![]() |
|
![]() |
#1951 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim arkadaşım. Bu koleksiyonu yapmak 2,5 senemi aldı. Halende yeni türler ve renkler aramaktayım. Son çare olarak kendim aşı yapmaya çalışacağım. 3-4 farklı renk yaprağı bir araya ektim. Bu işi yapmış olanlar farklı renk kombinesi elde ettiklerini söylüyorlar. Şuan 2 hafta oldu ve yapraklar tutmuş durumda yavru verirse eğer resimlerle nasıl yaptığımı paylaşırım... Yaptığınız açıklamayada katılıyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1952 |
Ağaç Dostu.
|
Selam arkadaşlar ben geldim. Bazıları kartlaştı dediğim menekşelerim yandan yavru vermişler. Çok sevindim. Ayrıca radyatörün üzerindeki mermerde duran yapraklar deli gibi kökleniyorlar. Normalde 15 günü bulan köklenme, bu şekilde 7-8 günde oluşuyor. Ben de tohum istiyorum, ortak siparişe varım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1954 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili bengi_su, ebruli yavrunuza çok iyi bakın, mutlaka çiçeklendirin ki hep birlikte sonuçları görelim ![]() Benim önceden gösterdiğim, anne yaprak olmadan hayata tutunmaya çalışan miniminiler malesef yaşamayı başaramadı. Bir de garip bir durum yaşıyorum, ikinci kez açan menekşem ilkinden oldukça farklı açtı. Belki çiçeği büyüdükçe eski haline benzeyecektir, şu an açan çiçeği çok küçük.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1955 |
Ağaç Dostu
|
Nariel bir yerede okumuştum. Menekşe kışı sabit gerkli sıcaklıkta olan yerde geçirmezse bir dahaki çiçeklenmesi 6 ayı bulurmuş. Bahsi geçen menekşeden bende de var. Bazen tam mor, bazen hafif ebruli bazende tam renginde açıyor. Bir daha ki sefer aynı haliyle açar. Bengi su senin aşıdan ben umutluyum. Merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1957 |
Ağaç Dostu
|
Evet nejla yeterli gelecektir... Bahsettiğim yeni aşılama yöntemim. Yaprağı ön tarafından ( hani kalem yontarız ya bıçakla) o şekilde kesin. Çünkü yeni yapraklar anne yaprağın arka kısmından çıkmasın. Fotografta görüldüğü üzere yaprağın önünden rahatça çıkıp büyüsün diye bu şekilde kesiyoruz... Suda köklenmiş yapraklarıda ekebilirsiniz. Benim bu ekme işlemindeki amacım her 2 denemde de yaprak yoğunluğundan dolayı yavruları büyütemem. İnşallah bu denemede başarılı oluruz. 2. resimde de 7 rengi bir araya ektim bunda da aynı şeyi yaptım. Amacım köklerin birbiribi sarıp alışveriş yapmaları. Büyütebilirsem zaten çiçek açınca aynı yerde oldukları için renk alışverişi mutlaka olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1958 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-11-2008
|
günaydın arkadaşlar ben sizleri sadece okuyarak takip ediyorum.bebeğimin yaramazlığından bazen 2,3 güne bir bakıyorum.benim sorunum menekşemin yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı,bende bir kökünü ayırıp toprağı döktüm içi hep sineklenmiş toprağı boşalttım kökü başka bir saksıya ektim.ama pek bir düzelme yok gibi sizce düzelir mi **** 1 tane çillenmiş yaprağım var onu mu eksem.büyümesi ve çiçek açması uzun sürer mi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1959 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-11-2008
|
olay 9 günaydınlar.sizin çiçeklerinize bayılıyorum maşaallah ben de 1 tane denedim mor ile pembeyi iksinin kökü birbirine çapraz ektim.küçük küçük çıktılar bakalım sonuç nasıl olacak.ama bir sorun ben bunu toprak kıtlığından bir çiçeğin yanına ektim. kadınhanına hazır toprak gelince alırım büyük bir ihtimal |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1960 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar bu aşılama yöntemleri deneyipte sonuç alan birilerini biliyor musunuz.sormamın nedeni madem böyle yöntemle değişik renkler elde edebiliyorsak üreticiler niye bunu denemedi bu zamana kadar moral bozmak gibi olmasın da.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1961 |
Ağaç Dostu
|
Asfacım deneyenler var. Olumlu sonuç alanda. Hatta sitedeki turkmusun isimli arkadaşımız bunu yapmıştı ve sonuçda renk karışımı olmuştu. İlk sayfalarda vardı. Teşekkür ederim lale... Zaten bengisu arkadaşımızın denemesi başarılı oldu. İş birtek açmasına kaldı. Hep beraber göreceğiz inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1962 |
Ağaç Dostu
|
Aslıda asfaa haklı diye düşünüyorum. Amaç köklerin birbirini sarmasıysa eğer iki yavru menekşeleri aynı saksıya dikip bunu sağlayabiliriz. Yaprakdan olması şartmı. Bence her yapraktan çıkan yavru anne yaprağın özelliklerini taşıyacaktır. Ama iki yaprak birleşerek ortak bir yavru verirlerse iki yaprağında rengini alabilir **** iki ayrı yaprağı birleştirerek birbirinden ayrılmadan verdiği yavrularında farklı olma şansı yüksek diye düşünüyorum. Benim yeni yavrulayan yaprakları ayırma zamanı gelince iki ayrı yavruyu aynı saksıya dikerek deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1963 |
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Özlem hanım saksıdaki toprağınız dikkatimi çekti.Saksıdaki toprak torf değil bahçe toprağı mı?Menekşeleri saksıya dik olarak dikmişsiniz.Bu şekilde dikmek daha mı iyi sonuç veriyor?Benim son zamanlarda diktiğim bütün yapraklar çürüdüde.Neden olduğunu anlamadım.Suda köklendirmeden dikmiştim bundan dolayımıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1964 |
Ağaç Dostu
|
Kök birleşimi yapmadan anca yapay dölleme ile sonuç elde edebilirsin. Bu işin üstadlarıda arılar. Buna örnek olarak karşı komşumda açık ve koyu pembe renklerin karışımı vardı. Arıların marifeti... Ama komşum 90 yaşında ve bu sene bayağı düşkün olduğu için çocukları götürdü. Renklerde ise açık pembenin üstüne sanki koyu pembeden damlatmış gibi bir görüntü vardı. Çil çil olmuştu ve görüntü muhteşemdi... Menekşeler evin girişinde ve hemen üstte üzüm asması vardı. Malum üzüm olgunlaşınca arı fazla oluyor... Gözümle görmesen inanın bu kadar çaba sarfetmezdim. Ne olursa olsun sonuca ulaşana kadar deneyeceğim. Kaybedecek birşeyim yok; kazanacaklarımı düşününce... Denemek **** denememekte özgürsünüz... Ben sadece fikrimi paylaştım... Yine yapay döllemeye en iyi örnek kedi tırmağı **** ipek çiçeği... Kendi ekdiğim tohumdam şahane renkler elde ettim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1965 |
Ağaç Dostu
|
Toprağım fidanlıklarda satılan kestane toprağı... Dik ektim bana göre daha iyi sonç veriyor. Birde yapraktan 1' den fazla kök çıksın isterseniz uç kısmını kalem yontar gibi kesin. Denemelerimde dalı kırıp ektim. Yavrusu 1 **** 2 kök iken yontarcasına kesince inanılmaz kök veriyor. Elimde bunada örnek 2 yavrum var resim eklerim. Bende köklendirmeden ektim. Ama aydınlık güneş görmeyen yerdeler masa altında... Eknce üstüne poşet bağladım. Halada çıkarmadım. 1 ay boyuncada çıkarmayacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1967 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili olay9 benim demek istediğim yapılan yöntemin yanlış olduğu değil amaç köklerin birleşimi ise bunu yavru menekşelerle de yaparsak aynı sonucu alamazmıyız aynı zamanda garanti olur diye düşündüm. Yapraktan tutturmak her zaman olumlu olmayabiliyor. Tabi ki deneyelim denemeyelim demiyorum. Benim denediğim iki yaprak var sonuç bekliyorum inşallah tutar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1968 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Olay9 suda köklenen yaprakları birbirlerine yakın diktiğimizde de aynı sonucu alabilirmiyiz. Ben direk torfa dikerek iyi sonuçlar alamıyorum. Düzenleyen ardaçiğdem : 08-01-2009 saat 11:46 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1969 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Bu da benim dün Cevahir Koçtaş'tan aldığım yeni menekşem. Şu ana kadar yapı marketlerde gördüğüm en renkli menekşe buydu hemen aldım. Böyle çiçeklerinin kenarları kıvırcık olan birkaç renk daha vardı. Fiyatları da 3.5YTL. Yurtdışındakiler kadar olmasa da standart mor, pembe haricinde renkler en azından. Değişik menekşe türleriyle ilgilenenlerin bir ebay'e bakmalarını tavsiye ederim. Tohum değil ama yaprak satışı yapılıyor. Fakat Express Mail'le yolladıkları için posta ücretleri çok yüksek. Satıcılardan biri 25 yaprağı (renklerini seçebiliyorsunuz sanırım) 35 dolara Türkiye'ye yolluyordu. Gerçi birkaç kişi beraber alacaksanız uygun olabilir. Ben açıkçası yaprak getirtmeye cesaret edemedim. Belki siz edersiniz. Express'le Türkiye'ye gelmeleri ne kadar sürer tam olarak bilemiyorum fakat bir haftadan fazla sürmez heralde. Ayrıca "heatpack" dedikleri birşey var. Yaprakların yolda ölmemeleri için tasarlanmış birşey olsa gerek. Gümrükte de sorun çıkacağını sanmıyorum. Ben daha önce 60 tane minik soğan aldım ve sorunsuz elime ulaştılar. Yapraklar için ayrı bir uygulama yoktur heralde. Zaten bildiğim kadarıyla değeri belirli bir meblağdan fazla olmayan gönderilerden gümrük alınmıyor. Herşeye rağmen ben o menekşeleri istiyorum diyorsanız bir şansınızı deneyin. Fakat tabii ki sebep olmak istemem. Sonra "sen bizi bu işe bulaştırdın bak gelmedi yapraklar demeyin" nolur ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1970 |
Ağaçsever
|
Sayın ola9 ****** deneyeceğiz ve ben daha öncede söylediğim gibi 1 ay önce diktim aşılama yöntemi ile dün akşamda 12 tane diktim ikişer halde denemekten birşey kaybetmeyiz. Inşallah sonuç elde edriz de bizde üretici konumuna geceriz belki... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1971 |
Ağaç Dostu
|
[/INDENT]Arkadaşlar başarılı olmanızı öyle çok istiyorum ki bilemezsiniz. Moral bozmak olmasın diye yazmayacaktım ama paylaşmadan duramayacağım. Annemin diktiklerinde iki göbekli denilen bir durum oldu. Yani dikilen bir renk ayrı bir göbek olarak kendi renginde açtı. Diğeri hemen yanında ayrı bir göbek olarak yine kendi renginde açtı.Ancak benim bir önerim var. Diyorum ki 2 yaprağı kendi boylarından,saptan yaprağa doğru 2 cm kadar kessek, birbirinin içinden geçirip,çaprazlasak ve bu halde diksek **** bu halde köklendirip öyle diksek daha kesin bir sonuç olmaz mı? Yeni yavrulayan yapraklarıma bakıyorum da yapraklar kökten değil kökün 1 cm üstünden yani saptan çıkıyor. Sanki bu durum olumlu **** olumsuz daha kısa sürede sonuç verecek gibi geliyor bana, ne dersiniz? Deneyen var mı? **** denemeye değer mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1973 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2007
|
Bir arkadaşım beyaz ve mor menekşeyi birarada dikmiş ve iki renkli cıcekler elde etmiş ama ikinci yıl düz renk olarak sadece mor acmış ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1974 |
Ağaç Dostu
|
Menekşeseverler, Arapbacı ismini verdiğimiz bu menekşe, tam tamına iki aydır plastik çiçek gibi duruyor. Hiçbir bozulma olmaksızın. Maşallah ne cinsmiş ama.. Çeşitli günlerde çekilen fotoğraflarını tarih sırasıyla yolluyorum: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1975 |
Ağaç Dostu
|
Ve bu da bugün çekilmiş fotoğrafı. ![]() Bir aksilik olmazsa daha da dayanacak gibi. Bir de pembe renkliler var, onlar da hala dayanıyor ama pörsümeye başladı çiçekleri. Arapbacının ise hala dipdiri.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1976 |
Ağaç Dostu
|
İnşallah başarılı oluruz arkadaşlar... Eğer gerçekten 25 yaprağın tutacağını bilsem hiç durmaz getirtirdim. Ama bu mevsimde değil tabi. Sabırla bekleyeceğim bu aşılar ne olacak nasıl açacak... Bakarsınız bizim gibi ısrarcı bir üretci çıkar. Ayrıca daha önceki senelerde kipa 6,5 liraya yurtdışından menekşe getirmişti. Her gidişte 10' ar , 20' şer tane rica yazıp istek kutusuna atacağım. çiğdemcim senin dedeğin yöntemde arılara ihtiyaç var. Yaz gelmedende deneyemeyiz. Benim yan yana büyüyen yavrum var ama renkte değişim yok... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1977 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-01-2009
|
[img=http://pic1.resimupload.com/r9/thumb_115200748.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r9/thumb_195488170.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r2/thumb_103187283.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r7/thumb_524090624.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r3/thumb_405763873.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_949274811.jpg [img=http://pic1.resimupload.com/r1/thumb_282557757.jpg .Merhaba .Menekşe merakım sadece 1 aylık daha. Bi sürü menekşe aldım fakat bakamadım .Menekşelerim kötü durumda. Bazıları yapraklarını eğdi. Bazılarında beyaz beyaz nokta gibi bişeyler çıktı .Bazıralındada toprakta beyaz beyaz küçük küçük böcekler var...Bu nedir ve nasıl düzelecek . Bana önerilerde bulunursanız çok sevinirm. Hatalı yaptığımı düşündüğüm konular 1- Fazla su vermişim . Toprağını değiştirirsem kurur diye korktum . Mevsimden dolayı 2-1 hafta kadar fazla soğukta kaldılar. 3-Çiçek coşturan türünden bir ilaç kullamıştım Düzenleyen nisan07 : 09-01-2009 saat 12:06 Neden: Mesaja ek bişeyler yazmak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1978 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2008
|
arkadaşlar benim de bir menekşem dün sapıyla dipten elimde kaldı onu kurtarmak için ne yapmalıyım toprağa diktim ama suya koysam daha mı iyi olur acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1979 |
Ağaç Dostu
|
Nisan07, menekşelerinizin solmuş yapraklarını kesin ve saksıdan kökleriyle beraber çıkarın. Kökleri ayıklamaya çalışmayın, çıkardığınız gibi daha büyük bir saksıya, çok azıcık nemli TORFa dikin. Soğukta bırakmayın. Çok sıcağa koymayın. Güneş altına koymayın. Düzelene kadar çiçek coşturan türü şeylerden vermeyin. Cevahir Koçtaş'ta muhteşem menekşe çeşitleri var hala, ilgilenenlere duyurulur. İlk defa bu kadar çok çeşidi bir arada görüyorum, katmerli şeker pembeleri, ebruliler, çiçeği fırfırlı olanlar.. Ninina84'ün aldığı menekşeyi çok beğenmiştim, ondan aldım ben de. Hele bir tanesi vardı ki, üstündeki 5 çiçekten 3'ü beyaz-pembe, 2'si bordo.. Harikaydı hepsi.. Sanırım menekşe hastalığına yakalandım, hepsinden, hepsinden alayım istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1980 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Bardakta yavrulama yöntemiyle şunu anladım ki bulundukları kabın büyüklüğü ve içindeki -toprak-torf-un çokluğu köklenip yavrulamayı geciktiriyor. Bir an önce yavru istiyorum diyenlere müjde olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|