Arkadaşlar, gübre çeşitlerinin özelliklerini bilmeden gübreleme yapmak son derece sakıncalıdır. Gerçi sitemizde
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/1356.htm adresinde gübre özelliklerinden bahsediliyor ama ben yine de MEGEP ve EĞİRDİR BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ' nün web sitelerinden edindiğim bilgileri özet olarak aktarmak istiyorum. Öncelikle azot=dal, fosfor=döl, potasyum=bal anlamı taşıyor. Konuyu azıcık daha açarsak, azot bitkinin yeşil aksamını ve gövde gelişimini sağlıyor ve meyvenin iriliğini sağlıyor. Fosfor, bol çiçeklenmesini ve döl tutmasını sağlıyor ve saçak kök oluşumunu sağlıyor. Potasyum ise meyvenin kalitesini artırıyor ve meyveye o meyve için gerekli tat, koku ve lezzetini veriyor.
Bunları buraya neden yazdım. Onu belirteyim. Yukarıda kabak fidelerini gübreleme de süper fosfat ve azot gübrelemelerinden sadece bahsediliyor. Ancak potasyum gübrelemesi es geçiliyor. Eğer sadece fosfor ve azot gübrelemesi yaparsanız bol döl dökümü ve iri kabak elde edebilirsiniz ama kabaklarınız tatsız olur. Yetiştirdiğiniz kabaklarınızda gerekli lezzet ve tadının da olabilmesi için potasyumlu gübreyi ihmal etmeyin.