View Single Post
Eski 18-02-2012, 20:20   #19
mrduran
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
.....''bizim numuneden çok çok kalitesiz armut 4,00 TL, bizimkine verdiği fiyat 0,40 krş.''...

Bu biziz, aşağıdaki de biz idik.

...''ben bugünkü nasibimi aldım, alışverişinizi komşumdan yapın, o henüz sefte yapmadı''...

Farkı tetikleyen nedenler?

Bazıları (Bence);

Eğitim( bu ise eğer): Ailesinden, ustasından, çevresinden, köşe dönenden..vs. öyle görmüş, işitmiş, tembihlenmiş, akıl ve ders almış.

Adalet(..ise eğer): Ödül ve ceza ters işlemiş. Yapana kâr kalmış, isimleri aşağılanmamış, açıklanmamış, dışlanmamış..vs. Bunu yapanlardan, çalıntı/bozuk/kalitesiz/rekâbetten uzak bıraktırtılmış imtiyazlı emtea/mal..vs alarak onlara yaşama ve sürdürülebilirlik imkânı tanıyan bizler, adalet, dernekler, kooperatifler, belirli zümre, ticari kuruluşlar..vs.

Aklıma gelenler veya aklımın erdiği tesbitlerim.

Eğitim nasıl olacak peki?;

Âhilik ten gelme birinin, başta kendi iç dünyası-âhlakı, aile, dergah, çevre, çarşı ve uzak esnaf yönünden elini harama uzatması o derece zor idi ki, bu ticaretten uzak kalmamıza neden oldu, yabancılar yaptı asırlar boyu.

Kendimize hesap verebilme aşamasına gelmeliyiz önce. Sağlıyacak olan da âhilik veya onun yerini almış olan zamanımızın kurumları. Caydırıcı olacaklar her şeyden önce. Ağzımızı kaynar süt ile yakmalılar ki, yoğurdu üfleyelim..

Aklıma gelenler...

İlk paragraftaki fırsatçılıktan da öte, apayrı bir konu. Bence terbiyesizlikten öte bir şey. Eşşekler bile yapmaz öyle bir şey desem yeridir. Yani eşşekliğin daniskası...

Onun eğitilemeyeceğini düşünmem, eşşekler de eğitim alabilir, alıyorlar da.

Eğitimin gayesi eğitim olmalı .....nasıl?, İzin verilen hangi ölçüde? Kimler bu izin hakkını ellerinde tutarlar? Niçin o izin verilmez veya verditilmez?...

Güzel sayfanızın anlamını sürdürebilmesi dileklerim ve saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön