View Single Post
Eski 17-02-2012, 00:45   #849
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Amerika'daki bazı bahçelerde fidanların tümseğe dikildiğini görüyoruz. Ancak arazilerin neredeyse dümdüz olması da gözden kaçmayan bir nokta.

Badem fidanı dikiminde yükseğe / tümsek oluşturularak tümseğe dikim yöntemi ne getirir ne götürür bir kaynak da bulamadım.

Örnegin rüzgar erozyonu, yine rüzgar ile malçın riske edilmesi, yüzey alanın artarak su kaybının nispeten artma olasılığı söz konusu olabilir mi? Kök boğazının yüksekte olması ne kazandırabilir? Suni yükselti daha güçlü bir köklenme sağlayabilir mi, vb. ...

Yoksa, mekanizasyonla yapılan hasatta meyvaların ara yola yuvarlanması için oluşturulmuş yokuşlar mıdır?
Sn. Odeh,

badem ağaçlarının kök dibine sulama suyu gelmemesi gerekir. Fidan dikimde can suyu verildikten sonra, yani fidan tuttuktan sonraki yıllarda artık kök bölgesine sulama yapılmaz.

Yetişkin badem ağaçlarında kök dibine su verilmez. Uzağına iz düşümüne verilir.


Eğer gelişmekte olan badem fidanlarını ve yetişmiş ağaçların kök dibine _ havuz şekilde_ su verirseniz birkaç yıla kalmaz kurutursunuz.

Badem dışındaki meyve ağaçların da kök dibine su verilmez. Bu ağaçlar kurumaz ama kökler hazır su ve gübre o bölgeye verildiği için uzağa gitmez. Ağaç güçlü ve sağlıklı olmaz.

Badem ise bunu hiç sevmez ve kökü çürür, ölür.

Badem fidanı dikildikten sonra kök bölgesi toprakla kapatılır ve yükselti _ yuvarlak set_ oluşturulur, buraya su gelmez; ama bu da kök boğulması tehlikesini oluşturur. Onun için fidan dikilirken _ aşı yeri gözetilerek_ derine dikilmez, aşı yeri tümseğin _ setin_ üzerinde kalır.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön