View Single Post
Eski 18-05-2012, 12:41   #11
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Domates o kadar arsız bir bitki ki! Gövdesini ne kadar toprağa gömerseniz, o kadar çok kök salıyor.

Düşünün; bir bitkinin toprakta ne kadar kök damarı varsa yukarıda da o kadar gelişkin gövde ve dal yapısı var. Yani her dalı besleyen bir kök damarı toprağın altında muhakkak var.

Mantıken de düşündüğünüzde, domatesin kökünü ne kadar gelişkin hale getirirsek o kadar da gövdesi ve dalları gelişkin hâle gelir. Dolayısıyla da daha çok ürün alırız.

Koltuk sürgünlerinden bile üreyen bir bitki gövdesinden nasıl kök salmasın

Tam üzerine denk gelmiş. Sayın MeyveliTepe bu konuda çok ta güzel bir tecrübesini Sebze Bahçesi Hazırlama başlığında bizlerle paylaşmış. Bu mesajı bizleri konu hakkında güzel yönlendirecektir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bir yerlerde anlatmıştım galiba. Geçen yılki deney çok şey öğretti. Sonbaharda kökleri topraktan çıkararak inceledim. Çok derin dikip, bitki büyüdükçe dibini doldurduğumuz durumda, her seferinde bitki yüzeyin 15-20 santim altından kök verdi ama en altta kalan kökü işlevsiz hale getirdi. Sonunda sadece en üstte kalan kökü kullandı. Böylece yaklaşı 1.5 ay boyunca sürekli yeni kök yapmakla uğraştı. Buna rağmen 2.5 metre kadar uzamayı başarmıştı, fakat verimi az oldu. Hoş, geçen yıl domateslerde olan genel problemi de göz önüne almak gerek.


Bu deneyimden yola çıkarak bu yılki uygulama farklı. Fideler dikilirken 15 santim derine yatık dikiliyor. Bitki büyüdükçe yatırılıyor. Böylece toprak altında fakat yüzeye yakın uzun bir gövde elde ediliyor. Bu şekilde aynı derinlikte, dolayısıyla yapılan köklerin tamamının kullanılabileceği bir kök sistemi elde etmeyi umuyorum.


Halen bahçede yaklaşık 150 kök domatesi böyle diktim. Her birinin toprak altında 50'şer santim kökü olacak. Bir çoğunun oldu bile. Hatta ilk diktiklerimin bazılarının toprak üstündeki uzunlukları şimdiden birer metre ve bunların domatesleri ceviz kadar oldu.


İki adet de süper büyük kök olacak şekilde özel dikiyorum. Bakalım nasıl olacak

Deşti domateslerde özellikle merak ediyorum. Onları dikeli 2 hafta doldu. İlk dikimden sonra bir kez yatırılıp onar santim toprak altına alındı. Henüz ilk can suyu dışında başka su verilmedi. Onları da en az 40-50 santim kadar toprak altına yatıracağım.
Saygılarımla...

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön