agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-01-2011, 12:56   #1
Ağaç Dostu

a1919's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2010
Sayın maki01 bütün çiçeklerimi çeşme suyuyla suluyorum ama o biraz da toprağından sanırım kuruyunca o kadar beyazlaşıyor. En son bauhaus dan sihirli toprak almıştım. O toprağı kullandığım saksılarda beyazlama olmuyor. bu saksıyıda biraz daha gelişsin toprak değişimi yapayım diye düşünüyorum. Sizce bahara kadar bekleyim mi? Yoksa bu haliyle ve bu mevsimde değiştirebilir miyim?
Bu arada Sayın gulumcinki 41kere maşallah menekşeleriniz muhteşem.

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 13:47   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a1919 Mesajı Göster
toprağı kullandığım saksılarda beyazlama olmuyor. bu saksıyıda biraz daha gelişsin toprak değişimi yapayım diye düşünüyorum. Sizce bahara kadar bekleyim mi? Yoksa bu haliyle ve bu mevsimde değiştirebilir miyim?
Sayın a1919 toprak değişimi ortam şartları sağlandığı sürece her zaman yapılabilir. Menekşenizde toprak değişimi yapacağınız kadar vahim bir durum yok. Eğer menekşenizde oram şartları normal olduğu halde gelişme durduysa yani artık yeni yapraklar vermeyip çiçeklenmiyorsa toprağına o zaman el atın derim...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 14:44   #3
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sayın a1919,

AVSA gibi iyi bilinen Afrika Menekşesi sitelerinde, her 6 ayda bir toprak değişimi önerilmektedir. Sayın Faruk'un neye göre saksı değiştirmeye gerek olmadığını söylediğini anlamış değilim. Yaprak verebilir ancak her 6 ayda bir toprak değiştirdiğinizde menekşelerinizin çok daha sağlıklı gelişeceği ünlü yetiştiriciler tarafından söylenmektedir, sevgili klubnika'nın önerisi de budur.

Karar sizin

Bol çiçekli menekşeler diliyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 14:49   #4
Ağaç Dostu

menekşegül's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2010
Galeri: 1
Merhabalar. Benim menekşemin bir tanesinde sorun var; yaprakları çok cılız, eskiden böyle değildi. 15 gündür sıvı besin veriyorum. Uzun zamandır çiçek açmadığı gibi yeni çıkan yapraklar da çok zayıf.. Toprak değiştirmemi önerirmisiniz yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

menekşegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 01:31   #5
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mihrican Mesajı Göster
Merhabalar. Benim menekşemin bir tanesinde sorun var; yaprakları çok cılız, eskiden böyle değildi. 15 gündür sıvı besin veriyorum. Uzun zamandır çiçek açmadığı gibi yeni çıkan yapraklar da çok zayıf.. Toprak değiştirmemi önerirmisiniz yoksa biraz daha bekleyeyim mi?
Sevgili mihrican,

Menekşede kullanılan topraklar ağırlıklı olarak torfdan oluşuyor ve fazla bir besin içermiyor. Gübre ile besin takviyesi yapıyoruz ama elimizde toprağın bu besinlerden ne ölçüde faydalanabileceğini ölçeceğimiz, tahlil yapabileceğimiz araçlar yok. Durum böyle olunca toprağı değştirmeden uzun süre kullandığımızda, toprakta biriken kireç, tuz gibi maddeler besin alma ortamını bozuyor. Gübre de versek bitki faydalanamıyor. Bu nedenlerle, toprağı yani saksı harcını yenilemek gerekiyor.

En son toprak değişimini ne zaman yaptın? 6 ayı aşan bir süre ise toprak değiştirmeni öneririm.

Florida Üniversitesindeki uzmanların hazırladığı saksı ya da toprak değişiminin yer aldığı video bizlere yardımcı olabilir İzlemenizi öneririm

http://www.youtube.com/watch?v=gSY68aVqVvg

Malesef bu tür saksılar Türkiye'de hala yok...

Eski 04-01-2011, 07:56   #6
Ağaç Dostu

menekşegül's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2010
Galeri: 1
Teşekkürler Dilara hanım, Dün akşam toprak değişimi yaptım tam da tahmin ettiğiniz gibi kireç tortularıyla doluyu toprak, hem de çoğalan yavruları ayırdım, Poşet içine alarak sera oluşturdum. ama mevsimsiz mi yaptım acaba diye içimde korku var. Yeni yerlerinden memnun gibiydiler inşallah eski sağlıklarına kavuşur çiçeklerim.

menekşegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 09:02   #7
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Menekşede kullanılan topraklar ağırlıklı olarak torfdan oluşuyor ve fazla bir besin içermiyor. Gübre ile besin takviyesi yapıyoruz ama elimizde toprağın bu besinlerden ne ölçüde faydalanabileceğini ölçeceğimiz, tahlil yapabileceğimiz araçlar yok. Durum böyle olunca toprağı değştirmeden uzun süre kullandığımızda, toprakta biriken kireç, tuz gibi maddeler besin alma ortamını bozuyor. Gübre de versek bitki faydalanamıyor. Bu nedenlerle, toprağı yani saksı harcını yenilemek gerekiyor.

En son toprak değişimini ne zaman yaptın? 6 ayı aşan bir süre ise toprak değiştirmeni öneririm.
Sn. maki01,

Mademki menekşelerinizde sadece torf kullanıyorsunuz (ki fazla besin içermediğini biliyorsunuz) neden sizde benim gibi topraksız tarım besini kullanmıyorsunuz? Bu besin kitleri ile 500 lt besin eriyiği hazırlayabiliyorsunuz. Bu da size bir yıl yeter neredeyse. Toprak değişimine gerek yoktur, çok isterseniz ayın belirli günlerinde sade su ile sulayarak torfun yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Bu hazırlanan besin eriyiklerinin pH 'ı 6 - 6,5 arası oluşuyor. Biz bu besin eriyiklerini domates yetiştirirken kullanıyoruz ama zannederim Kudret Bey her bitki için ayrı formülde besin eriyiği yapabiliyor. Eğer menekşe için bildiğiniz bir gübre formülü varsa onuda yapabilir. Ayrıca videodaki kendi kendini sulayan saksılar yapmak çok basit. evde kendiniz bile yapabilirsiniz. Dekoratif olması içinde kendiniz süsleyebilirsiniz.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 10:31   #8
Ağaçsever

Tempolu's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2011
Talking

vidiyo yükleyen arkadaşlara çok teşekkürler. benim gibi amator menekşe sevdalısı için çok faydalı oldu.bilmedigim çok şey var.

Tempolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 15:15   #9
Ağaç Dostu

a1919's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2010
Sayın maki01 Faruk bey sanırım menekşelerim çok kötü görünmediği için gerek yok dedi. Bu saksıya dikeli yaklaşık 2 ay oldu. Bu durumda tüm çiçeklerime baharda güzel bir toprak değişimi programı uygulasam fena olmaz sanırım
Teşekkürler

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 19:19   #10
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Dün, köklendirmiş olduğum yaprakları torfa diktim. En sağdaki yavrulamış olan, ortadaki yavrulamadı henüz, en soldaki de kökü kuruyan ve tekrar köklenen yaprak.

Eklenen Resimler

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 22:32   #11
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Dün, köklendirmiş olduğum yaprakları torfa diktim. En sağdaki yavrulamış olan, ortadaki yavrulamadı henüz, en soldaki de kökü kuruyan ve tekrar köklenen yaprak.
Emrecim köklendirdiğin yaprakları çok derine gömmüşsün. Ortalama yarım santimlik bir derinlik yeterli olacak. Dün gönderdiğin fotoğrafı tam olarak inceleyemediğimden farkına varamadım. Önlemini ilerlemeden alırsan iyi olur Emrecim...

Eski 03-01-2011, 20:27   #12
Ağaçsever

gulumcinki's Avatar

Giriş Tarihi: 30-12-2010
Arkadaşlar değişik menekşelere sahip olmak istiyorum. Bulunduğum ilçe küçük menekşe çeşidi yok. Yavrulamış menekşeleri kargoyla gönderebilir misiniz? Ücreti ben karşılarım. Menekşe yavrulatmayı pek beceremiyorum da....

gulumcinki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 20:33   #13
Ağaçsever

gulumcinki's Avatar

Menekşe yavrulatırken sera ortamı nasıl olmalı?

Eski 03-01-2011, 22:37   #14
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulumcinki Mesajı Göster
Menekşe yavrulatırken sera ortamı nasıl olmalı?
Sayın gulumcinki daha önceki sayfalarda bu konu çok sık ele alındı...

Eski 04-01-2011, 11:00   #15
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın Sarıcan,

Ben saksı harcımda sadece torf kullanmıyorum ancak piyasada satılan paketler genellikle sadece torftan oluşuyor. Sphangum torfu, cocopeat, perlit vermikuliti dengeli bir oranda karıştırarak hazırladığım saksı harcını kullanıyorum. Saksı harcım besin yönünden daha zengin olsa da zaman içerisinde çürüyeceği ya da özelliğinin bozulacağı için yenilemem gerekiyor.

Topraksız tarım ilgilendiğim ancak yolun başında olduğum bir konu. Hoya ve afrika menekşesi ile başladım. Bu konuda organik gübrelerle yapılan çalışmaları da takip etmeye çalışıyorum. Bildiğiniz gibi torpaksız ortamda torf gibi organik malzemeleri kullanamıyoruz. Afrika menekşesinde topraksız ortam materyali olarak vermikulit kullanmıştım. Ancak yabancı bir menekşe yetiştiricisi, uygun olmayacağını vermikulitin pH'ının 7.5 civarında olduğunu ve %20 den fazla kullanmamam gerektiğini söyleyince diatomitle yeniden başlamaya karar verdim. Başarılı sonuçlar alırsam muhakkak arkadaşlarımla paylaşacağım. Şimdilik önerdiğim konular, nette yayınlanan sınırsız yabancı kaynaklardan edinilen bilgiler ve ünlü yetiştiricilerin deneyimleri.

Düzenleyen maki01 : 05-01-2011 saat 13:13
Eski 04-01-2011, 11:08   #16
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili mihrican,

Elbette bahar ayları toprak değişimi için çok daha uygun ancak ev içerisinde ısı 10-15 derecenin altına düşmüyorsa korkmayın. Toprak değiştirmemekte menekşenin kaybına neden olabiliyor.

Menekşeler özellikle sera ortamındaysa aşırı sıcaktan hoşlanmıyor. Aşırı nem ve sıcak yapraklarda çürümeye neden oluyor. Suyu dikkatli vermenizi öneririm, sadece toprağı nemlendirin, ıslak olmasın. Ve hep altını çizdiğimiz gibi saksı ya da dikilen kap küçük olsun.

Umarım yavrularınızın hepsi hızla gelişir, ve sonuçlarını bizimle paylaşırsınız.

Sevgiler

Eski 04-01-2011, 12:52   #17
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili Natalya size özel mesaj yolladım, sevgiler

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 13:19   #18
/

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Yapraklar için sipariş açıldı

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=21768&page=2

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 20:01   #19
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Bunlar da benim menekşelerim Bazıları açtılar, sizlerle paylaşmak istedim.
Bu başlıkta emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkürler İyi ki varsınız, bizlerle tüm bilgilerinizi, deneyimlerinizi büyük bir öz veriyle paylaşıyorsunuz, sevgiler
Taç kesim uyguladığım, gençleştirdiğim menekşelerim

Eklenen Resimler

Eski 04-01-2011, 20:06   #20
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Fotoğraflarda renkler maalesef oldukları gibi çıkmıyor, kaliteli de değil.

Eklenen Resimler

Eski 04-01-2011, 20:13   #21
Ağaç Dostu

Sevgili acemifüsun taç kesim sonuçlarınız çok güzel gelişmiş. Fotoğraflarda gelişimleri çok iyi belli oluyor.

Eski 04-01-2011, 20:17   #22
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Sevgili acemifüsun taç kesim sonuçlarınız çok güzel gelişmiş. Fotoğraflarda gelişimleri çok iyi belli oluyor.
Sevgili Faruk taç kesimi öğrenmem çok iyi oldu Uyguladığım menekşeler en az 4 yaşındaydılar. Teşekkür ederim

Eski 04-01-2011, 20:14   #23
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Bu güzellerin de açmasını dört gözle bekliyorum, renkleri benim için sürpriz olacak Bebeler de ayakkabı kutusundan serada

Eklenen Resimler

Eski 05-01-2011, 09:43   #24
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz sayın, bumerank7. Yaprakları köklendirme aşamalarım şunlardır;

1) Yaprakların saplarını 1'er cm kalacak şekilde keskin bir cisimle(jilet vb...) kestim,
2) Saplarını kestiğim yaprakları kaynatılmış soğutulmuş suya (aynı gün kaynattım ve soğuttum) veya hazır suya sapları yarım cm suya temas edecek kadar çay bardaklarına koydum,
3) Yaprakların bol ışık alan fakat doğrudan güneş ışığı almayan biryerde olmasına ve güneşe doğru bakmalarına dikkat ettim,
4) Daha öncede bahsettiğim gibi yapraklardan birinin suyu bittiği için 1 gün içerisinde kökleri kurudu ve ben yaprağın sapını biraz daha kesip tekrar suya koydum ve köklendi,
5) Yapraklar 2 hafta içerisinde köklendiler ve geçen pazar günü onları toprağa(torfa) geçirdim.

İşte benim yaptığım tüm işlemler bunlar. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2011, 12:43   #25
Yeni Üye

bumerank7's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2011
Hoşbulduk sevgili dostlar.
Hepinize selamlar

Emre bey çok teşekkür ederim hakkikaten aydılatıcı oldu. Bense saplarını çok uzun tuttum. Aslında kısa tutulması gerek ki çabuk köklensin. Toprağa dikipte hala köklenmemiş yapraklar var elimde. Ama iki hafta gibi bir süre çok iyi. Hemen deniyeceğim.

bumerank7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2011, 10:19   #26
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Elinize sağlık Sevgili acemifüsun,fotoğraflar da gayet net.
Sevgili bumerank7 aramıza hoşgeldiniz.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2011, 10:46   #27
Ağaçsever

gulumcinki's Avatar

Seraya diktiğim menekşeleri topraktan çıkarıp köklenme durumuna baktığımda içe doğru çukurlaşma bir nevi çürüme gördüm, sizce neden olabilir? Yaklaşık serama iki hafta oluyor. Bu duruma çok üzüldüm.

Başka yerden aldığım yapraklar da vardı...

Eski 05-01-2011, 10:47   #28
Ağaçsever

gulumcinki's Avatar

acemifüsun menekşelerinizi hep yapraktan mı yetiştiriyorsunuz? Çok güzeller.

Eski 05-01-2011, 17:50   #29
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulumcinki Mesajı Göster
acemifüsun menekşelerinizi hep yapraktan mı yetiştiriyorsunuz? Çok güzeller.
Hayır Sn. gulumcinki, sadece seradaki bebekler benim ilk yapraktan ürettiğim menekşeler Başlıkta arkadaşlarımız o kadar güzel açıklıyorlar ki; bana da birden cesaret geldi, ve anlatılanlar doğrultusunda başarılı oldum sayılır

Eski 05-01-2011, 15:18   #30
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili bumerank7; toprağa diktikleriniz yavrulamakta gecikmişse, köklere ve yaprak sapına zarar vermeden üstteki toprağı eksiltebilirsiniz. Yavruları daha çabuk görürsünüz. Ben genelde Emre gibi 1cm.bırakamıyorum, 2-3cm saplı olarak suya koyuyorum. 2 ay kadar sonra hala yavru gözükmüyorsa biraz önce söylediğim gibi üstten toprak eksiltiyorum. Çünkü kısa saplıda suyu eksilir de göremez ya da unutursam yaprak ölebiliyor. Ama Emrenin tarzı daha başarılı ve daha çabuk yavru elde edilen bir yöntem.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025