View Single Post
Eski 17-02-2012, 22:05   #868
Odeh
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Daha öncede dediğim gibi çok hesaplamayın ben size isterseniz bir kaç risk daha yazayım bu işleri bırakın.
1-İçanadoluda yaparsanız her 3 yılın birinde soğuk alır.
2-İlk diktiğinizde benim başıma geldiği gibi fidanların yüzde seksenini tavşan kemirir.
3-Sıcaklığın iyi olduğu yerlerde baharları fırtına ve hortumlarla daha bahçe yetişmeden fidan iken dolu kırar.(Formdaki arkadaşın bahçesi daha önceki yazılarda var.)
4-Ağaçları mantar bulaşır.
5-Nemotod bulaşırmış.
6-Meşe mantarı hastalığı olur.
Bunun gibi sayabiliriz.
Zarar gören -küçük olsun büyük olsun farketmez- her üretici için üzgünüm demekten gayri olası riskleri araştırınız, önlem alınız demek isterim.

İnsanların yoğun biçimde badem bahçesi kurmakta olduklarını ya da kurmayı planladıklarını düşünürsek düşünmeyin, yapın dememek daha uygun olacaktır. Bu sayfaların 115,900 kez izlenmiş olması ilgiyi ve bilgi arayışını göstermektedir. Sorgulayan, titizlikle inceleyen araştıran kişilerin bir bilgi kırıntısına ulaşmak için deli gibi uğraştığına eminim, kendimden biliyorum...

Eğer, bahçe planlarken ve yetiştiricilik süresince olası riskler irdelenir, deneyimler, bilgiler aktarılır paylaşılırsa, işte o zaman bu zararlar -imkanlar dahilinde- azalır, kimi hiç gerçekleşmez, üreticinin de malı, emeği zayi olmaz...

Ayrıca yazdığınız tüm zararlar öngürülebilir zararlar. Yetiştiriciliğin zaten doğasında olan riskler... Üreticinin imkanları dahilinde önlem almak mümkündür, zaten alınmalıdır da...

Bu örnek listeniz korkmak için değil olsa olsa araştırılıp zararı en aza indirmek için üzerinde çalışılacak bir listedir bana göre... Özetle önermenize katılmıyorum ve çok riskli görüyorum.

Ne üretirseniz üretin söz konusu olan üretim ise o kervan yolda düzülmez.

Saygılar,

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön