Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi centil07
Herkese merhaba
Uzun zamandir agaclar neti takip edemiyordum.Bende 2006 yilinda Antalyanin korkuteli ilcesine bagli akyar köyünde 10 dönümlük arazimde ceviz dikimi gerceklestirdim.böylesine faydali bir forum acildigi icin ve tüm ilgili arkadaslarin ictenlikle bilgilerini paylastaiklarindan doilayi herkese cok tesekkurler ederim.
2006 yilinda dikim öncesinde arastirmalarimda tam ve net oarak hengi fidan cesidinin arazim uzerinde uyum saglayacagina karsilik bir yanit bulamayinca sebin -bilecik kaman-yavuz chandler olmak uzere karisik bir dikim gerceklestirdim su an fidanlarim 6 yasinda bulubdugu bölgenin rakimi 1050 civarinda chandler fidanlari tüpsüz ve kücük olmasindan dolayi 15 kadari kurudu yerine bilecik sebin diktim.sanirim su an 6 adet chandler var.baslarinda yüzlerce ceviz olmasina ragmen cogu dökülmekte en iyi sonucu su an sebin ve bilecikten almaktayim.Yurt disinda oldugumdan dolayi sekil budamasini geciktirttim gecen yil yapabildim yanliz sekil budamasinin haftasinda öylesine yeni yamuk yumuk dallar olusmaya basladiki ne yapacagimi sasirdim.budamayi denizliden anlayan birisine yaptirttim budama esnasinda video kayitlarim mevcuttur isterseniz sizlerle paylasabilirim.
|
Her ne kadar bazı arkadaşlardan tepki alsam da bazı sorunlara sorulara kayıtsız kalamıyorum,
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963
"Formu kullanan tüm arkadaşları ilgili kişiye ve form yönetimine tepkiye davet ediyorum,"
Rahatsız ettiğim arkadaşlardan özür dilerim.
Üstte sayın centil07 sorularına bildiğim kadarıyla sorunlarına çözüm ya da yardımcı olabilirsem sevinirim.
Alıntı:
2006 yilinda dikim öncesinde arastirmalarimda tam ve net oarak hengi fidan cesidinin arazim uzerinde uyum saglayacagina karsilik bir yanit bulamayinca sebin -bilecik kaman-yavuz chandler olmak uzere karisik bir dikim gerceklestirdim
|
Önce bu sorunuzdan başlayayım.
Sayın centil07, on dölüm bir bahçe kurmanızdan dolayı sizleri kutlarım fakat, sizinde dediğiniz gibi bölgeye hangi çeşidin uyum sağlayabileceğini bulamadığınızdan dolayı karışık bir ekim yapmışsınız, bölgenizin soğuklama süresi ne? geç donlar görülüyor mu? bunları tespit ettikten sonra çeşit seçimine karar verirsin, karışık bir ekimle on dölüm de çok zorlanırsın, hele sıra üstleri de karışıksa çeşitler hasatta tamamıyla birbirine karışır hasattan sonra satışta cevizlerin ne cins dediklerinde şu cins diyebilirmisin diyemezsin, karışık diyeceksin işte o zamanda pazar değerin düşer belkide pazar bulamayabilirsin.
Bazı büyük kapama bahçeleri üç dört çeşitle kurabiliyorlar( bu bizleri yanıltmasın) Fakat bunlar parsel parseldir ada adadır, budamada olsun hasatta olsun hepsi cinsine göre budanır ve hasat edilir. Tek çeşit seçimine gitmeseniz bile en azından sıraların araları karışık olmasın. Örneğin: 4 sıra şebin, 4 sıra bilecik,4 sıra kaman, 4 sıra yavuz, 4 sıra chandler şeklinde olursa daha az zorlanırsın.
Alıntı:
fidanlarim 6 yasinda bulubdugu bölgenin rakimi 1050 civarinda chandler fidanlari tüpsüz ve kücük olmasindan dolayi 15 kadari kurudu yerine bilecik sebin diktim.sanirim su an 6 adet chandler var.baslarinda yüzlerce ceviz olmasina ragmen cogu dökülmekte
|
1050 rakımda chandler olur, chandler fidanları tüpsüz ve kücük olmasından dolayı kurumaz başka hatalar vardır ya da yapılmıştır, neler yapıldığını en iyi bilen sizlersiniz araştırmayla bilgilenerek nedenlerini bulabilirsiniz.
Dökülmenin birinci nedeni dozlayıcı eksikliği, ikici nedenleri bir çoktur ağaçlar iyi gelişememişlerse meyvanın bir kısmını atabilir, meyva budaması yapılmamış veya budama yanlışları olabilir.
Alıntı:
Yurt disinda oldugumdan dolayi sekil budamasini geciktirttim gecen yil yapabildim yanliz sekil budamasinin haftasinda öylesine yeni yamuk yumuk dallar olusmaya basladiki ne yapacagimi sasirdim.budamayi denizliden anlayan birisine yaptirttim
|
Söyleminizde bir yanlışlık var, bir haftada yamuk yumuk dal oluşmaz olur ama bir iki aylık bir sürecte oluşur.
Böyle bir dallar oluşmuşsa onu da şöyle açıklayabilirim. Dediğiniz gibi şekil budamalarına geç kalmışsınız getirdiğiniz budayıcı daha önce ağaçlarınıza hiç şekil budaması yapılmadığından dolayı sert bir budama yapmış ve ağaçlarınız dinç'e filiz çalışmasına gitmiş, bundan dolayıda meyva oluşumu az olmuştur ya da dökmüştür.
Aslında bahçeniz tüm ceviz bahçesi olanlara bir örnekte teşkil etmekte ders alma niteliğinde, bir kaç yıl budamayıp sonraki yıllar sert bir budama ağaçın tüm dengesini alt üst ediyor, en doğrusu her yıl düzenli hafif budamalarla ağacı kontrolu dengeli geliştirmek.
Budamayla ilgili bir iki küçük video çekimi yaptım fakat nasıl yükleyeceğimi bilemiyorum, yardımcı olacak arkadaşlar varmı?