agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-07-2010, 22:10   #6181
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2010
öncelikle ilginizden dolayi cok tesekkür ederim
evet bu yapraklardan bahsediyorum, ****** böyle günesin altinda degiller
hergün az az suluyorum ki nemli kalsin, yani kuru kalmiyorlar..
saglikli görünüyorlar evet ama dokununca yumusaklik fark edilyior
sicaklik konusuna gelince odam günn boyu cok sicak oluyor, baska biryere koyma imkanimda yok malesef cünkü tek odali bir evde yasiyorum..
serin olmamasi büyük bir etkenmi

cansuyu_yagmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 22:34   #6182
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Sicakta su kaybi fazla olur. Asiri sicaklarda gelisme de yavaslar. Iki haftada bu formu koruyabildiklerine gore sorun yok demektir. Ama siz yine de benim dedigim yontemi uygulamaya calisin. Boylece surekli su takviye etmeniz gerekmez. Hic olmadi seffaf poset kullanin, ama kesinlikle direkt gunes altina birakmayin. Ben tatli, pasta vs konulan seffaf pet kaplardan kullaniyorum. Sadece arada sirada havalandirmak icin acip kontrol ediyorum. Baslangictaki nemi koruyor, hatta nemli ortamda zedeli yapraklardan yaprak ortasindan havada koklenip yavru veren bile oluyor.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 22:45   #6183
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

dediginiz yöntemi uyguladim
sabahkine göre dahada yumusamis yaprak uclari iyce cürümeye durmus
ama insallah dediginiz gibi olurda normale dönerler
tavsiyleriniz icin cok tesekkür ederim
hayirli geceler diliyorum

Eski 04-07-2010, 11:47   #6184
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cansuyu_yagmur Mesajı Göster
dediginiz yöntemi uyguladim
sabahkine göre dahada yumusamis yaprak uclari iyce cürümeye durmus
ama insallah dediginiz gibi olurda normale dönerler
tavsiyleriniz icin cok tesekkür ederim
hayirli geceler diliyorum
Sayın zappie Cansuyu yağmur yaprakların çürümeğe başladığını yazmış. Yaprakları çıkarıp suda köklendirse olmazmı

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 12:46   #6185
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Iki hafta sonra bu formda olan yapraklara bakarak curume belirtisi oldugunu soylemek zor. Arkadasimiz biraz heyecan yapiyor diye dusunuyorum. Ortamin sicak oldugundan bahsediyor, yapraklardaki yumusama ve sarkmayi curume olarak ifade etmis olabilir. Gercekten curume varsa, ben olsam o kismi keser atar, suya koymak yerine kapali seffaf kap icine alirdim. Bir cesit mini sera gorevi goren kaplarda koklenme cabuk oluyor. Ozellikle yikamadigim bir cikolatali pasta kabinda yaptigim koklendirme denemesinin fotografini ekliyorum. Gubre olsun diye biraktigim krema artiklari kuf yapti ve bazi yapraklar kismen curudu. Ama koklenme ve yavru verme hizli oldugundan yapraga mudahele etmedim.

Eklenen Resimler

Eski 04-07-2010, 13:50   #6186
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

sayin sema62 sanirim kendimi yanlis ifade etmisim zappie ninde dedigi gibi yumusama basladi, yetistiricilige daha yeni basladigim icin acemilikten olsa gerek fazla evham yaptim
zappie arkadasimizin önerilerini uyguladim ve iyi sonuc alacagima inaniyorum
sakinan göze cöp batarmis ya bunan sonra sakinmayacagim
tekrar tesekkür ediyorum

Eski 04-07-2010, 15:08   #6187
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cansuyu_yagmur Mesajı Göster
sayin sema62 sanirim kendimi yanlis ifade etmisim zappie ninde dedigi gibi yumusama basladi, yetistiricilige daha yeni basladigim icin acemilikten olsa gerek fazla evham yaptim
zappie arkadasimizin önerilerini uyguladim ve iyi sonuc alacagima inaniyorum
sakinan göze cöp batarmis ya bunan sonra sakinmayacagim
tekrar tesekkür ediyorum
Sevgili Cansuyu Yağmur;ben de arkadaşımdan aldığım yaprakları sizin gibi ektim.yapraklar yumuşadı,arkadaşım streçle sera yap deyince hemen sera yaptım ama nafile.Daha da kötüleştiler.Suya koyup köklenmelerini bekledim sonra da ektim.Keşke ilk geldiğinde suda köklendirip sonra ekseydim,kaybım daha az olurdu.Tecrübeli arkadaşlar seranın bu havalarda sıkıntılı olduğunu söylüyor,çünkü su ayarını tam yapamıyoruz ve havalar sıcak.Sonuç çürüme oluyor.Yumuşak hissettiğim yaprakları ben fitilledim tutup tutmayacağını zaman gösterecek.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 15:51   #6188
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Sevgili zappie, seranızda o yaprağın kırık olduğu yerlerden çıkan kökleri kullanın.Üsttarafını kopartın yaprağın.Nasıl olsa köklenmiş oradan da yavru verir.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 16:09   #6189
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Fahriye hanım yazın hiç güneş almayan aydınlık her mekanda sera kullanabilirsiniz. Kışın evde yapılan seraların güneş görmesi seralarda sorun yaratmazken yazın az miktarda güneş görse bile yapraklar haşlanıyor...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 17:13   #6190
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Sevgili Cansuyu Yağmur;ben de arkadaşımdan aldığım yaprakları sizin gibi ektim.yapraklar yumuşadı,arkadaşım streçle sera yap deyince hemen sera yaptım ama nafile.Daha da kötüleştiler.Suya koyup köklenmelerini bekledim sonra da ektim.Keşke ilk geldiğinde suda köklendirip sonra ekseydim,kaybım daha az olurdu.Tecrübeli arkadaşlar seranın bu havalarda sıkıntılı olduğunu söylüyor,çünkü su ayarını tam yapamıyoruz ve havalar sıcak.Sonuç çürüme oluyor.Yumuşak hissettiğim yaprakları ben fitilledim tutup tutmayacağını zaman gösterecek.
bekleyip görecegiz, ilk su da köklendirmeye calistigim yapraklar cürümüstü o yüzden birdaha cesaret edemedim
ayni zamanlarda diktigim baska bir yaprak köklenmis, ayni ortamda bulunduklari halde digerleri yumusuyor, demekki cinsten cinse degisiyor
cok sükür ki havalar bugün serinledi ve insallah sera ise yarayacak .
afrika asilli bir bitkinin sicaklara nasil bu kadar tepki verdigini anlayabilmis degilim
insallah sizin yapraklarda tutar benimkielrde

Eski 04-07-2010, 17:20   #6191
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Fahriye hanım yazın hiç güneş almayan aydınlık her mekanda sera kullanabilirsiniz. Kışın evde yapılan seraların güneş görmesi seralarda sorun yaratmazken yazın az miktarda güneş görse bile yapraklar haşlanıyor...
peki yapraklarin hava almamasi sorun yaratmiyor mu?
ben zappie arkadasimizin dedigi gibi plastik siselere koydum
yumusamaya karsi iyi gelirmi ..
zappie arkadasimiza güvenmedigimden degilde , tecrübelerinizden faydalanmaya calisiyorumki birdaha bunlar basima gelmesin

Eski 04-07-2010, 17:29   #6192
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Hiç ışık görmeyen ve aydınlık bir ortamda bir deneme yapmıştım ama çürümüşlerdi.O zaman ben suyu fazla kaçırdım,başka açıklaması yok.Çünkü Nisan sonuna kadar sera yöntemi ile çok menekşe yavrulatmıştım.Aslında poşete yapraklar ektim tavsiyelerinize uyarak.Ama akıllandım suyunu sadece nemlendirecek kadar verdim.Sonuçta bu da sera...

Eski 04-07-2010, 18:25   #6193
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih Mesajı Göster
Sevgili zappie, seranızda o yaprağın kırık olduğu yerlerden çıkan kökleri kullanın.Üsttarafını kopartın yaprağın.Nasıl olsa köklenmiş oradan da yavru verir.
Buradaki gibi mi?

Eklenen Resimler

Eski 04-07-2010, 22:06   #6194
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Şu evrede kesinlikle sera yapmayın benim yapraklar öldü. eseri bile kalmamış haşlanmış toprakla bir olmuşlar. Suda köklendirmek en mantıklısı ya da dikip gölgede muhafaza etmek en iyisi... Ve sürekli sulamayın kurudukça su verin. Cansuyu arkadaşım hep sulamışsın bence sudan çürümüş seninkiler...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 23:33   #6195
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Bu 15-20 gün içerisinde benim diktiğim yaprak çelikleri de öldü. 15 Hazirana kadar diktiğim yaprak çeliklerinin çoğu yaşıyordu ama son diktiğim 6 yaprak çeliği de öldü ama aynı sorunu birçok kişi yaşayınca sıcaklardan ve nem oranından olduğunu anladım sanırım havalar serinleyinceye kadar çeliklemeye ara verilmeli. Deneyimli arkadaşlar bu konuda bilgi verirlerse sevinirim...

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 23:45   #6196
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Ben halen sera yönteminde yaprak çeliklerimden yavru alıyorum. Sera olmadan saksılara diktiğim yapraklar da yavruluyor. Dikkat ettiğim en büyük nokta çeliklerin güneşi hiç almaması fakat bol aydınlık alan cam önlerinde bulunması...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2010, 09:49   #6197
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Simdiye kadar sera icinde hicbir yapragi curutmedim ( gubre olsun diye kremali biraktigim kap icinde kuflenme nedeniyle kaybettigim bir kac yaprak haric ). Ustelik genellikle cok saglikli olmayan, kirilmis, sararmis yapraklari kullaniyorum. Doga ustu guclerim yoksa basarimin tek nedeni kullandigim substrat olsa gerek. Esit miktarda torf, perlit ve vermikulit kullaniyorum. Nemlendirecek kadar su ekleyip kabi kapatiyorum. Oyle vicik vicik sulu degil, sadece nemlendirecek kadar su serpiyorum. Hani hazir torf aldiginizda torbayi ilk actiginiz zamanki nem gibi. Daha sonra asla su eklemiyorum. Oda ici sicakligi bu aylarda genellikle 27-28 dereceyi gecmiyor. Bazi aksamlar klima aciyorum. Bugun baska bir kap deneyecegim. Fotografini cekip buraya koyacagim. Sanki menekse yapragi koklendirmek icin yapilmis

Eski 05-07-2010, 10:54   #6198
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Daha önce de anlattığım gibi, sera yöntemi benim evim için hiç uygun değil. Yavru almada %95 gibi başarım olmasına rağmen serada yavru alamıyorum.
Çelikten üretimde en iyi yöntem deneme yanılma yoluyla bulunuyor. Işık, nem, evin konumu ve ısı her evde farklı olduğundan kendi yöntemimizi uyguluyoruz

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2010, 12:18   #6199
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
Bende sevgili Katmer e katılıyorum. En iyi yöntem kendimizin deneme yanılma yöntemi ile buduğu yöntem. Çünkü hepimizin yetiştirme koşulları birbirinden çok farklı. Ben çok nadir suda köklendirmeyide denesem asıl metodum toprağa yaprak dikimi. En son değerli bir dosttan gelen 21 yaprağın 18 inden yavru almayı başardım. Üstelik bunlar yolda 2-3 seyahat eden yapraklardı. Ben 12 ayıda değerlendirdim ama kışın ve özellikle bahar aylarında başarı yüzdesi çok daha fazla. Şu an 93 yavrulu yaprağım olduğu için üretime ara verdim.

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2010, 21:28   #6200
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

sevgili zappie yapraklarim senin sayende kendilerine geldiler ve insallah tutacaklar yakinda
bu arada 2 hafta önce meneksemin cürük yapraklarini kesince birini dikip deneyim demistim, hic ümidim yoktu o yüzden ilgilenmedimde
ama bugün baktim köklenmeye baslamis
demekki fazla üstüne düsünce ters tepiyor ilgi yaramiyor

Eski 05-07-2010, 23:32   #6201
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Sevindim. Minik seranizin ic yuzeyinde su damlaciklari olusmus olmasi gerekir. Oyle ise su eklemenize gerek yok. Ancak en azindan gunasiri kabi acip soyle bir havalandirin, tekrar kapatin. Yavrular kendilerini gosterdikten sonra kabin kapagini zaman zaman gevsek birakin, arada yine tam kapatin, yapraklar iyice belli olduktan sonra bardaklari sera disina cikartabilirsiniz. Umarim bardaklarin altini deldiniz. Delmediyseniz acilen kursun kalem capinda delikler acin. Sera disina cikardiktan sonra haftada bir su dolu cay tabagina oturtarak alttan su almasini saglayin. Onceki sayfalarda tarif edilen fitilli sulama duzenegini yaparsaniz ideal olur. Kolay gelsin

Eski 06-07-2010, 09:34   #6202
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Dün bana Swetlana geldi , eli boş gelmedi tabi 9 yavru MENEKSE birlikte .
Artık mecburum onları yaşatmaya .
Yavru dediysem baya büyük yavrular .
Aniden 11 menekşe koleksyonum oldu . Bu başlığı boydan boya okumam farz oldu

Düzenleyen Jezebel : 06-07-2010 saat 10:37
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 10:04   #6203
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Sevgili jezebel menekşeleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün Küpe yazmışsınız ama gelenler menekşe yavruları sanırım

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 10:38   #6204
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Evet Sevimciğim menekşe , ağızım menekşeye alışamadı daha , bu hatalar biraz daha devam eder .
Affınıza sığınıyorum .
M e n e k ş e .

Eski 06-07-2010, 10:50   #6205
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sevgili Jezebel, bu sayının sınırlı kalamadğını daha önceleri yazmıştık. Ben anneler gününden beri menekşe almamama rağmen 100 ün üzerinde menekşem var

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 17:45   #6206
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Jezebelcim sayıyı çok fazla arttırmasanız da bir kere başladınız ya "off" dedirtecek güzellikte menekşeler yetiştireceksiniz demektir bu Kesinlikle özel çiçekler olacaklar ve çok güzel büyüyecekler. Bizi öyle alıştırdınız

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 17:48   #6207
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Evet sayıyı çok arttırmayı düşünmüyorum .
Kontrollü olmak lazım .
Sonra üzülmemek için .

Eski 06-07-2010, 17:56   #6208
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Swetlana,böyle misafir dostlar başına.Hep Jezebel'i şenlendirme,bize de gel!

Eski 06-07-2010, 18:22   #6209
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Evet de ben de Swetlanayı 3- 4 gün önce şenlendirmiştim .
Adı üzerinde " paylaşım "

Eski 06-07-2010, 20:19   #6210
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
ciceklere bakmak övmek sahibine ne hoş ne güzel dedigimizde yüzlerde acan gülücükler .
işte bu paylaşım cok güzel menekşeyi yıllardır yetiştiriyorum şimsi daha cok seviyorum onları sizlerle paylaştıkca

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025