agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-04-2011, 15:17   #1
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili 01 menekşe,
Toprağının nemli olmasına dikkat ederim, bitki isteği kadar sulama yaparım. Bu sulamaları hiç saksı altından (tabağına su koyarak) yapmadım. Çünkü pek çok bitkinin bu saksı tabaklarında biriken sular yüzünden mantar hastalığına tutulduğuna şahit olmuşumdur.
Gerçi siz, tabakta su bırakmayın diye yazmışsınız ama tabağa koyulan suyu bitki ne kadar zamanda emebiliyor ki?
Güler hanım, bir menekşe yetiştiricisi olarak size cevap vermek istedim.

Yukarıda yazdıklarınıza katılıyorum. Tabakta biriken sular mantar hastalığı oluşumuna yol açabiliyor. Evet, tabaktaki su boşaltılabilinir fakat bizler gibi saksı sayısı üçyüzleri geçmiş kişiler için bu mümkün olmuyor. Bu sebepten dolayı çoğunlukla fitilli sulama sistemini kullanıyoruz.

İnandığım bir nokta da, herkesin farklı tekniklerle başarıya ulaşabildiği ve bu tekniklerin her ortama uymayabileceğidir. Menekşelerin bulundukları ortamın ısı, ışık ve nem oranı farklılıkları da gözardı edilmemelidir.

Bu bilgiler forumun çeşitli yerlerinde defalarca anlatıldığı için, her aynı soruya cevap vermek bana tuhaf geliyor. Bazen dalga geçildiğini bile düşünüyorum. Kişiler tenezzül edip forumu dikkatlice okusalar, aslında hiç problem kalmayacak.

Düzenleyen katmer : 14-04-2011 saat 15:19 Neden: harf hatası
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 07:50   #2
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2009
merhaba,
bu sorunun cevabı mutlka şu 300 sayfada vardır, ama zamanım çok kısıtlı olduğu için okuyamıyorum, biri ban yardım ederse çok sevinirim. afrika menekşem ne güzel yapraklar çıkarmış diye bakarken elimde yere düşürdüm, yapraklarından 4 tanesi koptu 2sinin sapı var. şimdi ben bunu nasıl köklendiririm? suya mı koymalıyım, direk toprağa mı ekeyim.
birde hazır yazmışken, çiçekleri çabuk ölüyor bu normalmi? ilk defa afrika menekşesi yetiştiriyorum. birde yeni bürsürü çiçek tomurcuğu çıkıyor ama daha minicik haldeyken hemen tomurcuk sapının dibinden çürüyor **** sap çürümüyorsa bile tomurcuklar kuruyor. lütfen yardım edin...

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 15:06   #3
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi optimus Mesajı Göster
merhaba,
çiçekleri çabuk ölüyor bu normalmi? ilk defa afrika menekşesi yetiştiriyorum. birde yeni bürsürü çiçek tomurcuğu çıkıyor ama daha minicik haldeyken hemen tomurcuk sapının dibinden çürüyor **** sap çürümüyorsa bile tomurcuklar kuruyor. lütfen yardım edin...
Sn. optimus,
Ilk defa menekse yetistirdiginize gore meneksenizi yeni almis oldugunuzu dusunuyorum. Ture gore degismekle birlikte ciceklerin 2-3 hafta dayanmasi gerekir. Bitki genel olarak saglikli gorunuyorsa sorun yok. Yerine alisamamistir. Ikinci ciceklenmesinde duzelir.
Sapsiz kalan yapraklarinizi da atmayin. Seffaf plastikten sarkuteri kabinin icinde, yapragi dik duracak kadar topraga gomun, aydinlik sicak bir yerde saklayin. En gec 2 ay icinde yavrulari gormeniz gerekir.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 00:13   #4
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Teşekkürler sevgili MİRBE,

Sondan ikinci fotoğraftakı mor ebruli yerli ya da isimsiz menekşe. Geçen yaz canını kurtaranlardan
Sevgili Maki01
O menekse buyuk ihtimalle Optimara Cora. Turkiye'de ticari olarak satilan afrika menekselerinin neredeyse tamami Optimara menseili.
burada yerli diye bildiklerimizin cogunu taniyacaksiniz.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 06:53   #5
Ağaç Dostu

nazlı hilal's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Sevgili Maki01
O menekse buyuk ihtimalle Optimara Cora. Turkiye'de ticari olarak satilan afrika menekselerinin neredeyse tamami Optimara menseili.
Haklısınız bir çoğundan bende de var,çok çok güzeller çocukken beyaz ve mor vardı bizde yıllarca pembe aramıştım şimdi değil üçüncü bir renk onlarca çeşitin peşindeyiz,bazen gülüyorum kendime

nazlı hilal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 13:54   #6
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Sevgili Maki01
Sevgili zappie bu linki vermişti Benzetme yöntemi ile kesin olmayan isimler vermek mümkün...

http://www.optimara.com/POSTER%204IN.pdf

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 17:33   #7
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Bunlarda benden.

Eklenen Resimler

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 17:34   #8
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Devamı..

Eklenen Resimler

Eski 22-04-2011, 17:36   #9
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Devamı...

Eklenen Resimler

Eski 29-04-2011, 22:33   #10
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
menekşelerim

devam

Eklenen Resimler

01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2011, 00:59   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-04-2011
özenle çekilmiş her şeyden önce fotoğraflar
tebrik ederim çok iyi bakmışsınız onlara
yaprak dizilimlerinden ışık kullanımınızın ne kadar başarılı olduğu
açıkça görülüyor
oldukça sağlıklı görünüyorlar hatta fazlasıyla
sanırım 6-8 aylıklar ama 2-3 yaşındaymış gibi kök yapısında görünüyorlar
elinize emeğinize sağlık
saygıyla...

saailor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2011, 09:40   #12
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Merhaba Saailor ,

Foruma hoş geldin . Evet fotoğraflar çok güzel . Bu sefer özen gösterdik . Daha önceleri çekim hatamız çok oluyordu . Menekşelere gelince yazdığınız gibi genç menekşeler , hepsini kendi çeliğimizden çoğalttık . İnşallah en kısa zamanda seninde menekşe fotoğraflarını görürüz . Teşekkürler ...

Eski 01-05-2011, 20:55   #13
Yeni Üye

merhabalar

kıymetli menekşe dosları
aranıza yeni katıldım menekşelerin insanlar üzerindeki etkileri ne kadar ortak
bir çoğumuz aynı hislerle bakmışız çiçeklerimize...
8 aydır yetiştirmeye çalışıyorum
deneyimlerimi ve deneyimlerinizi paylaşmak umuduyla
herkese selamlar......
nacizane menekşelerimin fotoğraflarını arz etmek isterim.......

Eklenen Resimler

Eski 01-05-2011, 20:57   #14
Yeni Üye

çoğu henüz 3-4 aylık
sadece 3 adet yaşını dolduran menekşem var....

Eklenen Resimler

Eski 01-05-2011, 21:15   #15
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Saalior

Merhaba Saalior , daha önceden söylediğim gibi aramıza hoş geldiniz !

Menekşelerin çok güzel gözüküyorlar , hepsine çok iyi bakmışsın .

Fotoğrafların süper net çıkmış . Seni tebrik ediyorum , başarılarının devamını

diliyorum. Dikkatimi çeken , ilk menekşenin saksısı çok güzel acaba onu nerede

bulabiliriz ? Menekşeye ayrı bir görsellik kazandırmış .

Eski 01-05-2011, 21:25   #16
Yeni Üye

teşekkür ederim ilginize...
sayın 01menekse
sizinkilerde inanın çok sağlıklı görünüyor...
saksı el yapımı
değerli bir menekşe sever dostumun, bu olayı bana sevdiren abimizle
önceden kesilmiş bir dişbudak ağacı'nın kök kısmını çıkardık ve el yordamıyla içini boşalttık
ve vernikledik...

Eski 01-05-2011, 22:20   #17
Yeni Üye

teşekkür ederim
hoşbulduk melisa31 (hemşerim )
menekşelerin en kötü tarafıda bu sanırım '' beklemek''

Eski 02-05-2011, 20:20   #18
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 01menekse Mesajı Göster
Emeğinize sağlık sevgili Maki01 , öncelikle menekşelerinin fotoğrafları çok güzel gözüküyor ellerine sağlık .

Foruma ne kadar özen ve değer verdiğin her halinden belli , seni tebrik ederim .
Teşekkür ediyorum sevgili hemşerim ve anlayışlı , olgun tavrın için de ayrıca çok teşekkür ederim.

Bu foruma, bu siteye çok değer veriyorum. Haklısın. Çok fazla emek ve bilgi var çünki.

Fotoğraflara gelince sevgili fahriyee, kaç poz çektiğimi bir bilsen En iyilerini seçip foruma ekliyorum. Ebatları MS Office'in araçlarında yer alan Microsoft Picture Manager'la hep aynı ölçüyü kullanarak küçültüyorum.

İltifatın için teşekkür ediyorum güzel arkadaşım.

Eski 26-05-2011, 06:14   #19
/

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iremsila Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,benimde aynı sorunla başım dertte,sevgili klubnikadan 10 gün önce gelen 3 yavruda aynı sorun oluştu.geldikten 2 gün sonra menekşe göbek kısmından beyazlaşarak bütün yaprakları sarmış,irisi kaybettim diye üzülürken bu günde 2 yavruda aynı sorun oluşmuş,bulaşıcımıdır daha önce menekşelerimde,hiç karşılaşmadığım bir hastalık geldiklerinde torpakları nemliydi,10 gündür bu sabah ilk 1 çorba kaşığı su verdim.ne yapmalıyım diğerlerinide kaybetmek istemiyorum.
Nurcan Hn. sizin de problem zannedersem topraktaki çok fazla nemden kaynaklanan bir sorun. Kesinlikle küf ve mantar değil, tamamen kök çürümesi, bunun üzerinde 2‘ci reaksiyon küf oluşması... Doğadaki kurallara göre, ölmüş olan şey yok etmesi... Bulaşıcı hastalık değil yani. Yukarıdaki arkadaşımın durumu farklı...
Ben normalde 3 günde bir sulama yapıyorum yavrulara... Bardaklar çok küçük olduğu için toprak çok çabuk kuruyor, her küçük saksıya enjektör yardımıyla sadece 5 ml su veriyorum, toprak nemli ise atlatıyorum... Duruma göre. Tabii ki bu bulunduğu ortama bağlı.
Üzücü bir haber bu … Ama kaçınılmaz!!!
Siz zannetmeyin bende kayıplar yok...
En büyük kaybım bugüne kadar mesela, geçen sene bayan Repkina’dan 60 dolara almış olduğum 3 yavru Fortuna Tekerlegi bir tanesi aynı sebepten dolayı kaybettim...

Düzenleyen klubnika : 26-05-2011 saat 09:49
klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2011, 13:44   #20
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi klubnika Mesajı Göster
Nurcan Hn. sizin de problem zannedersem topraktaki çok fazla nemden kaynaklanan bir sorun. Kesinlikle küf ve mantar değil, tamamen kök çürümesi, bunun üzerinde 2‘ci reaksiyon küf oluşması... Doğadaki kurallara göre, ölmüş olan şey yok etmesi... Bulaşıcı hastalık değil yani.
Sevgili arkadaşım klubnika,

Kök çürümesinin göbekten başladığına hiç tanık olmadım ya da herhangi bir kaynakta okumadım. Tam tersi bir görünüm oluyor. En dış yaprakların gövdeye yakın olan bölümleri kahverengileşiyor ve yaprak kayıpları başlıyor. Bu durumdayken fark edebildiğimizde göbek hala sağlam kalabildiği için o menekşeyi kurtarma şansımız oluyor.

Eski 26-05-2011, 20:50   #21
/

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Galeri: 2
Alıntı:
Sevgili arkadaşım klubnika,

Kök çürümesinin göbekten başladığına hiç tanık olmadım ya da herhangi bir kaynakta okumadım. Tam tersi bir görünüm oluyor. En dış yaprakların gövdeye yakın olan bölümleri kahverengileşiyor ve yaprak kayıpları başlıyor. Bu durumdayken fark edebildiğimizde göbek hala sağlam kalabildiği için o menekşeyi kurtarma şansımız oluyor.
Bu konu ilgili sadece tahmin ediyorum... Görmedim, keşke fotoğrafları ekleseydiniz, ve kesin hiç bir şey söylemek istemiyorum!!!

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 01:18   #22
Yeni Üye

Cicikuş's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2011
Unhappy

Herkese merhaba. Bu konuyu bir süredir okuyorum(258. sayfadayım). 1 yıl önce ilk afrika menekşemi edindim. ilk zamanlar menekşe çiçekliydi yaprakları oldukça gürdü. İlk defa çiçeğim olduğu için pek fazla bilgim yoktu, bende cahillikle bilmeden çiçeğe işkence etmişim sanırım. Saksısının çok küçük olduğunu düşünüp çiçeği büyük bir saksıya aldım. Menekşemden 10 kadar yaprağı köklendirip saksılara diktim. Acemiliğime rağmen 4-5 tanesinden minik yapraklar çıktı. Ne yazıkki tam o zamanlarda tatile gitmeye karar verdik ve ben bitkilerimi komşuya bıraktım. geldiğimde diktiğim bütün yapraklar çürümüştü (toprakları cıvık cıvık su doluydu). Yapraklarını aldığım büyük menekşemde bayağı zayıflamış, yaprak sayısı azalmıştı. 1 yıl boyunca çiçek açmadı. yaprakları açık renk ve çok seyrekti. Kısa bir araştırma sonucunda saksısının çok büyük olduğu sonucuna vardım ve eski saksısına aldım menekşeyi. zaten kökleri hiç büyümemiş.
Yakın zamanda bir arkadaşımdan benimkinden daha iri yaprakları olan bir afrika menekşesi aldım. iki menekşemide mutfağa, güneş gören bir pencerenin kenarına koydum. pencere kenarına aldıktan sonra iki menekşemdende yaprak fışkırmaya başladı resmen ve şu sıralar tomurcuklandılar. 1 yıl sonra ilk defa çiçek açacak küçük menekşem. Çok uzun yazmışım kusura bakmayın lütfen. Artık sorularımı sorayım bari;
1- Menekşelerimi cam kenarına alınca canlanmasına canlandılar ama ikisindede yeni çıkan yapraklar çok gür ve karmakarışık görünüyor(marul gibi). Önceki sayfalarda bir üyenin menekşeside benimkilerle aynı durumda, ona fazla ışıktan olduğu söylenmiş acaba sebebi fazla ışıksa büyüdükçe yapraklar düzelir mi?
2- İki menekşemde de birden fazla gövde görünüyor(daha doğrusu aynı gövdeye bağlı birden fazla menekşecik var) ama ayırmaya korkuyorum. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinene kadar ayırmasam bitkiler için bir sorun olur mu?
3- İnternette akvaryum suyunun süs bitkileri için yararlı olabileceği söylenmiş (muhtemelen nitrat seviyesi yüksek olduğu için) fakat kullanıp kullanmamak konusunda emin olamadım, siz tavsiye eder misiniz?
4- Bu konuda anlatılan yöntemlerden birkaçını kullanarak yeni menekşeler elde etmeyi deniyorum şu sıralar. Yeni diktiğim yapraklar güneş görmeli mi görmemeli mi?
( Fotoğraf yükleyemedim. Fotoğrafların boyutları çok büyük ve nasıl küçülteceğimi bilmiyorum. )
Tekrar kusura bakmayın, yeni üye olmanın heyecanıyla uzun uzun anlatıvermişim menekşelerimi.

Cicikuş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2011, 22:26   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-02-2010
Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bilge5130 Mesajı Göster
merhaba menekşeseverler. Maşallah resimlerdeki menekşelere bayıldım. Benim de 1 tane menekşem var. Mor renkte ama çiçeği çok iri açmıyor. Burada ne kadar farklı menekşeler olduğunu farkettim. Eğer bana farklı menekşe yaprakları gönderebilecek arkadaşlar varsa talibim. Ayrıca çok sevinirim. şimdiden teşekkürler...
benimle menekşe yapraklarından paylaşacak çiçeksever biri var mı ))

bilge5130 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 12:41   #24
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili İlknur,

Bu kadar küçük yavruda çiçek görmek mucize gibi bir şey.

Ness Orange Pokeo ise ayrı bir güzel. Picasso, apachi gibi isimlerle adlandırdığımız (variegate ) alacalı yapraklı menekşe türlerini ben de çok seviyorum. Aynı türden olan yavrum seninki kadar çok renkli değil henüz. Pembeler belirginleşmedi.

Beyaz ,krem ya da seninkinde olduğu gibi pembe renklerin daha düşük sıcaklıklarda belirginleştiğini bir yerlerde okumuştum ama hala bu işin nedenini çözebilmiş değilim.

Güzel günlerde çiçeklerini de görmeni dilerim.

Eski 09-07-2011, 13:12   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-07-2011
yeri biraz sapa kaldığı için çok uğranılmıyo. haklısınız orada olabilir begonyalarımı ve minyatür güllerimi ordan almıştım ama o zamn pek çeşit yoktu. sağolun tekrar uğrayayım

glylsy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2011, 10:07   #26
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Saintpaulia

Saintpaulia

Eklenen Resimler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 15:42   #27
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Yosunu sevdi

Eklenen Resimler

Eski 12-01-2012, 20:39   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2012
Alıntı:
Sayın Rana+Miraç,

Sitemize ve başlığımıza hoşgeldiniz. Güzel, sağlıklı ve bakımlı menekşeleriniz için kutlarım.
Teşekkür ederim.Sizlerden öğreneceğim çok şey var.Evimin terasında acemi bir menekşe çelikten üretim çiftliği (!) kurdum.Her gün uzun uzun hangi yaprak önce yavrulayacak diye merakla bekliyorum.Bazı menekşe çeşitlerinin yaprakları çok kolay kökleniyor bazısında ise aylardır kıpırtı yok.Menekşeler için satılan sıvı besinleri az miktar sulamada kullansam faydası olur mu bilmiyorum.

Rana+miraç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2012, 18:32   #29
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

flueresan

Günlerini sunu ışık altında geçiriyor

Eklenen Resimler

Eski 29-01-2012, 20:31   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter Mesajı Göster
Günlerini sunu ışık altında geçiriyor
Sayın ahmeter,

Işıklandırma sisteminizi gösterebilirmisiniz?

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025