View Single Post
Eski 17-03-2012, 21:08   #278
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Daha önce yeni bir GDO tohumun gelmekte olduğunu, bunun "2,4-D" isimli aktif maddeye dayanıklı olduğunu, bu yüzden Round Up Ready tohumlara bir alternatif olarak sunulacağını yazmıştım. (alıntı rastgele. Bu konuda çok haber var)

Amerikan toplumunun duyarlı %4'ü çaresizce engellemeye çalışıyor ama büyük ihtimal engelleyemeyecekler. Round Up'a dayanıklı otlar tüm ülkeyi sardığı için RR GDO tohumlar yerine veya onunla dönüşümlü kullanılacak daha güçlü ve başka tesirli bir sisteme ihtiyaçları var.

Sn.MeTePe, siz bu 2,4-D'yi bilirsiniz. Bu maddeye dayanıklı bir GDO tohum üretilmesine ve dünyaya yayılmasına nasıl bakarsınız?

Daha önce linkini ve özetinden sonuç cümlesini verdiğim taze bir araştırma var (Cytotoxicity on human cells of Cry1Ab and Cry1Ac Bt insecticidal toxins alone or with a glyphosate-based herbicide). Özetinden alıntıladığım cümleyi yazmıştım zaten. Araştırmanın son cümlesi şöyle;

Alıntı:
Here we documented that modified Bt toxins are not inert on human cells, but can exert toxicity, at least under certain in vitro conditions. In vivo implications should be now assessed. Our results raise new questions in the risk assessment of food and feed derived from genetically engineered plants
Alıntı:
Burada değiştirilmiş BT toksinlerinin en azından belli laboratuar koşullarında insan hücrelerinde eylemsiz (etkisiz) olmadığını fakat toksik olabileceğini dökümante ettik. Şimdi canlı üzerindeki (insan hücresi söz konusu olduğuna göre yaşayan insan kastediliyor) etkileri değerlendirilmelidir. Sonuçlarımız, genetiği değiştirilmiş bitkilerden elde edilen yem ve yiyeceklerin risk değerlendirmeleri hakkında yeni sorular ortaya çıkarıyor.
Bu çalışmayı nasıl değerlendirirsiniz?

GDO'lar üzerinde yapılan araştırmalar hakkında GDO şirketlerinin kısıtlamalar koyduğunu yazmıştım daha önce.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Herhangi bir sebeple GDO'lu tohum elde edilirken GDO şirketiyle bir anlaşma imzalama zorunluluğu var.

Bu anlaşma metninde açık ve seçik olarak, bu tohumlar üzerinde şirketin onay vermediği araştırmaların yapılamayacağı yazılı.

Bu ifade bağımsız bilim adamlarının ve üniversitelerin GDO tohumlar (ve hayvanlar) ve bunların özellikleri, etkileri vb. üzerinde patent sahibi Monsanto ve diğer GDO şirketlerinin onaylamadığı araştırmaların yapılmasını yasaklıyor.

Aşağıda sadece üç kurumun bu konudaki yazılarını alıntıladım.

scientificamerican, Cornell Üniversitesi, Yale Üniversitesi
Böyle bir kısıtlamanın varlığı mevcut GDO tohumlar üzerinde yapılmış araştırmaları şüphe altında bırakmıyor mu?

Geçen gün Meksikadaki endemik mısır türlerinin GDO mısırlar tarafından kirletilmesi hakkındaki bilimsel yayınına zorluk çıkarılan Prof.Alvarez Boylle ile yazışmaya devam ettim.

Yazmakta tereddüt ediyorum ama şöyle bir şey söyledi;
Alıntı:
The Campaign to convince the public about GM is paíd by huge companies; it is full of líes. The sad reality is that many scientists now benefiting from corp are part of them.

Only strong, active and organized citizenships will be able to defend key values for human and Earth's & wellbeing.
Alıntı:
Kamuoyunu GDOlar hakkında ikna etme kampanyaları büyük şirketler tarafından ödeniyor, baştan aşağıya yalan dolu. Üzücü gerçek ise bu şirketlerden yararlanan bir çok bilim adamı bunun bir parçası.

Sadece güçlü, aktif ve organize toplum, insan, dünya ve iyiliğin temel değerlerini savunmaya muktedir olacak.
Zaten bildiğimiz, gözümüzün önündeki bir şeyin, bu konuda deneyim yaşamış bir bilim insanı tarafından birinci elden söylenmesi herşeye rağmen biraz burktu dersem yalan olmaz.

Söz gelimi, GDO bitkilerin gen kaçışı ile diğer ve endemik çeşitleri kirlettiği bu kadar belgeli ve aşikar iken çevreye etkisi yok demenin manasını kendi adıma düşünemiyorum bile.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön