agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-01-2009, 12:49   #1
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Nariel, yazıların tamamını okuyamadım ama sana bir uyarı da bulunmak istiyorum çürümüş yaprakları topraktan torftan uzak tut ben de toprağa katkıda bulunsun diye koydum toprakta minik minik bitler çıktı ortaya ve kurtulamadım. Deliye döndüm resmen çok can sıkıyor onlar

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2009, 13:19   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-12-2008
Galeri: 70
Menekşeler sevilmez mi?

Berna, bahsettiğin o gri, kanatsız, ufak bitlerden benim saksılarımda da var. Ama ne yaptıysam kaybolmuyorlar. Koloni şeklinde sürekli ürüyorlar. Neyse ki pek zararları yok. Ben yıllardır saksılarımda onları görmeye ve onlarla yaşamaya alıştım. Sende alışsan iyi olur. Çünkü toprağı değiştirme dışında kaybolmuyorlar.

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2009, 22:23   #3
Yeni Üye

güliizar's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2008
christelsphotos.net
Bir de buraya bakın

güliizar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2009, 22:55   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
http://christelsphotos.net/album5/OptimaraModesty.jpg
http://christelsphotos.net/album5/NessCandyPink.jpg
http://christelsphotos.net/album5/Tiger2.jpg
Bizim üreticiler ( bu menekşeleri görünce ) uyumakta...
Hep klasik renkler...
Kimbilir sesimizi ne zaman duyarlar.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 14:31   #5
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Arkadaşlar ben tohum almak istiyorum. Tohum almak isteyenler söylesin, sipariş konusunda tecrübeli arkadaşlar belki yardımcı olurlar..
Tohum getirtme durumu olursa bende almak isterim.

Bu menekşeler kaçmaz.

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 20:41   #6
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egome Mesajı Göster
Tohum getirtme durumu olursa bende almak isterim.

Bu menekşeler kaçmaz.

Hakikaten çok güzeller, tohum alınacak durum olursa ben de katılırım.
Bu arada picasso menekşelerden almak istiyorum, nereden alabilirim? Bilgi verirseniz sevinirim

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 22:14   #7
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
bunu sıcak sıcak ekleyeyim dedim sevgililer günü için gelen bir dost.iki ortak yanımız vardı yalnızdık ama şimdi birbirimizi bulduk

Eklenen Resimler

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 10:47   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Açilde bulunan menekşelerim(yavrular hariç) benimle kalmaya karar verdiler. Gözle görülür bir iyileşme var. Bu da beni rahatlattı.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2009, 00:13   #9
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Annemin, termometre koyarak salonun sıcaklığını ölçtüğü üzere sonuç 10 derece çıkmış. (Bize daha soğuk gibi gelir hep..) Menekşelerin gelişimi çok yavaşlamıştı, tomurcuklar açamıyordu.

Ama öte yandan bu soğukluğun, çiçeklerini tamamen açmış menekşelerimize de öyle harika bir etkisi var ki, aylar geçti, menekşelerimizin top top çiçekleri hala ilk günkü gibi üzerlerinde duruyor Soğuk ortam, açmış çiçeklere buzdolabı etkisi yaptı galiba, tam 2 aydır dipdiriler.

Henüz tomurcuklarını yeni açmaya çalışanları ılık odaya aldık, açmaları hızlansın diye.

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2021, 13:37   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-10-2021
aa

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Annemin, termometre koyarak salonun sıcaklığını ölçtüğü üzere sonuç 10 derece çıkmış. (Bize daha soğuk gibi gelir hep..) Menekşelerin gelişimi çok yavaşlamıştı, tomurcuklar açamıyordu.

Ama öte yandan bu soğukluğun, çiçeklerini tamamen açmış menekşelerimize de öyle harika bir etkisi var ki, aylar geçti, menekşelerimizin top top çiçekleri hala ilk günkü gibi üzerlerinde duruyor Soğuk ortam, açmış çiçeklere buzdolabı etkisi yaptı galiba, tam 2 aydır dipdiriler.

Henüz tomurcuklarını yeni açmaya çalışanları ılık odaya aldık, açmaları hızlansın diye.
merhaba en soldaki mavi mürekkep rengi olan menekşeden elinizde varmı ben de vardı kaybettim hiçbir yerde bulamıyorum

ayse5252 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2009, 11:16   #11
Ağaç Dostu

Arkadaşlar benden de bir öneri; çiçekli menekşelerinize pekmezli ve şekerli su vermeyin. Çiçeklerin çabuk solmasına sebep oluyor. Şekerli suyu daha çok açmamakta ısrar eden menekşenize verin.
Nariel çok güzeller.

Eski 05-01-2009, 11:38   #12
Ağaç Dostu

Arkadaşlar Türkiye' deki menekşe üreten çiftliklere hepimizin adına mail gönderdim. yurtdışında üretilen menekşelere ait linkleride verdim. Bakalım cevap yazacaklarmı?

Eski 05-01-2009, 12:59   #13
vtr
Yeni Üye

vtr's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2009
yeni çeşitler

Sayın Olay9,
Mesajınız için teşekkürler. Ancak size yanıt yazmamız için bir mail adresi vermediğinizden dolayı foruma katılıyoruz. Ayrıca uzun süredir forumunuzu izlediğimizi de belirtmek isterim.
Yeni çeşitleri bulma konusundaki sorununuzu anlıyorum. Şu anda ülkemizde menekşe yetiştiriciliğini profesyonel olarak yürüten işletmelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunların elindeki çeşitler de standart çeşit dediğimiz, yüzlerce menekşe çeşidi arasından 20, 30 tanesi. Minyatür ya da sarkık menekşe formları ülkemizde ne yazık ki yetiştirilmiyor. Yurtdışında, özellikle ABD de bu konuda yapılan çok sayıda çalışma ve oluşturulmuş dernekler var. Bunlar yeni çeşitleri kayda geçeirdikleri gibi, var olan çeşitleri de koruyorlar. Bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir çalışma yok. Belki de bu yüzden var olan bitki türlerimizi de kaybediyoruz.
Bizim ABD den yeni çeşitler getirtme konusunda çabalarımız oldu. Bluebird Greenhouse ile yazıştık. Ama sınırdan bitki geçirmek pek de kolay değil. Bir sürü yasal işlem, karantina uygulamaları ve alınacak sağlık belgeleri var. Bunlar da masraflı işler. Sonuçta bir kaç yeni çeşit için bunun pek de karlı olamayacağını anladık ve vazgeçtik.
Ancak bazı dostlarımız sayesinde bir kaç yaprak getirtmeyi başardık. Bunlar halen üretimdedir. Ancak pek de katlı olduklarını söyleyemeyecim.
Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Yurdun değişik yerlerinden de zaman zaman farklı türler geliyor. Biz doku kültürü ile üretim yaptığımızdan, bizim için tek bir yaprak bile binlerce menekşe üretmek için yeterli.
Umarım yanıtımız açıklayıcı olmuştur. Başka sorularınız olursa lütfen yazın.
Saygılarımızla
VTR Tarım Mühendislik

Not: Lütfen bitkilerinize şekerli su ya da pekmez vermeyin. Kurt probleminden kurtulamazsınız.

vtr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 12:04   #14
Ağaç Dostu

[QUOTE=vtr;340482]Sayın Olay9,
Mesajınız için teşekkürler. Ancak size yanıt yazmamız için bir mail adresi vermediğinizden dolayı foruma katılıyoruz. Ayrıca uzun süredir forumunuzu izlediğimizi de belirtmek isterim.
Yeni çeşitleri bulma konusundaki sorununuzu anlıyorum. Şu anda ülkemizde menekşe yetiştiriciliğini profesyonel olarak yürüten işletmelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunların elindeki çeşitler de standart çeşit dediğimiz, yüzlerce menekşe çeşidi arasından 20, 30 tanesi. Minyatür ya da sarkık menekşe formları ülkemizde ne yazık ki yetiştirilmiyor. Yurtdışında, özellikle ABD de bu konuda yapılan çok sayıda çalışma ve oluşturulmuş dernekler var. Bunlar yeni çeşitleri kayda geçeirdikleri gibi, var olan çeşitleri de koruyorlar. Bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir çalışma yok. Belki de bu yüzden var olan bitki türlerimizi de kaybediyoruz.
Bizim ABD den yeni çeşitler getirtme konusunda çabalarımız oldu. Bluebird Greenhouse ile yazıştık. Ama sınırdan bitki geçirmek pek de kolay değil. Bir sürü yasal işlem, karantina uygulamaları ve alınacak sağlık belgeleri var. Bunlar da masraflı işler. Sonuçta bir kaç yeni çeşit için bunun pek de karlı olamayacağını anladık ve vazgeçtik.
Ancak bazı dostlarımız sayesinde bir kaç yaprak getirtmeyi başardık. Bunlar halen üretimdedir. Ancak pek de katlı olduklarını söyleyemeyecim.
Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Yurdun değişik yerlerinden de zaman zaman farklı türler geliyor. Biz doku kültürü ile üretim yaptığımızdan, bizim için tek bir yaprak bile binlerce menekşe üretmek için yeterli.
Umarım yanıtımız açıklayıcı olmuştur. Başka sorularınız olursa lütfen yazın.
Saygılarımızla
VTR Tarım Mühendislik

Bize yanıt verdikleri mesaj...
İstersen bu konu hakkında bizi bilgilendirmelerini yardımcı olup olamayacaklarını soralım. Cevabı buraya yazmalarını rica edeyim...

Eski 05-01-2009, 16:10   #15
Ağaç Dostu

Sayın Vtr,
göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Böylesine çaresiz kalmak insanı üzüyor. Peki sizin laboratuvar ortamınız var. Tohum siparişi verseniz. Çok makul fiyata 1' den fazla renkte elde etmiş olursunuz. Bu konuda arkadaşlarımın çabası ve araştırması sürüyor. Şayet biz bulursak ve getirttirme imkanımız olursa sizi yine haberdar ederiz. Tekrar teşekkür ediyorum.
Kendi adıma şekerli ve pekmezli su önerinizi dikkate alacağım.

Eski 05-01-2009, 23:11   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-12-2008
Ülkemizde menekşe çeşidinin az olduğu bir gerçek. Olay9' un koleksiyonu belki bir bütün olarak birçok menekşe üreticisinde bile yok. 2007 yılı Yalova Çiçek Fuarı' ndaki menekşe standlarını gezdiğimde, olay9' un koleksiyonunun daha zengin olduğunu söyleyebilirim. 2008 yılında ise fuarda bir stand vardı.

Menekşenin üretimi o kadar zor da değil. Yabancılar; orkide gibi üretimi zor bir çiçeği adeta fabrikasyona bağlamışlar. Biz menekşe üretemiyoruz. Ben hatayı biraz da üreticilerimizde buluyorum. Bu konuda idealist olmalılar. Ziya Soner gibi.

SEZER.A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 11:21   #17
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim arkadaşım. Bu koleksiyonu yapmak 2,5 senemi aldı. Halende yeni türler ve renkler aramaktayım. Son çare olarak kendim aşı yapmaya çalışacağım. 3-4 farklı renk yaprağı bir araya ektim. Bu işi yapmış olanlar farklı renk kombinesi elde ettiklerini söylüyorlar. Şuan 2 hafta oldu ve yapraklar tutmuş durumda yavru verirse eğer resimlerle nasıl yaptığımı paylaşırım...

Yaptığınız açıklamayada katılıyorum...

Eski 06-01-2009, 16:04   #18
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Selam arkadaşlar ben geldim. Bazıları kartlaştı dediğim menekşelerim yandan yavru vermişler. Çok sevindim. Ayrıca radyatörün üzerindeki mermerde duran yapraklar deli gibi kökleniyorlar. Normalde 15 günü bulan köklenme, bu şekilde 7-8 günde oluşuyor.
Ben de tohum istiyorum, ortak siparişe varım.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 11:33   #19
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Syn. Nariel işte bu benim minik ebruli denemem.

Eklenen Resimler

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 12:50   #20
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Sevgili bengi_su, ebruli yavrunuza çok iyi bakın, mutlaka çiçeklendirin ki hep birlikte sonuçları görelim

Benim önceden gösterdiğim, anne yaprak olmadan hayata tutunmaya çalışan miniminiler malesef yaşamayı başaramadı.

Bir de garip bir durum yaşıyorum, ikinci kez açan menekşem ilkinden oldukça farklı açtı. Belki çiçeği büyüdükçe eski haline benzeyecektir, şu an açan çiçeği çok küçük..

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 14:38   #21
Ağaç Dostu

Nariel bir yerede okumuştum. Menekşe kışı sabit gerkli sıcaklıkta olan yerde geçirmezse bir dahaki çiçeklenmesi 6 ayı bulurmuş. Bahsi geçen menekşeden bende de var. Bazen tam mor, bazen hafif ebruli bazende tam renginde açıyor. Bir daha ki sefer aynı haliyle açar. Bengi su senin aşıdan ben umutluyum. Merakla bekliyorum.

Eski 07-01-2009, 20:40   #22
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2008
Galeri: 17
Arkadaşlar, toz şeklindeki demir gübresinden bulamadım. Ben de paslı çivilerden birer tane saksılara koydum. Demir ihtiyacı için bu yeterli midir? tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyorum.

Nejla K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 09:53   #23
Ağaç Dostu

Evet nejla yeterli gelecektir...
Bahsettiğim yeni aşılama yöntemim. Yaprağı ön tarafından ( hani kalem yontarız ya bıçakla) o şekilde kesin. Çünkü yeni yapraklar anne yaprağın arka kısmından çıkmasın. Fotografta görüldüğü üzere yaprağın önünden rahatça çıkıp büyüsün diye bu şekilde kesiyoruz...
Suda köklenmiş yapraklarıda ekebilirsiniz. Benim bu ekme işlemindeki amacım her 2 denemde de yaprak yoğunluğundan dolayı yavruları büyütemem. İnşallah bu denemede başarılı oluruz.

2. resimde de 7 rengi bir araya ektim bunda da aynı şeyi yaptım. Amacım köklerin birbiribi sarıp alışveriş yapmaları. Büyütebilirsem zaten çiçek açınca aynı yerde oldukları için renk alışverişi mutlaka olacaktır.

Eklenen Resimler

Eski 08-01-2009, 10:14   #24
Ağaçsever

lalecan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
olay 9 günaydınlar.sizin çiçeklerinize bayılıyorum maşaallah ben de 1 tane denedim mor ile pembeyi iksinin kökü birbirine çapraz ektim.küçük küçük çıktılar bakalım sonuç nasıl olacak.ama bir sorun ben bunu toprak kıtlığından bir çiçeğin yanına ektim. kadınhanına hazır toprak gelince alırım büyük bir ihtimal

lalecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 11:15   #25
Ağaçsever

asfaa's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2008
Galeri: 58
Arkadaşlar bu aşılama yöntemleri deneyipte sonuç alan birilerini biliyor musunuz.sormamın nedeni madem böyle yöntemle değişik renkler elde edebiliyorsak üreticiler niye bunu denemedi bu zamana kadar moral bozmak gibi olmasın da....

asfaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 11:40   #26
Ağaç Dostu

Asfacım deneyenler var. Olumlu sonuç alanda. Hatta sitedeki turkmusun isimli arkadaşımız bunu yapmıştı ve sonuçda renk karışımı olmuştu. İlk sayfalarda vardı.
Teşekkür ederim lale...
Zaten bengisu arkadaşımızın denemesi başarılı oldu. İş birtek açmasına kaldı. Hep beraber göreceğiz inşallah.

Eski 08-01-2009, 11:50   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-12-2008
Galeri: 70
Menekşeler sevilmez mi?

Özlem hanım saksıdaki toprağınız dikkatimi çekti.Saksıdaki toprak torf değil bahçe toprağı mı?Menekşeleri saksıya dik olarak dikmişsiniz.Bu şekilde dikmek daha mı iyi sonuç veriyor?Benim son zamanlarda diktiğim bütün yapraklar çürüdüde.Neden olduğunu anlamadım.Suda köklendirmeden dikmiştim bundan dolayımıdır?

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 11:44   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-09-2008
Galeri: 26
Aslıda asfaa haklı diye düşünüyorum. Amaç köklerin birbirini sarmasıysa eğer iki yavru menekşeleri aynı saksıya dikip bunu sağlayabiliriz. Yaprakdan olması şartmı. Bence her yapraktan çıkan yavru anne yaprağın özelliklerini taşıyacaktır. Ama iki yaprak birleşerek ortak bir yavru verirlerse iki yaprağında rengini alabilir **** iki ayrı yaprağı birleştirerek birbirinden ayrılmadan verdiği yavrularında farklı olma şansı yüksek diye düşünüyorum.
Benim yeni yavrulayan yaprakları ayırma zamanı gelince iki ayrı yavruyu aynı saksıya dikerek deneyeceğim.

ardaçiğdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 11:57   #29
Ağaç Dostu

Kök birleşimi yapmadan anca yapay dölleme ile sonuç elde edebilirsin. Bu işin üstadlarıda arılar. Buna örnek olarak karşı komşumda açık ve koyu pembe renklerin karışımı vardı. Arıların marifeti... Ama komşum 90 yaşında ve bu sene bayağı düşkün olduğu için çocukları götürdü. Renklerde ise açık pembenin üstüne sanki koyu pembeden damlatmış gibi bir görüntü vardı. Çil çil olmuştu ve görüntü muhteşemdi... Menekşeler evin girişinde ve hemen üstte üzüm asması vardı. Malum üzüm olgunlaşınca arı fazla oluyor...
Gözümle görmesen inanın bu kadar çaba sarfetmezdim. Ne olursa olsun sonuca ulaşana kadar deneyeceğim. Kaybedecek birşeyim yok; kazanacaklarımı düşününce...

Denemek **** denememekte özgürsünüz... Ben sadece fikrimi paylaştım... Yine yapay döllemeye en iyi örnek kedi tırmağı **** ipek çiçeği...
Kendi ekdiğim tohumdam şahane renkler elde ettim...

Eski 08-01-2009, 12:02   #30
Ağaç Dostu

Toprağım fidanlıklarda satılan kestane toprağı...
Dik ektim bana göre daha iyi sonç veriyor. Birde yapraktan 1' den fazla kök çıksın isterseniz uç kısmını kalem yontar gibi kesin. Denemelerimde dalı kırıp ektim. Yavrusu 1 **** 2 kök iken yontarcasına kesince inanılmaz kök veriyor. Elimde bunada örnek 2 yavrum var resim eklerim. Bende köklendirmeden ektim. Ama aydınlık güneş görmeyen yerdeler masa altında...
Eknce üstüne poşet bağladım. Halada çıkarmadım. 1 ay boyuncada çıkarmayacağım...

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025