![]() |
|
![]() |
#8431 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2011
|
malesef kurtaramadım ama belli olmaz, belki seninki düzelir inşallah.fahriye arkadaşın dediği gibi resimlerini eklersen arkadaşlarda daha yardımcı olur sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8432 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Aslında benim menekşelerimin sorunu şöyle: En yeni çıkan 3-4 yaprakların rengi daha açık ve daha fazla tüylenmiş gibi bir görünüm oluyor. Bütün yaprakları elimle dokununca diri, yani yumuşama yok. Ayrıca göbekteki küçük yaprakların bir sıra dışındaki yapraklar sap kısmında alta doğru kıvrılıyor. Bu görünüme sahip menekşelerimin gelişimi duruyor ve yeni yaprak çıkarmıyor artık. Eğer çiçekte ise açmış olanlar çabuk sararıp tomurcuk olanlar da açmıyor. Girişimde bulunmazsam yanındaki menekşede de aynı problem oluyor. Birkaçında bu probleme rastladığımda kökünü çıkarıp incelediğimde kök çürüğüne rastlamadım. Problem ne mites ne de unlu bit. Bence mantar enfeksiyonu.Sebebi de büyük saksıya ekmiş olduğumdan ve tabandan suladığımdan kaynaklanıyor. 5-6 cm derinleri bile parmağımla kontrol edip ancak su veriyorum ama kökler tabana yakın olmadığından aşağı kısımdaki toprak hep ıslak kalıyor, bu da mantar enf. oluşturuyor. Kesinlikle genç menekşeleri büyük saksıda yetiştiremediğimi anladım artık... Tedavi için 4-5 menekşede ortadaki küçük yaprakları kopardım, başka işlem yapmadım.Yanlardan ve ortadaki kopardığım yerlerden yeni yavrular çıkarıyor. Bir tanesinde hiç yaprak eksiltmeden sisleme yoluyla bolca Roa natura püskürttüm. Yarın da hasta olanlara aktif şekilde diğerlerine koruma amaçlı oksijenli su püskürteceğim. Ayrıca birine de Faruk arkadaşımın tavsiyesi üzerine mantar tozu serpiştireceğim. Sevgili menekşekolik; bu tedavilerin hangisi başarılı olacak bilemiyorum, siz de böyle yapın demek istemem. Ama sonuçlarını sizlerle paylaşabilirim.Sadece burada eskiden okumuş olduğum bilgilere dayanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Fotoğraflarını çektim ama problem net çıkmayınca yüklemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8433 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8434 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2010
|
Bu gün bazı menekşelerimde unlu bit gördüm arap sabunu püskürttüm yarın tek tek kontrol edip temizleyeceğim bir anda nasıl oluştu yeniden anlamış değilim uzun zamandır yoktu.Sanırım yeni satın aldıklarımdan birinde vardı diğerlerine bulaştı,bu öyle bir müptela ki kurtulmak hiçte kolay değil malesef sık sık gözlemleyip çoğalmalarına fırsat vermemek gerekli,saksım çok nasıl baş edebilirim bilmiyorum çok yoğunum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8435 |
Ağaç Dostu
|
Ev yapımı ilaçlar başlığında unlu bit için Sayın Mine pakkaner; 1 litre suya 2 çorba kaşığı arap sabunu, 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş ezilmiş sarımsak önermiş. Böcekler trakea solunumu yaptığından içine sıvı yağ katılmasını tavsiye etmiş. Bir ölçü suya 2 ölçü isopropil alkol de bu tavsiyeler içerisinde yer alıyor. Ama tüylü yapraklara uygulanmaması gerektiği belirtilmiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8436 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
merhaba arkadaşlar, ben de yeni bir menekşe almıştım(ilk menekşem), üsütnde ki çiçekleri kurudu ve bir daha da açmıyor çiçek nasıl çiçek açmasını sağlayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8437 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2011
|
![]() dinlenmeye geçtiyse menekşen bir süre beklemen gerekir... zamanı gelince kendileri belirli periyotlarla açıyorlar zaten ... kuruyan yerleri makasla kesmen tazelenmesini sağlar ben öyle yapıyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8438 |
Ağaç Dostu
|
Hoşgeldiniz esin22... Çiçeğinizi ne kadar süre önce aldınız, saksı değişimi yaptınız mı, güneş gören bir yerde mi duruyor? Bu durumlar hakkında da bilgi verirseniz daha çok yardımcı olabiliriz kanaatindeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8439 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşesever menekşeleriniz çok güzel, ellerinize sağlık. Afyon'da mı Eskişehir'de mi ikamet ettiğinizi merak ettim. Zira ikisi de arasıra gittiğim şehirler de... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8440 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
arkadaşlar unlu bitle mücadele etmenin en kesin çözümü. zehirli ilaçtır menekşelerimi ben böyle kurtardım. ama menekşeleri dışarı çıkarıp ilacı sıkıp. sonra kurumalarını bekleyip içeri almak,eh menekşe aşkı öyle bir şey, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8441 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
menekşelerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8442 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Hasta menekşelere derin taç kesim yaparak, su ile seyreltilmiş oksijenli su püskürttüm. Topraklarını ve saksılarını değiştirdim. Hafif gölgede dinlenmeye aldım. Sonuç oldukça iyiydi. Roa'nın katkısı da reddedilemez boyutta oldu. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8443 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
|
Sevgili fahriyee Ben mantar hastaliklari lezyonlar seklinde ortaya cikiyor diye biliyorum. Ileri safhada da curumeler oluyor. Senin durumun bana daha cok akari hatirlatiyor. Benim de 80 civarinda yavrunun oldugu bir gurup meneksemin buyumesi durmus, orta yapraklari kalinlasmis durumdaydi Abamec isimli ilaci kullandim ( sen akarisid olarak sorustur, etken madde abamectin olacak ). 1 hafta icinde menekseler kendilerini toparlamaya basladilar. 10 lt su dolu kovaya 3 ml ilac ekledim. Saksilari tamamen suya batirdim, su icinde calkaladim, cok fazla suzulmelerini beklemeden tepsilere yerlestirdim. Sonra uzerlerini hava almayacak sekilde naylonla kapladim. 4-5 saat bu halde biraktim. Uzun suredir sulanmamis olduklarindan ilacli suyu iyice emdiler. Sonuc mukemmel diyebilirim. Fotografta cok belli olmuyor. Ancak ortadaki 3 yaprak ilaclamadan sonra cikti 10 gun sonra bu hali aldi. Sanirim ilacin icindeki yag benzeri maddeden, simdi yapraklar piril piril parliyor, ancak yapiskan degiller. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8444 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
ben menekşelerimi haftada 2 defa bir tepsiye dizip sulamayı alttan yapıyorum. bence böyle daha canlı oluyorlar. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8445 |
Ağaç Dostu
|
1 saat sonrada tekrar yerlerine yerleştiriyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8446 |
Ağaç Dostu
|
bordo renkli menekşem de sonunda açtı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8447 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2010
|
Sevgili zappie, Benim menekşelerimin de bazılarında anlattığınız gibi bir durum var. Orta yaprakların uç kısmından başlayan kararma oldu. Abamec, acarisid diye sordum. Etken maddesini de söyledim. Bana Gen-Cis diye bir ilaç verdi tarım ilaçları satan biryer. 1lt suya 1 çay kaşığı karışrırıp spreylememi söyledi. Bu ilaç uygun mudur? Ve bu şekilde mi kullanılmalıdır? Bilginiz varsa yazarsanız sevinirim. Yanlış bir şey yapmayım. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8448 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sevgili katmer, göbeğindeki yaprakları elimle kopartabildim. Maket bıçak diğer yapraklara zarar verir diye korktum. Dediğin gibi yarım litre suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su koyarak bütün yapraklar ve göbeğine bolca püskürttüm gölgeye aldım. 3 gün sonra da aynı şekilde bolca Roa natura püskürteyim diyorum.(ayrıntılı yazıyorum ama yanlışım varsa uyarın diye) Hatta iki tane büyük saksıda olanı çıkarıp kökler dahil oksijenli su püskürtüp saksı küçülttüm. Açıklamalı mesajını alınca içim rahat etti... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8449 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili zappie, gözle görülür bir canlı yoktu büyüteçle de baktım.Yeni çıkan yapraklarımda kalınlaşma yok ama resimdeki menekşeniz gibi tüyleri daha beyaz ve belirgin,ayrıca menekşenin gelişimi durmuş vaziyette. Ama akarlar gözle görülemez diyorsanız akarlar hakkında araştırma yapmaya başlayayım. Ayrıca ilginize teşekkür ediyorum. (süryamin kullanmaya devam ediyor musunuz?) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8450 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2011
|
Arkadaşlar.Şimdi de böceklerle başım dertte.Birkaç tane menekşemin toprağında beyaz küçük böcekler var.Bunları kürdanla öldürmeye çalıştığımda zıpladığını gördüm.Şu an menekşeme herhangi bir zararları yok.Yalnız olacak diye korkuyorum.Bunlar neden oluştular acaba?Bunlardan nasıl kurtulabilrim?Lütfen bu konuda bilgisi olanlar cevap yazsın.Görüşmek üzere... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8451 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de akarisidler kucuk olur fakat cok zor da olsa gorunurler diye dusunuyordum ama gorunmuyorlar. O yuzden kullanmadan once tereddut ettim. Ancak gercekten cok faydasini gordum. Bence siz de kullanin. Bu ilac cok genis spektrumlu sanirim. Suryamin artik kullanmiyorum. Hikayesini anlatmistim, meger fabrikasyon degilmis. Uzun zamandir 20-20-20 NPK gubresinden bir tatli kasigini 5 lt suda eritip fitilli sulamada kullaniyorum. Memnunum. Yalniz bir ara mikroelement gubresi kullanmistim; sanirim ondan, ozellikle bir tur meneksemin yasli yapraklarinin uclari yandi. Dun aksam Koy TV diye bir kanala gozum takildi ozellikle fazla verilen bordan kaynaklanan zehirlenmeden dolayi yapraklarda boyle sorunlar olabilecegi anlatiliyordu. Tabii ki menekselerde degil, meyve agaclarinda ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8452 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahsettiginiz ilac tarim kutuphanesinde insektisid olarak gozukuyor. Ise yarayacagini sanmam. Akarisidler piyasada biraz zor bulunuyor. Ancak Ankara'da Ulus'taki tohum vs satan dukkanlarda bulabileceginizi tahmin ediyorum. Bulursaniz ilaci sprey seklinde degil, anlattigim gibi suya batirma seklinde kullanin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8453 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Menekseleriniz gercekten cok bakimli. Sapka formunda acmislar ve cok gurbuzler. Uzun zamandir tarafinizdan bakildiklari belli oluyor. Tebrikler! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8454 |
Ağaç Dostu
|
sn zappie, teşekkür ederim. uzun zamandır menekşelerle ilgileniyorum. yazın sıcaklarda biraz cansızlaşıyorlar. 2 ay kadar sıkıntı çekiyoruz ama sonra hemen toparlanıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8455 |
Ağaç Dostu
|
Açan menekşelerimden bazıları...
Eklediğim menekşeler orta menekşe türleri. Son fotoğraftaki menekşem hariç hepsi büyük çiçekli. Yaklaşık 5-6 cm arası. Tür adlarını daha sonraki fotoğraflarında eklerim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8457 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, 19.02.2011 Afrika Menekeşleri için de mum çiçeklerinde olduğu ayrı bir kategori açılarak alt başlıklar oluşturulmuş. Ben bugün farkettim. Alt başlıklarda konular detaylı bir şekilde incelenebilecek ve aradığımız konuya çok daha hızlı erişebileceğiz. Lütfen Afrika Menekşesi ana başlığını inceleyip, sorulamızı ya da paylaşmak istediğimiz bilgileri ilgili başlığa yazalım. Uygun başlık bulamadığımızdan eminsek yeni başlıklar açabiliyoruz. Bilgilerinize. Teşekkürler malina, tek bir başlıkta her konuyu paylaşmaktan bizi kurtardığın için ![]() Düzenleyen maki01 : 27-04-2011 saat 00:08 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8458 |
Ağaç Dostu
|
Elinize sağlık Sayın lale... Saksı büyüklüğü nasıl, bir de sulama sırasında saksılar suyu emdikçe ekliyor musunuz, ya da tepsiye bir kez su koymanız yetiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8459 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8460 |
Ağaç Dostu
|
Güneş görecek bir yere koyarsanız daha iyi olur. Tülden süzülen bir güneş ışığı onlara ideal geliyor. Canlı görünüyor ve yeni yaprak veriyorsa bir süre sonra da çiçeklenir, endişe etmeyin... Bulunduğu yer güneş görmüyorsa yapay aydınlatma deneyebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|