Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
Millet zeytinleri erken mi _ ki benim bir kısmı duruyor_ hasat ediyor. Bu erken hasadın önünü sanki trilye _buralara gelince_ açtı. Eskiden aralık-ocak gibi hasat ederdik. Zeytinlerin geç hasadı ve soğuk yemesinin farkı, kaliteye de yansıyor sanki...
Erken hasat da, zeytin sineğinden kaçışı ve var yılı yok yılı arasındaki farkı az da olsa kapattığı için terci ediliyor gibi...
|
Düşük asitli, daha aromalı yani kısaca daha kaliteli zeytinyağın elde edilmesi bakımından
zeytinlerin erken hasat edilmesi yaygınlaştırılmalıdır.
"Sadece tek çeşidin yağı yemeklik olur" şeklindeki bir anlayış bilimsel olarak doğru değildir. Bütün çeşitlerin yağları yemeklik olabilir.
Genetik açıdan kötü yağ veren bir zeytin çeşidi yoktur. Ancak her zeytin çeşidinin özellikle de yağın duyusal nitelikleri, hasat zamanı, çeşit, yöre, toprak özellikleri ve yağ işlemede kullanılan teknoloji gibi değişik faktörlerin etkisi ile değişik olabilir.
Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -> Zeytinyağının Depolanması
Bende sizin gibi düşünüyordum ama bizler bazı şeyleri yanlış mı biliyoruz yoksa sayın Halil Önen?