Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Böyle bir toprak yapısına ceviz bahçesi kurulmasını önermiyorum,
Ekerken toprağı ıslah edebilir uygun şartları yerine getirebilirsiniz, 5 yıl sonra 10 yıl sonra derinlere gitmiş köklerin toprağını ıslah edebilecekmisiniz, zor hatta imkansız.
|
Ben de öneremiyorum, en canlı tanığı benim. Toprağın aşırı killi olduğu alanlarda kalan 7 yaşındaki cevizlerim resmen bir bonsai ceviz kıvamında. Minyatür cevizlerimi görmek isterseniz beklerim.
Mesela bu sene ektiğim cevizlerde kepçe kazarken başında bekledim. Belirgin bir kil - kireç gibi bir katmana rastladığımız anda kepçeciye işaret edip fidan çukurunu kapattırdım hemen.
Leonardit dozajı hakkında fikir sahibi olmanız açısından kendi örneğimi burada kısaca tekrarlayayım: Bu Kasım ayındaki ekimde Sn. Halil Önen'in önerdiği yöntemi kullanmaya çalıştık. En dibe (100cm aşağıya) yaklaşık 4-5 kürek leonardit ve 4-5 kürek iyi yanmış hayvan gübresi attık. Sonra üst toprak ile en alt katmanı doldurduk. Üst katmanda kılcal köklerin büyüyeceği alanı ise yine üst toprağı 3-4 kürek leonardit, 2-3 kürek torf ve 3-4 kürek zeolit ile harmanlayarak yerleştirdik. Yarım çorba kaşığı sim derma da koyduk, ama açıkçası Kasım ayında toprağa karıştırılan o bakteriler ne kadar yaşayabilir çok emin değilim.
O fidanların gelişmesini gözlemleyip yine forumda paylaşacağım.