![]() |
|
![]() |
#5011 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesi tohumundan filizler
Uzun zamandır siteye ara vermiştim. Tohum üretimin hakkında önceki yazılarımda bahsetmiştim. Ancak şimdiye kadar resimlemek mümkün olmadı. Bu arada fotoğrafçılık alanında da biraz gelişme kaydettim. Sizlerle Afrika menekşelerimin tohumdan elde ettiğim filizlerini paylaşmak istiyorum. Beyaz olanlar perlit taneleri. Perlit tanelerinin büyüklüğü 1-2 mm. dir. Üstteki fotoğrafta genel görüntü alttakiler makro fotoğraflar olup mikroskop düzeyinde büyütmedir ve fotoğraflar bana aittir. Menekşe filizleri 1 mm boyutundadır. Kökleri ve taç yaprağa tutunmuş tohum kapsülü net olarak görülüyor. Filizlerin yanındaki siyah olanlar da henüz açılmamış tohumlardır. Tohumları mısır gibi patlar ve içlerinden pamuk gibi kökler etrafa saçılır. Sonra gövde çıkar. En son 2 çift yaprak çıkar. Tohum kabuğu bu yapraklara bir süre tutunur sonra düşer. Gövdede de kök benzeri uzantılar vardır. Bunlardan toprağa ulaşanlar kalınlaşır. Tohumlar aydınlıkta ve nemli ortamda patlar. Aydınlık ve nem yeterli olursa 8-10 günde tohumlar patlamaya başlar. 30 güne kadar patlama devam eder. Bu görüntüler dünyada amatör düzeyde bir ilktir ama profesyonel düzeyde bu şekilde büyütülmüş Afrika menekşesi filizlerine ait fotoğraflar var mı bilmiyorum. ("Ukalalık olsun diye değil sadece görüntülere değerini bilerek bakmanız için açıklama yapıyorum ![]() Bilgi paylaşıldıkça büyür Düzenleyen Kahraman Koray : 12-12-2009 saat 21:57 Neden: Ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5013 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kahraman bey,harika görünüyorlar sizi kutluyorum.. Emeğinizin karşılığını alıyorsunuz.. ne kadar sürede yavruladılar acaba..?benimde menekşemde tohum kesesi var eger oluşursa dikip bu zevki bende tatmak istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5014 |
Ağaç Dostu
|
Koray bey tebrik ederim çiçeklerinide görürsünüz umarım. Arkadaşlar ne hikmetse aşı menekşemin ilk tomurcuğu büyümeden kurumuştu. Ama müjdemi isterim şuan 1 cm ulaşmış tomurcuğum var büyümesi sürüyor. Tam 2 yıldır bunun için emek harcıyorum 1 tane aşılı açmış menekşe çiçeği görsem herşeye değecek diyorum. Resmi ekleyeceğim günü heyecanla bekliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5015 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesi tohum ve filiz fotoğrafları
Orkun Kırcı, Tohum ve filizlenme ile ilgili fotoğrafları eski mesajlarımdan ya da soldaki galeriden ya da aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz. http://www.flickr.com/photos/evdetarim/ A-EMEL tozlaşmadan sonra 1 ayda gelişen kese 2-6 ayda olgunlaşıyor ve kuruduktan sonra kese yırtılarak içindeki 200 kadar menekşe tohumu açığa çıkıyor ve bunlar dikildikten 1 hafta ile 1 ay sonra filizler geliyor. Özlem umarım kızmazsın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5018 |
Ağaç Dostu
|
Hediye gelen bu menekşeminin türü, bana çok farklı gibi geldi. Çiçek ve yaprak sapları oldukça uzun, çiçeğin sapında menekşe yaprağına çok benzeyen çiçeğe göre oldukça büyük yapraklar var. ![]() Sevgili hazan, çok teşekkürler... Kutluyorum sevgili emy 83, darısı çiçeklerini görmene... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5020 |
Ağaç Dostu
|
Benim de böyle bi menekşem var. Ben bu menekşeyi hala ekmedim. Kökün dışında çok güzel yapraklandı, işin aslı suda çiçekte açar mı onu merak ediyorum. Sevgili Maki bu menekşenin bakımı ve koşullarıyla da alakalı...Çiçek sapında yapraklanma olabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5022 |
Ağaç Dostu
|
Çok şık olmuş katmer'cim ellerine sağlık ![]() Sevgili özlem, Bu menekşeyi eksik tarif etmişim aslında. Bana farklı gelen yanı, aynı ortamda aynı şekilde yetiştirilmesine rağmen gördüğüm farklılıklardı. Yaprak yapısı ilginç geldi bana , içe doğru konik olarak kapalı ve yaprağın sapla birleştiği bölüm üst üste binmiş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5023 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2009
|
Arkadaslar bir sevgili dostum yaklasık 3 hafta once degisik renk ve turle ait farklı 18 adet afrika menekşesi çeligi alıp gelmiş al bunları degerlendir diyerekten. Çeliklerin üstlerinde tur ve renklerine ilişkin hic birsey yazmadigi icin bende yapraklarına ve yaprak saplarına bakarak ayrıstırmaya calıstım bir kısmını torf kum ve ğerlit karısımından hazirladigim karısım topragı icine digerlerinide suda koklenmek uzere koydum 3 hafta gecmesine ragmen en ufak bir harekt yok yapraklarda buzusmede yok kararmada sudakilerin kok kısmı gorundugu için koklenmede gorunmuyor. Gerek sayın ARER gereksie bu konuda tecrubes olan arkadaslarin onerilerini ve yorumlarını bekliyorum. Not: her iki durumda gerek topraklı gerekse su icnde koklenmeye ayrılan celikler guney cephe ve cok yakın olmasada kalorifere yakın ortalama ortam sıcaklıgı 21 24 c arası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5025 |
Ağaç Dostu
|
Sayın triple,3 hafta uzun bir süre degil sevgili Nejla K.nın belirttiği gibi..bazen 1 ay bazen daha kısa zamanda köklenir..fakat şimdiye kadar çürüme olmaması yapraklarınızın sağlam oldugunu gösterir bence..biraz daha sabredin kesinlikle kökleneceklerdir ![]() en kısa zamanda köklenmeleri dileğiyle ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5026 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-12-2009
|
Sn Triple, 18 çelik değişik değişik ise süper. Acele etmekte hiç de haksız değilsiniz. Yazımdan bir alıntıyı ekliyeyim. ''Suyuna gelince, yagmur veya saf su büyümeyi hızlandırır ama bu su da çabuk bozulur. Dinlenmiş musluk suyu ( 1-2 gün agzı açık kapta bekleme) na bir kaç küçük odun kömürü, ve hızlandımak için 1 lt ye 20 damla demirsülfat olacak şekilde ilave ile proses hızlandırılır. Su değişimi yapılmaz 2 cm sap içerde kalacak kadar su ilave edilir. 8-10 günde işlem tamamdır.'' Suya biraz sirke ilavesi ile sertlik giderilebilir. Bu da işlemi hızlandırır. Toprakdakilere birşey diyemeceğim. Ancak yapraklar bozulmadı ve sapları kararmayıp su tutar hale gelmedi ise kökler çok yakında gelecek demektir. Bu arada Sn.Maki01 in beyaz mekekşesindeki çiçek sapından yapraklanma, beyazlarda çoğu zaman görülmekle beraber, uzun saplı yani gıdası hormonu fazla gelmişlerde karşılaştım. Kısaca kısa saplı koyu yapraklılarda hiç karşılaşmadım. Ayrıca foruma bakarken aldığımda katlı maviydi sonradan beyazlı olan menekşe de sık karşılaşılan durum. Cross dan elde dilen bu menekşeler farklı farklı açabiliyorlar.Bu daha çok genç dönemde ve kartlayınca çiçek açma durumlarında karşılaşıyoruz. Saygılar Düzenleyen ARER : 15-12-2009 saat 17:39 Neden: İmla hatası. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5028 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili katmer, menekşelerin menekşelerimle buluştu ![]() ![]() O kadar güzel ambalaj yapmışsın ki, incecik köklerindeki toprak bile dökülmemiş. Kutusu da ayrı bir güzel, tohumlar için bir tane daha teneke kutum oldu... Kızların "Sağ sağlim geldik annecim, merak etme" diyorlar. Picoyu hemen tanıdım tabii, diğerleriyle de tanıştırmanı bekliyorum. Sevgiler... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5029 |
Ağaç Dostu.
|
Kızlarım en güzel yerdeler, gülegüle büyüsünler ![]() Ben de size Vahip - Faruk kardeşleri iftiharla sunarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5030 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2009
|
Sevgili ARER ve soruma cevap yazan arkadaslar! Oncelikle herkese ayrı ayrı teşekkur ediyorum . Bekleyecez ve görecez . Tek Korkum aylarca bekleyip sonra husrana ugramak . Çunki bir kez boyle 3 ay bekledikten saora husranla sonuclanmıştı beklentim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5031 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Triple, yaprakta herhangi bir bozulma yoksa, merak etmeyin. Sonunda yavru verecektir Köklenme ve yavrulama menekşenin cinsiyle de alakalı olabiliyor. Benim de çok beklediğim zamanlar oldu. Kısa süre sonra sizi sevindireceklerine eminim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5032 |
Ağaç Dostu
|
Komşumun menekşeleri açmamakta direniyorlardı, buradan öğrendiklerimi uygulayarak onları karanlık bir dolaba üç gün hapsettim ![]() Pazar günü hapis cezaları bitti, tahliye oldular, şimdi merakla bekliyoruz çiçeklenme ne zaman başlayacak. Çiçek tomurcuklarını gördüğümde sizlere buradan bildiririm. Sevgili Maki ve Katmer, menekşeleriniz harika, çok sağlıklı görünüyorlar, güle güle büyütün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5033 |
Ağaç Dostu
|
SAKSI: Temiz, seramik ya da plastik saksılar kullanılabilir. Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Bitkinin kökü saksının her tarafını kaplamadan asla daha büyük bir saksıya şaşırtılmaz. Afrika menekşesi, kökler saksının kenarına ulaştığında çiçek açma eğilimindedir. Vtr tarımın sitesinde yeni gördüm bu yazıyı. Bende yeni aldığım ve büyük saksılara geçirdiğim menekşelerim çiçekleri geçtikten sonra neden açmıyor diye düşünüp duruyordum. İyi oldu bunu öğrendiğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5034 |
Ağaç Dostu
|
Bay State African Violet Society Show at Tower Hill Botanic Garden in Boylston, Massachusetts, April19-20, 2008 http://www.violetprimitives.com/BSAV_Show_2008.html Yukarıda çok güzel menekşe çeşitleri bir şovda amerikalıların beğenilerine sunulmuş. Aşağıda da şematik olarak çok güzel anlaşılacağı gibi , ingilizce bilenlere açıklamalı afrika menekşesi tohum ekimi ile ilgili bilgi var. İlgilenenlere sunuyorum. Saygılarımla. http://www.creativespill.com/RR/Janet.htm Düzenleyen Kahraman Koray : 17-12-2009 saat 23:18 Neden: edit |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5035 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2009
|
Sevgili Adalet Yağcı ben de menekşem üzerinde aynı deneyi yaptım 1 hafta geçti henüz bir tomurcuklanma yok, bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5037 |
Ağaç Dostu.
|
Hayır Sevim Hanım, maalesef benim değil. Olmaması için de bir sebep yok. Bundan sonraki planım, menekşelerimden aranjmanlar hazırlamak. Böylelikle hem yerden tasarruf etmiş olacağım, hem de farklı görüntüler elde etmiş olacağım. Böyle bir şovun grup halinde hazırlanması kulağa daha hoş geliyor. Belki bu sayede, menekşe merakımız, yapı marketlerden menekşe satın alıp sergileme durumundan da kurtulmuş olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5039 | |
Kaybettik
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |