![]() |
|
![]() |
#2341 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2007
|
Sayın Begonville14 benimde gecen sene bütün menekşelerim ve diğer bazı çiçeklerim unlu bitten öldü. Çok kötü ve uzaklaştırılması sanki imkansız gibi. Ama ben inat ettim menekşe büyütmeye tekrar başladım. Şu anda 2 tane küçük menekşem var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Umarım benim güzel çiçeklerimde çıkmaz. Geçen gün perdeyi açmadım diye ağladı benimkiler ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2008
|
Sevgili Züleyha hanım güle güle büyütün menekşelerinizi. Uzaklaştırılması çok zor bir canlı unlu bit. Diğer çiçeklerimin bazılarını kurtardım ama menekşelerde başarılı olamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Ağaç Dostu
|
Kahraman Koray unlu bit dediğimiz parazit dıştan bakılınca beyaz görünür. Çoğalma sırasında çevresine beyaz yapışkan bir sıvı salgılayarak kendini korumaya çalışır. Unlu bit çoğalma evresine adım attıysa artık bitkinin kurtulması çok zor bir ihtimaldir. Bir bitkide çoğalmaya başladığı anda diğer bitkileri de eline geçirir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2008
|
Bunlarda benim menekşelerim. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2007
|
Arkadaşlar çok sağolun bende sizi dinleyerek yarısını suya yarısını toprağa diktim bugün bakalım neler olacak. Çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Ağaç Dostu
|
Toprak 18 maşallah menekşeleriniz çok çiçekliler ama 2. ve 4.resimdeki menekşelerinizin yaprak çevresi gelişimi için biraz besin takviyesine ihtiyacı var. Bunun için yaprak çemberi gelişimi ve genişlemesi için besin olarak demir gübresi kullanabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Ağaç Dostu
|
Burrcu iki ortamada aldığın menekşelerin umarım sana güzel sürprizler yapar.Toprağa aldığın menekşelerinin başına naylon çember bağlayıp 3 hafta kadar sera ortamı yaratırsan menekşelerin daha iyi köklenme yapar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-05-2008
|
Sizce menekşelerimde ümit var mı? Bana nazlanan menekşelerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Ağaçsever
|
az önce resim ekleyemedim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Laledevri, ölmek üzere dediğiniz ve onun altındaki fotoğrafdaki menekşelerin toprağı bana çok kuru geldi. Saksılardaki de sıradan toprak sanırım. Belki de o yüzden zorlanıyorlardır. Köklenenlerin arasında tek kıvırcık bir yaprak var. Onun rengini çok merak ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2352 |
Ağaçsever
|
aslında ölmek üzere dediğimin saksısını daha 2 ay önce değiştirdim (tekrar değiştirmeye korkuyorum) ve ilk zamanlarda çok suladığımı fark ettim ve şimdi haftada bir suluyorum bunu da sulamadan önce çekmiştim. Toprağa gelince bahsettiklerinizin her ikisinde de kum torf ve bahçe toprağı karışımı var. O kıvırcık yapraklı olanı da komşum verdi. Onun nasıl olduğunu ben de çok merak ediyorum. İnşallah sağ salim büyürde çiçeklerini de görürüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
Ağaç Dostu
|
Laledevri menekşe toprağında kum kullanılmasını ben çok uygun bulmuyorum. Çünkü toprağı sertleştirip menekşenin köklerinin çok rahat hareket edebilmesini ve gelişmesini engeller. Bahçe toprağını menekşelerde kullanmak ne derece doğru bilemem. Çünkü ilerleyen vakitlerde parazitlenme yani solucanlanma yapabilir. Kullanılacaksada fırınlanma yapılarak kullanılmalı. Fırınlanma yapılmasındaki kastım içindeki parazit benzeri canlıların larvalarının ve yumurtalarının yüksek sıcaklıkta yapılarının bozulmasını kastedmekteyim. Ayrıca bahçe toprağı torfla karıştırıldığı esnada toprağı sertleştirir. En ideali menekşeler için torf türevi topraklardır. Saksı değiştimesini zamansız yaptığınız için bu değişim bitkilerinize yansımış. Bunun içinde mayısı beklemeniz lazımdı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2356 |
Ağaçsever
|
Günaydın cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar. - Sayın Faruktalas; O zaman mayıs ayında ilk işim menekşelerimin topraklarını değiştireyim (Torf kullanacağım) Biraz daha yıpranacaklar ama ne yapalım sonuç güzel olur inşallah. - Sayın Nariel; evimiz kaloriferli menkşelerimin bulunduğu cam sabahtan öğleye kadar güneş alıyor ve gün boyu aydınlık o yüzden oraya koydum (yapraklarını dökmeye başlayan **** bozulmaya başlayan çiçklerimi buraya koyduğumda düzeliyorlar, en uygun yer orası diye düşünüyorum. pen lerden içeri rüzgar girmiyor fakat yinede cam önü ve mermer üstünde olduklarından dolayı biraz serindir.) - Sayın Katmer; inşallah dediğin gibi katmerlidir. Çünkü katmerli bir menekşem olmasını çok istiyorum. Burada hangi çeçekçiye sorduysam katmerli bulamadım."Katmerli sipariş vermiyoruz abla, İstesekte bir kaç tane istiyoruz. Onlarda bazen satılıyor , bazen de heba oluyor dediler." Sitede rengarenk katmerli- katmersiz menekşeleri gördükçe içim gidiyor. İnşallah benimkiler de öyle alımlı olcak bir gün ve yanına yeni arkadaşlar gelecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Sonunda benim yaprağım da yavruladı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2360 |
Ağaç Dostu
|
Vişne çürüğü gibi bir rengi var daha çok pembeye yakın parlak bir renk. Başka nasıl anlatılır o renk bilmiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
Yeni Üye
|
Sayın Faruktalas, verdiğiniz bilgi için teşekkür ediyorum. Yaprak çevresine bakmak hiç aklıma gelmemişti. 2. ve 4. resimlerdeki menekşeler yeni aldığım za man (saksı değişimi yapılmıtı) resmini çekmiştim. Marketlerde hormon verildiği için, o durumda olduğunu sanıyordum. Burda de mir gübresini bulmak mümkün değil. Bir ara çiçeklere, içinde demir oranı yükek su verdim. oldukçada fark ettileler.. Şu andaki görüntüleri... Eklenti 64232 Eklenti 64233 ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2008
|
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim. Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim son son Koçtaş ve Bauhaus'tan aldığım iki menekşemin bir sürü tomurcuğu vardı ama hepsi açamadan kurudu. Kendi yetiştirdiklerimde hiç öyle birşey olmuyor. Ben menekşelerimi ılık içme suyuyla sulamaya başladım. Anneannem öyle yapıyor ve 2-3 aydır sürekli çiçek açıyor menekşesi. Şekerli suyu kullanmıyorum açıkçası çünkü sineklere davetiye çıkarıyor. İyi geldiyse devam edin tabii ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2364 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Toprak 18, demir gübresini fidanlıklarda da bulabilirsiniz. Elimdeki gübre oıldukça azaldı, yoksa hemen size gönderirdim. Menekşelerin demir ihtiyacını saksılarına küçük çiviler sokarak gideren arkadaşlarımız var. Şimdilik öyle deneyin isterseniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Yeni Üye
|
Sayın katmer, çiçeklerinizin hepside çok canlı. sıvı gübre veriyormusunuz.Ne zamanlarda veriyorsunuz. Çiçeklerinizde ne toprağı kullanıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Ağaç Dostu.
|
Serra43, bütün menekşelerimin galeride fotoğrafları var. Pembe galerideki pembe-mor çilli olan. Toprak18, çok sık olmamakla beraber sıvı besin kullanıyorum. Afrika menekşeleri için çiçek coşturan almıştım, mor ambalajlı... Ayda birden sık olmamak kaydıyla arkasında yazan ölçüye göre veriyorum. Yaklaşık 2 ay önce de bir kez demir gübresi vermiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesi yetiştirmenin püf noktaları
Arkadaşlar hepinizin menekşe fotoğrafları güzel ama hepsinde eksikler var. Bu kısa zamanda öğrenerek derlediğim ve uyguladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. 1-Işık Doğuya bakan pencere arkası 8-12 saat 1000 mumluk ışık isterler. Evdeki lambalarımızın 60 mum olduğunu düşünürseniz güneş ışığı dışında pek çaremiz yok. İhtiyacımız olan mavi ışığı veren Sodyum lambaları var sokak ve bahçeler için satılan ama pek pratik değil. Eğer ışık az olursa renkleri koyu ve yaprakları ince olur ve çiçek açmazlar. Eğer ışık çok olursa renkleri açık hatta sarıya yakın yeşil olur ve bazı yapraklarda gölgede kalanlarda daha koyu görünüm olur. Her yaprak aldığı ışık miktarına göre klorofil seviyesini ayarlar. Az ışık alanlar ışıktan fazla yararlanmak için klorofil yaparlar ve koyu görünürler.Yüksek ışık alanlar bir süre iyi çiçek açarlar ama daha sonra klorofil yıkımı olacağından çiçek vermezler.Işık arkasında gölge yapacak kadar fazla ama elinizi ısıtmayacak kadar az olmalı. 2-Isı Gündüz 20 gece 15-16 derece santigrad olmalı. Bazen bu ısınında altı gündüz iyi olabilir. Menekşe orman altı bitkisidir ve soğuk sever. Yani oda ısısı tişörtle oturduğunuzda bunalmayacak kadar olmalı. Yazın sıcak bölgelerde yaşayanlar için zor. Afrikanın sıcak ormanlarının serin gölgelerinde yaşadıklarını unutmayalım. 3-Sulama Afrikada doğal ortamlarında yanlarından akan dereden sürekli emerek su alırlar ve havada sürekli rutubet ile nem damlaları vardır. Bu nem toprağı ıslak tutar. Toprağın yüzeyi kurudukça ( birkaç gün dinlenmiş) bir leğen **** kaseiçindeki suya batırıp birkaç dakika **** bazen saniye bekmelekle sulanır. Ama yukarıdan da yapraklarını ıslatmadan sulayabilirsiniz. Bazı torfların içinde suyu dereceli olarak bitkiye verecek kimyasallar vardır ve yeni alınan menekşeler çoğunlukla bu tip torflarla gelirler ama bu torfların 3-6 ay ömürleri olur bu kimyasallar bitince kendileri su tutar ve çiçeklere vermezler. O nedenle alınca 6 ay içinde uygun toprakla değiştirin. 4- Besleme Eğer topraksız materyal kullanıyorsanız (torf gibi) her sulamada 20-20-20 NPK besin (sıvı gübre) vermelisiniz. Sıvı besinide 1 gün önceden hazırlayıp suyun klorunun uçmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hazır sıvı besinse problem yok. 5- Saksı Yapraklarının kapladığı alan çapının üçte biri olacak şekilde olursa kök çürümesi olmaz. Eğer uygun sulayacağınıza ve toprağın yeterince havalandığına inanıyorsanız istediğiniz kadar büyük olabilir. Toprak 1/3 peat moss (bataklık yosunu kurusu), 1/3 vermikülit (sıvı ve nem tutan bir mineral-fabrika artığı) and 1/3 perlit (Erimiş sodyum potasyum alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kaya) **** hazır menekşe toprağı olmalı. Her yıl mutlaka toprak değiştirilmeli.Çiçek açmıyorsa boynunu bükmüşse mutlaka toprağını değiştirin. Böylece sıvı besinden de gübre çubuklarındanda kurtulursunuz. Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:35 Neden: Cümle düşüklüğü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşelerinde aşırı yapraklanma ve çiçeksiz uzama
Alıntı:
![]() Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:26 Neden: İmla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |