agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2009, 17:01   #1
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2008
Galeri: 17
Sayın Rain man aramıza hoşgeldiniz. Çiçekleriniz çok güzeller. Son derece sağlıklı görünüyorlar. Doğrusu menekşe köklerinin saksıda ayrılmadan durması, yoğunluk görüntüsü benim de çok hoşuma gider. Yer çok dar ise, kökleri ayırmadan bir boy büyük saksıya geçirmeyi hiç düşündünüz mü?
Sevgili Nariel, sizinkiler her zamanki gibi formundalar... Çiçekleri uzun ömürlü olsun...

Nejla K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 19:38   #2
Ağaçsever

rain_man's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2009
Teşekkürler Necla K. hoşbulduk. Dediğiniz gibi büyük bir saksıya geçirilebilir, ama şu pembe olanında abartısız tam 6 kök var. Onu her halikarda ayırmam lazım. ayrıca menekşelerin taliplisi çok, pek çok kişiye söz verdim hepsi ayırmamı bekliyor. Bir de çok sık olunca çiçekler yeterince gösteremiyor kendini

rain_man Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 19:04   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Sevgili Nariel iyi ki zamanında yavruları ayırmamışsın. Şuan menekşen çok güzel ve göz alıcı görünüyor...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 22:23   #4
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2008
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.

Eklenen Resimler

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 22:30   #5
Ağaç Dostu

Emel's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 Mesajı Göster
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.
Gerçekten çok hoş ) sanırım epeyce yüzeysel dikmeniz gerekecek. Zaten siz yüzysel diktiğiniz zaman menekşe yaprağı toprağa tutunabilmek için köklerini salmaya başlıyacak

Emel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 22:42   #6
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2008
Bakalım daha neler gelecek başıma. Yavruyken iki tane çiçek açan menekşem hiç hız kesmeden açıyor hala çiçeklerini 7 tane oldular

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 00:02   #7
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sayın Kahraman Koray,
Afrika menekşesine ait tüm mesajlarınızı okuyorum sırayla. Zaman alacak tamamını okumam, bir mesajı tıklayınca devam eden mesajlara dalıyorum farkında olmadan. Sunduğunuz bilgiler için çok teşekkürler..
Menekşelerimi Faruk Beyin önerisiyle batıya bakan pencereden uzalaştırmıştım. Hava sıcaklığı aniden 34 dereceye ulaşınca panjurları da kapattım.Küçük aralıklardan sızan ışıkla yetiniyorlar. Memnun gibiler yeni ortamlarından. Adana'da yazı böyle geçirecez artık. Çelikleri de önerinizle kuzeye aldım.
Destek ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 18:08   #8
Yeni Üye

özkar's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2009
menekşe hakkına öneri

arkadaşlar mersin kipadan geçen eylül ayında menekşe almıştık. eve getirince bize göre daracık gelen saksıyı iki boy büyüğüyle değiştirdik. menekşelerin nerelerden hoşlanacağınıda öğrenerek yerinide belirledik. gelgelelim bizim menekşe iyi olacağı yerde ne gelişti nede çiçek açtı. solmuyorda. yaprakları kıvrılıyordu biraz. aylarca çiçek açışını bekledik. sıvı gübrede veriyorduk.sonra öğrendimki menekşeler birden büyük saksıya geçince kökleri saksı duvarına değene dek çiçek açmazmış. hemen küçük saksıya aldık. üstünden çok geçmedi bol bol çiçek açtı. resimde görünürmü bilmem kökler duvara değmiş vaziyette.ayrıca saksının dibine koyacağınız ambalaj köpüğü fazla suyu topraktan daha çabuk atıp kalanının saksı içinde kalıp buharlaşarak toprağı nemli tutmasını sağlıyor ve kökler buna bayılıyorlar. bu küçük tecrübemi paylaşayım istedim. menekşem üç aydır açtığı çiçeklerini döküyor artık.

Eklenen Resimler

özkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2009, 14:31   #9
Yeni Üye

tilsim88's Avatar

Giriş Tarihi: 21-12-2008
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özkar Mesajı Göster
arkadaşlar mersin kipadan geçen eylül ayında menekşe almıştık. eve getirince bize göre daracık gelen saksıyı iki boy büyüğüyle değiştirdik. menekşelerin nerelerden hoşlanacağınıda öğrenerek yerinide belirledik. gelgelelim bizim menekşe iyi olacağı yerde ne gelişti nede çiçek açtı. solmuyorda. yaprakları kıvrılıyordu biraz. aylarca çiçek açışını bekledik. sıvı gübrede veriyorduk.sonra öğrendimki menekşeler birden büyük saksıya geçince kökleri saksı duvarına değene dek çiçek açmazmış. hemen küçük saksıya aldık. üstünden çok geçmedi bol bol çiçek açtı. resimde görünürmü bilmem kökler duvara değmiş vaziyette.ayrıca saksının dibine koyacağınız ambalaj köpüğü fazla suyu topraktan daha çabuk atıp kalanının saksı içinde kalıp buharlaşarak toprağı nemli tutmasını sağlıyor ve kökler buna bayılıyorlar. bu küçük tecrübemi paylaşayım istedim. menekşem üç aydır açtığı çiçeklerini döküyor artık.
Sayın Özkar
Toprak olarak ne kullandınız,biraz fazla kumlu gibi göründü bana

tilsim88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 19:56   #10
Ağaç Dostu

Crocus Şen's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2007
Benim minik menekseler cok yavas buyuyorlar!Cikan yapraklar saglikli ustelik!Seradaki menekseler cok hizlilar,fakat saksiya aldiklarim cok agir gelismekte! Sivi gubremi versem yoksa uzerlerini kapatip sera etkisimi yapsam?

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 20:39   #11
Ağaç Dostu

Sevgili Crocus Şen havaların ısınmasıyla seraların açılıp ortama alışmaları lazım. Yavaşta büyüseler bu şart...

Eski 20-05-2009, 20:40   #12
Ağaç Dostu

Sayın Özkar köpük yerine çakıl taşıda çok iyi oluyor ama en kısa zamanda sizin eklediğiniz yöntemide deneyeceğim...

Eski 20-05-2009, 22:38   #13
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Çok değerli yeni menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim...

Eklenen Resimler

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2009, 12:44   #14
Ağaçsever

laledevri's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2008
önce ve sonra

önceki çiçeksiz hallerini daha önce yüklemişim.

Eklenen Resimler

laledevri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 02:47   #15
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın Kahraman Koray ve Faruk Bey,
Sizlerden öğrendiğim bilgilerle menekşelerim için toprak, gübre temin etmeye çalışıyorum. Perlit için Mutlu Beye sipariş veriyorum ama vermikulitte sorunum var.
Aşağıdaki linkte siyah olan yazılar bana ait. Selahattin Bey temin etmem gereken vermikulitin türünü soruyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=88
Lütfen yardım..

Eski 22-05-2009, 14:16   #16
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Perlit tozuna dikkat etmek gerekli doğru. Perlit ve vermikülit mineral patlağı olmalı. İkiside patlamış olmalı. Vermikülitin kaba görünüğü doğru. 5 mm boyutlu kaba patlamış mineral gibi duruyor. Eğer vermikülitte sorun yaşıyorsanız kullanmayabilirsiniz. Hacim arttırıcı ve kökleri rahatlatıcı olarak öneriliyorlar. Isı dengesini ve nem dengesini sağlıyorlar. Ben daha fazla ayrınıtısını bilmiyorum. Çiçekçilerde satılıyor ama ben gittigidiyor.com dan aldım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sayın Kahraman Koray ve Faruk Bey,
Sizlerden öğrendiğim bilgilerle menekşelerim için toprak, gübre temin etmeye çalışıyorum. Perlit için Mutlu Beye sipariş veriyorum ama vermikulitte sorunum var.
Aşağıdaki linkte siyah olan yazılar bana ait. Selahattin Bey temin etmem gereken vermikulitin türünü soruyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=88
Lütfen yardım..

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 14:37   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-04-2008
Sayın Özlem, ben Koçtaş'tan aldım. Arada geliyor herhalde. Çünkü sürekli takip ediyorum. Daha önce denk gelmemiştim.

astop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 10:10   #18
Ağaç Dostu

Serra43's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2008
Galeri: 49
Arkadaşlar menekşeleriniz birbirinden güzel,hepsine tek tek baktım,çok hoşlar.Yavrularınızı güle güle büyütün.Toprak seçiminde neden böyle arayışlara girdiniz bir türlü anlamıyorum,annelerimiz,ninelerimiz böyle bir şeyler yapmışlarmı?Kendinize eziyet etmeyin bence,kökü gevşek tukan bütün topraklarda oluyor.Hatta ben toprak almayı yetiştiremediğim için,dağ toprağı,biraz torf,sonrada bunlar sertleşmesin diye kum karıştırdım.2-3 litrelik ne bulduysam diktim,yakında eklemeye çalışacağım,kocaman kocaman oldular,hatta dahada saksıyı büyütsem büyüyecekler.

Serra43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 13:25   #19
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Merhaba Serra43,
Yazını okuyunca çok güldüm. Haklısın tabii. Bu birazda bir annenin ilk çocuğunda yaşadığı şaşkınlığa benziyor sanırım. Bir oğlum var 28 yaşında. Onun bebekliğinde anneannemden aynı sözleri duyuyordum hep. Oğlumun adını "kitap çocuğu" koymuştu. Toprak arayışı da böyle birşey sanırım.
Menekşelerimi torfa dikmiştim. Gerçekten kurumasına izin verirsen suyu tekrar almaları zor oluyor. Sürekli su versem kökleri çürütmekten korkuyorum. Bu nedenle toprak karışımının peşine düştüm. Bir de sitemizde arkadaşlar o kadar güzel servis sunuyorlar ki , 5 TL ye toprak kapına gelebiliyor. Çiçeklerimiz de bu kadarcık çabayı hak ediyor.
Kısaca acemilik olarak gör.
Sevgiler..

Eski 23-05-2009, 17:26   #20
Yeni Üye

orçun45's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2008
Menekşemin yaprakları bu hale geldi.Sizce neden böyle oldu ve ne yapmalıyım?

Eklenen Resimler

orçun45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2009, 00:17   #21
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orçun45 Mesajı Göster
Menekşemin yaprakları bu hale geldi.Sizce neden böyle oldu ve ne yapmalıyım?
Fatih Bey,
Aynı durum benim 3 yaşındaki menekşemde de var.3 gün önce saksını değiştirmeden aynı saksıya, köksüz kısımdaki en alt toprakları alarak altta ve üstte toprak ilave ederek dikmiştim. En alt yapraklarda sarkma ve yumuşama var. Isı ve ışıktan olabileceğini düşünüp yerini değiştirdim. Sizce sorun nedir?

Düzenleyen maki01 : 24-05-2009 saat 00:22 Neden: düzeltme
Eski 22-05-2009, 12:41   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Yeşil biyeli olanı nereden buldunuz.Çok güzeller.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 14:03   #23
Ağaç Dostu

Serra43's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2008
Galeri: 49
Kusura bakmayın maki01,bende geçen yıl mart ayında başladım menekşe yetiştirmeye,şimdi evde koyacak yer yok.Torfun kurumasından korkmayın,menekşe susuzluğa dayanır,fakat asla suya dayanıklı değildir.Susuz öleni hiç görmedim,ama çürüyen çok olur.Geçenlerde ilgilenemez oldum,belki 15 gün sulamadım.Büyük saksıdakiler için sorun yok zaten ama pet yapraktaki çeliklerin dipleri tıkır tıkırdı.Bir iki kere böyle oldu,bir baktım ölecem korkusuyla tıkır tıkır topraktan yavrular çıkmış)) Hastalık haricinde menekşeye birşey olmaz korkmayın.

Serra43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 22:02   #24
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Toprak konusunda ben dünya torf kullanıyorum tercihte ederim.İçinde coco peat ve bir çok değişik katkı bulunmakta(perlitte dahil).
Bunlarda benim kızlarım...

Eklenen Resimler

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 22:05   #25
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Devamıı...

Eklenen Resimler

Eski 22-05-2009, 22:07   #26
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

......

Eklenen Resimler

Eski 23-05-2009, 12:21   #27
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatihbrk Mesajı Göster
Toprak konusunda ben dünya torf kullanıyorum tercihte ederim.İçinde coco peat ve bir çok değişik katkı bulunmakta(perlitte dahil).
Bunlarda benim kızlarım...
Sevgili Fatih menekşelerin çok sağlıklı ve güzeller. Emeğinin karşılığını fazlasıyla almışsın. Sevgili Fatih gördüğüm kadarıyla menekşelerin genellikle uzun saksılarda. Kök gelişiminde bu herhangi bir sorun yaratmıyor mu? Eğer sorun olmuyorsa bu saksılardan bende kullanmaya başlıyacağım. En azından yer sorunundan tasarruf sağlamış olurum...

Eski 23-05-2009, 13:28   #28
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Sevgili Fatih menekşelerin çok sağlıklı ve güzeller. Emeğinin karşılığını fazlasıyla almışsın. Sevgili Fatih gördüğüm kadarıyla menekşelerin genellikle uzun saksılarda. Kök gelişiminde bu herhangi bir sorun yaratmıyor mu? Eğer sorun olmuyorsa bu saksılardan bende kullanmaya başlıyacağım. En azından yer sorunundan tasarruf sağlamış olurum...
Saygıdeğer Faruk abiciğim.Uzun saksılarda hiçbir kök gelişiminde sorun yaşamıyorum.aksine daha da güzel oluyor.bir saksı (orta boy) en az 3 menekşe aldığından yer sorunuda olmuyor.aralarda kalan boşluklarda cabası.Boşlukların ayrı bir özelliğide menekşe yavrulatma odaları olarak adlandırıyorum.Sık bir saksı çok hoşuma gidiyor.Denemende fayda var
Bol çiçekli günlere....

Eski 22-05-2009, 22:25   #29
Ağaç Dostu

DefneD.'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-05-2009
Galeri: 17
Sevgili dostlar,

Çelik olarak diktiğim yaprakları evin içinde gölgede (ışıklı ama güneş almayacak şekilde) tutuyorum. Doğru mu yapıyorum?

Eğer çeliklerim tutarda yaprak çıkartıp büyürse, yaşamalarını düşündüğüm saksıya ne zaman alıp, yetişkin menekşe muamelesi yapmalıyım? Gelişmiş olarak aldığımın yanına koysam kıskanıp büyürmü?

Teşekkürler

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 22:38   #30
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

DefneD. bende çeliklerimi ışıklı ortamda tutuyordum.Ancak şu an bütün dikili yapraklarım akşam güneşi görüyor ve kök geliştirmeye devam ediyorlar.Elinde sonunda yavrulayacaklar.Ancak güneş bütün bitkiler için kaçınılmazdır...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025