agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2009, 11:57   #2341
Ağaç Dostu

züleyha's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Sayın Begonville14 benimde gecen sene bütün menekşelerim ve diğer bazı çiçeklerim unlu bitten öldü. Çok kötü ve uzaklaştırılması sanki imkansız gibi. Ama ben inat ettim menekşe büyütmeye tekrar başladım. Şu anda 2 tane küçük menekşem var.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 12:10   #2342
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi züleyha Mesajı Göster
Sayın Begonville14 benimde gecen sene bütün menekşelerim ve diğer bazı çiçeklerim unlu bitten öldü. Çok kötü ve uzaklaştırılması sanki imkansız gibi. Ama ben inat ettim menekşe büyütmeye tekrar başladım. Şu anda 2 tane küçük menekşem var.
Bu unlu bit fotografını **** hasta çiçeklerin fotografını yükleyebilirmisiniz. Merak ettim tüm menekşeleri öldüren şeyi.

Umarım benim güzel çiçeklerimde çıkmaz. Geçen gün perdeyi açmadım diye ağladı benimkiler

Eklenen Resimler

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 12:49   #2343
Ağaç Dostu

begonvil 14's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2008
Sevgili Züleyha hanım güle güle büyütün menekşelerinizi. Uzaklaştırılması çok zor bir canlı unlu bit. Diğer çiçeklerimin bazılarını kurtardım ama menekşelerde başarılı olamadım.

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 13:22   #2344
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Kahraman Koray unlu bit dediğimiz parazit dıştan bakılınca beyaz görünür. Çoğalma sırasında çevresine beyaz yapışkan bir sıvı salgılayarak kendini korumaya çalışır. Unlu bit çoğalma evresine adım attıysa artık bitkinin kurtulması çok zor bir ihtimaldir. Bir bitkide çoğalmaya başladığı anda diğer bitkileri de eline geçirir...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 18:54   #2345
Yeni Üye

Toprak 18's Avatar

Giriş Tarihi: 10-12-2008
Bunlarda benim menekşelerim.
Name:  Resim022a.jpg
Views: 1712
Size:  45.8 KB
Name:  Resim 125a.jpg
Views: 1834
Size:  53.5 KB
Name:  Resim025a.jpg
Views: 1744
Size:  46.4 KB
Name:  Resim 124a.jpg
Views: 1728
Size:  36.4 KB

Toprak 18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 21:19   #2346
Yeni Üye

burrcu's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2007
Arkadaşlar çok sağolun bende sizi dinleyerek yarısını suya yarısını toprağa diktim bugün bakalım neler olacak. Çok teşekkürler.

burrcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2009, 21:22   #2347
Ağaç Dostu

Toprak 18 maşallah menekşeleriniz çok çiçekliler ama 2. ve 4.resimdeki menekşelerinizin yaprak çevresi gelişimi için biraz besin takviyesine ihtiyacı var. Bunun için yaprak çemberi gelişimi ve genişlemesi için besin olarak demir gübresi kullanabilirsiniz.

Eski 22-02-2009, 21:25   #2348
Ağaç Dostu

Burrcu iki ortamada aldığın menekşelerin umarım sana güzel sürprizler yapar.Toprağa aldığın menekşelerinin başına naylon çember bağlayıp 3 hafta kadar sera ortamı yaratırsan menekşelerin daha iyi köklenme yapar.

Eski 23-02-2009, 14:26   #2349
Ağaçsever

laledevri's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2008
Sizce menekşelerimde ümit var mı?
Bana nazlanan menekşelerim.

Eklenen Resimler

laledevri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 14:30   #2350
Ağaçsever

laledevri's Avatar

az önce resim ekleyemedim

Eklenen Resimler

Eski 23-02-2009, 14:46   #2351
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sayın Laledevri, ölmek üzere dediğiniz ve onun altındaki fotoğrafdaki menekşelerin toprağı bana çok kuru geldi. Saksılardaki de sıradan toprak sanırım. Belki de o yüzden zorlanıyorlardır.
Köklenenlerin arasında tek kıvırcık bir yaprak var. Onun rengini çok merak ettim.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 15:35   #2352
Ağaçsever

laledevri's Avatar

aslında ölmek üzere dediğimin saksısını daha 2 ay önce değiştirdim (tekrar değiştirmeye korkuyorum) ve ilk zamanlarda çok suladığımı fark ettim ve şimdi haftada bir suluyorum bunu da sulamadan önce çekmiştim.
Toprağa gelince bahsettiklerinizin her ikisinde de kum torf ve bahçe toprağı karışımı var.
O kıvırcık yapraklı olanı da komşum verdi. Onun nasıl olduğunu ben de çok merak ediyorum. İnşallah sağ salim büyürde çiçeklerini de görürüz.

Eski 23-02-2009, 17:30   #2353
Ağaç Dostu

Laledevri menekşe toprağında kum kullanılmasını ben çok uygun bulmuyorum. Çünkü toprağı sertleştirip menekşenin köklerinin çok rahat hareket edebilmesini ve gelişmesini engeller. Bahçe toprağını menekşelerde kullanmak ne derece doğru bilemem. Çünkü ilerleyen vakitlerde parazitlenme yani solucanlanma yapabilir. Kullanılacaksada fırınlanma yapılarak kullanılmalı. Fırınlanma yapılmasındaki kastım içindeki parazit benzeri canlıların larvalarının ve yumurtalarının yüksek sıcaklıkta yapılarının bozulmasını kastedmekteyim. Ayrıca bahçe toprağı torfla karıştırıldığı esnada toprağı sertleştirir. En ideali menekşeler için torf türevi topraklardır. Saksı değiştimesini zamansız yaptığınız için bu değişim bitkilerinize yansımış. Bunun içinde mayısı beklemeniz lazımdı...

Eski 23-02-2009, 18:04   #2354
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Sayın Laledevri, kıvırcık yapraklı olan katmerli bir menekşe...Çiçekleri gül gibi olur. Beyaz olma olasılığı yüksek ama buradan tam olarak anlamak imkansız.

Eski 23-02-2009, 22:28   #2355
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Sayın laledevri, menekşelerinizin bulunduğu yer soğuk mu? Pencereden soğuk alıyor olmasın? Ilık bir yerde belki gelişimleri daha iyi olur.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 08:37   #2356
Ağaçsever

laledevri's Avatar

Günaydın
cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
- Sayın Faruktalas; O zaman mayıs ayında ilk işim menekşelerimin topraklarını değiştireyim (Torf kullanacağım) Biraz daha yıpranacaklar ama ne yapalım sonuç güzel olur inşallah.

- Sayın Nariel; evimiz kaloriferli menkşelerimin bulunduğu cam sabahtan öğleye kadar güneş alıyor ve gün boyu aydınlık o yüzden oraya koydum (yapraklarını dökmeye başlayan **** bozulmaya başlayan çiçklerimi buraya koyduğumda düzeliyorlar, en uygun yer orası diye düşünüyorum. pen lerden içeri rüzgar girmiyor fakat yinede cam önü ve mermer üstünde olduklarından dolayı biraz serindir.)

- Sayın Katmer; inşallah dediğin gibi katmerlidir. Çünkü katmerli bir menekşem olmasını çok istiyorum.
Burada hangi çeçekçiye sorduysam katmerli bulamadım."Katmerli sipariş vermiyoruz abla, İstesekte bir kaç tane istiyoruz. Onlarda bazen satılıyor , bazen de heba oluyor dediler."

Sitede rengarenk katmerli- katmersiz menekşeleri gördükçe içim gidiyor.
İnşallah benimkiler de öyle alımlı olcak bir gün ve yanına yeni arkadaşlar gelecek.

Eski 24-02-2009, 13:05   #2357
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Sayın Laledevri, o yaprağın katmerli olduğuna emin olabilirsiniz. Kıvırcık yapraklı menekşeler benim özel ilgilendiğim türlerdi. Bu konuda yanılmam.

Eski 24-02-2009, 14:27   #2358
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2008
Sonunda benim yaprağım da yavruladı Yaprağı suda köklendirdikten sonra dikmiştim, sapı da biraz uzundu sanırım ki yavru vermesi 2 ay kadar sürdü. Şimdi sıra büyümelerinde

Eklenen Resimler

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 14:34   #2359
Ağaç Dostu

Ninina84 yavru menekşeniz çok hoş. Gözünüz aydın. Resimde görünen menekşe yaprağınızın çiçeği ne renk ?

Eski 24-02-2009, 14:38   #2360
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Vişne çürüğü gibi bir rengi var daha çok pembeye yakın parlak bir renk. Başka nasıl anlatılır o renk bilmiyorum Anneanneme hediye olarak almıştım. Çiçekçi kağıda sararken bir yaprağını kırdı ben de aldım diktim; sonuç bu...

Eski 24-02-2009, 16:21   #2361
Yeni Üye

Toprak 18's Avatar

Sayın Faruktalas, verdiğiniz bilgi için teşekkür ediyorum. Yaprak çevresine bakmak hiç aklıma gelmemişti. 2. ve 4. resimlerdeki menekşeler yeni aldığım za man (saksı değişimi yapılmıtı) resmini çekmiştim.
Marketlerde hormon verildiği için, o durumda olduğunu sanıyordum. Burda de mir gübresini bulmak mümkün değil.
Bir ara çiçeklere, içinde demir oranı yükek su verdim. oldukçada fark ettileler..
Şu andaki görüntüleri...

Eklenti 64232
Eklenti 64233
Name:  B.jpg
Views: 1904
Size:  28.6 KB

Name:  Resim026a.jpg
Views: 2049
Size:  57.8 KB

Eklenen Resimler

Eski 24-02-2009, 23:03   #2362
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-12-2008
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim.
Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı Kendimi her türlü sonuca hazırlıyorum sanırım...

dtgt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 00:04   #2363
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dtgt Mesajı Göster
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim.
Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı Kendimi her türlü sonuca hazırlıyorum sanırım...
Ölmedilerse bekleyin daha derim ben. Bazen yavru vermeleri çok uzun zaman alabiliyor. Evdeki 11 menekşemin 7sini yapraktan üretmiştim zamanında. Aynı gün diktiğim yaprakların bile yavru verme zamanları aynı olmamıştı. Yaprak ölmüyorsa ümit var demektir.
Benim son son Koçtaş ve Bauhaus'tan aldığım iki menekşemin bir sürü tomurcuğu vardı ama hepsi açamadan kurudu. Kendi yetiştirdiklerimde hiç öyle birşey olmuyor. Ben menekşelerimi ılık içme suyuyla sulamaya başladım. Anneannem öyle yapıyor ve 2-3 aydır sürekli çiçek açıyor menekşesi. Şekerli suyu kullanmıyorum açıkçası çünkü sineklere davetiye çıkarıyor. İyi geldiyse devam edin tabii bol çiçekli günler.

Eski 25-02-2009, 10:41   #2364
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Sayın Toprak 18, demir gübresini fidanlıklarda da bulabilirsiniz. Elimdeki gübre oıldukça azaldı, yoksa hemen size gönderirdim. Menekşelerin demir ihtiyacını saksılarına küçük çiviler sokarak gideren arkadaşlarımız var. Şimdilik öyle deneyin isterseniz.

Eski 25-02-2009, 10:47   #2365
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Evdeki menekşe köşesi...Diğeri de yeni yavrum.

Eklenen Resimler

Eski 25-02-2009, 12:10   #2366
Ağaç Dostu

Serra43's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2008
Galeri: 49
Katmerciğim hepsi birbirinden güzel gözüküyor,pembeni yakından çekip ekleyebilirmisin.

Serra43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 12:24   #2367
Yeni Üye

Toprak 18's Avatar

Sayın katmer, çiçeklerinizin hepside çok canlı. sıvı gübre veriyormusunuz.Ne zamanlarda veriyorsunuz. Çiçeklerinizde ne toprağı kullanıyorsunuz.

Eski 25-02-2009, 12:49   #2368
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Serra43, bütün menekşelerimin galeride fotoğrafları var. Pembe galerideki pembe-mor çilli olan.
Toprak18, çok sık olmamakla beraber sıvı besin kullanıyorum. Afrika menekşeleri için çiçek coşturan almıştım, mor ambalajlı... Ayda birden sık olmamak kaydıyla arkasında yazan ölçüye göre veriyorum. Yaklaşık 2 ay önce de bir kez demir gübresi vermiştim.

Eski 25-02-2009, 15:07   #2369
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi yetiştirmenin püf noktaları

Arkadaşlar hepinizin menekşe fotoğrafları güzel ama hepsinde eksikler var. Bu kısa zamanda öğrenerek derlediğim ve uyguladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
1-Işık
Doğuya bakan pencere arkası 8-12 saat 1000 mumluk ışık isterler. Evdeki lambalarımızın 60 mum olduğunu düşünürseniz güneş ışığı dışında pek çaremiz yok. İhtiyacımız olan mavi ışığı veren Sodyum lambaları var sokak ve bahçeler için satılan ama pek pratik değil. Eğer ışık az olursa renkleri koyu ve yaprakları ince olur ve çiçek açmazlar. Eğer ışık çok olursa renkleri açık hatta sarıya yakın yeşil olur ve bazı yapraklarda gölgede kalanlarda daha koyu görünüm olur. Her yaprak aldığı ışık miktarına göre klorofil seviyesini ayarlar. Az ışık alanlar ışıktan fazla yararlanmak için klorofil yaparlar ve koyu görünürler.Yüksek ışık alanlar bir süre iyi çiçek açarlar ama daha sonra klorofil yıkımı olacağından çiçek vermezler.Işık arkasında gölge yapacak kadar fazla ama elinizi ısıtmayacak kadar az olmalı.
2-Isı
Gündüz 20 gece 15-16 derece santigrad olmalı. Bazen bu ısınında altı gündüz iyi olabilir. Menekşe orman altı bitkisidir ve soğuk sever. Yani oda ısısı tişörtle oturduğunuzda bunalmayacak kadar olmalı. Yazın sıcak bölgelerde yaşayanlar için zor. Afrikanın sıcak ormanlarının serin gölgelerinde yaşadıklarını unutmayalım.
3-Sulama
Afrikada doğal ortamlarında yanlarından akan dereden sürekli emerek su alırlar ve havada sürekli rutubet ile nem damlaları vardır. Bu nem toprağı ıslak tutar. Toprağın yüzeyi kurudukça ( birkaç gün dinlenmiş) bir leğen **** kaseiçindeki suya batırıp birkaç dakika **** bazen saniye bekmelekle sulanır. Ama yukarıdan da yapraklarını ıslatmadan sulayabilirsiniz. Bazı torfların içinde suyu dereceli olarak bitkiye verecek kimyasallar vardır ve yeni alınan menekşeler çoğunlukla bu tip torflarla gelirler ama bu torfların 3-6 ay ömürleri olur bu kimyasallar bitince kendileri su tutar ve çiçeklere vermezler. O nedenle alınca 6 ay içinde uygun toprakla değiştirin.
4- Besleme
Eğer topraksız materyal kullanıyorsanız (torf gibi) her sulamada 20-20-20 NPK besin (sıvı gübre) vermelisiniz. Sıvı besinide 1 gün önceden hazırlayıp suyun klorunun uçmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hazır sıvı besinse problem yok.
5- Saksı
Yapraklarının kapladığı alan çapının üçte biri olacak şekilde olursa kök çürümesi olmaz. Eğer uygun sulayacağınıza ve toprağın yeterince havalandığına inanıyorsanız istediğiniz kadar büyük olabilir. Toprak 1/3 peat moss (bataklık yosunu kurusu), 1/3 vermikülit (sıvı ve nem tutan bir mineral-fabrika artığı) and 1/3 perlit (Erimiş sodyum potasyum alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kaya) **** hazır menekşe toprağı olmalı. Her yıl mutlaka toprak değiştirilmeli.Çiçek açmıyorsa boynunu bükmüşse mutlaka toprağını değiştirin. Böylece sıvı besinden de gübre çubuklarındanda kurtulursunuz.

Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:35 Neden: Cümle düşüklüğü
Eski 25-02-2009, 15:24   #2370
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşelerinde aşırı yapraklanma ve çiçeksiz uzama

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asfaa Mesajı Göster
Kahraman Bey bilgileriniz için teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler veriyorsunuz.
Asfaa Merhaba. Ben okumayı seviyorum ve yabancı kaynakları takip ediyorum. Amerikan ve avrupa menekşe derneklerinin siteleri ve tavsiyeleri oluyor. Ayrıca biyoloji alanında yazılan makaleler oluyor. Mesleğim gereği yabancı yayınları takip etmekte üstüme yok o nedenle kaynağından aldığım bilimsel bilgileri çeşitlendirerek sizlerle paylaşıyorum. Bu sitenin bu konuda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünüyorum. O nedenle çabamı burada paylaşarak daha çok insana ulaştığını hissetmek beni mutlu ediyor. Bazen hepimiz babadan kalma yöntemlere güveniriz ama görüyorum ki babadan kalma yöntemler menekşeleri daim çiçekli kılmakta yeterli olmuyor. Bu arada unuttuğum bir nokta fazla sulanan ve gölgede kalan çiçekler vejetasyona kaçarlar ve ışık arayışına girerek yaprak hacimlerini arttırırlar, boy uzatarak ışıklı bir yere ulaşmaya çabalarlar. Bu arada da çiçek açmazlar.

Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:26 Neden: İmla hatası

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025