebileceğimizi hiç sanmıyorum güzel arkadaşım Kayıpları üzüyor insanı ama vazgeçilemiyor da, tıpkı sardunyalar gibi ... Arkadaşının menekşesi çok çok güzel. Lütfen benim için bir yaprak alıp diker misin? Birden fazla yavru verirse söz paylaşırım seninle
Sevgili maki, sizi dinledim, o güzel menekşeden ve başka menekşelerden yaprak aldım ve diktim bugün. Birden fazla yavru verirse hayır demek yok ama.

Name:  menekşe.JPG
Views: 1364
Size:  43.5 KB

Name:  menekşe1.JPG
Views: 1297
Size:  33.2 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 07:59   #8488
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Sevgili lale607 pembe menekşem açtı resimlerini gönderiyorum.
Beyaz Menekşemin geçen haftalarda çiçeklerine ve yapraklarına yeşil bit musallat olmuştu. Arapsabunu, sıvıyağlı karışımı uyguladım. Gerçi tüylü yapraklarda biraz dikkat edilmesi söylenmişti. Ama herhangi bir zararı olmadı. Menekşemi kurtardım. Sevgili maki01'e de teşekkür ederim. Onun tavsiyeri ile kurtuldu çünkü.

Eklenen Resimler

Eski 29-04-2011, 09:54   #8489
/

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeytincikk Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar siteyi yeni keşfettim epeyce bir şeyler okudum ama çiçek yetiştirmek konusunda çok acemiyim sizden biraz yardım istiyorum..
babam bana bir menekşe almıştı mor renkli. bi süre sulamayı unuttuğum için özellikle toprağa yakın yerlerdeki yaprakları ve çiçekleri kurumuş. şimdi bu çiçeği tekrar canlandırmayı çok istiyorum. ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum sizin önerileriniz ne olur? toprağına verebileceğim bir besin var mı? bir yerde yumurta haşladığınız suyu bekletip toprağına dökün diyordu bunu denesem sonuç alabilir miyim? bir de bu kuruyan yaprakları temizlemeli miyim? şimdiden çok teşekkürler ilginize..
Merhaba, 'zeytincikk' , siteye hoş geldiniz

Size bu tavsiyem olacak

1. Eski çiçek ve kurumuş yaprakları kopartın, eğer kalın gövde toprak üzerinde kaldıysa havuç gibi kazıyarak biraz kurutun 5-10 dakika ve toprak örtecek şekilde ekin;

2. Bitkinin toprağı değiştirin, en basit marketlerde satılan torf olsun;
Bitki yeni toprağa yerleştirirken resimdeki olan puf noktaları unutmayın.

3. Toprak değiştirdikten sonra ilk 3 ay gübre kullanmayın;

4. Saksı daima küçük kalacak (eski saksıya tekrar ekersiniz iyi olur, bitki saksıdan toprakla birlikte çıkartın ve eski topraktan, etrafta hafifçe vurarak arandırın. Saksı dibine biraz yeni toprak koyun 1-1,5 cm civarı, bitki yerleştirin ve etrafta hafif bastırarak yeni toprak doldurun.

5. 4-7 günde bir su vermeye unutmayın!
Su verirken toprak biraz kuru kalmalı, 1-2 gün, kesinlikle fazla değil. Bitki suladıktan sonra tabaktaki kalan suyu 20-30 dakika sonra boşaltın.

İlk adım için yeterli olacak sanırım

Eklenen Resimler

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 10:04   #8490
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-03-2011
saksı değişimi

merhaba,bu da *** menekşem çiçkleri soldu bende kopardım. yeni tomurcukları var.ben menekşemin saksısının küçük olduğunu düşünüyorum,çünkü saksı kenarlarından yaprakları incitiyor.Sizce saksı boyutu ideal mi? Yoksa yapraklarınımı koparayım bilemedim. Bi de şuan saksı değişimi için uygun zamanmı? tomurcuk var ir iki tane

Eklenen Resimler

atakanklnc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025