Aslında benim menekşelerimin sorunu şöyle: En yeni çıkan 3-4 yaprakların rengi daha açık ve daha fazla tüylenmiş gibi bir görünüm oluyor. Bütün yaprakları elimle dokununca diri, yani yumuşama yok. Ayrıca göbekteki küçük yaprakların bir sıra dışındaki yapraklar sap kısmında alta doğru kıvrılıyor. Bu görünüme sahip menekşelerimin gelişimi duruyor ve yeni yaprak çıkarmıyor artık. Eğer çiçekte ise açmış olanlar çabuk sararıp tomurcuk olanlar da açmıyor. Girişimde bulunmazsam yanındaki menekşede de aynı problem oluyor.
Birkaçında bu probleme rastladığımda kökünü çıkarıp incelediğimde kök çürüğüne rastlamadım.
Problem ne mites ne de unlu bit. Bence mantar enfeksiyonu.Sebebi de büyük saksıya ekmiş olduğumdan ve tabandan suladığımdan kaynaklanıyor. 5-6 cm derinleri bile parmağımla kontrol edip ancak su veriyorum ama kökler tabana yakın olmadığından aşağı kısımdaki toprak hep ıslak kalıyor, bu da mantar enf. oluşturuyor. Kesinlikle genç menekşeleri büyük saksıda yetiştiremediğimi anladım artık...
Tedavi için 4-5 menekşede ortadaki küçük yaprakları kopardım, başka işlem yapmadım.Yanlardan ve ortadaki kopardığım yerlerden yeni yavrular çıkarıyor. Bir tanesinde hiç yaprak eksiltmeden sisleme yoluyla bolca Roa natura püskürttüm. Yarın da hasta olanlara aktif şekilde diğerlerine koruma amaçlı oksijenli su püskürteceğim. Ayrıca birine de Faruk arkadaşımın tavsiyesi üzerine mantar tozu serpiştireceğim.
Sevgili menekşekolik; bu tedavilerin hangisi başarılı olacak bilemiyorum, siz de böyle yapın demek istemem. Ama sonuçlarını sizlerle paylaşabilirim.Sadece burada eskiden okumuş olduğum bilgilere dayanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Fotoğraflarını çektim ama problem net çıkmayınca yüklemiyorum.
|