![]() |
|
![]() |
#1923 |
Ağaç Dostu
|
Tekrar hoşgeldin iremsila. Seni aramızda görmek beni sevindirdi... Kaybol arkadaşım sinekler için etkili bir sinek ilacı al. 1 hafta boyunca her gün menekşelerin tepesine bayağı yukarıya az miktar sık. Masa, sehpa altına da... Kısacası menekşeye direkt gelmeyecek şekilde etrafına sıkın ölüyorlar... 1 saat sonra odayı havanlandır. Bir zamanlar bende de vardı sinekçikler ama kurtuldum. Şekerli su verince oluyor... Sayın Faruk Bey, bence menekşenin şuan tam çiçeklenme zamanı... Bulundukları yer cam önü. Perdeyide güneşli günlerde açıyorum direkt güneş görüyorlar. Eğer menekşeniz normal büyüklükte ise açması gerek. Besin takviyesi yapın. Besin değerinde de fosfat oranı yüksek olanını tercih edin. Eğer çok aşırı yapraklı ise çiçek açmaya teşvik etmek için 5-6 yaprağını ara ara alarak seyretme yapın. Ve en önemlisi şekerli su da verebilirsiniz işe yarıyor. 1 su bardağı suya 1 küp şeker **** 1 çay çay kaşığı. Bu arada kış geldiği için menekşelerime ölçülü olarak su veriyorum. 1 çay bardağı... Arada diplerini köke yanaşmadan karıştırp havalandırıyorum. Şuan besin vermiyorum çünkü, epeyce süredir besin vermiştim. Dinlensinler istiyorum... Kuruyan, yıpranmış yaprakrı muhakkak koparıyorum. Solan çiçekleride... Akşamları, kaynamış soğutulmuş oda sıcaklığındaki suyla yağmurlama yapıyorum. Sularken oda sıcaklığında su veriyorum... Deneyimlerime dayanarak söylersem menekşe üzerinde en etkili faktör GÜNEŞ... Umarım en kısa zamanda sizinkilerde çiçeklenir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1924 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2007
|
Teşekkür ederim Özlem'ciğim, yalnız gönderdiğim mesajı göremediğim için tekrarlamak zorunda kaldım. Özlem bir sorum da benim olacak .Tam bir yıl önce ayırdığım 2 tane yavru menekşem var. Fakat boyu 2 cm bile yok, neden büyümüyor, ne yapsam gelişirler? Beni bilgilendirirsen sevinirim. Sayende kipacı olduk, bayram arfesi kipadaydık sadece beyaz ve lila vardı. Değişik renkler gelmiyor mu, ben mi kaçırıyorum anlayamadım. Üstelik ben orada hiç katmer menekşeye rastlayamadım. Benim menekşelerim de çiçeklendiler ama şu resim atma konusunu bir türlü öğrenemedim. Düzenleyen İklimsiz : 01-01-2009 saat 14:41 Neden: Paragraf, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakma, soru eklerinin ayrı yazılması |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1925 |
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Özlem hanım menekşelerde yağmurlama nasıl oluyor tam olarak o kısmı anlamadım.Benim evim çok az güneş alıyor ama aydınlık bu yüzden mi açmıyor menekşeler acaba?Bana fosfat içeriği yüksek olan bir besin ismi önerebilir misin?Ben bu zamana kadar menekşelerime hiç besin kullanmadım.Ama denemek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1926 |
Ağaç Dostu
|
Güneş en önemli sebep demiştim ama aydınlıksa oda yeter sanırım. Büyük yapı marketlerde satılan çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrelerin arka yüzünde içeri yazar. Fosfat, potasyum ve azot % ' deleri... Bunlarda fosfat oranı genellikle % 7' dir. Potasyum % 5 **** 6 ,azotsa % 3' tür... Azot oranınında kendi içinde üre azotu çok düşük olanını tercih edin. Marka konusunda ben ''çiçek çoşturan'' (şişesi mor veya kırmızı olan) **** ''anadolu'' marka alıyorum. Markadan çok içeriğine bakın... Herhangi bir markada olabilir. Yağmurlama derken de camsil şişesine su doldurup çiçeklerin üzerine uzaktan sıkıyorum. Yani ıslatıyorum. İremsıla menekşenin büyümemesindeki sebep gelişmeyen yavruyu zamansız ayırmak. Sağlamsa oynama derim belki kök yapıyordur. Bahara büyümesi hızlanır. Güneş gören bir yere koy. Cam önü olabilir, benimkiler camda sorun olmuyor. Tabi cam, gece donma yapıyorsa pakpen değilse koyma, komşumunkiler üşüdü. Faruk bey, ilk etapta şekerli su verebilirsiniz. Elinizde hazır olan en iyi şey. Hatta benim en son resimdeki katlı ebruli mor olana teyze şekerli su dışında hiç birşey vermemiş. Onuda ayda 1 kere vermiş. Yakından görseniz formu gayet yerinde... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1927 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2007
|
Teşekkürler arkadaşlar, Özlem camımız Pakpen ama, ben genede masa üstüne aldım. Konya'nın kışı malum. Fatih şikayet kutusu iyi fikir aslında, ben de denemeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1928 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
|
Arkadaşlar menekşelerinizle birlikte sağlıklı günler diliyorum. 15 saksı menekşem şu an acilde yatıyor. Soğuk aldılar. Ben ne yapacağımı şaşırdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1929 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili olay9, menekşeleriniz harika! Sayın sezgin53, ben soğuktan donan menekşelere ne yapılabileceğini bilemedim, umarım arkadaşlar yardımcı olurlar. Benim köklenmesini beklediğim bir yaprağımın dün çürümüş olduğunu gördüm. Hiçbir canlılık eseri yoktu, saksının köşesinden onu almak istedim. Meğer kök salmış, çekince gelmedi. Ben de "yaprağı çürüdükten sonra kök yapmış olsa n'olur, nasılsa onlar da çürür yakında" diyerek tuttum söktüm. Ama malesef dibinde minnacık yavrular oluşmuş, çok üzüldüm.. Sonra o yavrucuklar toprak üstünde kalacak şekilde kökleri topraga yeniden sokuşturdum, sanki dünden beri birazcık büyüdü gibi yavrular. Biraz önce de saksının bir kısmını poşetle örttüm nemli olsun içi diye, ikinci fotoğrafta gözüken yeşil yaprak ayrı, saksının bir köşesinde de o dikiliydi. Sizce bu yavruların yaşama şansı var mı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1931 |
Ağaç Dostu
|
6 yıldır belirli aralıklarla suladım, toprağını değiştirdim, onlarca ürettim komşulara dağıttım ,her şey çok güzeldi. 8 aydır menekşelerimi birer ikişer kaybediyorum. Şu an çaresizim ,baharı bekleyeceğim ,yeni yavrularla birlikte tekrar canlanırlar inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1932 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar soğuk yemiş menekşede genellikle yapraklar daha çabuk etkilenir ve birden kendini salar. Böyle durumda asla su vermeyin. Oda sıcaklığında ama yanında tamda ısıtıcı gibi birşeyler olmasın. Kök sağlamsa sadece alt yaprakları çürür kalan yapraklarla belli bir süre sonra kendine gelir. Ama diyelim bir yere gittiniz 3-4 gün gelmediniz. Sobalı evse, soğuk kökede işler ve kurtarmak pek mümkün değildir. İrem bizim ev sobalı ve koyduğum cam kenarı, güney cephe sorun yok sende koyabilirsin bence... Nariel kökleri kopmadıysa bence büyür. Zaten o, ana yaprak olmadan hayata tutunmayı öğrenmiş bile. Sadece sulamaya dikkat et. Fazla su verme ve muhakkat alt taraftan sula... Poşet giydirmen iyi olmuş... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1933 |
Ağaç Dostu
|
Olay9, teşekkürler. Çürüyen alt yaprakları koparayım mı? Canlanmasını mı bekleyeyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1935 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2008
|
merhaba ben de bir menekşe severim. aslında bir süre sonra saplantı yapıyor. kendimi yalnız sanıyordum ama yanılmışım. benim menekşelerimin yaprakları biraz cılız. bolu da yaşıyorum acaba iklim yüzünden mi diye bir danışayım istedim. bir de hiç gübre koymadım. ondan olabilir mi ? görüşmek dileğiyle selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1936 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1937 |
Ağaç Dostu
|
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/std01.htm http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/russ01.htm http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/mini01.htm http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/trail01.htm http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/space01.htm Arkadaşlar uygun fiyat öylesine güzel menekşeler varki Hayran kaldım görmenizi istedim... 3 link te yer kaplamayan minyatür menekşeler var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1938 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1939 |
Ağaç Dostu
|
http://www.dibleys.com/acatalog/Onli...ections_1.html bu linktede 5 çeşit menekşe tohumu şatışı var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1940 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Nariel, yazıların tamamını okuyamadım ama sana bir uyarı da bulunmak istiyorum çürümüş yaprakları topraktan torftan uzak tut ben de toprağa katkıda bulunsun diye koydum toprakta minik minik bitler çıktı ortaya ve kurtulamadım. Deliye döndüm resmen çok can sıkıyor onlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1941 |
Ağaç Dostu
|
Menekşeler sevilmez mi?
Berna, bahsettiğin o gri, kanatsız, ufak bitlerden benim saksılarımda da var. Ama ne yaptıysam kaybolmuyorlar. Koloni şeklinde sürekli ürüyorlar. Neyse ki pek zararları yok. Ben yıllardır saksılarımda onları görmeye ve onlarla yaşamaya alıştım. Sende alışsan iyi olur. Çünkü toprağı değiştirme dışında kaybolmuyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1942 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
christelsphotos.net Bir de buraya bakın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1943 |
Ağaç Dostu
|
http://christelsphotos.net/album5/OptimaraModesty.jpg http://christelsphotos.net/album5/NessCandyPink.jpg http://christelsphotos.net/album5/Tiger2.jpg Bizim üreticiler ( bu menekşeleri görünce ) uyumakta... Hep klasik renkler... Kimbilir sesimizi ne zaman duyarlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1944 |
Ağaç Dostu
|
Açilde bulunan menekşelerim(yavrular hariç) benimle kalmaya karar verdiler. Gözle görülür bir iyileşme var. Bu da beni rahatlattı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1945 |
Ağaç Dostu
|
Annemin, termometre koyarak salonun sıcaklığını ölçtüğü üzere sonuç 10 derece çıkmış. (Bize daha soğuk gibi gelir hep..) Menekşelerin gelişimi çok yavaşlamıştı, tomurcuklar açamıyordu. Ama öte yandan bu soğukluğun, çiçeklerini tamamen açmış menekşelerimize de öyle harika bir etkisi var ki, aylar geçti, menekşelerimizin top top çiçekleri hala ilk günkü gibi üzerlerinde duruyor ![]() Henüz tomurcuklarını yeni açmaya çalışanları ılık odaya aldık, açmaları hızlansın diye. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1946 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar benden de bir öneri; çiçekli menekşelerinize pekmezli ve şekerli su vermeyin. Çiçeklerin çabuk solmasına sebep oluyor. Şekerli suyu daha çok açmamakta ısrar eden menekşenize verin. Nariel çok güzeller. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1948 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-01-2009
|
yeni çeşitler
Sayın Olay9, Mesajınız için teşekkürler. Ancak size yanıt yazmamız için bir mail adresi vermediğinizden dolayı foruma katılıyoruz. Ayrıca uzun süredir forumunuzu izlediğimizi de belirtmek isterim. Yeni çeşitleri bulma konusundaki sorununuzu anlıyorum. Şu anda ülkemizde menekşe yetiştiriciliğini profesyonel olarak yürüten işletmelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunların elindeki çeşitler de standart çeşit dediğimiz, yüzlerce menekşe çeşidi arasından 20, 30 tanesi. Minyatür ya da sarkık menekşe formları ülkemizde ne yazık ki yetiştirilmiyor. Yurtdışında, özellikle ABD de bu konuda yapılan çok sayıda çalışma ve oluşturulmuş dernekler var. Bunlar yeni çeşitleri kayda geçeirdikleri gibi, var olan çeşitleri de koruyorlar. Bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir çalışma yok. Belki de bu yüzden var olan bitki türlerimizi de kaybediyoruz. Bizim ABD den yeni çeşitler getirtme konusunda çabalarımız oldu. Bluebird Greenhouse ile yazıştık. Ama sınırdan bitki geçirmek pek de kolay değil. Bir sürü yasal işlem, karantina uygulamaları ve alınacak sağlık belgeleri var. Bunlar da masraflı işler. Sonuçta bir kaç yeni çeşit için bunun pek de karlı olamayacağını anladık ve vazgeçtik. Ancak bazı dostlarımız sayesinde bir kaç yaprak getirtmeyi başardık. Bunlar halen üretimdedir. Ancak pek de katlı olduklarını söyleyemeyecim. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Yurdun değişik yerlerinden de zaman zaman farklı türler geliyor. Biz doku kültürü ile üretim yaptığımızdan, bizim için tek bir yaprak bile binlerce menekşe üretmek için yeterli. Umarım yanıtımız açıklayıcı olmuştur. Başka sorularınız olursa lütfen yazın. Saygılarımızla VTR Tarım Mühendislik Not: Lütfen bitkilerinize şekerli su ya da pekmez vermeyin. Kurt probleminden kurtulamazsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1949 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Vtr, göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Böylesine çaresiz kalmak insanı üzüyor. Peki sizin laboratuvar ortamınız var. Tohum siparişi verseniz. Çok makul fiyata 1' den fazla renkte elde etmiş olursunuz. Bu konuda arkadaşlarımın çabası ve araştırması sürüyor. Şayet biz bulursak ve getirttirme imkanımız olursa sizi yine haberdar ederiz. Tekrar teşekkür ediyorum. Kendi adıma şekerli ve pekmezli su önerinizi dikkate alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1950 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2008
|
Ülkemizde menekşe çeşidinin az olduğu bir gerçek. Olay9' un koleksiyonu belki bir bütün olarak birçok menekşe üreticisinde bile yok. 2007 yılı Yalova Çiçek Fuarı' ndaki menekşe standlarını gezdiğimde, olay9' un koleksiyonunun daha zengin olduğunu söyleyebilirim. 2008 yılında ise fuarda bir stand vardı. Menekşenin üretimi o kadar zor da değil. Yabancılar; orkide gibi üretimi zor bir çiçeği adeta fabrikasyona bağlamışlar. Biz menekşe üretemiyoruz. Ben hatayı biraz da üreticilerimizde buluyorum. Bu konuda idealist olmalılar. Ziya Soner gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|