View Single Post
Eski 23-04-2012, 09:10   #11
menekşecibaba
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç Mesajı Göster
Teşekkürler maki ; İnşallah mite değildir daha dikkatli olup diğer bitkileri de takip edeceğim. Mite bulaştıktan ne kadar zaman sonra bitkiyi etkiler acaba ? Benim menekşem evde yetiştirilmişti . Yanında satın alınmış ama büyümesi çok iyi olan menekşem var. Etkeni taşıyan menekşe kendi etkilenmeyip taşıyıcı olup 3-4 hafta sonra diğer menekşeyi enfekte edip kendisi sağlıklı kalır mı ? İyice kafam karıştı ve panik oldum. Ortadaki yapraklarda deformasyon ,tüylü görünüm , sıkışık yaprak oluşumu olmadı. Bir iki gün içerisinde ortadan yumuşayıp çürüdü. Menekşemi karantinaya almıştım ve sonrada attım. Zaten orta kısmı tamamen kurumuştu kök kısmı da yumuşaktı.
Sularken bitki besini içeren suyu kök çevresine daha çok gelecek şekilde dökmüştüm. Sulama yaparken kök ve yeni yapraklara su gelmeyecek şekilde sulamanın önemi var mı? Saksı yanlarından sularsam sanki kökler suya ulaşamayacaklar gibi düşünmüştüm. Yanlış sulamada sebep olabilirmi bu duruma ?
Sayın Rana+Miraç
Cümlelerinizden anlaşılan bu bir besin zehirlenmesi.Yalnış veya fazla dozda verilen gıda ve besin yüklemesinden kaynaklanan bir çeşit zehirlenme , etkisini kısa zamanda gösterir ve çürüyüp ölüme yol açar.
Mite sıklamen akarının verdiği zarara çok benzer. Mite de gözle görülmeyen akarlar merkezdeki körpe yapraklara yerleşir sinsi sinsi gelişir.Yaprak rengi sapa en yakın bölgedestandart yaprak renginden daha açık yeşil renge dönüşerek ilk belirtileri verir.Son derece yavaş büyüyerek **** hiç büyümeyerek sarı , gri kirli bir renk alır , cansızlaşır.Tedavisi çok zordur 1 seneyi bulur.Çok yayılıcıdır , bitkiyi tecrit ve hijyen çok önemlidir.Diğer bitkilerinize bulaşıp onlarıda kaybetmek istemiyorsanız saksısıyla birlikte atmanız en iyi yoldur.Temiz yapraklardan çelik alıp bitkinizi üretebilirsiniz.

İkisindede bitkinin kurtuluşu yok gibidir.Ancak çok erken müdahale ile kurtarabilirsiniz.
(Sularken bitki besini içeren suyu kök çevresine daha çok gelecek şekilde dökmüştüm. Sulama yaparken kök ve yeni yapraklara su gelmeyecek şekilde sulamanın önemi var mı?)demişsiniz kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konu.Sulamada ve bilhassa gübreleme veya ilaçlamada göbek kısmını ıslatmamaya dikkat edin.İlaçlamadan sonra göbek kısımlarında birikimler görürseniz kuru yumşak bir bez parçası veya kağıt mendille fazla suları alın.
Kolay gelsin.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön