View Single Post
Eski 14-01-2012, 17:17   #2047
mrduran
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uysafak Mesajı Göster
s.a saygıdeger forumdaşlar ...foruma yeni üye oldum ve buda ilk mesajım..(bunca yıllık internet hayatımda ilk forum olayım)eger cevaplama zahmetine katlanırsanız bir sorum olacak. ben erzincan kemaliye'liyim vede köyümüzde rakım yüksek ama bol miktarda ceviz var...tabi tamamen yerel cevizler öyle teknik filan yok zamanında dikilmiş ...şimdi dedem rahmetli oldu vede bayagı bir yer miras kaldı dut agacı filanda var....sorum şu eger profesyonel ceviz yetiştiriciği yapmak istersek bu bölge uygun mu vede randıman alabilirmiyiz...
Merhaba efendim,

Yeriniz büyük diye değerlendirmem;

-Toprak tahlili önceliğiniz olsun. Nasıl yapılacağını ilçe tarımdan öğrenin. Arazinizin krokisini çıkarın, rüzgar yönlerini, tepelerini/kuytuluklarını, yağış miktarını, rakım' ını tespit edin, kendinizine göre haritalandırın.

-Kahramanmaraş Üniversitesi/Ziraat fakültesine tahlil neticesi ve basit haritanız ile gidin, gerekirse en yetkilisi ile görüşün, randevu alarak. Orası ceviz üzerine araştırmaları ile ünlü bir kurum.

-İklim şartları ve toprak tahlilleriniz gereği, arazinize göre ceviz çeşitleri önerilecektir sanırım. Gerekirse Üniversite araştırmaları için ''Şu kadar dönüm yeri sizin araştırmalarınıza tahsis edebilirim'' diye öneride bulunun.

-Ağaçlarınızı sakın kesmeyin, aşılama ile önerilen çeşitlere dönüştürün.

-Yeriniz büyük, dalga geçilecek, savsaklanacak bir olay değil de, bilimsel olarak bakılması gereken bir olaymış gibi değerlendirin. Yani diyeceğim şu ki; Ali dedi, Mehmet dedi, falan önerdi, o iyi ürün alıyormuş..vs demeyin. Rüzgar, kuytuluk, yağış, sıcaklık, kuzey/güney, 100 m. az/fazla yükselti bile ceviz cinsini seçmede önemli. Alacağınız fidan veya aşı kalemleriniz belgeli olmalı(Nüfus kağıdı gibi).).

-Sebze yetiştirmiyorsunuz, bir dahaki sene düzeltesiniz. Kaybınız 8-10 sene olur.

-Ciddi başlayın, gerisi de ciddi gelir. Gerek yetiştirme kolaylığı, gerekse gelir yönünden. Bol bol araştırın/okuyun, sıfırdan başlayıp not alarak.

Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön