View Single Post
Eski 12-12-2009, 10:52   #5011
Kahraman Koray
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Afrika menekşesi tohumundan filizler

Uzun zamandır siteye ara vermiştim. Tohum üretimin hakkında önceki yazılarımda bahsetmiştim. Ancak şimdiye kadar resimlemek mümkün olmadı. Bu arada fotoğrafçılık alanında da biraz gelişme kaydettim. Sizlerle Afrika menekşelerimin tohumdan elde ettiğim filizlerini paylaşmak istiyorum. Beyaz olanlar perlit taneleri. Perlit tanelerinin büyüklüğü 1-2 mm. dir. Üstteki fotoğrafta genel görüntü alttakiler makro fotoğraflar olup mikroskop düzeyinde büyütmedir ve fotoğraflar bana aittir. Menekşe filizleri 1 mm boyutundadır. Kökleri ve taç yaprağa tutunmuş tohum kapsülü net olarak görülüyor. Filizlerin yanındaki siyah olanlar da henüz açılmamış tohumlardır. Tohumları mısır gibi patlar ve içlerinden pamuk gibi kökler etrafa saçılır. Sonra gövde çıkar. En son 2 çift yaprak çıkar. Tohum kabuğu bu yapraklara bir süre tutunur sonra düşer. Gövdede de kök benzeri uzantılar vardır. Bunlardan toprağa ulaşanlar kalınlaşır. Tohumlar aydınlıkta ve nemli ortamda patlar. Aydınlık ve nem yeterli olursa 8-10 günde tohumlar patlamaya başlar. 30 güne kadar patlama devam eder. Bu görüntüler dünyada amatör düzeyde bir ilktir ama profesyonel düzeyde bu şekilde büyütülmüş Afrika menekşesi filizlerine ait fotoğraflar var mı bilmiyorum. ("Ukalalık olsun diye değil sadece görüntülere değerini bilerek bakmanız için açıklama yapıyorum " Yararlanmanız dileği ile, saygılar.

Bilgi paylaşıldıkça büyür

Eklenen Resimler

Düzenleyen Kahraman Koray : 12-12-2009 saat 21:57 Neden: Ek
Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön