View Single Post
Eski 03-06-2011, 21:22   #617
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bir yerlerde anlatmıştım galiba. Geçen yılki deney çok şey öğretti. Sonbaharda kökleri topraktan çıkararak inceledim. Çok derin dikip, bitki büyüdükçe dibini doldurduğumuz durumda, her seferinde bitki yüzeyin 15-20 santim altından kök verdi ama en altta kalan kökü işlevsiz hale getirdi. Sonunda sadece en üstte kalan kökü kullandı. Böylece yaklaşı 1.5 ay boyunca sürekli yeni kök yapmakla uğraştı. Buna rağmen 2.5 metre kadar uzamayı başarmıştı, fakat verimi az oldu. Hoş, geçen yıl domateslerde olan genel problemi de göz önüne almak gerek.

Bu deneyimden yola çıkarak bu yılki uygulama farklı. Fideler dikilirken 15 santim derine yatık dikiliyor. Bitki büyüdükçe yatırılıyor. Böylece toprak altında fakat yüzeye yakın uzun bir gövde elde ediliyor. Bu şekilde aynı derinlikte, dolayısıyla yapılan köklerin tamamının kullanılabileceği bir kök sistemi elde etmeyi umuyorum.

Halen bahçede yaklaşık 150 kök domatesi böyle diktim. Her birinin toprak altında 50'şer santim kökü olacak. Bir çoğunun oldu bile. Hatta ilk diktiklerimin bazılarının toprak üstündeki uzunlukları şimdiden birer metre ve bunların domatesleri ceviz kadar oldu.

İki adet de süper büyük kök olacak şekilde özel dikiyorum. Bakalım nasıl olacak

Deşti domateslerde özellikle merak ediyorum. Onları dikeli 2 hafta doldu. İlk dikimden sonra bir kez yatırılıp onar santim toprak altına alındı. Henüz ilk can suyu dışında başka su verilmedi. Onları da en az 40-50 santim kadar toprak altına yatıracağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön