View Single Post
Eski 18-04-2007, 12:47   #7
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Bitki koruma açısından EM içindeki mikroorganizmaların etkileri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sayın Doğasever, IMO nun belgesini gördüm. Bizim bu başlıkta sorguladığımız EM1 in bitki koruma için doğru ve onaylı bir ürün olup olmadığı. Belgede bitki koruma ürünü olduğuna dair bir bilgi yok. Sadece sizin de dediğiniz konularda kullanımı uygun. Bu konularda EM1 den hiç şüphemiz yok.

Önemli olan herşeye iyi geliyor deyip EM'yi ilaç yerine tavsiye edip etmemek konusudur. Daha önce bu başlıkta hastalıklara karşı da EM önerdiniz. Dayanağınız nedir, bunu bilmek istedim. Bu konuda yapılan araştırma varsa bilmek isterim. Daha önce sayın Bolem'in verdiği linkte bu bilgileri bulamadım. Tek tek döküman taramak gerek. Bunu sizin bize bildirmenizi rica ederiz. Size özel mesajla e-posta adresi de yollayacağım. Teşekkürler.
Mine Hanım merhaba
Özür dilerim sizin mesajınızı yanlış anlamışım! Avrupa'daki organik tarım yasalarına veritabanı sağlayan InfoXgen'de Avusturya'da EM5 ve EM FPE bitki yardımcı maddesi olarak kayıtlıdır. Ancak bitki koruma maddesi olarak herhangi bir belge yoktur! Zaten EM bir ilaç olmadığı için EM'yi bir pestisit sınıfına sokamıyoruz. Sokmak da doğru olmaz! Tarım Bakanlığına EM'yi kabul ettirene kadar akla karayı seçtik! En sonunda yasa değiştirilerek mikrobiyal aşşılayıcı diye yeni bir bölüm açıldı ve sorun halledildi. Şimdilik halledildi tabii. Siz haklısınız bitki koruma olarak belge istiyorsunuz ancak böyle bir belgenin alınması biyolojik ürünler için çok zordur. Nedeni: Canlı mikroorganizmalarla uğraşıyoruz ve bunların performansları pH, sıcaklık, nem, ortamdaki diğer mikroorganizmaların varlığı, gibi birçok etmene bağlıdır. Her zaman %100 aynı sonuçları elde edemeyebilirsiniz. Ayrıca, EM'nin içinde 82 çeşit mikroorganizma birarada bulunmaktadır. Mikroorganizmacılar bilirler ki aynı koşullarda dahi üretseniz, üretim sırasında bir mikroorganizmanın sayısı o üretim sırasındaki ayın durumuna dahi bağlı olarak değişiklik gösterebilir. hiöbir üretim tıpa tıp diğerinin aynısı olamaz! Kimyasal maddelerde durum böyle değildir. Stokiyometrik oranlara uyulduğunda laboratuvar koşullarında her zaman aynı sonucu elde edersiniz. Bunları size söylemiş olmakla beraber, EM'nin içerdiği mikroorganizmalardan bazılarının bitkileri zararlılara karşı korumada aşağıda ne etkiler yaptığına bakınız lütfen! (İlgili yerleri kırmızı ile yazdım!) Bizim ve dünyada 150 ülkede yapılmış olan çalışmaların sonuçları (bu çalışmalara www.emro.co.jp websitesindeki veritabanından ulaşabilirsiniz) birçok patojene karşı iyi geldiğini göstermektedir. Bu mikroorganizmaların etkileri tüm dünyada çok iyi bilinmektedir. Bu mikroorganizma bu etkiyi yapar diye herhangi bir belge dünyanın hiçbir yerinde sorulmamaktadır. Çünkü bilimsel olarak tek tek bu mikroorganizmaların etkileri kanıtlanmıştır. EM ise bu etkin mikroorganizmaların birbirleriyle uyum içinde yaşadıkları bir karışım kokteylidir. Bu mikroorganizmalar biribrleriyle rekabet etmeden birbirlerinin yaşamlarını desteklemektedirler.

(1) Fotosentez bakterisi (Fototropik bakteri)
Fotosentez bakterileri, yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen bağımsız bakterilerdir. Bu bakteriler, güneş ışınlarını ve toprağın ısısını enerji kaynağı olarak kullanarak; kök salgılarından, organik maddeden ve/veya zararlı gazlardan (örneğin, hidrojen sülfür) yararlı maddeler sentezlerler. Yararlı maddelerse amino asitler, nükleik asitler, biyoaktif maddeler ve şekerden oluşmaktadır ki bunların hepsi bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektedir.
Bu yararlı maddeler hem doğrudan bitkiler tarafından emilirler hem de bakterilerin daha da artması için büyüme ortamı (substrate) olarak davranırlar. Bu yüzden, topraktaki fototropik bakterilerin artışı diğer etkin mikroorganizmaları daha da artıracaktır. Örneğin, fototropik bakterilerin salgıladığı büyüme ortamı olarak davranan azotlu bileşiklerin (amino asitler) varlığından ötürü kök çevresinde (rhizosphere) VA (vesicular-arbuscular) mikoriza artmıştır. VA mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü artırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. VA mikoriza, azot fikse eden Azotobakter ve Rhizobium bakterileri ile birarada bulunabilir ve baklagillerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini artırır.
(2) Laktik asit bakterisi
Laktik asit bakterisi, fotosentez bakterisinin ve mayanın ürettiği şekerler ve diğer karbohidratlardan laktik asit üretir. Uzun süredir laktik asit bakterilerini kullanarak yoğurt ve turşu yapılması bu sayede mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, laktik asit çok kuvvetli bir sterilize edicidir. Zararlı bakterileri bastırır ve organik maddenin bozunmasını hızlandırır. Dahası, laktik asit bakterisi, lignin ve selüloz gibi organik maddelerin bozunmasını da artırır ve bu maddeleri, bozunmamış organik maddeden kaynaklanan zararlı etkilere neden olmaksızın, fermantasyona uğratır.
Laktik asit bakterisi, sürekli ekilen tarımsal bitkilerde hastalıklara neden olan Fusaryum çoğalmasını/yayılmasını engelleme yeteneğine sahiptir. Fusaryum popülasyonunun artması genel olarak bitkileri zayıflatmaktadır. Bu durum hastalıkları teşvik etmekte ve zararlı nematodların aniden çoğalmasına neden olmaktadır. Laktik asit bakterileri, Fusaryumun yayılmasını ve işlevini bastırırken, nematod oluşumları da yavaş yavaş ortadan yok olmaktadır. (3) Mayalar
Mayalar; fotosentez bakterileri, organik madde ve bitki kökleri tarafından salgılanan amino asitler ve şekerlerden bitkilerin büyümeleri için yararlı antimikrobiyel ve yararlı maddeler sentezlerler.
Mayalar tarafından üretilen hormonlar ve enzimler gibi biyoaktif maddeler aktif olarak hücre ve kök bölünmesini teşvik eder. Mayaların salgıları, laktik asit bakterileri ve aktinomisetler gibi etkin mikroorganizmalar için büyüme ortamı sağlarlar.
(4) Aktinomisetler
Bakterilerle mantarlar arasında bir yapıya sahip aktinomisetler, fotosentez bakterileri ve organik madde tarafından salgılanan amino asitlerden antimikrobiyel maddeler üretirler. Bu antimikrobiyel maddeler ise, zararlı mantar ve bakterileri bastırırlar.Aktinomisetler fotosentez bakterileri ile bir arada yaşayabilirler. Böylece, her iki tür de toprağın antimikrobiyel etkinliğini artırarak toprak ortamının kalitesini yükseltirler.(5) Küfler
Aspergillus ve Penicillium gibi küfler organik maddeyi hızla bozunmaya uğratarak; alkol, esterler ve antimikrobiyel maddeler üretirler. Bunlar ise, kötü kokuları bastırır ve zararlı böceklerle kurtçukları önlerler.Etkin Mikroorganizmalar içinde bulunan her bir türün (foto sentetik bakteriler, laktik asit bakterileri, mantarlar, aktinomisetler ve küfler) kendine özgü önemli bir işlevi bulunmaktadır. Ancak, fotosentez bakterileri, EM etkinliğinin en önemli bileşenidir.
Fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmaların etkinliklerini destekler. Diğer yandan, fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmalarca üretilen maddeleri de kullanırlar. Bu olay, "birlikte varoluş (coexistence) ve birlikte gelişme (co-prosperity)” olarak adlandırılmaktadır.
Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikro flora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyal ekosistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur.
Bitki kökleri; karbonhidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler olağanüstü iyi büyürler.
Ayrica EM'nin ve EM'nin içerdiği mikroorganizmaların patojenlere etkilerinin gösteren bazı makaleleri de e-posta adresinize yolluyorum. Saygılarımla


Düzenleyen Dogasever : 18-04-2007 saat 18:07
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön