Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci
Arkadaşlar.
öncelikle şunu döyleyeyim
sabun... en dogal haliyle sodyum hidroksity veya potasyum hidroksidin yag la birleşmesinden olusur.
Sanırım bu konuda uzman görunen arkadaşlar bu konuyu pek bilmiyorlar
yukarıda sevgili bir arkadasım çok haklı bir ek yapmış. Mesele sabun sanayiinde sabuna katılan diger kimyasallar. Çok haklı.
Çok haklısınız bu kimyasallar katılmadan yapılan dogal sabunlar da var.
Bunları her yerden zaten alıyoruz.
Evde sabunyapılmasının bir kaç muhsuru var.
1. Kimyager degilsiniz. oranları karıstırdıgınızda elde edilen sonuc zararlı olabilir. yag asidi fazlası **** serbest halde sodyum ve potasyum kalacaktır. Sabun üretiminde ortam ısısı, karıştırma koşulları kullannılan maddelerin miktarları elde edilen kimyasalı- sabunu - olumlu ve olumsuz etkileyecektir.
2. Odun külü v s gibi şeylerle sabun yaptıgınızda külde bulunan tüm yanma artıklarını agır metalleri ametalleri kansorejen hidrokarbonları da sabununuza katmış oluyorsunuz. Bu sizce sağlıklı mı?
Hobi olarak bir şey yapmak iyi ama direkt saglıkla ilgili bir ürünü acemilerin uretmeye çalısması sakıncalı.
Çok meraklıysanız garlı sabun defne sabunu gibi dogal sabunlar alın. Bu ürünler katkısız sabunyapan geleneksel işletmelerden gelmektedir.
Burada ürün satısı yapmak isteyen arkadaslar. Ürününüzü pazarlamanıza kimse bir sey demez ancak insanların saglıklarıyla oynayacak tavsiyeler yapmayın lutfen.
|
Bu konuda Fikirci arkadaşa katılıyorum. Bu başlığa ben de kendi doğal sabunumu yapabilmek niyetiyle gelmiştim fakat yorumları okudukça aslında 'sabun' kavramının doğal olamayacağını görmüş oldum.
Eskilerin kül suyu kullanarak yumuşatıcı ya da sabun yapmış olmaları onların da kimyaya başvurmuş olduklarının bir göstergesi sadece. Eskiler yaptığı için doğal bir yöntemdir diye düşünemeyiz.
Hem o zamanlar -başka bir arkadaşın da belirttiği gibi, şimdi nickini unuttum- odun külü artık maddeydi. Dolayısıyla odun külünden bu şekilde faydalanılması gerçekten geri dönüşüm adına güzel bir yöntem. Yine bazı arkadaşlarımız odun fırınlarının çokluğundan ve dolayısıyla bu küllerden yararlanabileceğimizi savunmuş, ben de geridönüşüm adına bunun çok güzel bir adım olacağı kanısındayım. Hem kullanılan kimyasalların sayısını bire indirmiş oluruz, hem de kendi emeğimizle anında geri dönüşüme katkımız olur. güzel bir düşünce.
Fakat hatırlatmak istediğim başka bir mesele ise fikirci arkadaşımızın da belirttiği gibi bu trendi moda haline getirmeye kalkıp da ekstradan ağaç kesimine yönelme eğilimine girip, bu işi ticarete dökmenin getireceği zararlar. Her zaman olduğu gibi gözü açık kişiler yeni trendleri kullanıp ondan kendilerine fazla pay çıkarmaya çalışır. Bez çanta örneğinde de bunu gördük. Poşet çantaların zararlarından yararlanarak şimdi de doğada çözündüğünü iddia ettikleri Tela(nonwoven) çanta ticareti başlattılar. Bu son konu aslında buraya ait değil, farklı bir başlıkta onu da tartışabiliriz.