View Single Post
Eski 11-06-2012, 13:34   #11
bahcedenn
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tturt Mesajı Göster
EM konusunda tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı.

Geçen yıldan elimde olan aktifleşmemiş EM'nin kapağını açtım rahatsız edici bir koku ve görüntü yoktu. EM'de problem olmadığını düşünerek katifleştirme işlemine başladım.

50 ml EM, 50 ml keçiboynuzu pekmezi, yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 900 ml içme suyunu 1 litrelik plastik su şisesinde karıştırdım. Siyah bir poşete koyup güneş görmeyen ardiyeye koydum. Suyun ph'ı karışmadan önce 7 ph'dı. 24 Saat sonra dibe çöken pekmezi şişeyi ters yüz etme şekliyle karıştırdım ve kapağı hafifçe açmak şekliyle çok az oluşan gazı aldım. Merak edip ph'na baktım ph 4 çıktı. Geçen yıl yaptığım aktifleştirme işlemlerinde 24 saat sonra hiç ph'a bakmamıştım 10 gün kadar sonra baktığımda bile ph 4,5 seviyelerinde oluyordu.

24 Saat sonra ph'ın 4 olması normal bir durummudur?
Önümüzdeki hafta Sapancaya gittiğimde ph'ı 3 gibi görürsem bu kadar kısa sürede Em'nin aktif hale geldiğini düşenebilirmiyim? Ya da kullanmak için başka dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Sn. tturt, ben de ilk defa mayalarken bayağı bir sıkıntı yaşayan birisi olarak elimden geldiği kadar paylaşılanları bir araya getirip yazmaya çalışayım.

50 ml EM1
50 ml pekmez (özellikle keçiboynuzu pekmezi)
900 ml su ( Sn. Çamtepe 30-32 diye paylaşmıştı ).

Ilık ve karanlık bir ortam yeterliymiş. Sıcaklık mikro organizmaların faaliyetleri için önemliymiş. Aktifleştirme işlemimiz esnasında karışımı ılık bir ortamda muhafaza edebilirsek süreç kısalacakmış. Ben de sizin gibi siyah bir poşet kullanmıştım. Fakat Sn. Çamtepe'nin tavsiyesi ile garanti olsun diye bir akvaryum ısıtıcısı edindim. Bir kovanın içine biraz su, içine bir akvaryum ısıtıcısı, suyun içine de şişemizi daldırarak mayalamayı başlattım. Gaz oluşumu başlayana kadar günde bir iki defa plastik kabı çalkalamamız tavsiye ediliyor.

2-3 gün sonra gibi sıvının üzerinde mayaların etkisiyle hafif bir beyazlık oluşuyor. Turşunun üzerinde oluşan beyazlığa benzeyen türden. Bu aşamadan sonra aktifleşme (gaz oluşumu) başlıyor. İleriki günlerde şişeyi çalkalamamamız tavsiye ediliyor. Bu gaz çıkma işi 7-8 gün devam ediyor. Sıvının üzerinde bir, iki parmak boşluk kalması tavsiye ediliyor.

EM1, dormant halde yani uyur halde, PH 3.5 olmalı. 4 ve üzeri bozuktur. Kullanılmaz diye Sn. Halil Bey'den öğrenmiştim.

Cevaplarını aradığınız soruların devamını umarım hocalarımız paylaşırlar da ben de eksik kalan bilgileri öğrenmiş olurum...

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön