View Single Post
Eski 21-06-2012, 09:23   #1658
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Günaydın sevgili soilless, sorunuzun cevabı biraz gecikti zira dün önemli bir deney peşindeydim. O deneydende bahsedeceğim, ancak önce sorunuza cevap vereyim: arkadaşlarım beni yanlış anlamazlar herhalde, bunu sera bekçisine paye çıkartmak adına söylemiyorum gerçekten sera bekçisi övgüyü hak ediyor. Topraksız tarım onunla bir zevk.
Sadece sizi EC ölçmek tamamlamak suyuna bakmak vs.. vs den kurtarmıyor,bitkinin enbüyük sıkıntısı stresinide yok ediyor veya askariye indiriyor. Nasılmı?. malbman arkadaşımız ( Askıya alınmış saksıda salatalık yetiştirme) bu lingte yeni bir konu yazdı konu üstünde yazıştık. Orada sistemin bitkide stressiz bir büyüme sağladığı strese sebep olmıyacağı konusunda bazı fikirler türettik. ve ufkumuz biraz açıldı Sera bekçisinin yaptıkları hakkındaki düşüncelerime yenileri eklendi. Sera bekçisi bitkinin çok inişli çıkışlı EC diyağramını minumum aralıklarda kontrol ettiği için bitki, beslenme stresinden uzak, normal gelişmesini gösteriyor. tabiiki benim şartlarımda sadece beslenme stresi. Zira açık bir ortamda Rüzğar yağmur sıcaklık ayrı bir fasıl ama bence bunlar çok önemli değil, zira bitki normal koşullardada doğada bu olaylarla karşı karşıya. Ancak beslenme konusunda ona kucak açan toprak ananın sağladığı şartlara yakınını sağlamak çabasında sera bekçisi.
Şimdi gelelim son sorunuza '' çiçeklenme nasıl '' Bu sorunuza doğru cevap verebilmek için domatesleri yakından inceledim . Boyları kökboğazından 140-150 cm. Beşinci çiçekleri açmış alttaki 4 çiçek meyve tutmuş vaziyette. En alttaki meyveler 5-6-7 cm çap gibi en üsttekiler yani 4. salkım fındık veya biraz büyüklü küçüklü. Ancak bunu hiçbir zaman gale almıyorum zira ben domatese laiki ile bakamıyorum. Bu sene mutlaka bakacağımı söylemiştim ancak ben görmeden büyüyen koltuklar çiçek açmış bile.
Dün yaptığımız deneye gelince daha doğrusu deney hazırlığına, İstanbul Şilede yazlığı olan, ayni iş yerinde çalıştığımız, 42 senelik arkadaşımla konuşurken sistemi burada kuralım dedi. Bende dün Şileye gittim. Çok güzel bahçeli bir yazlığı var. Sistemi kurduk gelişmelerden tabiiki sizleri haberdar edeceğim.
Yaşamanın anlamı her gün birşeyler öğrenmektir. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön